Biet avocado appel limoen smoothie
Spread the love!

Over de biet avocado appel limoen smoothie

De biet avocado appel limoen smoothie is zo rood als een kroot, maar het is toch echt een groene smoothie. De kleur komt van de rode kroot, het synoniem voor rode biet.

Kroot is een verbastering van het Franse carotte, wortel. In het Nederlands wordt het gebruikt als aanduiding van een knolgewas. In Vlaanderen is het naargelang de streek synoniem van biet, peen, voederbiet. In een groot deel van Nederland is het dus een synoniem van rode biet.

Ik blijf het zelf toch steeds maar weer wonderlijk vinden. Een groene smoothie met rode biet. Ik begin er al wel aan te wennen dat ik rode biet lekker vind. Ik vond het echt maar niks, maar na de allereerste groene smoothie met rode biet (Rode biet banaan munt en amandelmelk smoothie), ben ik er aan gaan wennen.

Deze vind ik zelf ook echt weer enorm lekker. Daarnaast is rode biet natuurlijk ook een gezonde basis voor een groene smoothie. Rode biet is rijk aan ijzer, vitamine c, mineralen en antioxidanten.

Je hoort steeds meer over antioxidanten, maar wat zijn dat? Het zijn diverse vitaminen waaronder: vitamine C, B-complex, vitamine E en bĆØtacaroteen. Mineralen met een antioxidatieve werking zijn o.a.: zink, selenium, magnesium en koper. Antioxidanten zijn simpelweg te vinden in groenten, fruit en noten.

Wat is het nut van antioxidanten?
– Minder vorming van de slechte soort cholesterol (LDL).
– Vermindering vorming bloedstolsels (hart- en vaatziekten).
– Minder aantasting van het genetisch materiaal: DNA-bescherming (kanker).
– Remming van ontstekingen
– Versterking van het immuunsysteem.

(Bron: studie gewichtsconsulent)

Zo, weet je dat ook weer ;-).

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het biet avocado appel limoen smoothie recept

Biet avocado appel limoen smoothie
Biet avocado appel limoen smoothie
Stemmen: 24
Score: 3.79
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Biet avocado appel limoen smoothie
Biet avocado appel limoen smoothie
Stemmen: 24
Score: 3.79
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediƫnten
Porties: personen
Instructies
  1. Doe de voorgekookte rode biet in de blender.
  2. Snijd de avocado door midden en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees uit de schil en voeg deze toe aan de rode biet.
  3. Snijd vervolgens de grote Elstar appel (of twee kleine Elstar appels) in partjes. Verwijder het klokhuis. Voeg ook de appel toe aan de rode biet en avocado.
  4. Pers vervolgens de limoen uit boven de blender. Ik doe dat door de limoen door midden te snijden en dan vervolgens uit te knijpen. Je kunt er natuurlijk ook een citruspers voor gebruiken.
  5. Voeg als laatste een groot glas water toe.
  6. Zet de blender aan en blend het geheel tot een egale rode biet avocado appel limoen smoothie.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo KoolĀ (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

13 Commentaar

  1. Hoi Carlo, deze is ook weer erg lekker net als zovele smoothies op je site. ik heb er een grapefruit door gedaan i.p.v een limoen en vraag me af of je steeds de limoen met een grapefruit kan vervangen.

    1. Hi Maria, dat is fijn om te horen. Als je grapefruit lekkerder vindt, dan kun je dat prima gebruiken in plaats van limoen šŸ‘.

  2. Hallo Carlo,

    Ik zie dat je in je smoothies groente en fruit mixt.
    Ik heb altijd begrepen dat groente en fruit niet samengaat omdat dit in je darmen gaat gisten en je daardoor een opgeblazen gevoel en oprispingen krijgt.
    Hoe zit dat precies ?

    Andere vraag: is jouw dieet ook geschikt om te ontzuren en jicht te genezenc.q. te voorkomen

    Groet,
    Henri

    1. Dag Henri,

      Met dank aan Jaap Seidell (hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit en het VU medisch centrum in Amsterdam) kan ik je het volgende antwoord geven. Dit schreef hij in het Parool als antwoord op de vraag “Is fruit als toetje onverstandig?”:

      “Dit idee lijkt inderdaad wijdverbreid. Ik vond er op internet talloze verwijzingen naar. Als fruit wordt gegeten samen met ander voedsel, gaat door de aanwezigheid van fruitsuikers de maaginhoud gisten, zo is de redenering. Dat vergisten zou tot gasvorming in je maag leiden en daardoor een opgeblazen gevoel geven. Dat idee gaat blijkbaar ver terug, want de ayurvedische leer zegt al dat fruit alleen gegeten mag worden op een lege maag.

      Voor dat gisten en rotten in de maag heb je bacteriƫn nodig. Maar de inhoud van de maag bevat zoveel zoutzuur dat er vrijwel geen bacteriƫn in overleven. De uitzondering is de bacterie helicobacter pylori die, als je ermee besmet bent, kan leiden tot maagwandontstekingen en maagkanker. Maar die bacterie speelt in dit verband verder geen rol. Als het voedsel eenmaal de maag heeft verlaten en in de dunne darm terechtkomt, wordt het door enzymen uit vooral de alvleesklier verder afgebroken.

      Die enzymen zijn juist uitstekend in staat mengsels van voedsel te verteren. Als dat niet het geval zou zijn, zouden wij als omnivoren met een sterk gevarieerde voeding voortdurend grote problemen ondervinden met onze spijsvertering.

      Waar komt dat opgeblazen gevoel dat velen regelmatig ervaren na de maaltijd dan wƩl vandaan? Die vraag is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden, want tal van factoren, zoals stress, alcoholgebruik, roken, inactiviteit, medicijngebruik en darmziekten kunnen daar een rol bij spelen. Maar ook voedsel speelt een belangrijke rol, want het opgeblazen gevoel is meestal het gevolg van gas dat ontstaat door de afbraak van voedsel door bacteriƫn als het is aangekomen in de dikke darm.

      Dat is bijvoorbeeld het geval als melkdrinkers het enzym missen dat melksuiker (lactose) afbreekt. Bacteriƫn breken de suikers dan af, waarbij gas wordt gevormd. Ook zetmeelrijke groenten zoals bonen, ui, prei, erwten en linzen kunnen leiden tot hinderlijke gasvorming, evenals het eten van verschillende koolsoorten en sterk gekruid voedsel.

      Fruit na de maaltijd is juist een uitstekende keuze. Het bevat meestal minder calorieĆ«n dan allerlei andere toetjes en de vitamine C bevordert de opname van stoffen als ijzer uit de voeding.”

      Het Alkaline eetpatroon is volledig gericht op een goede zuur-base balans. Daar zit zeker een link met jicht. Ik kan/mag echter geen medisch advies geven in het geval van een medische aandoening.

      Op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap (Noot 4) staat dat er te weinig onderzoek is gedaan naar de effecten van voeding in combinatie met jicht om een goed advies te kunnen geven.

      Mijn persoonlijk motto is “test het zelf” (in dit geval altijd in overleg met de behandelend arts). Iedereen is uniek en de wonderen zijn zeker de wereld nog niet uit.

      Beantwoord dit je vragen?

      Ik elk geval heel veel beterschap en gezondheid gewenst,

      Carlo

  3. Hoi Carlo,

    Even een algemene vraag. Ik wil graag voor de lunch een groene smoothie meenemen naar het werk. Ik heb een shakebeker to go, maar welke recepten zijn goed te bewaren. Ik merk dat als ik er een aantal maak het later op de dag wat zuur wordt en niet lekker. Moet ik een aantal groenten/fruit mijden?

    Alvast bedankt!

    1. Hi Heleen,

      Ik heb daar eerlijk gezegd geen goed antwoord op. Ikzelf heb het een keertje gemerkt met de komkommer courgette ananas smoothie. Blijkbaar zitten er stoffen in die ingrediƫnten die met elkaar gaan stoeien.

      Wie de oorzaak is durf ik niet te zeggen. Met welke smoothie(s) heb jij het gemerkt?

      Groetjes, Carlo

  4. Hoi Carlo, ik heb net rode biet met spinazie, en avocado met cocosnootamandelmelk gemaakt, had geen limoen meer in huis, dus beetje geimproviseerd! was wel lekker! En zeer voedzaam, banaan kan er ook nog bij e.v.

  5. Hoi Carlo,
    Ik heb net zelf een groene smoothie gemaakt met rode biet, rood fruit (aardbei en braam. Helaas is het versseizoen zo goed als voorbij, maar is ook bevroren te krijgen.) en een grapefruit. Ik vind t lekker om bij rode biet een zuurtje te gebruiken om de lekkere, maar ook wat weeĆÆge smaak van rode biet te verdoezelen.
    Natuurlijk heb ik nog biet over, dus ben naar jouw site gegaan voor een recept voor morgen. Ik zie dat je ook een zuurtje gebruikt. Ben benieuwd! Salade met biet tussen de middag is natuurlijk ook een goede manier om van de rode biet af te komen.
    Bedankt voor je vele lekkere recepten. Irene

  6. Hallo Carlo,
    Ik heb net de bietavocadoappellimoen shake gemaakt, ik heb zelf nog een aantal “zachte ” muntblaadjes toegevoegd. (de munt die ik gebruik is voor in gerechten en niet voor de thee).
    Super lekker hoor….!!!
    Met vriendelijke (gr)voeten
    Wendy

  7. Hoi Carlo,
    In het recept staat dat je de biet moet voorkoken. Kan het ook zonder voorgekookte biet vroeg ik me af?

    Groeten,

    Estella

    1. Hoi Estella, op zich kan het prima zonder de biet voor te koken of voorgekookte biet te kopen. Ikzelf kis voor de voorgekookte biet ivm de structuur. Voorgekookte biet is lekker zacht en geeft veel sap af. Vandaar mijn keuze voor voorgekookt.

      Met groeten, Carlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *