fbpx
  • Boerenkool met tomaat en cannellinibonen

Het boerenkool met tomaat en cannellinibonen recept

Boerenkool met tomaat en cannellinibonen
Boerenkool met tomaat en cannellinibonen
Stemmen: 10
Score: 3.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Boerenkool met tomaat en cannellinibonen
Boerenkool met tomaat en cannellinibonen
Stemmen: 10
Score: 3.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
  • 300 gram boerenkool
  • 250 gram cannellinibonen
  • 1 beetje cayennepeper
  • 2 eetlepels Dijonmosterd
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 stuk rode ui
  • 390 gram tomatenblokjes met knoflook
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 beetje zout
Porties: personen
Instructies
  1. Maak eerst de saus. Dat doe je heel simpel door 100 ml kokosmelk (Fair Trade Original Kokosmelk kies ikzelf), 2 eetlepels Dijon mosterd, 70 gram tomatenpuree, beetje cayennepeper en een beetje zout te mengen. Proef even of je er misschien nog wat meer cayennepeper en zout aan toe moet voegen. Zet de saus even apart.
  2. Snijd dan de rode ui in halve maantjes. Zet een grote wok op het vuur en doe hier een eetlepel kokosolie in. Zet de wok op het vuur en fruit de ui.
  3. Laat de cannellinibonen kort uitlekken en voeg deze toe aan de rode ui. Warm de bonen even kort op.
  4. Voeg vervolgens de boerenkool toe en hussel het geheel goed door elkaar. Zodra de boerenkool gaat slinken en wat donkerder wordt van kleur, kun je de tomatenblokjes toevoegen. Hussel het geheel weer goed door elkaar.
  5. Voeg nu de saus toe en hussel het geheel nogmaals goed door elkaar.
  6. Verdeel het gerecht over de borden en klaar is je boerenkool met tomaat en cannellinibonen!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over de boerenkool met tomaat en cannellinibonen

Deze boerenkool met tomaat en cannellinibonen is een supergezond, lekker en snel te bereiden gerecht. De kokosmelk geeft het een Indiaas tintje.

Er wordt veel geschreven over kokosmelk. Het voedingscentrum focust vooral op het verzadigde vet in kokos en schrijft: “Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het is dan ook het advies om kokosproducten alleen bij uitzondering te eten.”

Is verzadigd vet dan ongezond? Nee! Transvetten zijn wel schadelijk, maar verzadigd vet niet. Vet is juist vet gezond. Je hebt zowel verzadigde vetten als enkelvoudige en meervoudig onverzadigde vetten nodig. Alleen wel in de juiste verhouding. Dat is waar het gemiddeld genomen in Nederland misgaat. We eten te veel verzadigde vetten. Die zitten onder andere in vlees, kokos(olie), boter, cacao, koek, gebak, etc.

De ideale verhouding is één derde deel verzadigd vet, één derde deel meervoudig onverzadigd vet en één derde deel enkelvoudig onverzadigd vet.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Meervoudig onverzadigd vet zit vooral in plantaardige oliën zoals vette vis, walnoten, chiazaad, lijnzaad, raapzaadolie, zonnebloemolie en arachideolie.

Enkelvoudig onverzadigd vet zit in meerdere oliesoorten, zoals olijfolie, en olijven, noten, avocado’s maar komt ook veel in vis en visproducten voor.

Transvetten komen vooral voor in margarines, fast-food producten en tussendoortjes onder de noemer van geharde vetten. Veelal worden transvetten gebruikt om knapperigheid aan een product te geven, zoals bij chips en crackers, en ook om een product een goede smeerbaarheid te geven. Voorbeelden hiervan zijn de margarines, halvarines en broodsmeersels zoals hazelnootpasta.

Dit soort informatie vind je trouwens ook terug in de Cursus Gezond Slank.

Help mee!

Weg met overgewicht en chronische ziekten! Het is mijn doel om gezond leven makkelijk en toegankelijk te maken. Geen geneuzel in de marge, maar aandacht voor hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is gemaakt op basis van strikte regels, dat maakt waarom zo veel mensen zo veel baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je er van vindt. Dankjewel, Carlo.

15 Comments

  1. Pikate 1 augustus 2018 om 18:17 - Antwoorden

    Vergeet te vertellen dat ik ivm het veel slinken van de andijvie geen tomatenblokjes heb toegevoegd.
    Nogmaals het was wel heel lekker, groetjes Terry

    • Carlo 1 augustus 2018 om 20:41 - Antwoorden

      Hé wat een goed idee om in deze tijd de boerenkool te vervangen door andijvie. Ik heb toevallig recent nog een receptje met andijvie online gezet. Rauw in een salade, ook erg lekker: https://supersnelgezond.nl/snelle-gerookte-kipsalade/. Goed te horen dat dit gerecht met andijvie ook goed smaakt. Dankjewel voor het delen. Groetjes, Carlo

  2. Pikate 1 augustus 2018 om 18:12 - Antwoorden

    Beste Carlo, wel wat aangepast want ik heb andijvie gebruikt. In mijn ogen gebruik je veel te weinig Andijvie in je maaltijden. Ben gewoon gek op Andijvie en vandaag was zo’n dag dat ik deze groente wilde eten. Gezocht naar een recept waar je Andijvie in gebruikt maar kwam dit recept tegen. En dacht dat kan ook vast wel. En ja hoor heerlijk gewoon!
    groetjes Terry

  3. A. Caspar 13 juli 2016 om 07:50 - Antwoorden

    Kan dit ook met diepvries boerenkool?

    • Carlo 13 juli 2016 om 07:54 - Antwoorden

      Diepvries producten zijn na de versie variant prima alternatieven. In dit geval kun je ipv de verse boerenkool ook de diepvries variant gebruiken qua structuur.

  4. Klazina Rosman 5 oktober 2015 om 20:34 - Antwoorden

    Ik heb dit recept vandaag gemaakt,maar ik vond het wat zurig smaken.kan dit kloppen en waardoor komt dat dan?

    • Carlo 12 oktober 2015 om 10:07 - Antwoorden

      Het is niet de bedoeling, maar het zou kunnen komen door de Dijonmosterd. Misschien de volgende keer iets minder mosterd gebruiken?

  5. Bas 12 september 2015 om 20:15 - Antwoorden

    Bedankt voor dit nieuwe recept. Boerenkool in september, maar het recept was heerlijk, alleen vond ik de verhouding van de mosterd iets teveel, mijn vriendin vond het prima, maar aangezien wij (bijna) zoutloos eten overheerste het iets. Wel blij met deze website vol fantastische nieuwe recepten!

    • Carlo 13 september 2015 om 13:22 - Antwoorden

      Ja de boerenkool is er wat vroeg bij dit jaar :-). Dank je wel voor je leuke berichtje!

  6. Michel Smult 7 september 2015 om 21:27 - Antwoorden

    Compleet gerecht! Goed vullend ook! Ik vond de verhouding van de saus wel machtig. Is het wel een verantwoorde samenstelling? Ik kan geen toevoegingen bedenken, het voelt als een beetje (te veel) dipsaus bij je chips. Toch was de smaak goed!

    (Ben jij ook zo blij dat er weer boerenkool is?! 😀

    Groet, Michel Smult

    • Carlo 8 september 2015 om 07:43 - Antwoorden

      Fijn te horen dat de smaak goed was! Je verhouding is verantwoord, het is slechts 50 gram kokosmelk per persoon. Je kunt natuurlijk wat minder saus gebruiken, dat mag altijd.

      Jaaaa er is weer boerenkool. Nu nog (niet te hard zeggen) hopen op wat nachtvorst. Dan wordt de boerenkool nog lekkerder! 😉

  7. Dennis 22 april 2015 om 17:48 - Antwoorden

    Het zoveelste geweldige gerecht! Ik ben in januari begonnen met het maken van jouw gerechten.

    Het had als gevolg dat ik over het algemeen gezonder wilde gaan leven. Ik ben gaan zwemmen, hardlopen, fitnessen en ik doe ook nog eens aan yoga tegenwoordig.

    Ik voel me zover energieker! Thanks!

    • Carlo 22 april 2015 om 18:49 - Antwoorden

      Super tof dat je dit deelt! Wat een mooi resultaat. Daar wordt ik ook weer blij van :-D!

  8. Carlo 22 april 2015 om 08:54 - Antwoorden

    Top! 😀

  9. Rosanne 21 april 2015 om 18:25 - Antwoorden

    Heb het net gemaakt, heerlijk! Kan niet anders zeggen.

Geef een reactie