Een keuze uit de verschillende zuur-base tabellen

Er er zijn super veel zuur-base tabellen. Vele verschillen weer net weer iets ten opzichte van een andere tabel. Veel kun je er op het internet vinden. Vaak gekopieerd van andere. Soms zie je logische fouten (dubbele vermelding bijvoorbeeld) dan ook weer overal terugkomen. Meestal wordt er geen bronvermelding gedaan, dus het kunnen ook zelf verzonnen tabellen zijn.

Uiteindelijk heb ik dus gekozen voor de zuur-base tabel van Dr. Alex Guerrero. Hij heeft zijn eigen praktijk in Amerika en adviseert top atleten en sporters in de NBA (National Basketball Association) en NFL (National Football League).

De recepten op Supersnel Gezond punt NL zijn gebaseerd op het Alkaline dieet / eetpatroon en helpen je supersnel gezond worden, meer energie krijgen en afvallen in geval van overgewicht.

Hieronder vind je de zuur base tabel. Wil je meer informatie over het Alkaline dieet / eetpatroon, bekijk dan ook de pagina Alkaline (zuur-base) dieet.

Wil je weten welke lekkere recepten er allemaal binnen in het Alkaline dieet / eetpatroon passen? Klik dan hier. Ze zijn allemaal voor 2 personen en binnen 15 minuten te bereiden!

De zuur-base tabel van Dr. Alex Guerrero.

De volgende tabel komt uit het boek “In Balance for Life” van Dr. Alex Guerrero.

HET pH EFFECT VAN GROENTESSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Aardappelen
Aardappelen, zoete
Andijvie
Artisjokken
Asperge
Bieten en bieten bladeren
Bloemkool
Broccoli
Broodwortelen (soort zoete
aardappel)
Courgette
Groene kool
Knoflook
Komkommer
Paardenbloembladeren
Paprika
Pompoen
Radijs
Rapen
Rode kool
Sjalotten
Sla (vermijd ijsberg)
Sperziebonen
Spinazie
Spruitjes
Uien
Witlof
Wortelen
HET pH EFFECT VAN GRANENSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Amarant (pseudo-graan)
Boekweit (pseudo-graan)
Bulgur
Gerst
Gierst
Haver
Quinoa (pseudo-graan)
Rijst, bruine
Rijst, wit
Rogge
Spelt
Tarwe, griesmeel
Tarwe, volkoren
Tarwe, white
HET pH EFFECT VAN BROODSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Brood, donker gist vrij
Brood, gist
Brood, volkoren gist vrij
Brood, wit
HET pH EFFECT VAN ZUIVELPRODUCTENSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Boter, ongepasteuriseerde
Boter, verwarmd
Eieren
Eigeel
Kaas, provolone
Kaas, scherp (cheddar, parmezaanse kaas, enz.)
Kaas, zachte (brie, camembert, enz.)
Kaas, Zwitserse
Karnemelk, verse
Kefir
Melk, gepasteuriseerde
Melk, ongepasteuriseerde volle
Wei, vers
Yoghurt, gezoet
Yoghurt, gewone, biologisch
HET pH EFFECT VAN VLEES EN VISSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Baars
Bot
Forel
Haring
Karper
Kip
Kreeft
Lam
Makreel
Oester
Rivierkreeft
Rundvlees
Sliptong
Varkensvlees
Vleeswaren
Zalm
HET pH EFFECT VAN PEULVRUCHTENSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Bruine bonen
Erwten
Kikkererwten
Linzen
Navey bonen
Pinda’s (ja het is een peulvrucht)
Sojabonen
Witte bonen
HET pH EFFECT VAN NOTENSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Amandelen
Cashewnoten
Hazelnoten
Kokosnoten
Paranoten
Pecannoten
Pijnboompitten
Pinda’s (is eigenlijk een peulvrucht)
Pistachenoten
Pompoenpitten
Sesamzaad
Walnoten
Zonnebloempitten
HET pH EFFECT VAN FRUITSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Aardbeien, op een taart
Aardbeien, zoet
Abrikozen, vers
Ananas
Appels
Avocado’s
Bananen
Bosbessen
Citroenen
Druiven
Frambozen
Granaatappels
Grapefruit
Kaki
Kersen
Kiwi’s
Limoenen
Mandarijntjes
Mango’s
Meloenen
Moerbeien
Nectarines
Peren
Pruimen
Rode bessen
Sinaasappels
Sleedoorn bessen
Tomaten, ongekookt
Vijgen, verse 
Watermeloen
Zwarte bessen
HET pH EFFECT VAN GEDROOGD FRUITSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Abrikozen
Ananas
Appels
Bananen
Dadels
Mango’s
Peren
Perziken
Pruimen
Rozijnen
Vijgen
HET pH EFFECT VAN DRANKENSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Amandelmelk
Bier
Cacao
Groentesap (vers gemaakt)
Koffie
Likeur
Melk
Soda
Thee, kruiden
Thee, zwart
Warme chocolademelk
Water, bron of gefilterd
Water, kraan (in NL *1)
Water, mineralen (licht bruizend)
Water, mineralen (plat)
Water, mineralen (sterk bruizend)
Whisky
Wijn
HET pH EFFECT VAN VETTEN EN OLIENSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Arachideolie
Boter
Geharde vetten (zit soms in producten verwerkt)
Koudgeperste, ongeraffineerde oliën (niet verwarmd), zoals
olijfolie
Koudgeperste, ongeraffineerde oliën, zoals olijfolie
Margarine
Ongeharde vetten, zoals kokosnoot olie
Reuzel
Walnotenolie
HET pH EFFECT VAN SMAAKMAKERSSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Appelazijn
Augurken
Azijnen anders dan appelazijn
Ketchup
Kruiden
Mayonaise
Mosterd, commerciële
Mosterd, biologisch
Specerijen
Suiker
Zout, verwerkt
Zout, zee

 
(*1)

Afvallen was nog nooit zo eenvoudig! Lees hier meer over de cursus Gezond Slank.

pH waarde van kraanwater in:

  • Zuid-Holland 8.6
  • Zeeland 8.3
  • Noord-Holland 8.36
  • Limburg 7.20

Bron (via Lenntech):

  • Zuid Holland – meetpunt productielocatie Scheveningen van DZH
  • Zeeland – meetpunt productielocatie Tholen/Halsteren van Delta NV
  • Noord Holland – samenstelling rivier-duinwater van Waternet
  • Limburg – meetpunt Asselt van WML

Over de zuur-base tabel uit het Alkaline dieet

Verzuring is een normaal dagelijks proces dat voortkomt uit het verbranden van ons voedsel. De energie die vrijkomt tijdens verbranding gebruiken we, wat overblijft zijn (zure) afvalstoffen. Door deze zuur-base tabel uit het alkaline dieet wordt duidelijk welke voedingstoffen een verzurende werking of een alkaliserende werking hebben.

Ideaal is een combinatie van 60% tot 80% alkaliserende voeding en het overige percentage verzurende voeding. Te veel verzurende voeding zorgt er voor dat je lichaam uit balans gaat raken en zuur wordt. Een zure omgeving is ideaal voor ziektes.

Verzuring wordt in verband gebracht met onder andere:

  • overgewicht
  • ongezond gewichtsverlies
  • obstipatie
  • infectiegevoeligheid
  • huidproblemen
  • libidoverlies
  • allergieën
  • hoofdpijn/migraine
  • spier- en gewrichtsklachten
  • lusteloosheid
  • bloedend tandvlees
  • schimmel infecties
  • verkoudheid en griep
  • mentale klachten (bijvoorbeeld depressie, stemmingswisselingen, slechts geheugen, etc)
  • slaapproblemen
  • zicht problemen
  • zelfs kanker

Verzuring aanpakken dmv het alkaline dieet

Verzuring kun je aanpakken door meer alkalische voeding te gaan eten ten opzichte van zuurmakende voeding (het alkaline dieet ofwel eetpatroon). In de volgende tabel staan percentages aangegeven die je helpen om te bepalen hoe in welke verhouding je het beste verzuren en alkaliserende producten kunt eten.

pH niveauAanbevolen percentage
verzurende voeding
Aanbevolen percentage
alkaliserende voeding
Te alkalisch40% tot 50%50% tot 60%
Normaal20% tot 40%60% tot 80%
Te zuur20%80%
Extreem zuur*0%100%

*Het dieet van 100% alkaliserende voeding mag slecht voor 1 of 2 weken gevolgd worden. Daarna moet je overstappen naar de percentages bij “te zuur”.
 

Print Friendly



Deel dit met anderen : Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone


Snel Afvallen