Wortel bleekselderij peer gember smoothie
Spread the love!

Over de wortel bleekselderij peer gember smoothie

De wortel bleekselderij peer gember smoothie is weer een lekkere frisse groene smoothie met een bite. Die bite komt van de gember. Erg lekker, vind ik.

Dit recept is gebaseerd op de Oranje smoothie van een vriendin van mij. Haar naam is Nienke en zij is eigenaresse van GlowMagazine.nl. Zeker een website om eens te bekijken!

Ik heb echter de peer niet geschild, ik houd juist van die extra vezels. Plus dat het schillen van de peer extra tijd kost. Ik geef het toe, af en toe ben ik best wel een beetje lui.

Daardoor is de kleur van mijn smoothie wel veel minder oranje… Daarom durfde ik hem ook niet meer de naam “Oranje smoothie” te geven :-).

Toch is er wel echt wat voor te zeggen om de peer niet te schillen. In de schillen van fruit en celwandbestanddelen van groenten zitten vooral niet-fermenteerbare voedingsvezels. Die vergroten het volume van de darminhoud, wat de stoelgang bevordert en hebben een verzadigende werking. Daarnaast verlagen ze ook nog eens het LDL-cholesterol.

Dus maar eens de studie gewichtsconsulent erbij pakken. Hoe zit dat nu met cholesterol? Er zijn twee “soorten” cholesterol; HDL-cholesterol en LDL-cholesterol.

Het gaat eigenlijk om lipoproteïnes. Cholesterol is in het bloed gebonden aan deze lipoproteïnes. Het LDL-lipoproteïne vervoert het cholesterol naar de weefsels via de bloedvaten. Bij te veel LDL heeft het cholesterol de neiging zich op te hopen in de slagaders in de vorm van plaques, waardoor de aderen vernauwd worden. Dit vernauwen van de aderen wordt arteriosclerose genoemd. In deze omstandigheden kan op de plaats van de vernauwing een bloedklonter ontstaan, een vorm van trombose. Om die reden wordt het LDL-cholesterol ook wel het slechte cholesterol genoemd.

HDL-cholesterol wordt ook wel goed cholesterol genoemd. Het haalt cholesterol uit het lichaam en gebruikt dit in de lever. Dit wordt daar omgezet in galzure zouten, nodig bij de vetvertering.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

De westerse mens gebruikt meer cholesterol. Met name te veel consumptie van verzadigde vetten verhoogt de cholesterolwaarde. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren, maar nog meer de meervoudig onverzadigde vetzuren, hebben deze eigenschap niet. Deze verlagen juist de hoeveelheid opgenomen cholesterol.

Verzadigde vetten verhogen dus het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Je hebt echter wel verzadigd vet nodig, maar in de juiste verhouding tot onverzadigde vetten. Let dus op met voeding welke verzadigde vetten bevat. Zoals roomboter/kokosolie en margarine in een wikkel, volvette kaas en volle melkproducten, (vet) vlees, chocolade, koek, gebak, snacks en zoutjes.

Het wortel bleekselderij peer gember smoothie recept

Wortel bleekselderij peer gember smoothie
Wortel bleekselderij peer gember smoothie
Stemmen: 11
Score: 3.64
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Wortel bleekselderij peer gember smoothie
Wortel bleekselderij peer gember smoothie
Stemmen: 11
Score: 3.64
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Doe de 150 gram wortelen in de blender.
  2. Maak de bleekselderij schoon en snijd deze in stukken. Voeg die ook toe aan de blender.
  3. Snijd de peer in stukken en verwijder het klokhuis. Doe deze bij de wortel en bleekselderij.
  4. Schild de gember en rasp een stukje totdat je een theelepel gember hebt. Voeg dit ook toe aan de blender.
  5. Voeg als laatste een groot glas water toe en blend het geheel tot een egale groene smoothie.
  6. Klaar is de wortel bleekselderij peer gember smoothie.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

8 Commentaar

  1. Carlo is de peer minder goed voor diabetes type 2 kan ik dan beter een appel of banaan nemen?
    Ik had trouwens nog paksoi over dat ipv bleekselderij gebruikt

    1. Suiker komt dus van nature voor in fruit. Het geeft appels, peren en andere fruitsoorten een zoete smaak. Je lichaam verwerkt de suiker uit een appel op dezelfde manier als de suiker die wordt toegevoegd aan bijvoorbeeld snoep en koek, omdat het niet kan herkennen waar de suiker precies vandaan komt.

      Hoewel de suiker in een appel niet slechter of beter is dan toegevoegde suikers, is een stuk fruit natuurlijk wel gezonder dan een reep chocola. Fruit bestaat naast suiker namelijk ook uit belangrijke voedingstoffen als vitamines, vezels en mineralen. Bewerkte suikerrijke producten als koek en snoep hebben deze stoffen niet en dragen daardoor niet bij aan je gezondheid.

      Van fruit is bewezen dat het juist goed is voor je gezondheid. Het eten van fruit hangt onder andere samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Fruit is dus gezonder dan producten die wel suiker, maar verder weinig tot geen andere belangrijke voedingstoffen bevatten. Daarom is het advies om twee porties fruit per dag te eten.

      Conclusie? Suiker die van nature aanwezig is in fruit is niet per definitie ongezond. Maar je kunt ook niet stellen dat deze suikers beter zijn dan geraffineerde suikers of welke vorm van suiker dan ook. Een stuk fruit is natuurlijk wel gezonder dan koek of snoep.

      Het verschil tussen paksoi en bleekselderij is vooral de smaak en de structuur. Paksoi kan ook lekker zijn. Het gaat er vooral om dat je voldoende groente eet. Dat is het belangrijkste.

  2. Hallo
    Ik had een vraag moet de smoothie gekookt worden of moet het gezeefd worden en opdrinken zo vers.
    Beantwoorden aub
    Dank u

    1. Dag Loes,

      Je kunt de beschrijving volgen van het recept. Als er iets gekookt moet worden (zoals de de avondmaaltijden of de bloemkoolpap bijvoorbeeld) dan wordt het duidelijk vermeld.

      De smoothies worden niet gezeefd. Dat zou zonde zijn, omdat je dan veel vezels en voedingswaarde verlies.

      Beantwoord dit je vraag?

      Met gezonde groeten,

      Carlo

  3. Net gemaakt, wortel en selderij over, de peer vervangen door sinaasappel, dan word hij licht oranje! Smaak is goed, ik had de gember moeten raspen, wegens tijd gebrek niet gedaan. Smaak is wat minder goed verdeeld, maar wel lekker! Misschien toch wat limoen erbij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *