Het spruitenstamppot met paddenstoelen recept

Spruitenstamppot met paddenstoelen
Spruitenstamppot met paddenstoelen
Stemmen: 15
Score: 4.07
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Spruitenstamppot met paddenstoelen
Spruitenstamppot met paddenstoelen
Stemmen: 15
Score: 4.07
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Doe als eerste een laagje water (1) in een pan en zet deze op het vuur.
 2. Voeg de aardappelen en de spruitjes toe.
 3. Doe de deksel op de pan en zet een timer op 12 minuten.
 4. Hak ondertussen de knoflook en de peterselie fijn en snijd de paddenstoelen in plakken/stukken.
 5. Zet een braadpan op het vuur, zodra de timer op nog 4 minuten te gaan staat.
 6. Doe hier de olijfolie in, samen met de knoflook. Bak de knoflook heel kort en voeg de paddenstoelen toe. Bak het geheel op laag vuur.
 7. Zodra de timer afloopt kun je de aardappelen en spruitjes afgieten.
 8. Voeg de mosterd, de Jonnie Boer Thai Green Curry kruiden en een beetje zout toe. Stamp het geheel tot een grove spruitenstamppot.
 9. Voeg vervolgens de peterselie toe aan de paddenstoelen en bak die nog even heel kort mee terwijl je ondertussen de spruitenstamppot verdeelt over de borden.
 10. Voeg nog een klein beetje zout toe aan de paddenstoelen en verdeel dit vervolgens ook over de borden met spruitenstamppot.
 11. Klaar is je spruitenstamppot met paddenstoelen, eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over het spruitenstamppot met paddenstoelen recept

Deze spruitenstamppot met paddenstoelen maakte ik voor het eerst toen ik een keer alleen thuis was. Ik denk dat mijn moeder omvalt van verbazing. Carlo die voor zichzelf spruitjes gaat koken?!

Ik kan me namelijk nog heel goed herinneren dat ik in een stoel zat aan tafel en pas Studio Sport mocht kijken zodra mijn bord leeg was. Het was een maaltijd met spruitjes… 🙁 “Dan maar geen Studio Sport”, dacht ik toen! En nu? Nu ben ik fan van spruitjes, zeker in deze combinatie! 😀

Toch is er meer veranderd dan alleen maar mijn smaak. De spruitjes van vroeger smaakte namelijk veel bitterder. Tegenwoordig smaken spruitjes veel zoeter. Neem je een bitterheidsindex van 0 tot 10, dan scoorden ze vroeger een 10 en nu een 6.

Er zijn een paar honderd spruitenrassen, de ene bitterder dan de andere. Door de juiste rassen te kruisen, worden ze zoeter. Hier zijn ze zo’n 10 jaar geleden mee gestart.

En het maakt uit wanneer je ze eet. Aan het einde van de winter zijn ze zoeter dan aan het begin. Vorst zet bitterheid om in zoet, net als bij boerenkool gebeurt. Dat scheelt één punt op de bitterheidsindex.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Zie ook het artikel in het NRC: Zijn spruitjes de laatste jaren zoeter geworden?

Maar, om een lang verhaal kort te maken, dit is gewoon een superlekker recept. Het is een hele simpele spruitenstamppot. Snel en ontzettend gemakkelijk te bereiden.

Ik maak hem expres met Cê­la­Vi­ta Krui­mi­ge voorgekookte aardappelen en ge­schoon­de spruitjes, omdat het anders nooit lukt om deze stamppot binnen 15 minuten te bereiden. Ik zorg altijd dat elk recept op Supersnel Gezond binnen 15 minuten te bereiden is, omdat ik het zo gemakkelijk mogelijk wil maken om iets wat gezond én lekker is op tafel te zetten.

En ja, voorgesneden groenten en fruit is ook een prima keuze, zie: “Voorgesneden groenten en fruit“.

Heb je meer tijd, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de aardappelen zelf te schillen en de spruiten zelf schoon te maken. Kook dan wel eerst de aardappelen zo’n 8 minuten voor en doe er dan pas de spruitjes erbij. Verder kun je het recept volgens zoals aangegeven.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.