Voeg de opbakaardappeltjes toe en bak ze ca. 10 minuten met wat zout. Blijf de aardappeltjes regelmatig omschudden voor een goudgeel en gaar resultaat.
Snijd de rode ui in dunne halve maantjes. Leg deze in een bakje en schenk er flink wat rodewijnazijn bij. Het is de bedoeling om de rode ui even 10 minuten te marineren.
Doe de kappertjes en de olijven in een grote kom.
Snijd de cherrytomaatjes doormidden en voeg deze toe aan de kappertjes en de olijven.
Pluk de basilicumblaadjes en scheur deze in stukken. Voeg de basilicum toe.
Breek de gerookte makreelfilet in stukken en voeg deze ook toe.
Strooi de gedroogde oregano over de aardappeltjes zodra deze gaar zijn.
Voeg de aardappeltjes toe aan de rest van de salade en schep het geheel voorzichtig om.
Verdeel het gerecht over de borden. Klaar is de Pantelleria-salade. Eet smakelijk!