Maaltijdsalade
Spread the love!

Overzicht van alle maaltijdsalades

Een overzicht van alle maaltijdsalades vind je hier.

Waarom een maaltijdsalade?

Een maaltijdsalade is super voedzaam en bevat weinig kcal en juist veel essentiële voedingsstoffen. Dat maakt een maaltijdsalade zo super gezond!

Een maaltijdsalade bevat relatief weinig kcal, doordat er veel groente in een salade zit. Groente bevat weinig kcal, maar juist wel heel veel vitamine, mineralen en vezels. Dat maakt groente onder andere een super gezond product en is het de basis van een goede maaltijd salade.

Wat is een maaltijdsalade eigenlijk?

Heel simpel. Een maaltijdsalade is een salade die als maaltijd dient. Niet als bijgerecht, maar echt als volledige maaltijd.

Hoe maak je een maaltijdsalade?

Een traditionele maaltijdsalade maak je met een bladgroente of slasoort, zoals sla, rucola of bijvoorbeeld bladspinazie. Voeg daar groenten aan toe, zoals bijvoorbeeld tomaat, komkommer, courgette, wortel, broccoli en/of artisjok. Wil je een maaltijdsalade die goed vult, voeg er dan wat bonen en/of peulvruchten aan toe. Wat extra smaak en structuur geef je de salade door er vis, vlees en/of zuivel aan toe te voegen. Maak de salade helemaal af met een handje noten en/of zaden plus een lekkere dressing.

Pas op met kant-en-klare maaltijdsalades

Waarom zou je moeten oppassen met kant-en-klare maaltijdsalades? Er zijn maaltijdsalades die heel onschuldig lijken, maar meer dan 800 kcal bevatten. Dat is echt te veel voor een lunch of avondmaaltijd. Vaak komt het dan door de combinatie van pasta met dierlijke eiwitten (bijvoorbeeld geitenkaas) aangevuld met een kcal-rijke dressing.

De dressing van een maaltijdsalade

Let zelf ook op bij het maken van een dressing voor je maaltijdsalade. Olijfolie bevat per eetlepel als zo’n 100 kcal. Dus wil je juist afvallen, let dan op het gebruik van olijfolie in je maaltijdsalade. Een eetlepel minder per dag zou je maar zo 5 kg per jaar kunnen schelen.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Combineer smaken en structuur in je maaltijdsalade

Hierbij een lekker recept voor een maaltijdsalade. Ik gebruik niet eens alle basis elementen, maar heb de belangrijkste elementen uitgekozen. Qua structuur kies ik voor de verschillende elementen van knapperig tot zacht tot aan grote en kleine stukjes. Ook speel ik met de 5 smaken, zoet, zout, hartig, zuur, bitter en umami. Zo krijg je keer op keer een overheerlijke maaltijdsalade.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Het recept voor een maaltijdsalade met broccoli

Maaltijdsalade
Maaltijdsalade
Stemmen: 14
Score: 3.79
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Maaltijdsalade
Maaltijdsalade
Stemmen: 14
Score: 3.79
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Zet voor deze maaltijdsalade, als eerste, een pan met een stoommand op het vuur. Stoom de broccoli ongeveer 5 minuten, zodra het water kookt.
  2. Maak de rode uit schoon en snipper de ui fijn. Doe deze in een grote kom.
  3. Snijd vervolgens de tomaten in kleine blokjes en voeg deze toe aan de ui.
  4. Snijd nu de Gruyere kaas in kleine blokjes. Je kunt voor deze maaltijdsalade ook kiezen voor een andere soort kaas, maar deze vind ik wel heel mooi combineren. Doe de kaas vervolgens bij de ui en tomaat in de grote kom.
  5. Voeg vervolgens twee eetlepels Taggiasche olijven toe. Je kunt hier ook kiezen voor gewone zwarte olijven, maar probeer die Taggiasche olijven wel een keertje. Die zijn namelijk zoveel lekkerder en geven echt een boost aan je maaltijdsalade.
  6. Maak nu de dressing voor de maaltijdsalade door de eetlepel olijfolie en eetlepel appelazijn te mengen. Breng de dressing op smaak met wat zout en peper.
  7. Nu een geheim trucje. Spoel de broccoli af met koud water. Doe de broccoli vervolgens in de pan met het koude water en voeg een theelepel agavesiroop toe aan het water. Roer de agavesiroop goed door het water heen en wacht heel even totdat de broccoli goed afgekoeld is. Giet vervolgens het water af. Op deze manier krijgt een broccoli een knapperige structuur en een licht zoetig smaakje. Zo licht dat je het bijna niet proeft, dan is het perfect.
  8. Voeg dan de broccoli toe aan de rest en hussel het geheel goed door elkaar. Klaar is je maaltijdsalade!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Soortgelijke Berichten

6 Commentaar

  1. Lekkere salade hoor alweer ik gebruik trouwens altijd mijn magnetron voor de broccoli gaat ook snel en blijft zo mooi groen.

  2. Wat ziet dit er allemaal super uit! Wat is een goede vervanger van de olijven?
    En heeft u misschien ook koude alternatieven voor het ontbijt?

    Groetjes,
    Denise

    1. Goed te horen!

      Olijven kun je vervangen door bijvoorbeeld zongedroogde tomaten. Ik zou dan alleen wel wat minder gebruiken omdat die nogal sterk smaken.

      Verder ontbijt ik altijd met een groene smoothie. Superfijne start van de dag.

      Groetjes, Carlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *