• Laat je niet gek maken

Heel erg veel onzin…

Zo’n 150 nieuwsfeiten en media-uitspraken liep de Volkskrant het afgelopen jaar na in hun halfwekelijkse rubriek “Klopt Dit Wel”. Uiteindelijk bleken maar 13 berichten te kloppen. Oeps! 🙂

Angst en sensatie verkoopt

Dan hebben we het nog over nieuwsberichten, niet eens over websites en Facebookpagina’s die door hebben dat angstaanjagende berichten meer bezoekers trekken (lees: meer geld opleveren). Die maken er helemaal een potje van 🙁 .

Angst zaaien is makkelijk

Neem de chemische stof Dihydrogen Monoxide (DHMO).

DHMO wordt vaak gebruikt als oplosmiddel in de chemische industrie, bijvoorbeeld bij de productie van piepschuim en bestrijdingsmiddelen. Het wordt gebruikt om kerncentrales te koelen en het zit in vlamvertragers.

Het is al reeds in hoge concentraties aangetroffen in ons milieu, bij terminale kankerpatiënten en in diverse voedingsmiddelen!!!

Het is kleur-, geur- en smaakloos. Elk jaar sterven aanzienlijke aantallen mensen aan het inademen van slechts kleine hoeveelheden DHMO.

Toch willen overheden het gebruik niet verbieden. Ook de media negeert het risico van DHMO compleet 🙁 .

Bron met wetenschappelijke verwijzingen: http://dhmo.org/.

Grapje, toch? Nee.

Het stukje over DHMO klopt volledig, er is geen woord gelogen. Toch is angst voor DHMO onterecht.

Lees het vorige stukje eens terug met de wetenschap dat Dihydrogen Monoxide (DHMO) de chemische naam is voor…. water 😀 . Serieus, lees het stukje even terug met die wetenschap.

Grappig hè? Omdat je verregaande kennis hebt over water herken je het risico, maar vind je het nog angstaanjagend? De tekst is niet veranderd, je hebt alleen geleerd dat DHMO staat voor water.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Potentieel risico vs het werkelijk risico

Door je kennis over water kun je het geschetste “potentieel risico” vertalen naar het “werkelijk risico”.

Er worden dus heel veel angstaanjagende berichten geschreven die alleen maar gaan over het potentiële risico. Net als met het voorbeeld van water, bestaat er ook echt een potentieel risico. Toch is het niet iets om je druk over te maken.

Heb je voldoende kennis van het onderwerp? Dan is het makkelijk om het werkelijke risico in te schatten.

Laat je niet gek maken

Laat je dus niet gek maken door angstaanjagende berichten. Ik weet bijna zeker dat je vanaf nu die angstaanjagende berichten direct kunt herkennen.

Leer dus meer over het onderwerp of negeer ze met een gerust hart en vraag mij het uit te zoeken 😛 .

Help mee!

Weg met overgewicht en chronische ziekten! Het is mijn doel om gezond leven makkelijk en toegankelijk te maken. Geen geneuzel in de marge, maar aandacht voor hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Alle informatie is zorgvuldig uitgezocht en goed (wetenschappelijk) onderbouwd.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je er van vindt. Dankjewel, Carlo.

 

 

Groene smoothie iPhone app
2016-08-04T15:33:57+00:00 Tips|0 Comments

Leave A Comment