Het Alkaline (zuur-base) dieet is de basis voor de recepten van deze website

Op deze website vind je recepten volgens het Alkaline (zuur-base) dieet. De regels van het Alkaline (zuur-base) dieet / eetpatroon zijn gebruikt als basis tijdens het samenstellen van alle recepten op deze website.

Zoek je gewoon lekkere en snel te bereiden recepten die passen binnen het Alkaline dieet/ eetpatroon? Klik dan hier.

De zin én onzin van het alkaline dieet / eetpatroon

Let wel, er wordt ontzettend veel onzin geschreven over het alkaline dieet / eetpatroon. Zowel door voorstanders als tegenstanders. Veelal gaat het al mis bij de definitie van het eetpatroon. Wat is verzuring nu precies en wat is het niet.

En tsja, als iemand beweert dat een fiets vierkante wielen heeft (bij de definitie al de mist ingaat), dan kun je natuurlijk op basis van wetenschappelijk onderzoek naar vierkante wielen heel gemakkelijk onderbouwen dat een fiets geen geschikt vervoersmiddel is (verkeerde conclusie op basis van een verkeerde definitie).

Ben je nieuwsgierig naar de wetenschappelijke onderbouwing van het alkaline dieet / eetaptroon? Lees dan het artikel Alkaline dieet en de wetenschap. Hier wordt duidelijk wat het wel voor je kan doen en wat het ook niet voor je doet.

Wat is verzuring?

Er zijn verschillende soorten verzuring. Verzuring, ofwel acidose, is een te hoog zuurgehalte van je bloed. Het tegenovergestelde noemen ze alkalose. Laat ik eerst even uitleggen wat meer uitleggen over het zuur-base systeem.

Het zuur-base systeem

Hoe zuur of basisch (het tegenovergestelde van zuur) iets is, wordt aangegeven met de zuurgraad, ook wel pH-waarde genoemd. Stoffen met een pH-waarde van 1 tot 7 zijn zuur en stoffen met een pH-waarde van 7 tot en met 14 zijn basisch (ook wel alkalisch genoemd).

pH schaal Alkaline (zuur-base) dieet

De meeste stoffen in je lichaam zijn licht-basisch, het maagzuur, zoals de naam al zegt, uitgezonderd. Je bloed hoort bijvoorbeeld een pH-waarde tussen de 7,35 en de 7,45 te hebben, dan is er sprake van een goed zuur-base evenwicht. De zuurgraad van je bloed hangt af van de hoeveelheid zure of basische stoffen die erin zijn opgelost.

Wat bedoelen ze dan met verzuurd of verzuring?

Als je bloed te zuur wordt, probeert je lichaam dit te herstellen. Je gaat sneller en dieper ademhalen, zodat zure stoffen je lichaam kunnen verlaten. Deze zure stoffen worden opgelost in de lucht die je uitademt. Ook kunnen je nieren meer zure stoffen gaan uitscheiden via je urine. Als je gezond bent, zal het evenwicht zich weer herstellen. Als dit niet zo is en de pH-waarde van je bloed daalt onder de 7,35, dan spreek je van acidose. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak zijn er twee soorten te onderscheiden:

  • Metabole acidose
  • Respiratoire acidose

Metabole acidose

Je spreekt van metabole acidose als je bloed verzuurt, doordat je stofwisseling verstoord is.

Respiratoire acidose

Bij deze vorm van acidose ligt het probleem in de longen. Doordat je longen niet goed functioneren kunnen zure stoffen je lichaam niet goed via de ademhaling verlaten. Respiratoire acidose kan zowel acuut ontstaan als chronisch zijn.

Chronische laaggradige metabole acidose

Metabole acidose en respiratoire acidose zijn de heftige vormen van verzuring. Dan heb je echt per direct een probleem.

Wanneer we het hebben over verzuring door een typisch Westers eetpatroon, dan hebben we het over chronische laaggradige metabole acidose. Ofwel, continue lichte verzuring door wat je eet en drinkt. Je bloed is dan niet verzuurd, want je lichaam bewaakt die balans heel goed. Echter, dat doet het niet gratis. Hier heeft het wel bepaalde voedingstoffen voor nodig. Base-vormende voedingstoffen.

Het Alkaline eetpatroon voorkomt verzuring

Wat je eet en drinkt heeft invloed op de zuur-base balans. Ze noemen dat dieet-geïnduceerde metabole acidose. Wanneer je continue verzurend eet, dan heet het dus chronische laaggradige metabole acidose. Met het Alkaline eetpatroon zorg je voor een goede balans tussen base vormende en verzurende voedingsmiddelen. Daarmee voorkom je die chronische laaggradige metabole acidose door wat je eet en drinkt en daarmee voorkom je ook de consequenties hiervan.

Ben ik verzuurd?

Op het internet wordt vaak gezet dat je op basis van je urine kunt afleiden of je verzuurd bent met behulp van een lakmoes papiertje. Dat is op basis van het feit dat Alkaline diëten resulteren in een meer alkalische urine pH en kan leiden tot verminderde calcium in de urine.

Ik persoonlijk vind het testen van je urine met een lakmoespapiertje erg onnauwkeurig. Lakmoes kan in het laboratorium als indicator van zuurgraad of alkaliniteit worden gebruikt. In een zure oplossing verandert de kleur van lakmoes in rood (pH < 4.5), en in een basische oplossing (pH > 8) verandert de kleur in blauw. Op basis van de kleur ertussen moet je dan schatten wat de pH waarde is. Daarnaast zegt het resultaat niets over je voeding. Zure urine kan ook andere oorzaken hebben en het is slechts een momentopname.

Het meten ook helemaal niet nodig is wanneer je gewoon een gezonde leefstijl hebt en gezonde keuzes maakt qua voeding. Eet je in balans? Dan kun je er prima van uitgaan dat het goed zit.

Oorsprong van het Alkaline (zuur-base) dieet

De bedenker is Ragnar Berg (1873-1956). Hij was Zweedse natuurkundige en grondlegger van dit zuur-base principe begin 20ste eeuw. Hij had als stelregel: “Eet 4 maal zoveel aardappelen, groenten en fruit als het totaalgewicht van alle andere levensmiddelen bij elkaar, eet daarvan minstens 50% rauw”. Dit is in de loop der tijd verder uitgedacht.

Waarom het Alkaline (zuur-base) dieet?

Naast dat het belangrijk is om goed en diep te ademen, zijn er dus ook voedingsstoffen die je lichaam verzuren en voedingsstoffen die helpen de zuur-base balans in je lichaam te bewaken. Je lichaam bewaakt zelf die balans wel, maar je kunt je lichaam dus helpen of tegenwerken.

Wat is het Alkaline (zuur-base) dieet?

Het Alkaline (zuur-base) dieet is een eetpatroon dat rekening houdt met de zuur-base balans in je lichaam. Je lichaam doet zijn best om de zuur-base in balans te houden. Wanneer je dus veel verzurende producten eet of drinkt, zal je lichaam aanspraak gaan doen op “buffer mineralen”. Met als doel om het verzurende effect te neutraliseren. Vandaar dat het goed is om in je voeding ook een zuur-base balans aan te brengen. Dan help je jouw lichaam te balanceren en hoeft het minder kostbare mineralen in te zetten om eventuele disbalans te herstellen.

Door het grote aanbod van geproduceerd voedsel raken we steeds meer uit balans en verzuurd ons lichaam. Om die reden bestaan alle recepten op deze website uit 60% tot 80% alkaliserende voeding. Dit om die gezonde zuur-base balans te stimuleren. Zie ook de zuur-base tabel op deze site voor een overzicht van voedingsmiddelen en het effect op de pH balans in je lichaam. Daar kun je precies zien wat verzurend en wat base vormend werkt.

Is verzurende voeding ongezond?

Nee. Verzurende voeding kan zeker gezond zijn. Het is goed om een onderscheid te maken tussen gezond en verzurend. Een stukje vis is supergezond. Het bevat tal van essentiële voedingsstoffen, maar werkt wel verzurend. Verzurende producten kun je wel eten dus, maar eet ze met mate. Zet er voldoende base vormende voeding (groente en fruit) tegenover.

Hoe kan een citroen nu base vormend zijn?

Een citroen smaakt zuur. Hoe kan het dan toch base vormend zijn? Een citroen is inderdaad zuur. Tijdens het verteringsproces heeft een citroen echter wel een alkaliserend effect. Het gaat dus niet om de zuurtegraad voedingsstof zelf, maar om het effect dat het verwerken in een lichaam heeft. Het gaat om de de netto zuur lading in het menselijke dieet.

Ook belangrijk om te (w)eten

Dit is een lijstje met punten die houvast kunnen bieden:

  • Eet gemiddeld 60% tot 80% alkaliserende voeding (zie ook de zuur-base tabel hiervoor);
  • Eet vers fruit en groenten. Eet hiervan minimaal 50% rauw. Tijdens het koken gaan voedingswaardes en enzymen verloren. Stomen is al weer beter dan koken;
  • Eet gevarieerd;
  • Eet gezonde vetten, let vooral op omega-3. Omega-3 zit in onder andere vette vis als makreel, haring, zalm, ansjovis, sardinen en tonijn, maar ook in walnoten,walnoten, lijnzaadolie en sojaolie.
  • Eet voldoende vezels. Vezels zitten onder andere in groenten, fruit, volkorenproducten, etc.
  • Vermijd “Junk Food”;
  • Vermijd geraffineerde koolhydraten (onder andere wit/bruin brood, witte pasta, frisdrank, vruchtensap, etc.);
  • Drink geen alcohol of met mate;
  • Drink voldoende water. Per dag verlies je ongeveer een half liter door te ademen, een half liter via je poriën en een liter door te plassen. Vul dat aan.

De aanvullende tips uit het boek “In balance for life”

Aanvullend op het Alkaline eetpatroon staat er extra tips in het boek “In balance for life”. Er blijkt géén overduidelijk wetenschappelijk bewijs voor deze tips, toch zijn er mensen die aangeven zich er beter bij te voelen.

  • Combineer géén proteïnerijk voedsel (vlees, vis, gevogelte en zuivel) met zetmeelrijke koolhydraten (aardappelen, brood, tarwe producten en graanproducten);
  • Voel je vrij om alle groentes (groene bladgroenten, andere groenten, maar geen aardappelen) overal mee te combineren;
  • Voor zo ver mogelijk, eet fruit op zich zelf. Niet bij/in een maaltijd. Uitzondering op de regel zijn avocado’s en tomaten (ja, dat is ook fruit);
  • Drink niet tijdens het eten. Twintig minuten ervoor of een uur erna is prima;

Naast gezonde voeding

Naast gezonde voeding kun je natuurlijk nog veel meer doen om gezond te worden en te leven. Een paar snelle tips zijn: Ga bewegen/sporten, ontwikkel humor, ontspan, adem bewust! En kijk ook eens naar de algemene richtlijnen van de Gezondheidsraad. Want buiten de zuur-base-balans zijn er zeker nog meer zaken om rekening mee te houden!

Bronnen:
In Balance for Life van Dr. Alex Guerrero
https://en.wikipedia.org/wiki/Ragnar_Berg
http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/acidose/item41874

58 Commentaar

  1. Hi Carlo,

    Reuze interessant om je in te verdiepen en ik wil er ook graag mee aan de slag. Maar ik snap nog niet helemaal hoe ik het moet toepassen. Hoe moet ik de berekening maken of een maaltijd uiteindelijk basisch is? Want als er bijvoorbeeld staat dat aardappelen een PRAL hebben van -7,2, is dat dan per 100 gram? En artisjok is PRAL -3, maar als ik er maar een klein beetje van gebruik, hoe zwaar weegt dit dan mee?

    Ben benieuwd!

    1. Hi Maaike,

      Alle genoemde PRAL-waardes zijn inderdaad per 100 gram. Als je maar een heel klein beetje van iets gebruikt, is het effect (base-vormend of verzurend) ook minder.

      Je zou op de gram nauwkeurig kunnen uitrekenen wat de PRAL-waarde is van een gerecht. Dan zou je van alles moeten verzamelen hoeveel eiwit, fosfor, calcium, kalium en magnesium er in de complete maaltijd zit. Dat kun je dan in de formule stoppen en dat weet je het potentiële effect van de gehele maaltijd. Zoals je denk ik al aan voelt komen, is dat een heel gedoe. Ik raad dat dan ook af.

      Het simpelste is om een maaltijd samen te stellen met lekker veel base-vormende dingen (groente, fruit en aardappelen) en niet te veel verzurende dingen. Als je maaltijd voor 60-80% uit base-vormende dingen bestaat, zit je eigenlijk altijd wel goed.

      Je gaat eigenlijk gewoon algemeen gezonder eten en dan volgt de PRAL-waarde vanzelf.

      Hopelijk helpt dit je en ik ben benieuwd hoe snel je de positieve effecten merkt van gezondere keuzes.

      Eet smakelijk alvast!

      Groetjes,

      Carlo

    1. Hi Joyce,

      Ik kan geen goede bron vinden met de (micro)nutrienten van veganistische kaas. Ik zou moeten weten hoeveel eiwit, fosfor, calcium, kalium en magnesium het product bevat om het potentieel verzurende effect te kunnen berekenen.

      Eiwit weegt altijd zwaar mee in de rekensom, maar veganistische kaas bevat geen eiwit. Het zal dus een stuk minder verzurend zijn dan reguliere kaas.

      Maar, veganistische kaas bevat vaak veel verzadigd vet, veel zout en dus geen eiwit. Veel verzadigd vet en veel zout is weer ongezond. Om die reden zou ikzelf eerder gaan voor reguliere kaas en dan de 30+ of 35+ variant.

      Het verzurende effect van de kaas zou ik compenseren met wat groente en fruit. Bijvoorbeeld een salade naast je boterham met kaas.

      Groetjes,

      Carlo

  2. Hallo Carlo,

    Ik ben heel blij, dat ik dit forum heb gevonden.
    Ik volg al, min of meer deze voedingsadviezen.
    Wat ik mij afvraag is, hoe zit het met ongebrande (rauwe) noten?
    Ik zie wel een paar noten op een lijst staan, nergens wordt gemeld of dat gebrande/gezouten noten zijn,
    of ongebrande noten.
    En hoe zit dat met de alkaline waarde van verschillende noten?
    Groet,
    Sjuul

    1. Dag Sjuul,

      Het branden en/of zouten maakt een klein verschil als het gaat om de alkalinewaarde. Onder het kopje ‘Noten, zaden en snacks’ in de tabel, vind je een aantal noten terug.

      Aan de pinda zie het je verschil:

      Noten pinda’s dry roasted: 5,4
      Noten pinda’s gezouten: 8,1
      Noten pinda’s ongezouten: 7,0

      Je ziet dat de waarde van de gezouten pinda’s iets hoger is en het verhitten zorgt voor iets van een verlaging. Maar… je eet nooit heel veel van noten. Dus het totaaleffect op je eetpatroon zal minimaal zijn. De grootste winst is te behalen door vooral lekker veel groente en fruit te eten.

      Met gezonde groeten,

      Carlo

      1. Hallo Carlo,

        Dank je voor je reactie.

        Ik wil niet wijsneuzerig over komen, ;-), toch wil ik je er even op wijzen, dat pinda`s geen noten zijn,
        ookal beschouwen de meeste mensen ze wel als dusdanig.
        Pinda`s zijn peulvruchten.

        Oke, dan kan ik gewoon mijn handje ongebrande, rauwe noten blijven eten,
        ik bedoel dan; amandel, hazelnoot, walnoot, pecannoot, brazil/paranoot,
        voorafgaand aan mijn échte ontbijtje, pap van boekweitgrutten. 🙂
        Groet,
        Sjuul

        1. Hoi Sjuul,

          Je hebt helemaal gelijk hoor 💪👍. Het zijn inderdaad peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten. Daarom plaatst men ze in de categorie noten als het gaat om voedingsadviezen.

          Met gezonde groeten,

          Carlo

          1. Hallo Carlo,

            Is het mogelijk dat je lichaamsgeur veranderd, met alkalisch eten?
            Dat ook je urine veel lichter kleurt?
            Ik drink nu, bijna, dagelijks water met citroensap erin.

            Groet,
            Sjuul

          2. Hi Sjuul,

            Ik ben niet bekend met onderzoek dat verwijst naar het de lichaamsgeur in combinatie met het eetpatroon.

            Als je meer water drinkt, wordt de kleur van je urine lichter. Dit betekent dat er een lage concentratie nierkleurstoffen (urochroom) in de plas aanwezig is, maar zegt niets over je gezondheid. Als de urine iets donkerder is dan gewoonlijk, oranjekleurig, dan heb je meestal te weinig gedronken of veel gezweet. De urine is dan erg geconcentreerd. Dat vertaalt zich in die donkere kleur.

            Citroensap werkt wel alkaliseren, maar je drink er maar een heel klein beetje van. En net als met alles, gaat het om de hoeveelheid van iets. Daarnaast kan het citroensap de glazuurlaag van je gebit aantasten. Om die reden zou ik gewoon water drinken en voor het alkaliserende effect zorgen voor voldoende groente en fruit en verzurende voedingsmiddelen met mate. Dan zit je sowieso goed en heeft het citroensap geen toegevoegde waarde.

            Met gezonde groeten,

            Carlo

          3. Hallo Carlo,

            Ik vroeg mij af, of jij ook goede alkalische (kook) boeken kunt aanbevelen?
            Ik heb er online een paar gevonden, die al oud zijn en waarvan ik niet weet of het goede informatieve boeken zijn.
            Ik geef even een paar titels;
            Zuur-base kookboek,

            Gezond door ontzuring,

            Verbasing over verzuring.

            Kan jij een van die boeken aanbevelen?

            Vriendelijke groet,
            Sjuul/Juliette

          4. Dag Sjuul/Juliette,

            Ik heb de boeken zelf niet gelezen. Het blijft ook lastig om goede boeken te vinden. Vaak zijn boeken over dit soort onderwerpen wat ongenuanceerd. Een voorbeeld is de denkwijze over het effect van het alkaline-eetaptroon. Zo is de relatie met osteoporose (botontkalking) er mogelijk, maar er is geen substantieel bewijs dat het alkaline-eetpatroon de gezondheid van de botten beschermt tegen osteoporose. Als ik wat informatie opzoek over de boeken, dan lees ik al snel wat claims waarvoor geen sterk bewijs is.

            Ook zie ik een van de auteurs alkaline supplementen aanraden. Die zijn echt onnodig en kosten vooral veel geld. Of bakingsoda. Dat kun je inzetten tegen maagzuur, maar dat is niet aan te raden om dagelijks te nemen in het kader van het alkaline-eetpatroon.

            Kortom, ik heb zelf eigenlijk nog nooit een goed én genuanceerd boek gelezen over het onderwerp. Mogelijk, doordat een genuanceerde boodschap niet zo lekker verkoopt. Eet vooral voldoende groente en fruit, klinkt toch wat minder interessant dan het gouden ei zoals ‘citroensap in lauw water’ of een ‘theelepel bakingsoda in een glas water’ wat zogenaamd al je problemen oplost.

            Ik hoop je met deze informatie toch geholpen te hebben.

            Met gezonde groeten,

            Carlo

  3. Hoi Carlo,
    Wat super dat je zo’n prachtig, gedegen onderzochte, lijst heb gemaakt van voedingsmiddelen en hun wel of niet verzurende werking. Mijn vraag is mogelijk niet snel te beantwoorden, maar ik doe een poging.
    Ik ben (al dagen) op zoek naar een lijst waarin zowel PRAL waarde als de hoeveelheid purine staat vermeld… Weet jij of dit ergens bestaat? Er zijn namelijk basische voedingsmiddelen die ook zeer hoog in purine scoren en dan alsnog minder aan te bevelen zijn voor bijvoorbeeld jicht patienten. Denk aan linzen bijvoorbeeld.

    Fingers crossed!

  4. Ik zie bij veel gerechten zuivel en vlees/vis staan, terwijl deze sterk verzurend zijn. Om eerlijk te zijn vraag ik mij af of de informatie op deze site klopt.

    1. Beste Zwaan,

      Bij het alkaline-eetpatroon gaat het om de balans tussen base-vormende en verzurende voedingsmiddelen. Alleen maar base-vormende voedingsmiddelen nuttigen is sterk af te raden, net als alleen maar verzurende voedingsmiddelen nuttigen. Daarom komen beide typen in de recepten terug in de juiste verhouding.

      In de tekst hierboven kun je hierover nog meer teruglezen.

      Met gezonde groeten,

      Carlo

  5. Goedemorgen,

    Prettig, praktisch betoog en 👌🏻 dat humor ook erkend wordt als essentieel onderdeel van goed leven😅

    Heb een vraagje, weet dat volkomen producten verzurend zijn. Vanwege Coeliakie gebruik ik glutenvrij brood/pasta etc. Zijn die net zo verzurend als tarweproducten?

    Dank alvast voor de moeite;;

    1. Dag Linda,

      Dankjewel voor het compliment!

      Glutenvrij bevat minder eiwit en minder fosfor. Dat zijn de verzurende elementen. Verder bevat het min of meer evenveel calcium, kalium en magnesium. De base-vormende elementen. Dat maakt glutenvrij minder verzurend. Glutenvrij brood is bijna neutraal (PRAL-waarde -0,5), terwijl gewoon brood verzurend is (PRAL-waarde +4,5).

      Met gezonde groeten,

      Carlo

  6. Beste , overal op het net lees ik dat koffie sterk verzurend is. In deze tabel niet. Klopt dit? Ik drink zo’n 4 à 5 kopjes per dag. En wat met quinoa? Bedankt!

    1. Dag Marjolein,

      Ik verbaas mij ook vaak over al die verschillende tabellen met verschillen en tegenstrijdige informatie. Zie ook mijn tekst boven de tabel op de pagina.

      Waarom zij denken dat koffie verzurend is, durf ik niet te zeggen. Dat is toch een vraag voor de mensen die beweren dat koffie verzurend werkt.

      Misschien omdat de pH-waarde van koffie aantoont dat het licht zuur is? Maar dat zegt niets over het effect na het verteren. Net zoals een limoen zuur is, maar toch een base-vormend effect heeft. Kortom, ik heb geen idee waarom ze het denken/beweren.

      Koffie heeft een base-vormend effect. Dit effect kun je berekenen middels de wetenschappelijk onderbouwde PRAL-formule.

      Quinoa staat ook op de lijst. Dit heeft een licht verzurend effect.

      Beantwoordt dit je vraag?

      Met gezonde groeten,

      Carlo

      1. Uit de basisopleiding Orthomoleculaire voeding weet ik wel dat cafeïne zich bindt aan magnesium en je lichaam het dan verminderd op kan nemen. Mogelijk dat dit hierdoor dan indirect een negatief effect heeft op de pH-balans, omdat magnesium ontzurend werkt, maar onder invloed van de cafeïne dus sneller het lichaam verlaat?

        1. Goede vraag. Koffie bevat 6 mg magnesium. Zelfs al zou die 6 mg niet opgenomen worden, dan is de PRAL-waarde van koffie nog steeds -1,6. Zelfs al zou koffie ook nog eens 60 mg uit andere voeding blokkeren, dan is de PRAL-waarde van koffie nog steeds 0 (neutraal). Ik kan daarmee geen reden bedenken waarom sommigen beweren dat koffie (sterk) verzurend werkt.

  7. Hoii,
    Ik heb een chemo kuur voor lymfeklierkanker achter de rug nu. Aan gezond eten zal het niet gelegen hebben, maar nu ben ik natuurlijk nog stricter geworden. Ik ben nu met ph papier de zuur base balans van mijn lichaam aan het volgen. Ook al kan het niet zo nauwkeurig zijn, het is een indicatie. Ik zie dat ik tussen 5 en 7 schommel, afhankelijk van wanneer ik meet en wat ik heb gegeten. Maar mijn belangrijkste vraag is eigenlijk, hoeveel meet je dat, hoe nuttig is dit, ik meet nu 4 tot 5 keer per dag en het patroon is s morgens van 5 naar s middags 7 en dan ss avonds afhankelijk. Het is me dus onduidelijk wat er ook s nachts gebeurd en waarom ik s morgens altijd op 5 terug val. Dank je voor jullie reacties.

    1. Hi Joost,

      Dat is heftig, ik hoop dat het nu wel beter met je gaat.

      Het meten vind ik niet nuttig. De pH-waarde van je urine is van veel meer, dan wat je eet, afhankelijk. Tijdens je slaap neemt bijvoorbeeld je de pulmonale ventilatie af (onderdeel van je ademhaling) wat ook kan zorgen voor een lichte verzuring. Kortom, je eetpatroon (bij)sturen op basis van de pH-waarde van je urine werkt onnauwkeurig.

      Weten wat je eet is voldoende. Eet voldoende groente, fruit en aardappelen (die werke base-vormend). Eet producten met (dierlijke) eiwitten gerust, maar in mindere mate dan bijvoorbeeld groente en fruit. Houd je verder ook aan de algemene gezondheidsadviezen. Engels drop werkt base-vormend, maar dat is natuurlijk geen excuus om het regelmatig te eten. Het is en blijft ook snoep en snoep eet je niet voor je gezondheid ;-).

      Beantwoordt dit je vraag?

      Met gezonde groeten natuurlijk,

      Carlo

  8. Zijn er ervaringen van mensen bekend die het zuur basendieet volgen bij het Blaaspijnsyndroom. Sinds 2 weken weet ik dat ik dat heb. Ik had Alka thee in huis en wist van het zuur basedieet en ben daar direct mee begonnen. Het is nog zoeken omdat er lijsten op internet staan die soms met dezelfde voedingsmiddelen lijnrecht tegenover elkaar staan.
    Volgens een lijst mag ik beslist geen grapefruit, citroen en sinaasappels eten en geen cranberries. Maar citroenen staan in andere tabellen weer als basisch. Maar het belangrijkste is wel met mijn strenge manier van veel meer alkalisch eten dat de pijn flink afgenomen is en ik ‘s nachts i.p.v. 5 x maar 1 of 2 x naar het toilet hoef.
    Liesbeth

    1. Ikzelf ben niet op de hoogte van mensen met blaaspijnsyndroom die het zuur-base-dieet volgen. Misschien is er iemand die ook blaaspijnsyndroom die dit leest en er ervaring mee heeft.

      Het is inderdaad bizar om te zien hoe veel rare lijsten er rondzwerven op het internet. Er zijn zelfs lijsten met twee vermelding van één product, zowel verzurend als base-vormend. Gelukkig is potentieel verzurende effect van een voedingsmiddel met een simpele, wetenschappelijk onderbouwde, formule te berekenen (zie de tekst boven de tabel voor meer info). Het is dus altijd te controleren.

      Fijn dat je al flink minder pijn hebt. Ik wens je hierbij in elk geval heel veel beterschap toe!

      Met gezonde groeten, Carlo

    2. Hoi Liesbeth,
      Mijn ervaring is dat een zuur/ base dieet zeker kan helpen maar dat je daarbij niet moet vergeten dat de blaaswand beschadigd is.Bij mij doet citroen zeer,base of niet.Ook tomaten zijn prikkelend bij mij en bananen,knoflook en uien en courgette en groene thee.
      Ik denk dat het heel persoonlijk is.Voel voor jezelf wat je beter nog niet kunt nemen.
      De blaaswand moet eerst helen.
      Belangrijk voordat je gaat ontzuren is dat je je mineralen en aminozuren in balans hebt.
      Dit zal de heling van de blaas ook bevorderen.
      Pas daarna kun je gaan ontzuren.
      Er komen echt veel zuren vrij die je blaas blijven prikkelen.
      Eventueel glutamine en d mannose gebruiken voor herstel van de blaaswand.
      Dus draai het om:eerst helen met supplementen,eigenlijk volgt ontzuring dan vanzelf als je voeding in balans is.
      Maar als je al tekorten hebt,(en dat moet wel anders had je blaas uit zichzelf al kunnen helen)dan moet je deze eerst aanvullen.Anders zul je door het ontzuren nog zieker worden want ontzuren kan alleen met voldoende balans.Daarom gaat het ook niet vanzelf.
      Dit geldt overigens voor iedereen
      Succes!

      1. Hallo Susan,

        Na ongeveer 8,5 maand lees ik jouw reactie op mijn opmerking over het blaaspijnsyndroom en een ontzurend dieet volgen. Dat dieet volgen heb ik met hulp van een dietiste en orthomoleculair arts gedaan. Je schrijft: “Eventueel glutamine en d mannose gebruiken voor herstel van de blaaswand”. Ik heb met probioticasupplementen mijn darmflora verbeterd. N.a.v. een uitgebreid ontlastingsonderzoek. De pijn in mijn blaas is helaas niet weg. De laatste weken wordt het echt ernstiger. Ik heb de aanwijzingen van de orthomoleculair arts gevolgd en die hebben glutamine en d mannose niet genoemd. Heb je zelf ervaringen met herstel van de blaaswand door deze aanvullingen.
        Ik zou daar graag meer over willen weten. Kun je me de weg wijzen? Het kan voor iedereen verschillend zijn. Maar ik eet dus vaak de voedingsmiddelen die jij noemde:
        bananen, knoflook en uien en courgette en groene thee, die bij jou de blaas irriteerde. Het zou mogelijk zijn dat die ook voor mij prikkelend zijn

    3. Hi Liesbeth, bij mij was ook blaaspijnsyndroom geconstateerd, maar bleek uiteindelijk verkrampte bekkenbodemspieren te zijn door vele blaasontstekingen. Een goede bekkenbodemtherapeut kan een reddende engel zijn. Grtz Marije

      1. Hallo Marije,

        Is bij jou Blaaspijnsyndroom geconstateerd met een Cytoscopie? Bij mij waren in de blaas vuurrode plekken aanwezig.
        En altijd pijn voor het plassen, tijdens plassen en na het plassen, zonder dat een blaasontsteking werd gevonden.
        Die verkramping zal ook wel spelen. En dan ook nog vaak moeten plassen.

        Het dieet leek te helpen. Ik was daar vrij streng in. Nu ik dat wat los heb gelaten komt de pijn in alle hevigheid terug, ondanks medicatie voor een overactieve blaas.
        Die ook pijnstillend zou zijn. De medicijnen die ik slik zouden ontspanning voor de blaas moeten brengen.
        Ik heb echter pijnkramoen en geen ontspannen gevoel.
        Ik probeer met haptonomische behandelingen wat ontspanning te krijgen.
        Ligt nu ook even stil.

        Ik ga weer terug naar alkalisch dieet en hoop daar weer van op te knappen.

    4. Hallo Liesbeth, ik heb al een aantal jaren blaaspijnsyndroom. De dooddoeners voor mij zijn koffie, pikant eten stress en niet voldoende water drinken. De stress schuilt in een klein hoekje. Onbewust blokkeren we ons lichaam en dit geeft druk op de blaas. Zoek wat bij jou de triggers zijn. Ik heb ook blaasspoelingen gehad met Ialuril. Dit geeft meteen verlichting maar duur produkt. Good luck

      1. Beste Jess, ik ervaar dezelfde triggers als jij Vraag me af,+ citrusvruchten.
        Ook décafé triggert mij. Stress is ook een belangrijke. Ik ben gestart met het GETSBI Blaasspoelingenonderzoek met Ialuril, zodat weer in het basispakket vergoedingen kan komen. Dat onderzoek duurt 54 weken. Ik doe dit bij het Radboud UMC. Ik heb Hunnerse LAESIES. ik hoop dat dit middel mij gaat helpen. 11 nov. 1e spoeling. Ik ben redactielid van het magazine Aquarius van de IC patiëntenvereniging geworden.
        Er zijn nog proefpersonen nodig.

  9. Hallo,
    Gisteren door iemand gewezen op dit dieet vanwege (o.a) mijn hielspoor. Mijn interesse is in ieder geval gewekt.
    Ik ben wel benieuwd of het feit dat ik het heel snel erg warm heb en dan enorm transpireer ook zou kunnen verminderen met dit dieet.
    Alvast bedankt.

    1. Dag Heleen,

      Heel veel plezier gewenst met alle informatie en alle recepten op deze website.

      Ik ben benieuwd hoe snel je de positieve effecten merkt van het gezonde eetpatroon.

      Heel veel gezondheid gewenst,

      Carlo Kool

    2. Hielspoor betekent dat je lichaam op een punt zwaar verzuurd was. Als alle alkalische reserves uitgeput zijn grijpt je lichaam naar een noodmaatregel en haalt calcium uit je botten in de vorm van calciumfosfaat. Dit bevindt zich in een gekristalliseerde vorm. Uiteindelijk wordt dit gedumpt op een bot – niet in – en voila een hielspoor.

  10. Ik heb met aandacht deze reacties en website bekeken.

    Vraagje….
    Na darmkanker ( na bevolkingsonderzoek. ..dus ALTIJD DOEN)..schildklierkanker heb ik de hele mallemolen gehad.
    Operaties..chemo kuren…joduimkuur, verwijdering totale schildklier enz.
    Op dit moment ben ik ‘schoon’, zoals ze dat noemen.
    Ik heb helaas heel veel last van neuropathie, als nawerking van de chemo.
    Heeft iemand ervaring bij het volgen van dit dieet of manier van eten, dat de neurophatie daarmee verminderd?
    Adrienne.

    1. Oei, ik kan me niet voorstellen wat je meegemaakt hebt de afgelopen tijd. Wat fijn dat je schoon verklaard bent! Ik ken helaas geen onderzoek waaruit blijkt dat je met een eetpatroon neuropathie kunt verminderen. Echter, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Een gezonde leefstijl met daarbinnen extra aandacht voor een gezond eetpatroon kan wonderen verrichten. Het belangrijkste daarbij is het maken van gezonde keuzes. Ik ben er van overtuigd dat de recepten op deze website je hierbij zeker kunnen helpen. Boordevol groenten en fruit, geen geraffineerde koolhydraten, vlees met mate, af en toe vis, etc. Allemaal zaken die bijdragen. Ik hoop het allerbeste voor je. Heel veel gezondheid gewenst en ik hoop dat je de gerechten net zo lekker vindt als ikzelf. Met gezonde groeten, Carlo.

  11. Soja kun je beter vermijden als je een schildklierafwijking hebt en een schildklierpreparaat moet slikken. Dit kan nog 4 uur na inname van invloed zijn. Beter geen sojaproducten nemen. Gr Annet.

    1. Goed punt. Voor mensen met een schildklierprobleem geldt er inderdaad een uitzondering. Als je een schildklierafwijking hebt, kan het eten van soja daar inderdaad invloed op hebben. Mensen met schildklierproblemen kunnen soja consumeren, maar moeten hun sojaconsumptie dan heel gelijkmatig houden, zodat hun medicijnen precies kunnen worden afgesteld. Dus ook niet opeens van twee porties naar één overgaan. Als je geen stabiele waardes krijgt met de schildklier, dan is het inderdaad beter om soja te mijden.

  12. Hmm. Een pH-waarde van 6.68 is de laagste waarde die ik ooit heb meegemaakt en om de patient te laten overleven heeft dat een veel intensive care nodig gehad.
    Met andere woorden: je lichaam is perfect in staat om een juist pH-waarde te behouden, ondanks welk dieet dan ook. Pas al alles ontregelt raakt moet je met spoed naar het ziekenhuis.

  13. Zijn alle boeken op basis van een zuur basisch dieet😁? Ik lees namelijk steeds dat dit mij als fibromyalgie persoon gied kan helpen, onderschrijf jij dat ook?

    1. Dag Anne,

      Alle recepten, en daarmee ook de receptenboeken, zijn op basis van het zuur-base-eetpatroon.

      Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het eetpatroon helpt bij fibromyalgie, maar er zijn wel succesverhalen te vinden.

      Marian: https://supersnelgezond.nl/succesverhaal/
      Feli: https://supersnelgezond.nl/succesverhaal-van-feli/

      Een gezond eetpatroon en gezonde leefstijl kan dus wel degelijk een positieve bijdragen leveren.

      Hopelijk inspireren de verhalen je en ik ben benieuwd hoe snel je de positieve effecten merkt.

      Ik hoor het graag en heel veel gezondheid gewenst,

      Carlo

  14. Er bestaat een product genaamd Alkala, een wit poeder, elke ochtend een theelepel opgelost in lauw water innemen. Dit verlaagt de zuurgraad. Ik heb er heel veel baat bij gehad bij pijnklachten vanwege artrose. Mijn dokter deed het af als quatsch, gaf me liever dure nare pijnstillers. In Nederland heb ik het helaas niet gevonden, in andere landen (bijv. Zwitserland) is het zonder recept te koop bij de apotheek/drogist. Dit kan wellicht ook een steuntje in de rug zijn. Misschien online te bestellen in België of Duitsland?

    1. Er zijn wel meer leveranciers op de markt die producten in die hoek verkopen. Dat je er baadt bij hebt is natuurlijk top, of de dokter het nu wel of niet onzin vindt. Schadelijk is een theelepel opgelost in lauw water in elk geval niet.

      Het allerbeste is natuurlijk verzuring voorkomen. Anders is het net als “dweilen met de kraan open”. Het dweilen helpt wel om de vloer droog te maken, maar de kraan dichtdraaien is de beste oplossing.

      In het geval van verzuring voorkomen is de kraan dichtdraaien grofweg te vergelijk met het eten van voldoende groenten en fruit (base-vormend) en minder van al het andere te eten (verzurend). Deze balans zie je ook terugkomen in de recepten op deze website. Maak je de gezonde keuzes, dan is het Alkala supplement ook niet meer nodig.

      Ik hoop dat je wat hebt aan deze tip en ik wens je heel veel beterschap. Ik ben benieuwd hoe snel je de positieve effecten merkt van het gezonde eetpatroon.

  15. Dag, je geeft aan het lakmoes papiertje niet nauwkeurig te vinden.
    Als ik de Ph waarde wil weten, wat is dan wel een goede methode, ik las ergens iets over digitale
    meter is dat wat. Wat raad je aan en waar is zoiets voordelig en toch goed van kwaliteit te kopen.
    Alvast bedankt voor je antwoord.
    Vraag 2 gaat over de groenten die bekend zijn als zijnde alkalisch, ik heb wat lijsten geprint.
    Zelfs een lijst waarop de waarden vermeld staan maar ik zou graag weten of dat enkel geldt voor rauw, immers vermindert het alkalische gehalte bij koken toch. Dus bijvoorbeeld als je een rauwe biet neem, deze heeft een waarde van +11,3 hoeveel daalt de waarde als ik de biet gekookt eet. Nu weet ik dat biet ook makkelijk rauw kan als sap maar er zijn groenten die ik rauw niet weg krijg. Dus hoeveel daalt de alkalische/basische waarde als groenten met een hoge waarde gekookt zijn. Is het dan nog de moeite, doet het genoeg. Groeten en bedankt dit zijn 2 vragen die ik niet op internet kan vinden en waarmee ik al een poosje rondloop;

    1. Dag Eleonore,

      Ik vind het lakmoespapiertje om 2 redenen onnauwkeurig. De meting is niet nauwkeurig en de waarde die je meet is van enorm veel factoren afhankelijk en kan ook zeer wisselend zijn. Dat maakt de waarde ook nog eens ingewikkeld om te interpreteren. Dat houd je dus ook met een digitale pH meter. Ikzelf meet daarom de pH waarde van mijn urine niet. Ik vind dat persoonlijk te ver gaan en te weinig zeggen. Hoe weet ik dan toch dat ik niet verzuurd ben? Ik eet in balans, dat is waar ik op let. Ik eet verzurende producten met mate en zorg voor voldoende base-vormende producten in mijn eetpatroon.

      Rauwe biet heeft een PRAL-waarde van -6,4 en gekookt van -6,1 en dat betekent dat het een base-vormend effect heeft (zie ook https://supersnelgezond.nl/zuur-base-tabel-alkaline-dieet-nl/). Boven de tabel, waar ik naar verwijs, leg ik ook uit hoe het komt dat er zoveel verschillende tabellen zijn met verschillende waarden.

      Met de biet zorgt het koken dus voor een hele kleine verschuiving naar iets minder base-vormend. Dat verschil is bij andijvie groter en bij broccoli juist weer andersom. Als er een groente is die je rauw niet lekker vindt, dan kun je die dus gerust koken. Dat gaat het verschil niet maken. Ook zitten er allerlei voordelen en nadelen aan koken. Ook hier is variatie weer de oplossing. Eigenlijk kun je op zo’n detailniveau ook niet meer bepalen wat beter is. Eet gewoon voldoende base-vormende producten, zoals groenten en fruit, dat is het belangrijkste.

      Beantwoordt dit je vragen?

      Met gezonde groeten,

      Carlo

  16. Ik hekel die heksenketel op al deze ,,wel en niet waar,, toestanden op het net! Ikzelf ben enorm verbeterd met het volgen van een alkalisch dieet. Reeds 20 jaar heb ik alles gedaan wat maar niet gezond is voor je lichaam… Veel junkfood, frituur, 4 zware trappisten bieren per dag, NOOIT fruit,massa’s rood vlees met daarbij horende sauzen enz enz… Op 3 mei 2017 is alles begonnen. Tijdens het wandelen bemerkte ik pijn in mijn linker voet,een pijn die te vergelijken is met het schoppen tegen een muur zonder zonder schoeisel. Ik stelde me gerust dat dit wel te wijten was aan een verkeerde beweging of iets dergelijks. Doch s’avonds zag ik dat mijn wrijf wat gezwollen en rood was, het leek verdacht veel op foto’s die ik zag van ontstoken voet door slechte bloedcirculatie, alle hens aan dek want een kennis die werkt voor het witgele kruis zei dat het wellicht een bloedprop was ergens in mijn voet of been! Onmiddellijk ben ik gestart met een cholesteroldieet, na 3 maanden was er wel enige verbetering, maar de zwelling was nog steeds wat aanwezig, ik maakte me wel zorgen dat gedurende 3 dagen ook mijn pols (na een inspanning) rood,gezwollen en pijnlijk aanvoelde. Het enige positieve was wel dat ik 9% van mijn lichaamsgewicht ben kwijtgeraakt, inclusief buikvet. Ben mij toen gaan verdiepen in het alkalisch dieet, en jawel, dit zijn de resultaten na amper 10 dagen : de pijn is weg, enkel momenteel nog wat stijf gevoel in de voet, roodheid is weg, en blijkbaar ben ik nog van andere ongemakken verlost, ik heb geen maagzuurremmers meer nodig die ik tevoren reeds jaren slikte bij pijnlijk brandend maagzuur (rennie), geen bloedend tandvlees meer, geen branderig traanvocht meer die aanvoelde als aceton… Neen, bij mij althans heeft deze kuur uitstekend geholpen, wat een larie toch dat sommige,,specialisten,,met hun wiskundige formuletjes toch zo graag willen aantonen dat alkalisch dieet zinloos is! Het is niet makkelijk, mijn lekkere trappistjes heb ik ondertussen reeds 4 maanden geband,enkel wat rode wijn, weinig koffie en veel water! En nu de vraag die ik aan jullie stel, welk gezond broodbeleg bestaat er nog wel? Ik loop radeloos de rekken vol met lekkere charcutterie voorbij met de gedachte, dit mag niet, dit mag niet, wat mag dan nog WEL? Geen vlees, geen vis, geen gevogelte, geen brood met gist…De verhouding moet goed zijn zeggen jullie, kan ik dan toch terug wat meer lekkers eten indien ik tevoren of erna flink wat kokosolie inneem?

    1. Dag Peter,

      Wat fijn dat je zoveel en zo snel al baat hebt bij het alkalisch dieet.

      Qua broodbeleg kun je best eens kiezen voor een plakje kaas (bij voorkeur 30+) of een beetje pindakaas (bij voorkeur die van 100% pinda’s). Vleeswaren is inderdaad de ongezondste keuzes. Je kunt ook kiezen voor een beetje avocado met wat komkommer en tomaat met een heel klein beetje zout. Zout altijd met mate, maar wanneer je vooral onbewerkt eet krijg je niet zo snel teveel binnen. Teveel zout komt vaak door het eten van veel bewerkte producten (brood, kaas, vleeswaren, etc).

      Vlees met mate is prima. Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dus gevogelte kan ook met mate.

      Vis is zeker ook een aanrader. Het advies is om minimaal 1 keer per week vis te eten (bij voorkeur de vette vis zoals zalm, haring, makreel, etc).

      Brood met gist is verder geen probleem, maar kies dan wel voor volkorenbrood. Dat mag dus ook zuurdesem zijn, als het maar volkoren is.

      Je kunt dus prima ook producten eten die verzurend zijn, maar inderdaad met mate en zet er dan vooral base-vormende producten tegenover. Dat is dus voldoende groeten en fruit. Kokosolie zou ik niet zo innemen. Dat is handig om af en toe mee te bakken als het gaat om hoge temperaturen.

      Laat je gerust inspireren door de recepten op deze site. Die houden stuk voor stuk rekening met de zuur-base balans én zijn erg lekker.

      Ik wens je nog heel veel beterschap, maar volgens mij gaat dat wel goedkomen.

      Met gezonde groeten,

      Carlo

  17. hoi Carlo, ben net lid geworden en lees over het alkaline dieet, heb spierreuma zou dit dan iets voor mij zijn?? de recepten die op de side staan zijn die voor dit dieet?? daarbij wil ik ook nog 8 kilo afvallen.
    groetjes Helmie

    1. Hi Helmie,

      Welkom en gefeliciteerd met het lidmaatschap. Ik kan/mag je hierover geen advies geven gezien ik geen medische achtergrond ben je persoonlijke situatie niet ken. Wat ik wel kan zeggen is dat een gezond eetpatroon, zoals het alkaline eetpatroon, voor mooi succesverhalen kan zorgen. Zoals het verhaal van Marian bijvoorbeeld: https://supersnelgezond.nl/succesverhaal/.

      Wanneer je gezond en gebalanceerd eetpatroon hebt, zul je ook merken dat je overgewicht kwijt zult raken.

      Ik ben benieuwd hoe snel je de positieve effecten merkt.

      Heel veel gezondheid gewenst!

      Carlo

  18. Ik Sport TOTAAL niet! kan ik door jouw manier van eten ook zonder sporten iets afvallen? ik doel op 500 gram per week met een maximum van 7 kg in totaal

    1. Sporten is niet noodzakelijk om af te vallen. Voldoende bewegen is echter wél belangrijk voor je algehele gezondheid. Beweeg minimaal 30 minuten per dag matig intensief. Dat mag een stevige wandeling zijn of een stukje fiets. Gewoon iets waarbij je hartslag iets omhoog gaat en je ademhaling iets sneller.

      Je doel om 500 gram per week af te vallen is een heel realistisch doel. Dat kan inderdaad prima op een gezonde manier. Dat kan ook zeker met de recepten op Supersnel Gezond. Het hangt echter ook af van wat je verder eet en drinkt, hoeveel je beweegt, je huidige gestel, etc. Ik kan het dus niet specifieker beantwoorden.

      Mocht het onverhoopt met de recepten toch niet lukken, dan is de digitale cursus Gezond Slank (https://supersnelgezond.nl/snel-afvallen-zonder-dieet/) mogelijk een oplossing voor je. Daar ga ik heel uitgebreid in op alle details rondom afvallen. Van de psychologische aspecten tot aan de fysieke aspecten.

      Beantwoord dit je vraag?

    1. Helaas staan er veel spookverhalen rondom soja op het internet. Mogelijk heb je daardoor het idee dat soja ongezond is? Helaas zijn die spookverhalen niet of slecht onderbouwd.

      Gelukkig schreef Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell recentelijk nog een goed stuk over soja in het Parool. Dit is wat hij schreef:

      “Maakt soja mij onvruchtbaar?

      Het idee dat soja iets met vruchtbaarheid te maken heeft, is niet vreemd. Dertig jaar geleden werd al beschreven dat jachtluipaarden in een Californische dierentuin grote vruchtbaarheidsproblemen kregen door sojarijk voer.

      Jachtluipaarden reageren als exclusieve vleeseters veel gevoeliger op soja dan exclusieve planteneters zoals koeien. De mens zit daar als alleseter een beetje tussenin. Experimenten en observaties bij verschillende diersoorten zijn dan ook vaak niet relevant voor de mens.

      Er zitten in soja echter wel degelijk stoffen die een hormoonachtige werking hebben. Die stoffen worden isoflavonen genoemd. Isoflavonen zijn bij mensen hormoonverstoorders doordat ze binden aan de receptoren voor vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen). Ze zitten vooral in plantaardig voedsel en heten daarom ook wel fyto-oestrogenen (phytos is plant in het Grieks). Ze hebben effecten die milder zijn dan de natuurlijke oestrogenen die de mens produceert.

      Bij mensen heeft een matige consumptie van fyto-oestrogenen uit soja enkele voordelen. Zo blijken ze te helpen bij het verlichten van overgangsklachten. Ook is een ruime inname van soja geassocieerd met een wat verlaagd risico op borstkanker en hart- en vaatziekten.

      Onderzoek bij volwassenen wijst uit dat er zelfs bij hoge inname van soja nauwelijks effecten gevonden zijn op bloedconcentraties van mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen. De meeste studies laten dan ook geen belangrijk effect zien van sojaconsumptie op de vruchtbaarheid.

      Er zijn wel een aantal studies die een verband hebben gevonden tussen een hoge inname van sojaproducten en verminderde spermakwaliteit, maar er was methodologisch wel wat aan te merken op deze onderzoeken. Een groot effect zou ook opmerkelijk zijn gezien de hoge sojaconsumptie in veel Aziatische landen en de gestage bevolkingsgroei aldaar.

      In Nederland consumeren we gemiddeld 2 gram soja per dag, terwijl Japanners wel 24 gram naar binnen werken en Indonesiërs ook ruim 20 gram per dag.

      De overmatige productie van soja is vooral voor het milieu een groot probleem. Een matige inname van twee porties per dag is prima (een portie is een glas sojamelk, een kwart blok tahoe of een halve kop sojabonen/tempé/sojavlees). Dat kan geen kwaad en het heeft zelfs mogelijk wat gunstige effecten.

      Voor nadelige effecten op de vruchtbaarheid zou ik me bij matige consumptie geen zorgen maken. Factoren zoals leeftijd, obesitas, overmatig alcoholgebruik en roken zijn daarbij veel belangrijker.”

      Bron: http://www.parool.nl/amsterdam/maakt-soja-je-echt-onvruchtbaar~a4399223/

      Soja kun je dus prima met mate nuttigen. Je ziet het de laatste tijd wat vaker terug in groene smoothies om ik er lange tijd niets mee heb gedaan. Nu heb je nog meer keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *