Waldorfsalade
Spread the love!

Over de Waldorfsalade

Deze Waldorfsalade is een gerecht in de categorie “klassiekers”. Een heel simpel, gezond en snel te bereiden recept. Heerlijk als lunch gerecht.

De salade werd voor het eerst gemaakt ergens tussen 1893 en 1896 in het Waldorf Hotel in New York. Oscar Tschirky was de Waldorf’s maître d’hôtel en ontwikkelde heel veel recepten. Zo heeft hij ook de Waldorfsalade bedacht. In 1896 verscheen de Waldorfsalade in het kookboek “Oscar of The Waldorf”. Het originele recept bevatte geen noten. Die zijn pas later toegevoegd toen het recept verscheen in het kookboek “The Rector Cook Book” dat verscheen in 1928. De salade werd populair toen Cole Porter het benoemde in zijn nummer “You’re the Top” in 1934. De salade heeft ook ooit nog eens een rol gehad in de populaire serie Fawlty Towers. Een Britse serie met John Cleese.

Het Waldorfsalade recept

Waldorfsalade
Waldorfsalade
Stemmen: 16
Score: 3.19
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Waldorfsalade
Waldorfsalade
Stemmen: 16
Score: 3.19
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Het recept is super simpel te bereiden. Snijd eerst de bleekselderij in dunne plakjes.
 2. Snijd vervolgens de appel in vieren. Verwijder het klokhuis van de partjes. Snijd vervolgens de partjes weer in dunne lange plakken. Doe deze bij de bleekselderij.
 3. Maak nu de dressing door de mayonaise te mengen met de citroensap. Schenk deze over de bleekselderij en de appel. Hussel het geheel goed, zodat de dressing mooi verdeeld wordt over de salade.
 4. Verdeel het over de borden en garneer het geheel met de walnoten. Klaar is de Waldorfsalade.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

6 Commentaar

 1. Carlo bedankt voor je snelle reactie de diëtiste begreep het helemaal maar ze had inderdaad niet begrepen dat het ook voor 2 pers was en zei dus als we ons houden aan het langzaam nuttigen wat we al deden en niet dagelijks het prima was om het te nuttigen Nu ook de groetjes terug van de diëtiste en bedankt voor ons ik bereid alles en mijn man vaart er wel bij ik ook trouwens hoor wat ik vindt het ook lekker 🤗

 2. Heel erg bedankt voor je antwoord duidelijk ja fruit is toch voor diabetespatiënten opletten zo mocht mijn man geen smoothie meer al deed ik er ook vaak groenten bij maar de diëtiste vond ook omdat het gemalen was niet goed en ja vaak wel 2 stuks fruit maar ze waren altijd voor 2 pers: dus nog even op nieuw vragen wij vonden het juist zo’n lekker begin van de dag!!
  Vandaag navragen we moeten vandaag naar de diëtiste!!

  1. Het blenden is niet veel meer of minder het voorkauwen van de smoothie. Het enige echte nadeel van zelf een groene smoothie maken is dat je de smoothie relatief snel kunt (!) nuttigen doordat deze al “voorgekauwd” is. Snel eten wordt afgeraden. Nuttig je de smoothie met een lepel, dan reageert het niet veel anders dan het eten van de losse ingrediënten.

   De diëtiste zou nog kunnen opmerken dat de voorvertering in de mond start. Dat klopt. Als je kauwt op brood, dan wordt het steeds zoeter. Dat is zo’n teken van die voorvertering. In je speeksel zit namelijk een enzym amylase en dat helpt alvast wat van het zetmeel afbreken.

   In mijn groene smoothies zit echter geen of nauwelijks zetmeel. Er zit hooguit een klein beetje zetmeel in banaan, maar ik voeg express geen havermout of dat soort dingen toe.

   Je kunt de diëtiste ook nog aangeven dat ik heel bewust rekening houd met de glycemische lading (GL) van smoothies. Ze weet dan wel wat ik bedoel. Dat betekent dat ik rekening met het effect op de bloedsuikerspiegel. Ik zorg dat deze niet ineens extreem gaat stijgen door te veel fruit. De GL van mijn smoothies komen niet boven de 20 uit, wat zou betekenen dat je bloedsuiker snel stijgt.

   Maar! Je diëtiste kent jullie persoonlijke situatie het beste. Dus overleg het zeker! Dat is, zeker in dit soort situaties, altijd het beste om te doen. Volgens mij begeleidt ze jullie heel goed, dus doe de diëtiste maar de groetjes van mij 🤗👍.

 3. Carlo allereerst nog de beste wensen voor 2020
  Een vraagje al een poos niet meer gedaan maar!!
  ik verbaas me over de hoeveelheid koolhydraten in dit gerecht waar zit die hoeveelheid ??🤔
  Ik dacht dat alles niet veel was??
  Dank voor altijd de heerlijke recepten😋

  1. Voor jou ook de beste wensen en heel veel gezondheid gewenst in 2020!

   Er zit in dit gerecht 20 gram koolhydraten per persoon. Op zich niet heel veel. Het meeste komt uit de appel. Die bevat 26 gram. De bleekselderij levert 8 gram en dan nog wat kleine hoeveelheden koolhydraten uit de rest van de ingrediënten. Zo kom je op 40 gram, wat per persoon dus 20 is.

   Sommige recepten bevat best wel veel koolhydraten. Koolhydraten zijn ook niet slecht, je kunt maar wel beter de geraffineerde koolhydraten vermijden. Dat zijn de koolhydraten zoals in witbrood, witte pasta, vruchtensap, frisdrank, snoep, koek, etc. De ongeraffineerde koolhydraten, zoals die in een appel, zijn prima. In het geval van diabetes is het natuurlijk wel verstandig om op het totaal te letten. Overal waar ‘te’ voor staat is natuurlijk ook weer niet goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.