Plastic en het milieu
Spread the love!

#plasticattack

Is het je wel eens opgevallen hoeveel plastic verpakkingen er in de supermarkt te vinden zijn? Er zit plastic om paprika’s, tomaten, vlees, wc-rollen, snoep, pasta en ga zo maar door. Daarom zijn er over de hele wereld op 2 juni 2018 Plastic Attacks georganiseerd, waarbij actievoerders hun inkopen uitpakken aan de kassa en het plastic afval achterlaten in de supermarkt. Het doel? Winkels laten nadenken over alternatieven. GroenLinks Breda deed eerder ook al mee aan zo’n actie:

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Bovenstaande tweet van GroenLinks Breda is nogal ongenuanceerd. Cruijff zou gezegd hebben: elk nadeel heeft zijn voordeel. Plastic is niet per definitie slecht. Er zitten ook voordelen aan plastic en jij kunt ook helpen om de nadelen te beperken. In dit artikel leg ik uit hoe dit zit.

Een plastic of papieren tas?

Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal dan plastic. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in.

Bovendien verschillen de eigenschappen van papier en plastic. Papier is bijvoorbeeld minder sterk dan plastic. Voor een papieren tas is dus meer materiaal nodig dan voor een plastic tas waar hetzelfde gewicht in kan. Stap ook niet blind over op papieren tassen. Een papieren tas minder gaat vaak minder lang mee. Papier is dus niet per se beter dan plastic.

Sinds 1 januari 2016 zijn overigens gratis plastic tassen in Nederland verboden. Een simpele tip? Neem geen eenmalige tassen aan, van welk materiaal dan ook. Neem je eigen tas mee en gebruik die vaker.

Plastic kan voedselverspilling voorkomen

Plastic verpakkingen hebben een slecht milieu-imago, maar ze zijn wel degelijk zinvol als ze bederf en beschadiging van voedsel voorkomen. De milieu-impact van eten weggooien is namelijk groter dan die van verpakkingen. Daarom zit er af en toe plastic om de komkommer en ademend plastic om gesneden groente. Deze producten blijven zo langer houdbaar, doordat in de verpakking een evenwicht ontstaat tussen kooldioxide en zuurstof. Zo draagt plastic dus bij aan het voorkomen van voedselverspilling.

Hét nadeel van plastic

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost honderden miljoenen euro’s per jaar. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Als het als zwerfafval in zee belandt, draagt het bij aan de ‘plastic soep’. Mosselen, garnalen en andere zeedieren kunnen kleine deeltjes plastic opslaan in hun lichaam waardoor het in de voedselketen terecht komt.

Wat kun je zelf doen?

Naast het meenemen van je eigen tas, kunt je zelf de milieu-impact van plastic ook verkleinen door plastic verpakkingen gescheiden in te leveren. Op de site van Milieu Centraal vind je nog wat tips.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Kijk dan zeker even op de website van Milieu Centraal. Heb je een vraag over verpakkingen, of een idee hoe een verpakking milieuvriendelijker kan? Check dan de website van Meldpunt Verpakkingen.

Conclusie

Plastic heeft voor- én nadelen. De milieubelasting van plastic is niet per se groter dan die van papier. Het voordeel van plastic is dat plastic verpakkingen kunnen bijdragen aan het voorkomen van voedselverspilling.

Plastic heeft wel een groot nadeel: plastic als zwerfvuil is het slecht voor natuur, dier en mens. Je kunt zelf de milieu-impact van plastic verkleinen door plastic verpakkingen gescheiden in te leveren.

Een simpele tip? Neem geen eenmalige tassen aan, van welk materiaal dan ook. Neem je eigen tas mee en gebruik die vaker.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

2 Commentaar

 1. Wat betreft voedselverspilling: als er nou niet meer wordt ingekocht dan nodig en niet standaard veel meer wordt geproduceerd dan nodig, zijn we een heel eind. Volgens mij doet meer tegen voedselverspilling dan plastic om komkommers etc.

  1. Klopt, het is ook nooit een ding.

   Een groot deel vindt plaats in de keten. Dus tijdens transport, in de groothandel, tijdens verwerking en in mindere mate op de boerderij. Overproductie, door het verkeerd inschatten van de vraag, is ook een probleem inderdaad.

   De consument is ook aandeelhouder. Dus verstandig inkopen, goed bewaren en koken met restjes is ook belangrijk.

   Toch heeft dat plastic om de kommer een enorme positieve kant. Hier vind je nog wat meer informatie rondom het plastic om de komkommer: https://www.volkskrant.nl/economie/komkommers-met-plastic-hoesje-is-dat-slecht-voor-het-milieu-~bb963b90/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *