Kabeljauw casserole
Spread the love!

Over het kabeljauw casserole recept

Pwoahé, wat een smaakbom is deze kabeljauw casserole! De bereiding duurt 15 minuten en dan nog even een uurtje op het vuur. Maar het is het wachten waard!

Dit gerecht is dus de uitzondering op de regel. Normaal zijn alle recepten binnen 15 minuten te bereiden. De bereiding lukt dus wel binnen 15 minuten, maar dan moet het gerecht alleen nog even een uurtje pruttelen.

Morjon Bakkeljauw filetDe ster van dit gerecht is de kabeljauw, maar dan gezouten. Het wordt bakkeljauw en ook wel rotsvis of stokvis genoemd. Het is dus gezouten en gedroogde kabeljauw dat ik in dit gerecht gebruik. Zouten en drogen is een eeuwenoude manier van conserveren. Je vindt deze vis dus ook niet in de koeling van de supermarkt, maar gewoon ongekoeld in het schap. In mijn geval in het schap bij de Surinaamse producten. Het is namelijk ook vaak de ster in vele Surinaamse gerechten. De bakkeljauw die ik gekocht heb is gemaakt van de alaskakoolvis ook wel alaskapollak genoemd. Het is een straalvinnige vis uit de familie van kabeljauwen. Erg lekker!

Ondanks dat je de bakkeljauw afspoelt en weekt, blijft de vis toch vrij zout smaken. Het is daarom ook niet nodig om nog extra zout aan het gerecht toe te voegen.

Casserole is trouwens Engels voor braadpan. Casserole is een beetje een woord van vroeger voor een braadpan, stoofpan, stoofpot of sudderpan.

Maar genoeg geklets. Het is weer een mooi en supersmaakvol gerecht. Ik ben benieuwd wat jij van deze kabeljauw casserole vindt. Laat het even weten in een reactie hieronder! En eet smakelijk alvast!

PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. Het plaatje heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om het product te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het kabeljauw casserole recept

Kabeljauw casserole
Kabeljauw casserole
Stemmen: 6
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Pwoahé, wat een smaakbom is deze kabeljauw casserole! De bereiding duurt 15 minuten en dan nog even een uurtje op het vuur. Maar het is het wachten waard!
Porties
2 personen
Kook Tijd Passieve Tijd
15 minuten 60 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd Passieve Tijd
15 minuten 60 minuten
Kabeljauw casserole
Kabeljauw casserole
Stemmen: 6
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Pwoahé, wat een smaakbom is deze kabeljauw casserole! De bereiding duurt 15 minuten en dan nog even een uurtje op het vuur. Maar het is het wachten waard!
Porties
2 personen
Kook Tijd Passieve Tijd
15 minuten 60 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd Passieve Tijd
15 minuten 60 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Was het zout van de vis af en laat deze ca. 5-10 minuten in heet water staan, of langer totdat het gewenste zoutgehalte is bereikt.
  2. Snipper de ui.
  3. Snijd de voorgeschilde aardappelen in hapklare brokken.
  4. Snijd de rode paprika in blokjes.
  5. Doe olijfolie in een hoge en middelgrote pan.
  6. Doe de ui in de pan en fruit deze kort.
  7. Snijd de bakkeljauw in stukken van 3 cm en voeg deze toe.
  8. Voeg de aardappelen toe.
  9. Voeg de tomatenpuree toe.
  10. Voeg de paprika toe.
  11. Voeg de tomatenblokjes toe.
  12. Voeg een klein beetje gedroogde chilipeper toe.
  13. Voeg het water toe.
  14. Doe de deksel op de pan.
  15. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens op laag vuur een uurtje sudderen.
  16. Hak de peterselie fijn. Roer het overgrote deel door de kabeljauw casserole heen en bewaar een beetje om het gerecht te garneren.
  17. Verdeel het gerecht over de kommen en klaar is de kabeljauw casserole. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

4 Commentaar

  1. De bakkeljauw maakte me wel nieuwsgierig. Het is een leuk recept om klaar te maken, gezellig pruttelend op het vuur. Heerlijk en zeer smaakvol ook doordat zoute. Ga ik zeker nog vaak maken.

    1. Hi Jos,

      Ik had toevallig gisteren het probleem dat de bakkeljauw in mijn supermarkt was uitverkocht.

      Bakkeljauw is gedroogde gezouten vis. Ik heb daarom gisteren voor verse kabeljauw gekozen en deze in flink wat himalaya zout gelegd. Dat is dat roze zout. Deze is wat minder scherp van smaak vergeleken bij gewoon keukenzout.

      Ik heb de vis, afgedekt, zo’n 2-3 uur in de koelkast gelegd. Hierdoor wordt de vis wat steviger (deze verliest wat vocht, wat door het zout wordt opgenomen), intenser van smaak en ook wat zouter. Niet zo als bakkeljauw, maar wel al iets meer die kant op.

      Toen heb ik de vis echt goed afgespoeld met lauw water.

      Ik heb het gerecht exact zo gemaakt als de beschrijving, maar de vis er pas vlak voor het einde aan toe te voegen. De bedoeling is dat de vis nog 10 minuten meegaart.

      Het gerecht heeft dan niet die intense smaak die het gerecht krijgt als je het met bakkeljauw maakt, maar het is nog steeds erg lekker!

      Eet smakelijk alvast en groetjes,

      Carlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *