Over de boerenkool wortel salade met avocadodressing
Deze boerenkool wortel salade met avocadodressing is echt een super gezond recept! Je kunt dit best een superfood salade noemen door alle rijke ingrediënten.
Vooral door de rauwe boerenkool. Zou je boerenkool koken, dan verlies je 60% calcium, 76% ijzer, 50% jodium, 60% vitamine C, etc. Er gaat nogal wat verloren. Maar er is zelfs nog meer.
Onderzoekers aan de universiteit van Warwick hebben in 2007 onderzocht dat het 30 minuten koken van groente het gehalte glucosinolaten flink doet afnemen. Glucosinolaten zijn stoffen die voorkomen in koolsoorten, zoals bijvoorbeeld boerenkool, broccoli, bloemkool en spruitjes. Van deze stoffen wordt gezegd dat ze het lichaam beschermen tegen kankerverwekkende stoffen.
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
Vandaar ook de volgende grove samenvatting van het Alkaline eetpatroon: “Eet 80% groenten, fruit en aardappelen, waarvan minimaal de helft rauw”. Er zijn nog veel meer “regels”, maar daar hoef jij je niet druk om te maken. Ik zorg dat elk recept op Supersnel Gezond voldoet aan die regels van dat eetpatroon. Zo kun jij heel gemakkelijk gezond eten.
Het boerenkool wortel salade met avocadodressing recept
- 300 gram boerenkool gesneden
- 300 gram wortelen in dunne plakjes
- 2 eetlepels chiazaad geweld in water
- 1 avocado het vruchtvlees
- 1 eetlepel tahin pasta van sesamzaad
- 2 theelepels sojasaus
- 1 theelepel agavesiroop
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1/2 theelepel komijn
- beetje cayennepeper (chilipeper)
- 200 ml water
- Doe allereerst twee volle eetlepels chiazaad in een glas met het water. Laat de chiazaden even wellen. Ze zuigen dan al het water op waardoor je een soort gelei krijgt. Dat is precies de bedoeling.
- Doe de boerenkool in een hele grote pan of kom. De pan of kom moet zo groot zijn dat je dadelijk de salade gemakkelijk kunt husselen.
- Snijd vervolgens de wortels in dunne plakjes en voeg deze toe aan de boerenkool.
- Nu gaan we de dressing maken. Ik maak dit soort dressings altijd in de Magic Bullet. Dat komt omdat hij klein is en je tijdens het blenden het apparaat kunt schudden. Zo maak je heel snel en gemakkelijk de dressing. Heb je geen Magic Bullet, gebruik dan een staafmixer om de dressing te bereiden.
- Voeg de volgende ingrediënten bij elkaar: - rijpe avocado, het vruchtvlees - tahin (pasta van sesamzaad) - sojasaus - agavesiroop - knoflook, fijngehakt - komijn (poeder) - cayennepeper (chilipeper) - water
- Blend dit geheel tot een egale avocadodressing. Afhankelijk van de grootte van de avocado wil je misschien nog wat water toevoegen. Het is de bedoeling om de dressing zo te maken dat deze niet te dik is. De dressing moet goed kunnen mengen met de salade. Voeg ook niet te veel water toe. Het is zeker niet de bedoeling dat het zo dun als vla wordt. De avocadodressing moet blijven plakken aan de boerenkool.
- Schenk nu de avocadodressing over de salade, samen met de gelei van chiazaden.
- Hussel het geheel goed door elkaar, zodat de dressing echt volledig vermengd is met de boerenkool.
- Verdeel het gerecht over de borden.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Carlo mooi als je boerenkool overhoud meteen weer eens wat anders dan stamppot ,maar vraagje dat ciazaad heb ik gelezen moet wel veel bij gedronken worden anders kan het voor slechte stoelgang zorgen is dat jouw bekend?
Anders misschien wel erbij vermelden!!
Mijn dank Cisca.
Goede jaarwisseling toegewenst en weer een mooi Nieuwjaar met lekkere recepten.
Hoi Cisca,
Allereerst de beste wensen en een gezond 2020 gewenst!
Chiazaad bindt wat vocht aan zich. Doe het maar eens in een glas met een beetje water, dan zie je het effect na een tijdje. Echter, als je gewoon normaal eet en drinkt, dan is het niet nodig om extra vocht tot je te nemen als je een eetlepel chiazaad nuttigt. Zoveel absorbeert chiazaad absoluut niet.
Groetjes,
Carlo
Leuk recept, ga ik eens proberen deze week. Thx!
Het kan zijn dat de boerenkool nog niet op zijn lekkerst is. Boerenkool wordt iets zoeter nadat het gevroren heeft en daar zitten we dit jaar nog ver vandaan :-). Elk voordeel heeft z’n nadeel ;-).
Begrijp ik het goed dat niet heel de adcocado gebruikt moet worden?
Sorry Diana, ik zie nu je berichtje pas :-/. Die heb ik blijkbaar gemist. Je hebt de hele avocado nodig, maar wel alleen het vruchtvlees.