Oosterse wokgroente met noedels
Spread the love!

Over Oosterse wokgroente met noedels

Dit recept voor Oosterse wokgroente met noedels is een super simpel, mega snel en erg lekker recept voor een heerlijk gerecht. De umami paste is de truc. Die geeft een unieke smaak aan dit gerecht.

Umami is een van de vijf basis smaken naast zout, zoet, bitter en zuur. Het is de hartige smaaksensatie wat Umami zo populair maakt. Umami betekent “hartig” in het Japans. Het is ideaal voor veel soorten gerechten. Je kunt het toevoegen aan sausjes tot soep en van sushi tot aan salade dressings. Ideaal om iets wat extra smaak te geven.

Umami paste
Umami paste

In dit recept gebruik ik het zelfs als basis om de pure smaak van de groente te versterken. Ik vind persoonlijk de Japanse wokgroente een ideale keuze om dit gerecht mee te maken. De umami haalt mooi de smaak van die groente naar boven.

Je vindt umami bij een toko of een supermarkt met een groot assortiment.

In dit gerecht zit geen vlees of vis vanwege het feit dat er noedels in zitten. Het Alkaline eetpatroon beschrijft dat het beter is om géén proteïnerijk voedsel (vlees, vis, gevogelte en zuivel) met zetmeelrijke koolhydraten (aardappelen, brood, tarwe producten en graanproducten) te combineren.

Het Oosterse wokgroente met noedels recept

Oosterse wokgroente met noedels
Oosterse wokgroente met noedels
Stemmen: 5
Score: 4.4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Oosterse wokgroente met noedels
Oosterse wokgroente met noedels
Stemmen: 5
Score: 4.4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Zet een grote wok op het vuur met een scheutje kokosolie. Doe hier de groente bij in en schep er de twee theelepels umami paste bij. Voeg er ook een theelepel sambal aan toe. Roerbak de groentje vervolgens een paar minuten.
  3. Op de voorgesneden groente staat vaak 4-6 minuten roerbakken. Ikzelf vind het lekkerder als de groente nog wat knapperiger is, dus ik roerbak het korter. Als je groente te lang roerbakt gaan er ook meer voedingsstoffen verloren. Dat is reden twee waarom ik groente vrij kort roerbak.
  4. Giet de noedels af en voeg deze toe aan de groente. Hussel het geheel goed door en verdeel het gerecht over de borden.
  5. Zo simpel is dit gerecht.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

9 Commentaar

    1. Ik snap je berichtje niet helemaal. Ik heb alle voedingswaarde van alle recepten berekend en deze zijn per direct toegankelijk wanneer je lid wordt.

  1. Beste
    Wij wilde dit recept maken

    Ben in meerdere winkels geweest
    Maar die umami paste kon ik niet vinden
    Waar kan ik zoiets kopen

    Mvg

  2. Hoi Carlo, we zijn weer braaf bezig met onze wekelijkse boodschappenlijst?
    Welke noedels gebruik jij voor dit recept??
    Gerhard is geen fan van noedels (denkt hij?) dus wordt spannend.
    Groetjes Daan

  3. Voorgesneden groenten zijn niet gezond, de meeste voedingsstoffen gaan binnen enkele uren na het snijden al verloren.

    1. Ik hoor vaak de opmerking: “Voorgesneden groenten zijn niet gezond”. Dat is echter niet per definitie zo, zowel voorgesneden als vers hebben voor- en nadelen.

      De gesneden groenten wordt niet uren lang blootgesteld aan zuurstof, maar het wordt direct verpakt. Vitamine C loopt terug bij voorgesneden groenten maar dat doet het bij gewoon bewaren van groenten ook. Die is lang daarvoor geplukt en wordt niet direct verpakt. Gesneden groenten wordt direct verpakt.

      De hightech verpakkingsmethoden remmen vervolgens bacteriegroei en verleppen (verlies van voedingsstoffen). De lucht in de zakjes bevat minder zuurstof en meer koolzuur dan gewone lucht. De folie van de zakjes bestaat uit meerdere lagen en er zitten duizenden gaatjes in, dunner dan een haar, voor het ademen.

      Een terechte zorg is dat bacteriën makkelijker kunnen groeien in het geval van voorgesneden groenten. Bacteriën vermenigvuldigen zich moeilijk in een hele groente of vrucht, die hebben goede afweermechanismes. Om schadelijke bacteriën buiten te houden heersen in de groentensnijfabriek hygiëneregels die vergelijkbaar zijn met die in een operatiekamer. Alles wordt gewassen met ijskoud water om vermenigvuldiging te vertragen. Diezelfde kou heerst in de magazijnen, de vrachtauto’s en de winkelschappen.

      Deze informatie is met dank aan Prof. Dr. Martijn B. Katan (hoogleraar Voedingsleer Vrije Universiteit Amsterdam). Hij deelt deze onderbouwde inzichten op zijn site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *