Schoonheid
Spread the love!

Discussie op Facebook

Ik zag dit plaatje uit 2013 weer eens langskomen op het internet en er werd weer flink gediscussieerd. Is het nu wel of niet mooi? De meningen vlogen over en weer. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.

Winkel in Zweden

Het ging om een foto van een etalage van een winkel in Zweden. Bij wijze van experiment wilden ze onderzoeken of het plaatsen van “realistische” etalagepoppen met een maatje 42-44 een positief effect zou hebben op hun verkopen.

Opvallend

Wat mij opviel in die discussie, is dat niemand het had over het gezondheidseffect van een maatje meer. Het ging eigenlijk alleen maar over of het nu wel of niet aantrekkelijk was. Terwijl een extra laagje vet niet zonder risico’s is.

Verhoogde kans op ziekte

Een maat 42-44 komt overeen met een tailleomvang van 80 cm. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds schrijft hierover:

Overgewicht vergroot de kans op kanker. Jaarlijks zijn er ongeveer 5.000 nieuwe gevallen van kanker in Nederland toe te schrijven aan overgewicht. Onderzoek toont aan dat overgewicht het risico verhoogt op maar liefst 10 kankersoorten.

Behalve je totale gewicht is ook de verdeling van lichaamsvet over je lichaam belangrijk. Veel vet rond de taille is extra ongezond. Een gezonde tailleomvang voor vrouwen is minder dan 80 cm en voor mannen 94 cm.

Overgewicht vergroot niet alleen de kans op kanker, maar ook de kans op diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten.

Dat is wat waar mijn gedachten heengaan als ik zo’n plaatje zie.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het is wel gewoon, maar niet normaal

In Nederland hebben 54% van de mannen en 43% van de vrouwen overgewicht. In Amerika is dat nog veel meer. Daar heeft 75% overgewicht en sinds kort heeft de helft daarvan obesitas. Dit zijn trends die stijgen.

Het is dus wel gewoon en realistisch, maar het is niet normaal. Een gezond lichaam dat optimaal functioneert heeft geen overtollig vet.

Slank en toch vet

Dat iemand slank is zegt trouwens niet alles over de gezondheid. Er bestaat ook zoiets als visceraal vet. Dat is vet dat dieper in het lichaam wordt opgeslagen: rond het hart, de longen, de maag, de lever… Dit visceraal vet zie je niet en voel je niet, maar is erg ongezond als je er te veel van hebt.

Maar wat is nu mooi?

Een vrouw met overgewicht kan ik ook mooi, aantrekkelijk en sexy vinden. Dat heeft in mijn beleving niet zoveel met tailleomvang te maken. Ik vind het mooi als een vrouw oprecht blij is met wie ze is, zoals ze is en staat voor wie ze is. Als zo’n vrouw dan ook nog eens een spontane lach op haar gezicht tovert, ben ik verkocht. Al koop ik niets meer hoor, dat zou mijn verloofde niet zo leuk vinden denk ik ;-).

Vraag?

Wat vind jij hiervan?

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Een Commentaar

  1. Denk dat een confectie maat tabel geen realistische graadmeter is voor gezondheid, iedereen heeft een ander figuur van nature en denk dat als je gezond eet en leeft, genoeg beweging en uitgebalanceerd voeding patroon hebt het niet uit maakt of je omvang 79 of 83 is . Wat ik wel positief hiervan vindt aan deze etalage poppen dat ze een realistisch beeld vormen van onze maatschappij en jonge meisjes en vrouwen hierdoor ook blijer met zich zelf kunnen zijn en niet hysterisch aan het diëten slaan zodat er minder kans is op anorexia en dergelijke wat ik veel gevaarlijker vindt dan een paar pondjes meer die een jonge meid die nog niet volgroet is er wel weer af sport of zodra ze gaan werken smelt voor de zon. Ik ben zelf een vol slanke dame die door groei hormonen toegediend aan mijn moeder altijd strijd moet leveren met mijn gewicht , maar ben kern gezonden zelfs been en volbloed donor dus wordt ieder half jaar gecheckt en mijn bloedwaardes zijn altijd optimaal ik voel me gezond en vitaal en beweeg dagelijks meer dan gemiddeld door mijn werk en verzorging van mijn dieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *