Bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum
Spread the love!

Over het bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum recept

Deze bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum is echt een toprecept! Ideale smaakcombinaties geven je echt even het gevoel op vakantie te zijn.

Ik heb heel bewust voor een aantal ingrediënten gekozen. Ik licht even twee belangrijke keuzes toe.

Volkoren basmati rijst

Volkoren basmati rijstIk heb gekozen voor volkoren basmati rijst. Basmati is een lange, slanke aromatische rijst die traditioneel afkomstig is uit het Indiase subcontinent. Die vond ik het beste passen bij deze bietencurry uit Sri Lanka. Aanvullend heb ik heel bewust gekozen voor de volkoren variant. Die bevat namelijk meer voedingstoffen en bijvoorbeeld 4x zoveel vezels. Dat maakt het echt een gezondere keuze vergeleken bij de gewone variant. De volkoren variant valt in de categorie ongeraffineerde koolhydraten. De gewone witte basmatirijst valt in de categorie geraffineerde koolhydraten, net als wit- en bruinbrood, frisdrank, vruchtensap, suiker, etc. Producten in de categorie geraffineerde koolhydraten kun je beter vermijden 👍.

Kokosmelk

Blue Elephant coconut creamQua kokosmelk heb ik gekozen voor de Blue Elephant Coconut cream. Deze bevat net wat minder verzadigd vet dan andere soorten en het blikje bevat maar 165 ml. Ideaal voor 2 personen. Op die manier kun je ook niet te veel toevoegen 😉. Andere verpakkingen bevatten al snel 200 ml of meer. Dan loop je ook snel het risico nog meer toe te voegen en te veel verzadigd vet is nog steeds ongezond. Zie ook het artikel Verzadigd vet gezond?. Je kunt ook kiezen voor het merk Koh Thai. Die hebben ook blikjes van 165 ml. Je zou ook voor een light variant kunnen gaan, maar die bevatten in de regel gewoon kokosmelk met water. Dan kun je net zo goed wat minder kokosmelk gebruiken en wat water toevoegen indien nodig. Kortom, er zijn meerdere wegen naar Rome. Kokosmelk met mate is de rode draad.

Zo maak je van deze bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum een echt heel gezond gerecht. Mallum staat trouwens voor snel gekookte groente in Sri Lanka. Al met al is dit gerecht superlekker en je scoort stiekem even 350 gram groenten per persoon, wat dacht je daarvan? 🙏

PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. De plaatjes heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om het product te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum recept

Bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum
Bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum
Stemmen: 14
Score: 3.79
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Deze bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum is echt een toprecept! Ideale smaakcombinaties geven je echt even het gevoel op vakantie te zijn.
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum
Bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum
Stemmen: 14
Score: 3.79
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Deze bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum is echt een toprecept! Ideale smaakcombinaties geven je echt even het gevoel op vakantie te zijn.
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Kook als eerste de volkoren basmati rijst volgens de instructies op de verpakking. Doe de benodigde hoeveelheid water eerst even in de waterkoker als je het gerecht echt binnen 15 minuten wilt kunnen serveren.
  2. Pak een pan voor de curry en een wok of pan met anti-aanbaklaag om de boontjes in te bakken. Zet deze alvast klaar.
  3. Doe in de wok een eetlepel olijfolie en zet deze op het vuur.
  4. Voeg de sperziebonen toe en roerbak de sperziebonen, met een beetje zout, in 10 minuten op matige temperatuur beetgaar.
  5. Hak de knoflook fijn. Voeg de ene helft toe aan de sperziebonen en doe de andere helft in de pan voor de curry.
  6. Hak de Jalapeño peperschijfjes fijn. Voeg de ene helft toe aan de sperziebonen en doe de andere helft in de pan voor de curry.
  7. Pers het sap uit de limoen. Voeg de ene helft toe aan de sperziebonen en doe de andere helft in de pan voor de curry.
  8. Snijd de bieten in stukken en doe deze in de pan voor de curry.
  9. Maak de ui schoon en snijd deze in kleine blokjes. Voeg deze toe aan de bieten.
  10. Voeg vervolgens kokosmelk, tomatenpuree, Jonnie Boer Curry Madras en wat zout toe.
  11. Breng de bietencurry aan de kook en laat deze zachtjes pruttelen totdat je klaar bent om uit te serveren.
  12. Giet de rijst af. Leg deze in het midden van het bord.
  13. Voeg de geraspte kokos toe aan de boontjes en hussel het geheel even goed door elkaar.
  14. Leg de boontjes naast de rijst.
  15. Schep de bietencurry aan de andere kant van de rijst.
  16. Klaar is de bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

13 Commentaar

  1. Heerlijke en vullende maaltijd! Na een heupoperatie ben ik wel flink aan gekomen, dus ik val weer terug op vertrouwde recepten! Dit gerecht kost nog geen acht euro.

    Carlo, ik geeft niet altijd bericht, maar laat nu wel weer van mij horen! 😉 Ik heb nog veel te veel kruiden om je nieuwe recepten te proberen!(

    Vriendelijke groenten,
    Michel Smult

    1. Hoi Michel,

      Allereerst heel veel beterschap! Veel beterschap gewenst, hopelijk ben je snel weer de oude.

      Altijd een berichtje hoeft ook niet. Wel zijn ze altijd leuk om te lezen. Ik ben dan ook blij te horen dat je zin hebt om de nieuwe recepten te proberen.

      Alvast eet smakelijk en heel veel succes met het herstel,

      Carlo

  2. Carlo ik wil eigenlijk verse sperciboontjes nemen en de rijst weglaten aangezien het vrij veel is doe ik er fout aan?

    1. Ikzelf gebruik ook verse sperziebonen, ze zijn alleen al gebroken en schoongemaakt. Dat scheelt wat tijd, maar dat kun je natuurlijk ook zelf doen. Je kunt de rijst weglaten, al doet de rijst wel wat voor de algehele smaak. Gebruik wat minder rijst is dan mijn tip.

  3. tiijdens de rijst, begin ik alvast met de bieten, ik gebruik graag knoflook en ga van start met de bieten, doe de bonen daarna pas….

  4. Ok, joopie! Volgens mij kan de volgorde wel wat anders met de currie maken, anders bakken de bonen aan….niet? Niet alle bericht kan leuk zijn;)

    Groet je, Michel Smult.

    1. Het is misschien even zoeken? Ik heb het moment gekozen omdat er op de verpakking van de sperziebonen staat: verhit vloeibare margarine en/of (olijf)olie en roerbak de sperziebonen in 8-10 minuten op matige temperatuur beetgaar.

      Misschien het vuur iets lager zetten? Of inderdaad wat later starten met de bonen?

      Ik hoop dat het volgende keer weer goed gaat en alle feedback is welkom! 🙏👍

    2. Ja! Dat is mij bijna gebeurd! Ik maak dit vanavond, nog eens, want het is een top recept!

      De vriendelijke groenten,
      Michel Smult.

  5. Hay Carlo, Bieten curry helemaal top! Vandaag een variant gemaakt met peultjes, omdat die maar even moeten. Gemaakt terwijl de curry staat te pruttelen, nog sneller klaar! Zijn er nog peultjes?! Jazeker!

    Groet, Michel Smult

  6. Wow Carlo, mega lekker is deze! Super recept. Klopt het dat alle ingrediënten in de curry pan slechts een beet gekookt worden, dus de knof en ui niet even bakken vooraf? Het zal wel ok zijn want de structuur was goed. Just checking… Eén dingetje nog, gebruik je niet uiteindelijk een hele limoen (in elke pan het sap van een helft)? Dank voor deze topper

    1. Hi Peter, tof om te lezen dat deze bij jou ook zo goed in de smaak valt.

      Je zou de ui en knof inderdaad even kunnen aanbakken. Dat heb ik zelf niet gedaan omdat ik een gewone pan gebruikte en die bakt nogal snel aan. Vandaar dat ik voor alles koken heb gekozen. Qua smaak zal het verschil klein zijn, maar even aanbakken is ook lekker.

      Het hangt een beetje van de limoen af. Die van mij was vrij sappig waardoor ik in elke pan slechts een kwart van de limoen heb uitgeperst. Ik zou het eerst even proeven voordat je meer toevoegt. Meer kan altijd nog, minder niet 😉.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *