Kip kerrie
Spread the love!

Over de kip kerrie

Kip kerrie… ik weet er maar weinig over eigenlijk. Waar komt het vandaan? Waarom is kip kerrie zo’n bekende combi? Wel weet ik dat het erg lekker is! Dit is verder geen traditioneel recept, ik heb gewoon de combinatie kip en kerrie als basis genomen en er wat bij verzonnen. Het resultaat is erg lekker, al zeg ik het zelf!

En ja ik weet het, je schrijft officieel “kipkerrie” in plaats van “kip kerrie”. Alleen iedereen zoekt op “kip kerrie” in Google, dus vandaar “kip kerrie”.

Bewerkte ingrediënten

Je hebt onbewerkte ingrediënten, dat zijn dingen die je terugvindt in de natuur zoals de kip, witte kool, bleekselderij, etc. En je hebt bewerkte ingrediënten, zoals de halvanaise. Ik zeg altijd: “Eet puur en onbewerkte voeding”, toch pak ook ik soms een bewerkt product.

Laten we daarom even inzoomen op het enige bewerkte ingrediënt in dit kip kerrie recept en dat is de mayonaise, ofwel de halvanaise om precies te zijn. Wat is eigenlijk het verschil?

Mayonaise vs halvanaise

Het grote verschil is het percentage vet en suiker. In de halvanaise zit minder vet (i.p.v. 68 gram zit er 41 gram in per 100 gram) en dat wordt gecompenseerd door wat extra koolhydraten (ipv 4 gram zit er 11 gram in per 100 gram).

Mayonaise vs halvanaise

De ingrediënten

Laten we de ingrediënten even vergelijken.

Ingrediënten halvanaise: 39% zonnebloemolie*, water, azijn*, suiker*, 3% eigeel*, zetmeel* (glutenvrij tarwe, tapioca), zout, mosterdmeel*, voedingszuur (melkzuur), verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, xanthaangom), natuurlijk aroma (mosterd), rozemarijnextract, wortelextract. *Van biologische oorsprong.

Ingrediënten mayonaise: 68% zonnebloemolie*, water, 6% eigeel*, azijn*, suiker*, zout, zetmeel* (glutenvrij tarwe, tapioca), mosterdmeel*, voedingszuur (melkzuur), verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, xanthaangom), natuurlijk aroma (mosterd), rozemarijnextract*, wortelextract. *Van biologische oorsprong.

Wat ga je kiezen?

Dus ja, wat ga je nu kiezen? Elk nadeel heb z’n voordeel, zou Cruijff gezegd hebben. Ik ga uitleggen wat de voor- en nadelen zijn en wat ik gekozen heb. Op die manier kun jijzelf ook beter kiezen.

Vet vs suiker

Laten we beginnen met de keuze tussen vet en suiker. Beide is geen probleem, het gaat om de hoeveelheid. De hoeveelheid van iets bepaalt of iets schadelijk is ja of nee. Te veel vet op een dag is niet goed, en te veel (vrije) suikers op een dag is ook niet goed. Gezien vet vaker voorkomt in de recepten op Supersnel Gezond en (vrije) suikers erg weinig, kies ik dit keer toch voor de halvanaise.

Per persoon krijg je dan wel 2,1 gram meer koolhydraten binnen (waarvan 1,2 gram suikers), maar binnen dit eetpatroon is daar prima ruimte voor. Vet krijg je toch wel binnen en met deze keuze bespaar je zo 8,1 gram vet. Maar er is nog een reden voor mijn keuze.

Overgewicht veel schadelijker

Het scheelt ook nog eens 66 kcal per persoon. Krijg je te veel kcal binnen ten opzichte van dat wat je verbruikt, dan kom je aan. Overgewicht of een te hoog vetpercentage is nog veel schadelijker voor je lichaam dan (te veel) suiker en/of (te veel) vet op een dag.

De e-nummers

Er zitten stiekem ook e-nummers in beide producten. Dit zijn ze:

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

  • Melkzuur (E270), conserveringsmiddel
  • Guarpitmeel (E412), verdikkingsmiddel
  • Xanthaangom (E415), verdikkingsmiddel
  • Rozemarijnextract (E392), conserveringsmiddel

Hier zitten geen “rode vlaggen” tussen zoals de extreem bekritiseerde E621 bijvoorbeeld. En e-nummers zijn niet altijd schadelijk. Kijk maar naar bijvoorbeeld:

  • Vitamine C (E300)
  • Zuurstof (E948)

Zelfs twee stoffen waar je niet zonder kunt leven. De e-nummers in deze twee producten zijn niet zo goed als zuurstof, maar ook niet te vergelijk met E621.

Geneuzel in de marge

Nu kun je zeggen: “Ik maak dit recept niet, want er zitten suiker en e-nummers in de halvanaise”. Dat kan en dat is je goed recht. Dan ben je puntjes op de i aan het zetten in je eetpatroon. Respect! Hoe is het met de basis, de fundering?

Om deze reden de halvanaise vermijden noem ikzelf: “Geneuzel in de marge”. Slechts 5% van de volwassenen en slechts 1% van jongeren in Nederland halen de ondergrens van 2 ons groenten per dag. Terwijl recent Brits onderzoek uitwijst dat de ondergrens van groenten en fruit omhoog zou moeten naar 375 gram groenten en 300 gram fruit per dag. Wat overigens in Japan en Canada al normaal is, daar adviseren ze dat al. Sterker nog, in Frankrijk adviseren ze 1 kg groenten en fruit per dag.

Daar moet als eerste de focus liggen: “Eet voldoende groenten en fruit”. Minimaal die 375 gram groenten en 300 gram fruit. Ze bevatten essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vezels en andere werkzame stoffen zoals polyfenolen. Kies dat als fundering en dan kun je best een beetje halvanaise door de salade mengen.

Natuurlijk kun je de puntjes op de i zetten en de mayonaise zelf maken. Gebruik dan wel minder mayonaise, want zelfgemaakte mayonaise is in de regel erg vet.

Conclusie

Ik kies dus voor de halvanaise en zorg wel dat ik voldoende onbewerkte voeding eet. Waaronder veel groenten en fruit.

Het kip kerrie recept

Kip kerrie
Kip kerrie
Stemmen: 73
Score: 3.34
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Kip kerrie
Kip kerrie
Stemmen: 73
Score: 3.34
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Dit recept voor de kip kerrie is echt heel erg simpel. Leg de kipfilet in een kleine (steel)pan en vul de pan met water. Zorg dat de kipfilet onder water staat. Zet de kipfilet op het vuur. Het duurt dan ongeveer 6 minuten voordat het water kookt en laat de kip erna nog 6 minuten gaar koken.
  2. Doe de witte kool in een grote kom.
  3. Maak de stengels bleekselderij schoon en snijd die in dunne reepjes. Voeg die toe aan de witte kool.
  4. Maak nu de dressing door de 2 eetlepels halvanaise, 1 volle theelepel kerriepoeder, 2 eetlepels water en een beetje peper en zout te mengen tot een egale dressing. Schenk deze over de groenten.
  5. Haal de kipfilet uit de pan en snijd deze in stukken. Strooi er een beetje peper en zout overheen en voeg het toe aan de groenten. Hussel het geheel goed elkaar.
  6. Serveer de kip kerrie direct of laat hem even afkoelen in de koelkast. Beide opties zijn erg lekker.
  7. Optioneel kun je er nog wat pecannoten overheen strooien.
  8. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

38 Commentaar

  1. Weer zo lekker gegeten nog vele paprika erin gedaan en de saus even met een avocado vermengd die was al zacht.
    Erg goed gesmaakt dus weer vanavond de Snelle lima bote rbonen stoof dan weer een dag goed ervan genoten!!

  2. Heb de kipfilet gekruid met kerrie poeder, in reepjes gebakken in kokosolie..door de salade ,ook hand verse gran berries er doorheen , de dressing had ik extra een scheutje appelazijn en beetje agavesiroop
    voor herhaling vatbaar

  3. Ook ik heb het geroerbakt en er een eigen draai aan gegeven, misschien minder gezond (?), maar wel superlekker:

    De bleekselderij (lusten we niet, echt yuccchhh, haha) vervangen door een hele komkommer. De pecannoten hebben we eruit gelaten.

    Eerst de kipfilet gebakken, dan de kool erbij bakken, vervolgens kerrie naar smaak toegevoegd. Als het bijna klaar is de halvanaise en komkommer in grove reepjes gesneden erbij. Even verder bakken zodat dat ook warm is en klaar. Sambal apart erbij geserveerd. Heerlijk!

  4. Hallo Carlo. Als ik de salade heb gemaakt en ik ga naar een verjaardag s’middags, kan ik hem dan bewaren om het met de avond dan te eten? Een uur of 6? Natuurlijk in de koelkast😄

  5. Verrassend lekker!En gewoon super makkelijk.
    Wij hebben er nog mais, paprika en 2 hard gekookte eieren doorheen gedaan.
    Gaat zeker vaker op ons menu komen 😉

    1. De witte kool hoef je inderdaad niet te koken. Deze eet je inderdaad rauw in dit gerecht. Wel fijn (voor)gesneden. Dat is het lekkerste.

  6. Ik maak regelmatig mijn eigen kerriesausje: eetlepel griekse yoghurt, beetje mosterd, kerriepoeder naar eigen smaak. Wat peper en beetje zout. Prima te doen. Vaak neem ik kipfilet en gekookte spercieboontjes, even in de pan en saus meewarmen. Ook erg lekker!

    Nog een tip: Aan het water van de kip twee zakjes opkikker pikante kip toevoegen. Dan is de kip meteen op smaak en hoef je geen zout meer te gebruiken.

    1. Een kerrysausje op basis van Griekse yoghurt kan inderdaad ook heel goed. Bijkomend voordeel is dat er, vergeleken bij de halvanaise, dan veel minder vet, kcal en minder toevoegingen in het sausje zitten.

      De opkikker pikante kip zullen veel mensen juist liever vermijden vanwege de smaakversterkers, zoals E621, die er in zitten.

  7. Als ik het gerecht wil wokken, kan ik dan dezelfde ingrediënten gebruiken? Of kan ik dan beter andere gebruiken?

    Jouw recepten zijn echt super!!! Ik gebruik ze heel vaak 🙂

    1. Hi Aura,

      Leuk om te lezen, dankjewel! 😀

      Je kunt dezelfde ingrediënten gebruiken. Frans geeft hieronder al wat tips. Dus de kip in blokjes snijden en wokken. Dan de groenten toevoegen en als allerlaatste de dressing (conform het recept) er doorheen roeren. Dan heb je een volledig warme versie.

      Eet smakelijk! Carlo

  8. Heb er een roerbakgerecht van gemaakt, kip eerst even in de wok met wat groene curry kruiden (Jonnie Boer, euroma) en olijfolie. Daarna kool roerbakken (50/50 witte en Chinese kool). Verder recept min of meer gevolgd. Erg lekker!

  9. Heerlijk en makkelijk recept. Zelfs de kinderen (leeftijd 9-13) hebben genoten. Het komt niet vaak voor dat ik iets op tafel zet en van iedereen hoor dat het lekker is 😉

  10. Hoi Carlo,
    Ik maak t gerecht steeds met in ‘Yellow Curry Paste’ + 1el kokosolie gebakken kipfilet. Soms n halve Elstar appel in stukjes erbij. Echt heerlijk!

  11. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Friteslijn van Remia. De smaak is goed en er zit maar 100 kcal per 100 ml in. Zeker door een salade heen (als dit gerecht) is het een goed alternatief voor mayonaise of halvanaise.

    1. Dat kan zeker, zo maak je er een super kcal-arm gerechtje van.

      Als tip voor diegene die anti kunstmatige zoetstoffen zijn of er niet tegen kunnen, het bevat wel E950 Acesulfaam-K en E951 Aspartaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *