Dahl soep
Spread the love!

Over het Dahl soep recept

Dahl (soms dal geschreven, of daal, of dhal) is een gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of brij gekookt, die dahl genoemd wordt. Officieel is dit een Masoor Dahl. Het woord masoor is een verwijzing naar de linzen die ik hebt gebruikt in deze Dahl.

Het gerecht wordt vaak gecombineerd met groenten. Men serveert er groenten en rijst bij, en de plaatselijke soorten brood zoals roti, chapati of naan.

Dit gerecht is wel een uitzondering op de regel. De bereidingstijd ligt ruim onder de 15 minuten, maar de doorlooptijd gaat richting de 20-25 minuten. Houd hier dus rekening mee als je fan bent van de Supersnel Gezond recepten, omdat ze normaal gesproken binnen 15 minuten op tafel staan.

Ik heb gekozen voor naan bij deze Dahl soep. Het is een iets minder gezonde keuze, omdat deze naan met bloem gemaakt is. Dat is een geraffineerde vorm van koolhydraten en die is minder gezond dan de volkoren variant. Maar ja, ik heb nog nooit volkoren naanbrood gezien, dus vandaar dat ik toch maar voor deze versie kies. En een keertje kan natuurlijk prima. Het gaat om het grotere geheel, wat eet je dagelijks, wekelijks, etc.

Daarbij heeft deze Dahl soep ook allerlei andere gezonde eigenschappen:

  • De aanbeveling is om 250 gram groenten te eten per dag. Dit gerecht bevat ruim 350 gram groenten.
  • De aanbeveling is om elke week peulvruchten te nuttigen. Er zitten peulvruchten in dit gerecht.
  • De aanbeveling is om de consumptie van rood vlees, en met name bewerkt vlees, te beperken. Dit gerecht bevat helemaal geen vlees, ideaal voor de afwisseling.
  • De aanbeveling is om de inname van keukenzout te beperken, tot maximaal 6 gram per dag. De kruidenmix die ik gebruik bevat geen zout, hierdoor kun je zelf bepalen hoeveel zout je gebruikt. Let op, het naanbrood bevat wel zout. Al is dit vrij weinig. Per persoon zit je op 0,6 gram zout.

Kortom, ondanks het naanbrood, toch een topreceptje. Wil je voor een 100% score gaan? Serveer er dan zilvervliesrijst bij. Lijkt je dat niet lekker? Daar kan ik me iets bij voorstellen. Kies dan eens voor volkoren basmatirijst, die is tegenwoordig gewoon in de supermarkt (met groot assortiment) te vinden. Dat past perfect bij deze Dahl soep!

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het Dahl soep recept

Dahl soep
Dahl soep
Stemmen: 13
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Dahl (soms dal geschreven, of daal, of dhal) is een gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten. De peulvruchten worden tot een soep gekookt.
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
10 minuten
Dahl soep
Dahl soep
Stemmen: 13
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Dahl (soms dal geschreven, of daal, of dhal) is een gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten. De peulvruchten worden tot een soep gekookt.
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Passieve Tijd
10 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Doe het water alvast in de waterkoker, op die manier gaat de bereiding van het geheel wat sneller.
  2. Verwarm de oven voor en verwarm de patak`s mini naan knoflook en koriander, zoals aangegeven op de verpakking.
  3. Maak de ui schoon en snijd deze in halve maandjes.
  4. Doe olijfolie in een pan en voeg de ui toe.
  5. Fruit de ui kort.
  6. Voeg de Jonnie Boer Garam Masala kruiden toe en bak deze even mee.
  7. Voeg vervolgens de diepvries pompoenblokjes toe samen met de tomatenblokjes met knoflook en het water.
  8. Breng het geheel aan de kook.
  9. Blend het geheel tot een egale soep, zodra de pompoen zacht is geworden. Het duurt zo'n 12 minuten voordat de pompoen zacht is. Je kunt even wat anders gaan doen.
  10. Voeg erna de linzen toe. Uit blik zijn ze al gekookt, ze hoeven dus alleen maar even opgewarmd te worden.
  11. Hak de koriander fijn en voeg deze ook toe.
  12. Breng het geheel op smaak met zout.
  13. Verdeel de Dahl soep over de kommen.
  14. Klaar is de Dahl soep. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

4 Commentaar

  1. Weer een topper! Deze ga ik vaker maken. Mooie uitbreiding op al je heerlijke en makkelijke Indiase recepten. Na stap 9 voldoende tijd om zelf naan erbij te maken. Dank 🙏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *