Over de ovenschotel
Deze ovenschotel is de uitzondering op de regel. Alle recepten op deze site zijn binnen 15 minuten te bereiden, maar deze ovenschotel moet daarna nog wel de oven in. Je bent dus wel binnen 15 minuten klaar in de keuken, maar dan is het nog even 40-45 minuten wachten totdat de ovenschotel klaar is om op te eten.
Het fijne van een ovenschotel is dat je de bereiding van tevoren kunt doen. Daarna heb je nagenoeg geen werk meer aan de ovenschotel. In sommige situaties is dat echt ideaal, vandaar dat ik het recept voor deze ovenschotel heb bedacht.
Zoek je een ander gerecht wat ook de oven ingaat? Kijk dan eens naar deze twee:
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
Ik gebruik trouwens voor deze ovenschotel een bakje met verse Italiaanse kruidenmix. Die is, denk ik, niet overal verkrijgbaar. De verse Italiaanse kruidenmix bevat 5 gram verse oregano, 5 gram verse rozemarijn, 5 gram verse salie en 5 gram verse tijm.
De ovenschotel bereiden
- 1 theelepel agavesiroop
- 250 gram cherrytomaten
- 1 eetlepel grove mosterd
- 20 gram Italiaanse kruidenmix
- 1 teentje knoflook
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 stuks rode bieten
- 2 stuks runderbraadworsten
- 4 stuks wortelen
- 1 beetje zout
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Schil de wortel en laat er een stukje groen aanzitten. Leg deze in de ovenschaal.
- Schil de rode biet en snijd deze in dunne partjes. Verdeel de partjes over de ovenschaal.
- Halveer de cherrytomaten en strooi deze over de wortel en rode biet.
- Maak nu de dressing door 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel grove mosterd, 1 theelepel agavesiroop, 1 teentje geperste knoflook en een beetje zout met elkaar te vermengen. Roer het geheel goed door elkaar totdat er een egale dressing ontstaat. Sprenkel deze dressing over de groenten en smeer de groenten er zoveel mogelijk mee in.
- Pak nu de verse kruiden en prik deze, mooi verdeeld, tussen de groenten van deze ovenschotel. Leg vervolgens de runderbraadworsten er bovenop (zie het plaatje van de ovenschotel voordat hij de oven in is gegaan).
- Zet de ovenschotel ongeveer 40 tot 45 minuten in de oven. Het verschilt altijd een beetje per oven. Het doel is dat de wortel en rode biet wel wat zachter worden, maar nog wel redelijk hard en knapperig blijven. Houd je daar niet van? Kook of stoom de groenten dan eerst een aantal minuten voordat je het op de schaal legt.
- Haal de ovenschotel uit de oven en verwijder de kruidentakjes. Verdeel de groenten over de borden en leg hier de runderbraadworsten bovenop. Klaar is de ovenschotel, eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Carlo kan ik hier als extra taugé aan toevoegen ik denk na dat het uit de oven komt gewoon op het bord erbij ik had namelijk een grote hoeveelheid en dat kan ik niet langer bewaren gisteren gebruikt morgen dan weer hierbij ??
Wat extra groente is altijd goed 👍.
Wel even onderdompelen in kokend water als je het achteraf toevoegt. Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Hallo Carlo,
Nogmaals het recept was lekker. Ik heb wel per ongeluk de Italiaanse kruiden in stukken gehakt en en samen met het heel gerecht door mekaar geroerd. Ik vond het niet zo erg, mijn zoon heeft wel erg gevonden en gooide snel een pizza in de oven.
Betreft het vorige recept heb ik de kuruma in plaats van eetlepels, theelepels gedaan vandaar dat het niet geel werd. de volgende keer let ik volledige op wat ik doe.
Ik krijg heel veel energie van uw eten, waardoor ik niet kan slapen. Nog suggesties hierover.
Ik ga de volgende keer een ander recept proberen.
Alvast bedankt.
Groet,
Sheira
Hi Sheira,
Goed te horen dat je het lekker vondt! En fijn te horen dat je ook heel veel energie krijgt van het gezonde eten. Rond de 8 uur slaap per nacht is voldoende. Mocht je niet kunnen slapen dan is meer bewegen een tip. Sowieso supergezond om voldoende te bewegen. Een lekkere wandeling na het eten bijvoorbeeld? En beperk het “kijken naar een scherm” vlak voor het slapen gaan. Denk hierbij aan het gebruik van de TV, telefoon, tablet, etc. Dat blauwe licht zorgt ervoor dat je wakker blijft.
Kun je wat met die tips?
Met gezonde groeten,
Carlo
Enorm lekker! Mijn gasten (waarvan er een normaliter geen bieten lust) hebben ook gesmuld en extra opgeschept!
Wat cool! 😀 Leuk om te horen, dankjewel voor je leuke berichtje.
Superlekker!
Erg lekker!
Ik heb het met winterpeen en gekookte bieten gemaakt!
Ook een goede oplossing, fijn te horen dat je het lekker vond!
Super combinatie van smaken! Heerlijk,heerlijk gerecht…..wel de wortelen en bietjes koken van tevoren.
Dan worden ze inderdaad wat zachter
Heey Carlo,
Mijn wortel en biet bleven vrij hard. Hoe is dit op te lossen?
Hi Wietse, je kunt het oplossen door de wortel en biet in kleinere stukjes te snijden of ze even 3-4 minuten te stomen (of koken in water) alvorens je ze in de oven doet. Groetjes, Carlo