Over het kabeljauw casserole recept
Pwoahé, wat een smaakbom is deze kabeljauw casserole! De bereiding duurt 15 minuten en dan nog even een uurtje op het vuur. Maar het is het wachten waard!
Dit gerecht is dus de uitzondering op de regel. Normaal zijn alle recepten binnen 15 minuten te bereiden. De bereiding lukt dus wel binnen 15 minuten, maar dan moet het gerecht alleen nog even een uurtje pruttelen.
De ster van dit gerecht is de kabeljauw, maar dan gezouten. Het wordt bakkeljauw en ook wel rotsvis of stokvis genoemd. Het is dus gezouten en gedroogde kabeljauw dat ik in dit gerecht gebruik. Zouten en drogen is een eeuwenoude manier van conserveren. Je vindt deze vis dus ook niet in de koeling van de supermarkt, maar gewoon ongekoeld in het schap. In mijn geval in het schap bij de Surinaamse producten. Het is namelijk ook vaak de ster in vele Surinaamse gerechten. De bakkeljauw die ik gekocht heb is gemaakt van de alaskakoolvis ook wel alaskapollak genoemd. Het is een straalvinnige vis uit de familie van kabeljauwen. Erg lekker!
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Ondanks dat je de bakkeljauw afspoelt en weekt, blijft de vis toch vrij zout smaken. Het is daarom ook niet nodig om nog extra zout aan het gerecht toe te voegen.
Casserole is trouwens Engels voor braadpan. Casserole is een beetje een woord van vroeger voor een braadpan, stoofpan, stoofpot of sudderpan.
Maar genoeg geklets. Het is weer een mooi en supersmaakvol gerecht. Ik ben benieuwd wat jij van deze kabeljauw casserole vindt. Laat het even weten in een reactie hieronder! En eet smakelijk alvast!
PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. Het plaatje heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om het product te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.
Het kabeljauw casserole recept
Servings |
2 personen |
Cook Time | Passive Time |
15 minuten | 60 minuten |
|
|
|
Pwoahé, wat een smaakbom is deze kabeljauw casserole! De bereiding duurt 15 minuten en dan nog even een uurtje op het vuur. Maar het is het wachten waard!
|
- 1 beetje gedroogde chilipeper
- 175 gram Morjon Bakkeljauw filet
- 1 eetlepel olijfolie
- 7,5 gram peterselie
- 1 stuk rode paprika
- 390 gram tomatenblokjes
- 35 gram tomatenpuree
- 1 stuk ui
- 500 gram voorgeschilde aardappelen
- 250 ml water
- Was het zout van de vis af en laat deze ca. 5-10 minuten in heet water staan, of langer totdat het gewenste zoutgehalte is bereikt.
- Snipper de ui.
- Snijd de voorgeschilde aardappelen in hapklare brokken.
- Snijd de rode paprika in blokjes.
- Doe olijfolie in een hoge en middelgrote pan.
- Doe de ui in de pan en fruit deze kort.
- Snijd de bakkeljauw in stukken van 3 cm en voeg deze toe.
- Voeg de aardappelen toe.
- Voeg de tomatenpuree toe.
- Voeg de paprika toe.
- Voeg de tomatenblokjes toe.
- Voeg een klein beetje gedroogde chilipeper toe.
- Voeg het water toe.
- Doe de deksel op de pan.
- Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens op laag vuur een uurtje sudderen.
- Hak de peterselie fijn. Roer het overgrote deel door de kabeljauw casserole heen en bewaar een beetje om het gerecht te garneren.
- Verdeel het gerecht over de kommen en klaar is de kabeljauw casserole. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
De bakkeljauw maakte me wel nieuwsgierig. Het is een leuk recept om klaar te maken, gezellig pruttelend op het vuur. Heerlijk en zeer smaakvol ook doordat zoute. Ga ik zeker nog vaak maken.
Zo’n reactie doet mij altijd goed. Fijn te horen dat het in de smaak viel. Dankjewel voor het delen!
Hi Carlo,
Ik heb wat kabeljauwhaasjes, zou ik die hier ook voor kunnen gebruiken?
Hi Jos,
Ik had toevallig gisteren het probleem dat de bakkeljauw in mijn supermarkt was uitverkocht.
Bakkeljauw is gedroogde gezouten vis. Ik heb daarom gisteren voor verse kabeljauw gekozen en deze in flink wat himalaya zout gelegd. Dat is dat roze zout. Deze is wat minder scherp van smaak vergeleken bij gewoon keukenzout.
Ik heb de vis, afgedekt, zo’n 2-3 uur in de koelkast gelegd. Hierdoor wordt de vis wat steviger (deze verliest wat vocht, wat door het zout wordt opgenomen), intenser van smaak en ook wat zouter. Niet zo als bakkeljauw, maar wel al iets meer die kant op.
Toen heb ik de vis echt goed afgespoeld met lauw water.
Ik heb het gerecht exact zo gemaakt als de beschrijving, maar de vis er pas vlak voor het einde aan toe te voegen. De bedoeling is dat de vis nog 10 minuten meegaart.
Het gerecht heeft dan niet die intense smaak die het gerecht krijgt als je het met bakkeljauw maakt, maar het is nog steeds erg lekker!
Eet smakelijk alvast en groetjes,
Carlo