fbpx

Je hoort steeds vaker mensen praten over glutenvrij. In Nederland heeft zo’n 1% coeliakie. Mensen die dit hebben zijn allergisch voor gluten die in brood zitten. Een nog kleiner percentage heeft een tarwe-eiwitallergie. Ook zijn er mensen die in de categorie ‘glutensensitief’ vallen. Zij zijn niet allergisch, maar voelen zich beter als ze gluten vermijden, ofwel glutenvrij eten. De schatting loopt uiteen van 5% tot 10%. Soms wordt die groep zelfs groter geschat doordat veel meer mensen zich ineens beter voelen wanneer ze geen brood meer eten. Dat kan echter ook ook komen doordat ze minder (geraffineerde) koolhydraten eten. Minder of geen bruinbrood meer, dat simpelweg vaak witbrood is met een kleurtje. Dat staat dan los van een sensitiviteit voor gluten of een tarwe-intolerantie. Als het laten staan van brood een positief effect heeft, helemaal prima. Brood is niet noodzakelijk, het is wel een cultureel gemak.

Wil je geen brood eten, dan zal je wat ‘meer moeite’ moeten doen om ervoor te zorgen dat je toch voldoende voedingsstoffen tot je neemt. Een mooie rijk gevulde salade tijdens de lunch is misschien wat meer werk maar een prima alternatief. Let er wel op dat je voldoende jodium binnenkrijgt als je geen brood eet. In mijn receptenboek ‘Gezond keuzes, simpel gemaakt’ lees je hier meer over.

Hier vind je in elk geval heel erg veel recepten die glutenvrij zijn. Geniet er van! Groetjes, Carlo