Tomatensoep
Spread the love!

Over de tomatensoep

Deze rijkgevulde tomatensoep is echt briljant lekker. Het smaakt vooral zo goed door de Italiaanse invloeden van de kruiden en omdat het verse tomatensoep is. Natuurlijk ook weer supergezond en gemakkelijk te bereiden.

Het eerste opgeschreven recept voor tomatensoep is gemaakt door Maria Parloa in 1872. Het recept van Joseph A. Campbell’s gecondenseerde tomatensoep uit 1897 heeft geholpen de tomatensoep populair te maken.

Tomatensoep bestaat dus al een tijdje en wordt in vele vormen geserveerd. In Spanje heb je bijvoorbeeld de Gazpacho. Dat is een recept voor tomatensoep, welke vervolgens koud geserveerd wordt.

Tips voor het bouillonblokje

Kies bij voorkeur een bouillonblokje zonder MSG. MSG staat voor Mono Sodium Glutamate ofwel mononatriumglutam(in)aat. Andere namen waaronder je het tegenkomt zijn E621, vetsin en natrium-l-glutamaat. Het is een smaakversterker die een hartige smaak oproept. Het is een veel besproken stof. Volgens de wetenschap kan het alle kanten op. In de praktijk heeft de een er last van de ander niet. Ik kies ervoor om het te vermijden en ik hoor over vele jaren wel de uitslag ;-).

Dan heb je nog gistextract. Gistextract heeft geen E-nummer, omdat het wordt gezien als voedingsmiddel en niet als additief. Het zit ook in biologische producten, zolang het maar wel biologische gistextract is. Gistextract bevat ook glutamaat en is ook een smaakversterker. Het is echter NIET hetzelfde als E621. Glutamaat komt trouwens ook voor in de natuur. Je vindt het bijvoorbeeld ook in vlees, tomaten, paddenstoelen, huisgemaakte bouillon, etc. In een bouillonblokje zit het alleen in een geëxtraheerde vorm. Het nadeel van een geëxtraheerde vorm is dat je er daardoor sneller te veel van kunt binnenkrijgen. Wil je het zekere voor het onzekere, kies dan voor een bouillonblokje ook geen gistextract bevat.

Bouillonblokjes zonder smaakversterkers kun je gemakkelijk vinden in een biologische winkel.

Tomatensoep voor 3-4 personen

LET OP! Dit tomatensoep recept is een uitzondering op de regel en NIET voor 2 personen. Hier kunnen 3 tot 4 mensen van eten zonder er iets naast te serveren.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het tomatensoep recept

Tomatensoep
Tomatensoep
Stemmen: 23
Score: 4.04
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
3 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
3 personen
Kook Tijd
15 minuten
Tomatensoep
Tomatensoep
Stemmen: 23
Score: 4.04
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
3 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
3 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Om deze tomatensoep te maken gaan we eerst 750 ml water aan de kook brengen in een waterkoker. Het mag natuurlijk ook in een pannetje, maar in een waterkoker gaat het sneller.
  2. Snipper vervolgens het uitje en de hak de knoflook fijn. Die gaan in een steelpan met een beetje olijfolie. Fruit de ui en knoflook kort. Voeg vervolgens de 300 gram rundergehaktballetjes toe en bak ze bruin.
  3. In de tussentijd kun je alvast de harde kern van de 750 gram tomaten verwijderen en de 150 gram winterwortel in plakken snijden.
  4. Schep de balletjes uit de pan en zet die even apart. Doe de “jus” die achter gebleven is in het pannetje in een grote hoge soeppan met dikke bodem. Voeg eventueel een klein beetje olijfolie toe en zet de pan op het vuur.
  5. Voeg hier de tomaten, de winterwortel, de 70 gram tomatenpuree en de 7,5 gram basilicum aan toe en roerbak even kort.
  6. Schenk er dan de 750 ml water bij en voeg twee groentebouillonblokjes toe. Kook het geheel zo’n 5 minuten.
  7. Zet nu de staafmixer in de pan en pureer het geheel tot een egale tomatensoep.
  8. Voeg nu de 350 gram boerensoepgroente (met prei, bleekselderij, peen, selderie, bloemkool en paprika) toe aan de tomatensoep samen met de rundergehaktballetjes.
  9. Doe er vervolgens de theelepel oregano, theelepel tijm, theelepel salie en de theelepel rozemarijn bij. Voeg eventueel 125 gram (soja)room toe. Kies voor soja als je gaat voor zuivelvrij.
  10. Warm het geheel al roerend op. Klaar is je tomatensoep!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

(Uitgaande van het opdelen in 3 porties)

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

28 Commentaar

    1. Ai! Een staafmixer en blender zijn inderdaad erg handig om te hebben. De soep zal nu meer stukjes bevatten, maar vast en zeker net zo lekker zijn!

    1. Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt met “tomatenpuree uit blik mag?” Ik gebruik in het recept in elk geval 70 gram tomatenpuree uit blik en 750 gram verse tomaten.

    1. Hi Mir,

      Goed dat je de vraag wel even stelt. Je kunt met een gerust hart wortelen eten er zitten relatief ontzettend weinig suikers (koolhydraten) in. Vandaar dat dit recept ook in de categorie koolhydraatarm valt.

      Ik zal je even wat voorbeelden geven:
      – In een blikje cola (330 ml) zit 35 gram koolhydraten
      – In een 330 ml appelsap zit ook 35 gram koolhydraten
      – In 100 gram brood 45 gram koolhydraten (ca 3 boterhammen)
      – In 100 gram pasta zit 28 gram koolhydraten
      – In 100 gram gekookte rijst zit 33 gram koolhydraten
      – In 100 gram gekookte aardappelen zit 17 gram koolhydraten
      – In 100 gram bruine bonen (blik/pot) zit 15 gram koolhydraten
      – In 100 gram banaan zit 21 gram koolhydraten (kleine banaan)
      – In 100 gram appel zit 13 gram koolhydraten (een halve appel)
      – In 100 gram wortelen zit 6 gram koolhydraten
      – In 100 gram komkommer zit 2 gram koolhydraten (1/4 komkommer)

      Daarbij heb je koolhydraten ook echt keihard nodig. Je lichaam breekt koolhydraten af tot de kleinste eenheid van koolhydraten en dat is glucose. Glucose gebruikt je lichaam als brandstof om bijvoorbeeld je lichaam op temperatuur te houden, om te bewegen en te denken. Koolhydraten of suikers zijn dus van groot belang voor je lichaam.

      Ik schrijf er op dit moment een stukje over, dus houd de website in de gaten.

      Groetjes, Carlo

          1. Carlo….WAAR WAS JE AL DIE JAREN,

            Het was heel erg lekker, we hebben genoten mijn man en ik. Ik heb nog nooit soep gemaakt, want in al die jaren,dat ik het deed, mislukte het steeds. Ik heb wel iets meer bouillonpoeder gebruikt, anders was het te flauw. Brood of soepstengels worden niet gemist, want de soep is rijkelijk gevuld. Ik heb ook nog kookroom van Campina gebruikt(op basis van room) voor warme gerechten, i.p.v. gewone room.
            Nogmaals, bedankt!

  1. Heeeeeerlijk soepje,Carlo! Alleen heb ik de bouillonblokjes vervangen door zelfgemaakte boullion, voelt het voor mij nòg gezonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *