Belgische lasagne
Spread the love!

Over het Belgische lasagna recept

Deze Belgische lasagna is een variant op de Vlaamse klassieker witloofrolletjes met hesp en kaas in de oven. Het is echt een versie 2.0 geworden.

Dit met dank aan een verzoek dat ik per e-mail kreeg van de vrouw van David. De vraag was of ik een Supersnel Gezond versie wilde maken van de Vlaamse klassieker. Dit is het resultaat. Niet snel, maar wel een gezondere variant.

LET OP! Dit recept is een uitzondering op de regel. De voorbereiding duurt zo’n 25 minuten en de lasagna moet dan nog zo’n 45 minuten in de oven. Dit gerecht is dus niet binnen 15 minuten te bereiden, zoals de rest van de recepten op deze website.

De klassieker wordt gemaakt door de witlof in hesp te rollen, waarna deze overgoten worden met een kaassaus. De witlofrolletjes worden vervolgens vaak geserveerd met aardappelpuree. Ik heb geen rolletjes gemaakt, maar laagjes. De aardappel heb ik ook verwerkt in laagjes. Zo is de Belgische lasagna ontstaan.

De originele variant, van de Vlaamse klassieker witloofrolletjes met hesp en kaas in de oven, bevat best veel calorieën en verzadigd vet. Beide niet erg, maar overal waar ‘te’ voor staat is ongezond. Gezien de helft van de Nederlanders overgewicht heeft en bijna iedereen te veel verzadigd vet nuttigt, heb ik een versie gemaakt die minder calorieën en minder verzadigd vet bevat.

Campina Room Culinair Light

De kaassaus heb ik vervangen door roomsaus en de lasagna top ik af met wat kaas. Ik bespaar hiermee al flink qua calorieën en verzadigd vet. Ik bespaar nog eens extra doordat ik bewust kies voor lightroom (113 kcal en 5,8 gram verzadigd vet per 100 gram) wat echt veel minder calorieën en verzadigd vet bevat dan de gewone room (212 kcal en 14,3 gram verzadigd vet per 100 gram). In plaats van nootmuskaat gebruik ik komijnzaad om de saus te kruiden. Zo ontstaat er een unieke smaak die dit gerecht écht tot een versie 2.0 maakt van de Vlaamse klassieker witloofrolletjes met hesp en kaas in de oven.

Geitenkaas jong belegen 30+

Voor de kaas kies ik bewust voor de Geitenkaas jong belegen 30+ (303 kcal en 13 gram verzadigd vet per 100 gram). Ook dat scheelt een hoop vergeleken met de 50+ variant (397 kcal en 24 gram verzadigd vet per 100 gram).

Door bewust andere room en kaas te kiezen, bevat dit gerecht ineens per persoon al zo’n 75 kcal minder en 7 gram verzadigd vet minder. Dit laatste is extreem veel als je bedenkt dat het advies is om niet meer dan 22 gram verzadigd vet te nuttigen (op basis van een energie-inname van 2.000 kcal).

Ham of hesp is het gekookte, gedroogde, gepekelde of gerookte vlees van het dikke deel van de achterbil van een varken. In Noord- en Oost-Nederland zegt men vaak ook schink of schenk. In Vlaanderen is het woord voor ham hesp.

Slagersachterham gerookt

Bewerkt vlees eet je sowieso niet voor je gezondheid, maar… een keertje kan prima. Je zou kunnen kiezen voor Schwarzwalder schinken. Dat bevat echter relatief veel calorieën en met name heel erg veel zout. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te nuttigen. Kies je voor 100 gram Schwarzwalder schinken, dan zit je direct al op 2,5 gram zout per persoon. Dat is dus echt heel veel. Daarom koos ik uiteindelijk voor gerookte Slagersachterham. Daarmee eindig je met 1,5 gram zout per persoon minder. Dat is ook weer een groot verschil! Maar, het scheelt ook nog eens 30 kcal en voornamelijk 4,5 gram verzadigd vet per persoon.

In totaal bespaar ik dus ruim 100 kcal en 11,5 gram verzadigd vet per persoon door simpelweg drie bewuste productkeuzes. Het complete gerecht bevat nu nog steeds 10 gram verzadigd vet per persoon. Dat is dus nog best veel, maar zonder de aanpassingen had je gelijk op de maximaal aanbevolen hoeveelheid verzadigd vet gezeten. Met slechts één maaltijd! 😱 Die bewuste productkeuzes voorkomen dat.

Ik dacht ook nog even aan Yorkham. Daarvan wordt vaak gezegd dat het lekker is in combinatie met witlof. Die ham wordt ook uit de bil van een varken gesneden. Met Yorkham wordt er veelal ham bedoeld dat wordt gemaakt van het Yorkshire varken, ook wel The large white genoemd. In Nederland gaat het er echter iets anders aan toe.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Yorkham wordt waarschijnlijk volgespoten met water en fosfaten waardoor de ham zwaarder wordt (zie deze aflevering van Keuringsdienst van Waarde). Dit levert de producent meer op. De consument blijft echter bedrogen achter: deze betaalt meer geld voor een ham waar relatief minder vlees en vooral meer water in zit.

Zo zie je maar dat het tegenwoordig allemaal nog niet zo makkelijk is om gezond te eten. Door de boefjes uit de industrie zien we vaak door de bomen het bos niet meer. Er is veel verkrijgbaar wat ik niet te vaak in huis zou halen. Maar… gezond betekent niet smaakloos. Ondanks de gezondere productkeuzes, smaakt deze Belgische lasagna top! Echt een versie 2.0 van de Vlaamse klassieker witloofrolletjes met hesp en kaas in de oven.

Ik ben heel benieuwd wat jij van deze Belgische lasagna vindt. Laat het even weten in reactie onder het recept. Word ik altijd blij van! 😃 Groetjes, Carlo.

PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het recept maak en met welke producten. De plaatjes heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om de producten te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.

Het Belgische lasagna recept

Belgische lasagne
Belgische lasagna
Stemmen: 6
Score: 4.67
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Deze Belgische lasagna is een variant op de Vlaamse klassieker witloofrolletjes met hesp en kaas in de oven. Het is echt een versie 2.0 geworden.
Porties Prep Tijd
2 personen 30 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 30 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Belgische lasagne
Belgische lasagna
Stemmen: 6
Score: 4.67
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Deze Belgische lasagna is een variant op de Vlaamse klassieker witloofrolletjes met hesp en kaas in de oven. Het is echt een versie 2.0 geworden.
Porties Prep Tijd
2 personen 30 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 30 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zet een pan met een beetje water en een stoommand op het vuur. We gaan de witlof kort stomen, zodat de witlof straks mooie platte laagjes kunnen vormen.
  3. Snijd de kontjes van de witlof. Haal de blaadjes los. Deze vallen vanzelf van de stronk. Als de blaadjes er niet meer afvallen, dan kun je gewoon weer een stukje van de stronk snijden. Dan laat de volgende laag blaadjes weer los. Herhaal dit tot je tot de kern komt.
  4. Stoom de blaadjes 3-5 minuten, totdat ze wat zacht worden. Koken kan dus ook, maar ik geef de voorkeur aan stomen. Laat ze erna afkoelen en uitlekken. Dan voorkom je dat de lasagna te nat wordt.
  5. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
  6. Meng de room, de eieren en het komijnzaad in een kom. Voeg wat peper en zout toe. Klop het geheel tot een egaal bindmiddel. Een liaison noemen ze dat.
  7. Rasp de kaas.
  8. Vet een ovenschaal in met de boter. Ik doe dat gewoon met mijn handen. Dan smelt de boter voldoende om de schaal goed in te kunnen vetten.
  9. Stapel laagjes van de ingrediënten in de ovenschaal. Begin met aardappel, vervolgens ongeveer 4 eetlepels liaison, dan witlof en erna ham. Herhaal dit 4 keer.
  10. Eindig met een laagje aardappel en liaison.
  11. Top het af met de geraspte geitenkaas.
  12. Zet de schaal 45 minuten in de oven op 200 graden.
  13. Haal de Belgische lasagna uit de oven en laat de schaal even 5 minuten rusten voordat je het aansnijdt. Als je de lasagna even lossteekt met een taartschep kun je hem vervolgens gemakkelijk uit de schaal krijgen.
  14. Klaar is de Belgische lasagna. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

8 Commentaar

  1. Hi Carlo, het is werkelijk VERRUKKELIJK! Dank je wel wederom voor dit recept. p.s. wordt het niet eens tijd voor receptenboekje 3? Liefs van Conny

    1. Hi Conny, dankjewel voor dit toffe berichtje. Ik zit hier met een dikke glimlach een antwoord de typen. Ja, receptboek nummer 3. Ik krijg de vraag inmiddels wel vaker. Ik ga begin volgend jaar even kijken of het haalbaar is (als het gaat om tijd en investering). Het zaadje is in elk geval geplant. Groetjes, Carlo

  2. Lijkt me lekker!

    De voedingswaarden geeft hij niet weer terwijl ik wel ingelogd ben en ze bij andere recepten wel zie staan.

    1. Goed te horen!

      Ik heb het even nagekeken. Ik zie ze zelf wel als ik heb ik ingelogd. Zie je de voedingswaarde nu wel? Zo niet, wat zie je dan? Zie je dan de link naar lid worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *