Over het burrito in a bowl (low carb) recept
Burrito in a bowl low carb, ofwel een Mexiaans “prutje” zonder wrap en/of rijst. Snel en vet lekker! Kijk wel uit dat je het niet té vet maakt ;-).
Over het low carb deel van de burrito in a bowl
Het gerechtje is low carb (laag in koolhydraten) omdat ik de wrap en de rijst weggelaten heb. Er zitten wel bonen in, maar die bevatten helemaal niet zo veel koolhydraten als sommigen wel eens denken. Daarbij, koolhydraten zijn niet slecht. We eten, in de regel, alleen te veel geraffineerde koolhydraten. Ofwel, te veel wit-/bruinbrood, witte pasta, witte rijst, frisdrank, vruchtensap, snoep, etc. Dat zijn de koolhydraten die je beter kunt vermijden. De ongeraffineerde koolhydraten zijn top. De verwarring rondom koolhydraten ontstaat vooral doordat er zelden onderscheid gemaakt wordt tussen die twee soorten koolhydraten. Onthoud: vermijd de geraffineerde koolhydraten.
Over het vette deel van de burrito in a bowl
Met vet is het eigenlijk niet anders. Je hebt heel veel soorten vet. Sommige zijn essentieel, andere niet. Zo is verzadigd vet, dat bijvoorbeeld in volle zuivel, vlees(waren) en boter zit, geen essentieel vet. Je hebt het niet nodig, je lichaam kan dit prima zelf aanmaken. In tegenstelling tot onverzadigde vetten zoals omega-3 en omega-6. Dat zijn wel essentiële vetten. Nu is verzadigd vet niet ongezond, maar overal waar ‘te’ voor staat is ongezond. Zo ook met verzadigd vet. Vandaar dat ik begon met de zin: “Kijk wel uit dat je het niet té vet maakt”.
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
Ik kies bewust voor mager gehakt, crème fraîche light en slechts een heel klein beetje 35+ kaas. Zou ik gekozen hebben voor gewoon gehakt, gewone crème fraîche en volvette 48+ kaas, dan zou dit gerecht echt te veel verzadigd vet bevatten. Deze burrito in a bowl bevat nu eigenlijk al aardig wat verzadigd vet. Dus vandaar, maak het niet te vet 😉.
Het burrito in a bowl (low carb) recept
- 1 stuk avocado
- 200 gram bloemkoolrijst
- 65 gram crème fraîche light
- 1 theelepel Jalapeño peperschijfjes
- 2 theelepels Jonnie Boer Picadillo kruiden
- 300 gram mager rundergehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 stuk rode ui
- 2 stuks tomaten
- 10 gram Zaanlander extra belegen 35+ kaas
- 1 beetje zout
- 130 gram zwarte bonen
- Doe de olijfolie in een pan.
- Snijd de ui in halve maantjes.
- Voeg het gehakt toe.
- Voeg de Jalapeño peperschijfjes toe.
- Voeg de Jonnie Boer Picadillo kruiden toe.
- Voeg wat zout toe.
- Bak het geheel totdat het gehakt uit elkaar valt en mooi bruin wordt.
- Voeg de zwarte bonen toe
- Snijd ondertussen de tomaat in blokjes en voeg de tomaat toe. Deze hoef je alleen maar wat op te warmen.
- Verdeel de bloemkoolrijst over de kommen.
- Voeg het gehakt met de bonen en tomaat toe.
- Snijd de avocado doormidden. Verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in de schil in de lengte in plakken. Lepel het vruchtvlees uit de schil en verdeel het over de kommen.
- Garneer het gerecht met de crème fraîche light en rasp er wat van de kaas overheen.
- Klaar is de burrito in a bowl low carb. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Dit is 1 van onze favorieten, naast de sushi bowl! Echt heerlijke smaken!
Goed te horen! ❤️
Wat een heerlijk recept zeg! heb voor mijn dochter van 8 een kleine aanpassing gemaakt door de jalapeño alleen bij mij er doorheen te gooien. Maar we hebben beide onze buikjes vol gegeten. Ik ben helemaal fan van de site en het geeft me een goed gevoel dat ze alle groenten binnen krijgt die ze nodig heeft, bedankt hiervoor!
Hier geef je mij nu weer een goed gevoel mee 🙏. Fijn te horen, dankjewel voor het delen van dit bericht!
Hoi Carlo,
Ik heb van het weekend de ingredienten voor dit recept in huis gehaald. Ik stond echter in de supermarkt te dubben: maak ik het met rundergehakt (ik neem meestal half om half gehakt), kip, of vegetarisch geruld gehakt?
Ik heb voor het laatste gekozen omdat ik van de week al genoeg vlees, waaronder ook kip, eet.
Wat denk jij van de bedachte vervangers in dit gerecht? (Kip of vega gehakt).
En… om niet met een aangebroken creme fraiche potje te blijven zitten (of om die reden dan toch maar het hele potje er in te gooien), heb ik 2 avocado’s gekocht. 1 om in schijfjes erbij te serveren zoals aangegeven in het recept en 1 om te pureren met wat yoghurt om zo de topping/(guacamole)saus te maken. Is dat een goed idee? Of maak ik het recept daar alleen maar zwaarder mee en gaat het met die veranderingen niet op vooruit 🙂 ?
Ben benieuwd wat je ervan vindt!
Alvast weer bedankt voor je reactie!
Hi Marjanne,
Kip of vega-gehakt zijn beide een prima keuze.
Hihihi, ik zat wel een beetje met hetzelfde. Daarom hebben wij het kort erna nog een keertje gegeten 🙈. In de meeste gevallen voorkom ik ook dit soort dingen. Een guacamole saus maken met een beetje yoghurt is zeker een goed alternatief. Het gerecht krijgt daardoor wel nog wat extra calorieën (hoeft niet erg te zijn), maar minder verzadigd vet. Dit laatste is relatief gezien een vooruitgang, kijkende naar de rest wat al veel verzadigd vet bevat.
Met dank aan je voorzet, zit ik nu zelf te denken dat ik vaak wel een bak Fage Total Griekse yoghurt 0% in huis heb. Die is super romig qua smaak en niet zo zuur. Die zou je ook kunnen kiezen. Ik pak zelf af en toe wel eens een tussendoortje met deze kwark plus wat diepvriesfruit.
Ik hoop dat je hier wat mee kunt.
Groetjes, Carlo
Super lekker.