Spruitenstamppot met paddenstoelen
Spread the love!

Over het spruitenstamppot met paddenstoelen recept

Deze spruitenstamppot met paddenstoelen maakte ik voor het eerst toen ik een keer alleen thuis was. Ik denk dat mijn moeder omvalt van verbazing. Carlo die voor zichzelf spruitjes gaat koken?!

Ik kan me namelijk nog heel goed herinneren dat ik in een stoel zat aan tafel en pas Studio Sport mocht kijken zodra mijn bord leeg was. Het was een maaltijd met spruitjes… 🙁 “Dan maar geen Studio Sport”, dacht ik toen! En nu? Nu ben ik fan van spruitjes, zeker in deze combinatie! 😀

Toch is er meer veranderd dan alleen maar mijn smaak. De spruitjes van vroeger smaakte namelijk veel bitterder. Tegenwoordig smaken spruitjes veel zoeter. Neem je een bitterheidsindex van 0 tot 10, dan scoorden ze vroeger een 10 en nu een 6.

Er zijn een paar honderd spruitenrassen, de ene bitterder dan de andere. Door de juiste rassen te kruisen, worden ze zoeter. Hier zijn ze zo’n 10 jaar geleden mee gestart.

En het maakt uit wanneer je ze eet. Aan het einde van de winter zijn ze zoeter dan aan het begin. Vorst zet bitterheid om in zoet, net als bij boerenkool gebeurt. Dat scheelt één punt op de bitterheidsindex.

Zie ook het artikel in het NRC: Zijn spruitjes de laatste jaren zoeter geworden?

Maar, om een lang verhaal kort te maken, dit is gewoon een superlekker recept. Het is een hele simpele spruitenstamppot. Snel en ontzettend gemakkelijk te bereiden.

Ik maak hem expres met Cê­la­Vi­ta Krui­mi­ge voorgekookte aardappelen en ge­schoon­de spruitjes, omdat het anders nooit lukt om deze stamppot binnen 15 minuten te bereiden. Ik zorg altijd dat elk recept op Supersnel Gezond binnen 15 minuten te bereiden is, omdat ik het zo gemakkelijk mogelijk wil maken om iets wat gezond én lekker is op tafel te zetten.

En ja, voorgesneden groenten en fruit is ook een prima keuze, zie: “Voorgesneden groenten en fruit“.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Heb je meer tijd, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de aardappelen zelf te schillen en de spruiten zelf schoon te maken. Kook dan wel eerst de aardappelen zo’n 8 minuten voor en doe er dan pas de spruitjes erbij. Verder kun je het recept volgens zoals aangegeven.

Het spruitenstamppot met paddenstoelen recept

Spruitenstamppot met paddenstoelen
Spruitenstamppot met paddenstoelen
Stemmen: 17
Score: 4.12
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Spruitenstamppot met paddenstoelen
Spruitenstamppot met paddenstoelen
Stemmen: 17
Score: 4.12
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Doe als eerste een laagje water (1) in een pan en zet deze op het vuur.
 2. Voeg de aardappelen en de spruitjes toe.
 3. Doe de deksel op de pan en zet een timer op 12 minuten.
 4. Hak ondertussen de knoflook en de peterselie fijn en snijd de paddenstoelen in plakken/stukken.
 5. Zet een braadpan op het vuur, zodra de timer op nog 4 minuten te gaan staat.
 6. Doe hier de olijfolie in, samen met de knoflook. Bak de knoflook heel kort en voeg de paddenstoelen toe. Bak het geheel op laag vuur.
 7. Zodra de timer afloopt kun je de aardappelen en spruitjes afgieten.
 8. Voeg de mosterd, de Jonnie Boer Thai Green Curry kruiden en een beetje zout toe. Stamp het geheel tot een grove spruitenstamppot.
 9. Voeg vervolgens de peterselie toe aan de paddenstoelen en bak die nog even heel kort mee terwijl je ondertussen de spruitenstamppot verdeelt over de borden.
 10. Voeg nog een klein beetje zout toe aan de paddenstoelen en verdeel dit vervolgens ook over de borden met spruitenstamppot.
 11. Klaar is je spruitenstamppot met paddenstoelen, eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

6 Commentaar

 1. Carlo ik lees net van de zoete aardappel had ik ook willen doen maar heb je in de toekomst wat recepten met zoete aardappel??
  Als mijn man diabetes type 2 gewone aardappel eet is zijn suikerspiegel in de avond altijd hoger!!

 2. Is deze groente ook toestaan voor iemand die een tansplantatie van een nier heeft gehad endis nog voorzichtig moet zijn met bepaalde producten

  1. In het geval van herstel na een operatie heb ik geen andere keuze dan je door te verwijzen naar de behandeld arts. Die is exact op de hoogte van je situatie en is de enige die je, eventueel in overleg met een diëtist die op de hoogte is van de situatie, hierin goed kan adviseren. Mogelijk adviseert de arts meer eiwit in een maaltijd (deze bevat relatief weinig eiwit) en sowieso zul je het zout achterwegen moeten laten.

   Mijn tip is om de patientenfolder van het AMC goed te lezen. Deze kun je hier downloaden: https://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Patientenfolders/Voeding-na-niertransplantatie-1.htm. Bespreek de inhoud met je behandeld arts, stel hem je vragen die je hebt en laat hem bijvoorbeeld dit recept zien. Op die manier wordt het denk ik een stuk makkelijker om te bepalen wat in jouw specifieke situatie goed voor je is.

   Ik wens een heel spoedig herstel! Ik hoop je hiermee toch geholpen te bebben. Met gezonde groeten, Carlo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.