Variazione della Ribollita Toscana
Spread the love!

Over het variazione della Ribollita Toscana recept

Deze variazione della Ribollita Toscana is een variatie op het originele Ribollita recept. Ik heb alleen wat aangepast, zodat hij op de website past. Dat heb ik gedaan omdat ik wil dat alle recepten voldoen aan de regels van het Alkaline eetpatroon én binnen 15 minuten te bereiden zijn.

Het recept is echt een variatie geworden op de origineel Ribollita, maar nog steeds heel erg lekker kan ik je vertellen. Ik zal even toelichten wat ik aangepast heb ten opzichte van het origineel.

Het zijn drie wijzigingen in drie verschillende categorieën. Eén wijziging vanwege de snelheid, één vanwege het seizoen en één vanwege de zuur-base balans (in verband met het Alkaline eetpatroon dat achter elk recept op Supersnel Gezond schuilt).

Vanwege de snelheid heb ik gekozen voor een zakje soepgroente met peen, prei, witte kool en selderie. Dat kwam het dichtste bij de basis van witte kool, wortel, ui, bosui, selderij en peterselie die in het originele recept zit. Je zou het gerecht dus ook met die ingrediënten kunnen maken, maar het lukt je niet om dat binnen 15 minuten te snijden en voldoende te garen. Vandaar dat ik voor het zakje soepgroente heb gekozen. Voorgesneden groenten is namelijk helemaal prima, zie ook dit artikel: “Voorgesneden groenten en fruit“.

Dit keer heb ik echter nog iets gewijzigd. Dat is een wijziging vanwege het seizoen. In de originele Ribollita hoort boerenkool. Gezien het op dit moment eind juli is, is er natuurlijk geen boerenkool te krijgen. Om die reden heb ik ervoor gekozen om de boerenkool te vervangen door spinazie. In de winter kun je het gerecht dus ook met boerenkool maken.

Normaal wordt de Ribollita geserveerd met oud brood. Om de zuur-base balans van het gerecht te bewaken heb ik die weggelaten.

Het resultaat is een superlekkere variatie op de originele Ribollita uit Toscana, vandaar de naam variazione della Ribollita Toscana. Ik weet bijna wel zeker dat jij er ook heel blij van wordt!

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het variazione della Ribollita Toscana recept

Variazione della Ribollita Toscana
Variazione della Ribollita Toscana
Stemmen: 12
Score: 4.67
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Variazione della Ribollita Toscana
Variazione della Ribollita Toscana
Stemmen: 12
Score: 4.67
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Ik gebruik voor dit recept een grote hapjespan met anti-aanbaklaag in verband met de spekjes die ik "droog" bak.
 2. Bak eerst de spekjes aan zonder olie of vet toe te voegen.
 3. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes.
 4. Zodra de spekjes een beetje bruin zijn aangebakken kun je de soepgroente toevoegen.
 5. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe.
 6. Voeg de helft van de cannellinibonen toe en doe de andere helft in een hoge maatbeker met het water.
 7. Blend de cannellinibonen met het water met een staafmixer tot een egaal papje (doordat je de cannellinibonen fijngemalen hebt, zorgt het zetmeel in de bonen ervoor dat de soep wat beter bindt).
 8. Voeg dit papje vervolgens toe aan de spekjes, soepgroente en tomaat.
 9. Voeg de tijm en de salie toe.
 10. Snijd de basilicum in stukken en voeg deze ook toe.
 11. Voeg vervolgens de spinazie toe en roer het door het gerecht heen zodat de spinazie slinkt.
 12. Laat het geheel even op laag vuur nog een paar minuutjes pruttelen.
 13. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout.
 14. Klaar is de variazione della Ribollita Toscana. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

2 Commentaar

 1. Hallo Carlo,

  Heb net van de arts te horen gekregen dat ik een beginnende osteoperose heb.
  Ben 63 jaar dus vrij jong nog. Neem nog geen medicijnen. Mag het een jaar aan kijken.
  Dan weer botscan.
  Ben op zoek gegaan naar goede voeding hiervoor en kwam op jouw site terecht.
  Alkaline dieet ….recepten.
  Heb net de rebollita gemaakt ….heerlijk.

  Denk het voor mij goed is om me aan dit dieet te houden, wat denk jij?

  Vriendelijke groet
  Agnes Nelemans

  1. Dag Agnes,

   Wat vervelend om te horen, maar wat goed dat je gelijk in oplossingen denkt. Dat gaat je zeker helpen!

   Er is best veel te vertellen over osteoporose, dus ik heb een heel verhaal voor je 🙂 . Anderen zullen dat ook vast interessant vinden.

   Osteoporose (botontkalking) is een gevolg van ouder worden. De kans op osteoporose kan verminderd worden door voldoende calcium (dit calcium dient dan wel in de juiste verhouding tot het mineraal fosfor te staan), een goede voorziening van vitamine D en genoeg lichaamsbeweging.

   Naarmate men ouder wordt, wordt het belangrijker om op een goede voorziening met calcium te letten. Bij vrouwen worden de botten na de menopauze minder sterk door hormonale veranderingen. De opname van calcium in het lichaam wordt door een aantal factoren beïnvloed. Zo stimuleert vitamine D de opname van calcium uit de darmen en het vastleggen ervan in de botten. Alcohol en cafeïne en zout verhogen de uitscheiding van calcium met de urine, waardoor het verlies groter is.

   Het Alkaline eetpatroon kan zeker bijdragen. De basis van het Alkaline eetpatroon is een goede balans tussen eiwitten en fosfor (beide verzurend) tegenover calcium, magnesium en kalium (alkaliserende mineralen). Het zorgt er onder andere voor dat het de uitscheiding van calcium met de urine minder wordt.

   Maar er is meer. Fytonutriënten in onze voeding verlagen het risico op onder andere hart- en vaatziekten, kanker, grauwe staar, ziekten van het immuunsysteem en osteoporose. Fytonutriënten zijn secundaire plantenstoffen en die vind je dus in planten, zoals groenten en fruit. Door het Alkaline eetpatroon te volgen eet je enorm veel groenten en fruit, dat draagt dus ook weer bij.

   Zuivelproducten bevatten veel calcium, alleen blijkt de beschikbaarheid lager te zijn dan altijd gedacht werd. Er zijn zelfs een aantal onderzoeken die een verband aantonen tussen een hoge zuivelconsumptie en osteoporose. In landen met de hoogste zuivelconsumptie is het percentage osteoporose het hoogst. Calcium zit gelukkig in veel meer producten dan alleen zuivel producten. Zie hiervoor ook het artikel over calcium: https://supersnelgezond.nl/calcium/.

   Verder schrijft de Gezondheidsraad dat overtuigend is aangetoond dat suppletie met vitamine D en calcium het risico op fracturen verlaagt bij ouderen en postmenopauzale vrouwen. Specifieke groepen hebben dus baat bij inname van bepaalde supplementen. Zo hebben bepaalde bevolkingsgroepen extra vitamine D nodig. Het gaat om jonge kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen vanaf 50 jaar, mannen vanaf 70 jaar en mensen met een donkere huid, lichaamsbedekkende kleding of mensen die weinig buiten komen. Omdat de gebruikelijke inname van calcium in Nederland hoog ligt, is het niet nodig dit te combineren met inname van extra calcium. Mensen uit risicogroepen die weinig of geen zuivel gebruiken, hebben echter wel een combinatie van vitamine D en calcium nodig. Met het Alkaline eetpatroon krijg je wel iets minder calcium binnen, maar dat hoeft dus geen probleem te zijn (zie het artikel over calcium).

   De Gezondheidsraad geeft aan dat alle vrouwen van 50 tot 70 jaar voor de zekerheid een supplement met 10 microgram (ofwel 400 IE) vitamine D per dag kunnen gebruiken. Er zijn wel internationale experts op het gebied van vitamine D die meer adviseren, zie het artikel over vitamine D: https://supersnelgezond.nl/vitamine-d/, maar dat advies is (nog) niet overgenomen in Nederland.

   Kort samengevat; Ja, het Alkaline eetpatroon kan zeker bijdragen. Blijf ook bewegen en maak elke dag een stevige wandeling van een half uur (Nederlandse Norm Gezond Bewegen) en overleg even met je (behandelend) arts over vitamine D en eventueel calcium suppletie. Mocht de arts aanvullende vragen hebben over deze informatie, dan hoor ik het graag.

   Het is een heel uitgebreid antwoord geworden, ik hoop dat het je helpt om vol goede moed de volgende scan te ondergaan!

   Heel veel gezondheid gewenst,

   Carlo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.