Alkaline dieet zuur-base tabel (NL) 2017-03-02T14:24:44+00:00

Alkaline eetpatroon en de zuur-base tabel

De recepten op Supersnel Gezond punt NL zijn gebaseerd op het Alkaline dieet / eetpatroon en helpen je supersnel gezond worden, meer energie krijgen en afvallen in geval van overgewicht.

Hieronder vind je de zuur base tabel. Wil je meer informatie over het Alkaline dieet / eetpatroon, bekijk dan ook de pagina Alkaline (zuur-base) dieet.
fri
Wil je weten welke lekkere recepten er allemaal binnen in het Alkaline dieet / eetpatroon passen? Klik dan hier. Ze zijn allemaal voor 2 personen en binnen 15 minuten te bereiden!

Verschillende zuur-base tabellen

Er er zijn superveel zuur-base tabellen. Vele verschillen enorm van elkaar. Ze worden veelvuldig gekopieerd en soms aangepast. Ook zie je vaak logische fouten (dubbele vermeldingen bijvoorbeeld) op verschillende plekken op het internet terugkomen. Meestal wordt er geen bronvermelding gedaan, dus het kunnen ook nog eens zelf verzonnen tabellen zijn. Het stikt namelijke van de foutieve zuur-base tabellen.

De eerste Nederlandse zuur-base tabel

Dit is de allereerste Nederlandse zuur-base tabel gebaseerd op Nederlandse voedingsmiddelen. Ik kan ook met volle overtuiging zeggen dat dit de beste zuur-base tabel voor de Nederlandse markt is. Deze claim kan ik toelichten.

De basis voor deze zuur-base tabel

Het begin met een goede basis. De basis voor deze zuur-base tabel is het Nederlandse Voedingsstoffenbestand (NEVO) van het RIVM. NEVO bevat gegevens de samenstelling van voedingsmiddelen en gerechten die door een groot gedeelte van de Nederlanders regelmatig worden gebruikt. Dit is de beste basis die er is.

Ik heb toegang gekregen tot een kopie van deze NEVO gegevens (NEVO-online versie 2013/4.0, RIVM, Bilthoven) en ik gebruik deze gegevens als de basis voor deze Nederlandse zuur-base tabel. Deze tabel is dus een aanvulling op de originele NEVO gegevens.

De wetenschappelijk onderbouwde PRAL formule

Het zuurvormende potentieel van een voedingsmiddel kun je berekeken met behulp van een wetenschappelijk formule (Remer & Manz 1995). Dat is de Potential renal acid load (PRAL) formule.

Met deze PRAL formule bereken je het potentieel verzurende effect met behulp van de aanwezige hoeveelheid eiwitten, fosfor, kalium, magnesium en calcium.

Koolhydraten en/of suiker spelen dus geen rol in de context van het Alkaline eetpatroon en de pH-waarde van een product al helemaal niet. Dit in tegenstelling tot wat vaak wordt geschreven als het gaat om het Alkaline eetpatroon.

De PRAL formule is een relatief eenvoudig en goede manier om het base- of zuurvormende effect van voedingsmiddelen in te schatten blijkt uit wetenschappelijk onderzoek (Remer 2003). De formule is als volgt:

PRAL (mEq / 100 g edible portion) = (0.49 protein (g / 100 g)) + (0.037 P (mg / 100 g)) − (0.021 K (mg / 100 g)) − (0.026 Mg (mg / 100 g)) − (0.013 Ca (mg / 100 g))

Wat zegt de uitkomst van de PRAL formule

De PRAL formule geeft met een negatief getal het base-vormende potentieel van voedingsmiddelen aan, terwijl een positief getal duidt op het zuurvormende potentieel van voedingsmiddelen. Hoe hoger het getal, hoe sterker het effect.

Is iets wat verzurend werkt altijd ongezond?

Nee, zeker niet. Het Alkaline eetpatroon geeft aan dat het gaat om een goede balans. Je kunt dus prima een stukje vis eten (werkt verzurend), zolang je er maar voldoende groenten naast eet (werkt base-vormend).

Is iets wat base vormend werkt altijd gezond?

Nee, zeker niet. Het Alkaline eetpatroon geeft aan dat het gaat om een goede balans. Duo Penoti hazelnootpasta is base vormend, maar het bestaat uit veel vet en voor meer dan de helft uit suiker. Dat maakt het een ongezond product. Naast deze zuur-base lijst gelden ook de standaard regels zoals:

  • Beperk de suikerinname;
  • Vermijd geraffineerde producten;
  • Etc.

Zie ook deze pagina voor meer informatie: Alkaline (zuur-base) dieet. Zorg er altijd voor dat het eindresultaat van je eetpatroon base vormend is. Dat is de basis van het Alkaline eetpatroon.

De Nederlandse zuur-base lijst voor het Alkaline eetpatroon

Deze zuur-base lijst geeft het base- of zuurvormende effect aan van de meest relevante Nederlandse voedingsmiddelen. Het weergegeven effect is per 100 gram van het voedingsmiddel. Hoe meer je van iets eet, hoe groter het effect

Aardappelen Eiwit P K Mg Ca PRAL
Aardappelen gebakken 1,8 40 327 18 9 -5,1
Aardappelen m schil gekookt gem 1,4 54 430 18 13 -7,0
Aardappelen z schil gekookt gem 1,9 41 344 19 9 -5,4
Aardappelpuree gem instant bereid 1,4 80 300 11 45 -3,5
Bataat zoete gekookt 1,1 50 300 45 23 -5,4
Cassave gekookt 0,5 39 260 18 17 -4,5
Frites bereid gem 4,5 77 426 21 9 -4,6
Taro gekookt 1,2 56 200 31 27 -2,7
Yam gekookt 1,7 21 260 12 12 -4,3
Niet-alcoholische dranken Eiwit P K Mg Ca PRAL
Bier alcoholvrij <0,1 vol% alcohol 0,3 11 34 4 5 -0,3
Bronwater gem 0 0 0 1 8 -0,1
Cappuccino vers bereid 0,8 20 104 12 22 -1,7
Energydrink 0,4 0 1 0 2 0,1
Frisdrank 0 0 1 0 2 0,0
Frisdrank cola 0 20 0 0 5 0,7
Koffie bereid 0,2 0 78 6 4 -1,7
Sap appel- 0,1 8 99 6 8 -2,0
Sap multivruchten- 0,3 11 141 9 11 -2,8
Sap sinaasappel- vers geperst 0,6 22 167 12 11 -2,9
Sap tomaten- 0,7 17 212 10 13 -3,9
Sap wortel- 0,4 24 258 8 17 -4,8
Siroop Roosvicee Original 0,3 6 63 5 8 -1,2
Siroop vruchtenlimonade- 0,1 5 70 3 7 -1,4
sportdrank 0 0 2 0 1 -0,1
Thee bereid 0 2 8 1 5 -0,2
Vruchtendrank 0,1 3 30 2 3 -0,6
Vruchtendrank 2 of meer vruchten 0,4 7 95 7 10 -1,9
Water gem 0 0 0 1 6 -0,1
Brood Eiwit P K Mg Ca PRAL
Beschuit 14 130 222 25 26 6,0
Beschuit volkoren/meergranen 14,8 230 425 99 26 3,9
Brood bruin- glutenvrij bereid m bakmix
Glutafin
3,7 100 194 33 232 -2,4
Brood tarwe- 9,8 142 172 43 29 4,9
Brood tijger- bruin 9,8 140 170 42 31 4,9
Brood tijger- wit 9 86 140 19 30 3,8
Brood volkoren- gem v fijn en grof 11,1 200 218 66 34 6,1
Brood wit- gem van melk- en waterwit 9,2 93 138 20 57 3,8
Brood wit- glutenvrij bereid m bakmix
Glutafin
3,6 85 134 10 237 -1,2
Brood wit- melk 9,6 112 157 23 119 3,4
Brood wit- water 9 84 128 19 29 4,0
Brood zuurdesem- volkoren 9,3 171 220 62 32 4,2
Cracottes naturel 12 133 226 32 42 4,7
Cracottes volkoren 11 240 328 65 42 5,1
Croissant gem 9,6 83 100 17 24 4,9
Croutons 13 120 120 10 13 7,9
Knackebrod gem 10,3 307 416 96 67 4,3
Knackebrod glutenvrij Fette Croccanti 7,4 88 92 30 7 4,1
Soepstengel 12,4 130 222 25 26 5,2
Toast Melba naturel 12,7 130 222 25 26 5,4
Diversen Eiwit P K Mg Ca PRAL
Azijn 0,4 10 34 4 3 -0,3
Cacaopoeder 18,5 600 1500 525 150 -15,8
Kokosmelk 2 96 220 46 18 -1,5
Kokosnootvlees 4 90 400 32 20 -4,2
Santen kokoscreme vast 6 170 650 73 23 -6,6
Watergruwel Bessola 0,5 22 148 10 6 -2,4
Zeewier kelp rauw 1,7 42 89 121 168 -4,8
Zout met toegevoegd jodium 0 1 7 0 2 -0,1
Zout zee- 0 1 56 37 51 -2,8
Ei kippen- rauw gem 12,3 229 145 14 57 10,4
Fruit Eiwit P K Mg Ca PRAL
Aardbeien 0,7 29 183 13 15 -3,0
Abrikozen gedroogd 5 120 1500 65 90 -27,5
Abrikozen m schil 0,9 20 283 11 20 -5,3
Ananas 0,5 8 116 15 12 -2,4
Appel m schil gem 0,2 11 123 5 4 -2,3
Appel z schil gem 0,2 8 103 4 3 -1,9
Appelmoes blik/glas 0 8 94 4 4 -1,8
Appeltjes gedroogd 2 50 900 16 50 -17,1
Avocado 1,9 39 377 25 11 -6,3
Banaan 1,1 28 374 28 6 -7,1
Bessen blauwe 0,7 12 85 5 5 -1,2
Bessen bos- 0,6 15 80 2 15 -1,1
Bessen kruis- 0,9 30 198 7 30 -3,2
Bessen rode 1,1 40 295 13 20 -4,8
Bessen vossen- 0,8 12 90 7 15 -1,4
Bessen zwarte 0,9 50 175 17 30 -2,2
Bramen 0,9 25 185 23 60 -3,9
Carambola 0,5 15 150 6 5 -2,6
Citroen 0,8 25 193 9 10 -3,1
Cranberries 0,4 10 87 7 15 -1,6
Cranberries gedroogd gezoet 0,5 8 40 5 10 -0,6
Dadels gedroogd gekonfijt 2 60 600 50 70 -11,6
Dadels vers 1,5 28 410 24 24 -7,8
Druiven blauwe m schil 0,6 25 224 10 21 -4,0
Druiven m schil gem 0,5 24 234 9 17 -4,2
Druiven witte m schil 0,5 24 244 8 13 -4,4
Frambozen 1,4 25 228 19 15 -3,9
Fruitcocktail op siroop blik/glas 0,4 8 60 5 14 -1,1
Granaatappel 1 17 220 11 8 -3,9
Grapefruit 0,9 15 165 10 21 -3,0
Guave 1 25 290 12 20 -5,2
Kaki / Sharonvrucht 0,5 19 180 11 10 -3,2
Kersen 0,9 30 248 10 20 -4,2
Kersen op siroop blik/glas 0,5 13 120 7 15 -2,2
Kiwi 0,9 34 312 14 30 -5,6
Krenten gedroogd pak 2 90 700 36 50 -12,0
Kumquat 0,9 49 180 13 25 -2,2
Limoen 0,7 18 102 11 33 -1,8
Lychee 0,9 30 182 18 5 -2,8
Mandarijn 0,7 19 145 10 25 -2,6
Mango 0,6 12 143 11 14 -2,7
Meloen net- 0,5 10 200 20 15 -4,3
Meloen suiker- 0,9 21 350 11 13 -6,6
Meloen water- 1 11 158 8 10 -2,8
Morellen 1 20 248 10 12 -4,4
Nectarine 1 23 180 9 5 -2,7
Olijven blik/glas 0,9 17 91 22 61 -2,2
Papaja 0,5 10 167 21 20 -3,7
Passievrucht 2,6 64 237 29 11 -2,2
Peer m schil 0,2 13 155 7 6 -2,9
Peer z schil 0,3 12 136 6 5 -2,5
Peren gedroogd 2 150 750 35 100 -11,4
Perzik z schil 1 22 178 8 4 -2,7
Pruimen gedroogd 2 60 860 27 30 -16,0
Pruimen m schil 0,8 22 197 7 8 -3,2
Rozijnen gedroogd 3,1 90 800 42 50 -13,7
Sap citroen- vers 0,4 11 138 7 11 -2,6
Sinaasappel 0,8 24 177 10 23 -3,0
Tuttifrutti gedroogd 2 95 1003 36 68 -18,4
Vijgen gedroogd 3,3 67 680 68 162 -14,1
Vijgen vers 1 32 253 15 54 -4,7
Vruchten op eigen sap blik/glas 0,6 16 209 10 -3,6
Vruchten op siroop gem blik/glas 0,4 10 85 8 11 -1,6
Gebak en koek Eiwit P K Mg Ca PRAL
Appelflap 3,5 32 103 8 11 0,4
Baklava 10,4 125 46 95 98 5,0
Berliner bol 6,3 104 129 13 51 3,2
Biscuit 7,6 180 411 20 48 0,6
Biscuit tarwe-/volkoren- 7,6 300 300 64 30 6,5
Bokkenpootje 5,9 210 210 26 50 4,9
Broodje amandel- 9,4 196 251 73 81 3,6
Broodje koffie- 5,8 100 300 27 20 -0,7
Broodje pudding- 5,2 97 147 15 92 1,5
Brownies met noten 5,4 110 152 33 29 2,3
Cafe noir 3,4 108 248 13 29 -0,3
Cake Indische 4,3 43 67 9 12 1,9
Cake m roomboter 6,9 170 112 11 36 6,6
Cake z roomboter 6,9 170 112 11 36 6,6
Donuts ongevuld 6 81 87 21 76 2,6
Frou frou 4,4 66 117 13 22 1,5
Koek 3,7 128 85 8 27 4,2
Koek eier- 7 103 91 12 24 4,7
Koek gevulde gem 6,2 138 160 26 36 3,6
Kokosmakronen 4 35 150 41 10 -1,1
Lange vingers 10 150 100 17 40 7,4
Moorkop 4,5 83 108 15 48 2,0
Mueslireep 7,9 368 509 100 47 3,6
Oliebol 7,3 111 257 20 67 0,9
speculaas gem 5,3 125 124 14 39 3,7
spekkoek 5,5 103 71 8 31 4,4
Taart kwark- 5,5 100 119 10 81 2,6
Taart slagroom- 4,6 140 134 12 56 3,6
Tompouce 3,8 55 78 7 42 1,5
Vlaai vruchten- 2,9 94 114 10 22 2,0
Graanproducten en bindmiddelen Eiwit P K Mg Ca PRAL
Bloem tarwe- patent 12,6 103 156 20 23 5,9
Couscous gekookt 4,3 57 56 15 12 2,5
Drinkontbijt Brinta Wake Up 5,7 105 200 85 0 0,3
Gierst gekookt 3,7 100 94 34 13 2,5
Meel pannenkoek- 10 210 156 51 20 7,8
Meel volkoren tarwe- 10 370 250 124 30 9,7
Mout haver- 12,3 380 300 128 70 9,5
Muesli vruchten- 9,7 368 509 100 47 4,5
Ontbijtproduct Brinta 11 330 400 85 40 6,5
Ontbijtproduct Cornflakes 7 50 100 10 5 2,9
Ontbijtproduct special K Original 14 170 220 40 60 6,7
Paneermeel 13 100 300 13 18 3,2
Pasta glutenvrij rauw 9 80 91 31 6 4,6
Pasta volkoren gekookt 5,6 129 70 47 25 4,5
Pasta witte gem gekookt 5,1 74 48 19 16 3,5
Quinoa gekookt 4,4 152 172 64 17 2,3
Rijst meergranen- gekookt 3,6 120 100 38 9 3,0
Rijst witte gekookt 3,2 42 25 9 12 2,2
Rijst zilvervlies- gekookt 3,1 105 37 39 16 3,4
Tarwe gebroken bulgur gekookt 3,1 40 68 32 10 0,6
Groenten Eiwit P K Mg Ca PRAL
Amsoi gekookt 2 41 200 15 80 -3,1
Amsoi rauw 2,5 45 330 32 130 -6,6
Andijvie blik/glas 1 20 175 10 40 -3,2
Andijvie diepvries onbereid 2 36 150 10 41 -1,6
Andijvie gekookt 1,4 25 163 9 60 -2,8
Andijvie rauw 1,3 36 253 11 54 -4,3
Antroewa rauw 1 30 279 11 25 -4,9
Artisjok rauw 2 130 353 22 53 -2,9
Asperges blik/glas 1,3 30 200 10 15 -2,9
Asperges gekookt 1 60 200 13 20 -2,1
Asperges rauw 1 60 200 20 20 -2,3
Aubergine gekookt 1 12 200 8 10 -3,6
Aubergine rauw 1 12 200 11 10 -3,7
Augurken zoetzuur 0,9 21 56 10 16 -0,4
Augurken zuur 1 8 30 11 35 -0,6
Bamboespruiten blik/glas 2 41 530 3 33 -9,1
Bamipakket gekookt 2,4 27 155 10 41 -1,9
Bieten gekookt 1,2 31 344 13 22 -6,1
Bieten rauw 2 40 400 14 10 -6,4
Bonen snij- blik/glas 1,1 25 100 12 30 -1,3
Bonen snij- diepvries onbereid 1,7 30 250 10 40 -4,1
Bonen snij- gekookt 1,8 35 168 18 37 -2,3
Bonen snij- rauw 1 30 250 10 40 -4,4
Bonen sperzie- blik/glas 1,6 20 140 12 49 -2,4
Bonen sperzie- diepvries gekookt 2 50 150 16 70 -1,6
Bonen sperzie- gekookt 1,8 42 265 27 54 -4,5
Bonen sperzie- rauw 2 50 250 30 70 -4,1
Bonen tuin- blik/glas 4,8 80 150 22 47 1,0
Bonen tuin- diepvries onbereid 7,5 100 400 36 20 -2,2
Bonen tuin- gekookt 5 100 400 19 20 -3,0
Bonen tuin- rauw 5 100 400 28 20 -3,2
Broccoli gekookt 3,9 97 399 19 33 -3,8
Broccoli rauw 2,9 69 227 12 38 -1,6
Cantharellen gekookt 3 80 500 7 10 -6,4
Cantharellen rauw 1,8 80 500 7 10 -7,0
Champignons blik/glas 2,2 70 150 6 20 0,1
Champignons gebakken m zout 2,6 101 410 12 4 -4,0
Champignons gekookt 3,8 64 250 7 5 -1,3
Champignons rauw 2,3 80 320 9 6 -2,9
Courgette gekookt 1,5 51 270 22 20 -3,9
Courgette rauw 2 23 200 22 30 -3,3
Doperwten diepvries gekookt 6 98 163 27 32 2,0
Doperwten gekookt 4 80 300 29 20 -2,4
Doperwten m wortelen blik/glas 3,3 58 126 13 29 0,4
Doperwten m wortelen diepvries onbereid 3,8 58 200 18 29 -1,0
Doperwten middelfijn blik/glas 5 90 100 23 30 2,7
Doperwten rauw 4 80 300 30 20 -2,4
Groente soep- gekookt 1,1 38 228 9 38 -3,6
Groente soep- rauw 1,4 39 308 15 41 -5,3
Groente zoetzuur atjar tjampoer glas 1 45 138 8 40 -1,5
Groenten gekookt gem 1,9 46 226 16 44 -3,1
Groenten rauw gem 0,9 30 241 10 26 -4,1
Kaisoi rauw 3 40 300 24 80 -5,0
Kappertjes 2,4 10 40 33 40 -0,7
Klaroen rauw 4 75 420 55 315 -9,6
Komkommer gekookt 1 30 200 10 20 -3,1
Komkommer m schil rauw 0,7 32 187 11 20 -2,9
Komkommer z schil rauw 0,6 25 145 10 22 -2,4
Kool bloem- gekookt 1,8 47 224 9 25 -2,6
Kool bloem- rauw 1,9 48 296 12 28 -4,2
Kool boeren- diepvries gekookt 2 45 225 13 150 -4,4
Kool boeren- gekookt 4 80 160 8 180 -1,0
Kool boeren- glas 3,2 47 197 13 159 -3,2
Kool boeren- rauw 4 80 400 34 180 -6,7
Kool Chinese gekookt 1 45 250 11 125 -5,0
Kool Chinese rauw 1 45 250 11 125 -5,0
Kool groene gekookt 1,4 45 245 11 53 -3,8
Kool groene rauw 3 41 300 12 75 -4,6
Kool rode blik/glas 0,8 25 173 7 36 -3,0
Kool rode gekookt 1,3 31 275 11 42 -4,8
Kool rode m appeltjes blik/glas 0,7 27 240 10 36 -4,4
Kool rode m appeltjes diepvries gekookt 1,1 27 182 8 34 -2,9
Kool rode rauw 2 30 300 17 50 -5,3
Kool savooie- gekookt 2 30 300 4 50 -5,0
Kool savooie- rauw 2 30 300 20 50 -5,4
Kool spits- gekookt 1,1 32 141 8 39 -2,0
Kool spits- rauw 3 30 300 10 50 -4,6
Kool witte gekookt 0,9 24 147 7 51 -2,6
Kool witte rauw 2 30 200 9 30 -2,7
Kool zuur- gekookt 0,9 30 138 8 46 -2,2
Kool zuur- rauw 1,1 30 210 9 62 -3,8
Koolraap gekookt 1 20 200 4 80 -4,1
Koolraap rauw 1 20 200 6 80 -4,2
Koolrabi gekookt 2 60 500 43 90 -9,6
Koolrabi rauw 2 60 500 43 90 -9,6
Kousenband gekookt 2,7 62 400 39 46 -6,4
Kousenband rauw 3 70 233 338 55 -10,3
Mais blik/glas 3 100 250 45 11 -1,4
Mais gekookt 2,5 100 250 45 11 -1,6
Okra gekookt 1,9 32 135 36 77 -2,7
Okra rauw 1,9 61 299 57 82 -5,6
Paksoi gekookt 1,6 29 371 11 93 -7,4
Paksoi rauw 1 27 230 7 54 -4,2
Paprika gekookt gem 0,8 25 190 10 9 -3,1
Paprika gele gekookt 0,8 30 240 11 8 -3,9
Paprika gele rauw 0,7 26 216 11 8 -3,6
Paprika groene gekookt 0,6 19 126 8 10 -2,0
Paprika groene rauw 0,8 24 178 9 7 -2,8
Paprika oranje rauw 0,8 22 210 12 7 -3,6
Paprika rauw gem 0,8 29 251 11 7 -4,2
Paprika rode gekookt 0,9 25 195 10 9 -3,1
Paprika rode rauw 0,8 32 299 12 7 -5,1
Paprika zoetzuur glas 0,9 20 90 11 17 -1,2
Pastinaak gekookt 1,6 76 350 23 50 -5,0
Pastinaak rauw 1,8 74 450 23 41 -7,0
Peper spaanse rauw 1,8 39 440 21 16 -7,7
Peultjes gekookt 2 30 250 29 40 -4,4
Peultjes rauw 2 30 250 28 40 -4,4
Poeng rauw 1 20 151 9 20 -2,4
Pompoen gekookt 0,6 15 84 7 23 -1,4
Pompoen rauw 0,7 19 130 10 29 -2,3
Postelein gekookt 2 70 800 67 125 -16,6
Postelein rauw 1 70 800 68 125 -17,1
Prei gekookt 1,1 22 222 10 41 -4,1
Prei rauw 1,4 32 231 11 39 -3,8
Puree tomaten- geconcentreerd blik 3 70 1170 50 35 -22,3
Raapstelen gekookt 3 45 203 10 100 -2,7
Raapstelen rauw 2 45 296 10 100 -5,1
Rabarber rauw 1 30 300 14 40 -5,6
Rabarbermoes m suiker 1 18 210 11 33 -4,0
Radijs rauw 1 30 250 5 30 -4,2
Rammenas rauw 2 70 400 10 125 -6,7
Rauwkost gem 0,9 30 238 11 26 -4,1
Schorseneren gekookt 1 50 400 16 60 -7,3
Schorseneren rauw 1 50 400 10 60 -7,1
Selderij bleek- gekookt 1 40 320 4 80 -5,9
Selderij bleek- rauw 1 40 320 12 80 -6,1
Selderij knol- gekookt 2 90 400 13 80 -5,5
Selderij knol- rauw 2 90 400 9 80 -5,4
Sla gem rauw 1,3 35 292 14 50 -5,2
Sla ijsberg- rauw 0,9 30 243 10 21 -4,1
Sla krop- gekookt 3 41 300 15 30 -4,1
Sla krop- rauw 1,4 36 352 15 49 -6,4
Sla mol- rauw 3 66 76 36 150 -0,6
Sla rode rauw 1,3 28 187 12 33 -3,0
Sla rucola rauw 3,5 57 456 41 271 -10,3
Sla veld- gekookt 3 50 300 25 -3,3
Sla veld- rauw 2 50 300 25 -3,8
Snijbiet gekookt 3 40 300 11 90 -4,8
Snijbiet rauw 3 40 300 11 90 -4,8
Sopropo gekookt 0,8 36 319 16 9 -5,5
Sopropo rauw 1 31 296 17 19 -5,3
spinazie a la creme diepvries gekookt 3 90 300 48 175 -5,0
spinazie blik/glas 3,5 40 250 77 200 -6,7
spinazie diepvries gekookt 2 50 350 39 125 -7,2
spinazie gekookt 2,9 71 418 77 84 -7,8
spinazie gesneden diepvries onbereid 1,8 50 338 35 125 -6,9
spinazie rauw 3,2 62 539 55 105 -10,3
spruitjes diepvries gekookt 2,3 17 382 13 29 -7,0
spruitjes gekookt 2,3 85 412 22 38 -5,4
spruitjes rauw 2,3 125 412 8 30 -3,5
Sterkers rauw 2 80 500 44 250 -11,0
Tafelzuur tursu Turks 0,6 53 -0,8
Tajerblad bereid z vet 4,6 61 541 39 354 -12,5
Tajerblad rauw 2 43 960 45 180 -21,1
Tauge gekookt 6 37 74 14 40 1,9
Tauge rauw 5 48 74 21 40 1,6
Tomaat gedroogd in olie blik/pot 4,4 139 1565 81 47 -28,3
Tomaat gekookt gem 0,7 25 236 8 10 -4,0
Tomaat gestoofd 0,9 24 247 10 10 -4,2
Tomaat gewoon gekookt 0,7 24 233 8 9 -4,0
Tomaat gewoon rauw 0,7 23 246 8 11 -4,3
Tomaat in blik 1,1 21 224 9 11 -3,8
Tomaat kers- rauw 0,9 33 343 11 7 -5,9
Tomaat rauw gem 0,7 26 266 8 9 -4,6
Tomaat tros- rauw 0,7 26 262 8 8 -4,5
Tomaat vlees- gekookt 0,7 25 238 8 10 -4,1
Tomaat vlees- rauw 0,6 23 212 7 9 -3,6
Tomaat zongedroogd 14,1 356 3427 194 110 -58,4
Tomaten gezeefd pak 1,8 21 224 9 11 -3,4
Ui gebakken 1,3 40 208 9 26 -2,8
Ui gekookt 1 38 159 9 24 -2,0
Ui rauw 1,2 33 185 9 29 -2,7
Ui sla- gekookt 1,2 51 316 13 50 -5,1
Ui sla- rauw 1,5 32 233 14 91 -4,5
Uien zilver- zoetzuur glas 1 25 88 5 25 -0,9
Uien zilver- zoetzuur Na- glas 1 25 500 5 25 -9,5
Uien zilver- zoetzuur z suiker glas 1 25 88 5 25 -0,9
Uitjes gefrituurd zak 6 123 419 28 65 -2,9
Venkel gekookt 1 45 400 7 70 -7,3
Venkel rauw 1 45 400 8 70 -7,4
Witlof gekookt 1,2 31 183 10 24 -2,7
Witlof rauw 1,3 34 194 10 22 -2,7
Wortelen blik/glas 0,6 15 96 5 25 -1,6
Wortelen bospeen gekookt 0,8 28 202 7 25 -3,3
Wortelen bospeen rauw 0,7 29 241 7 23 -4,1
Wortelen gekookt gem 0,7 27 214 7 28 -3,7
Wortelen rauw gem 0,6 29 266 7 27 -4,8
Wortelen winterpeen gekookt 0,6 26 226 7 32 -4,1
Wortelen winterpeen rauw 0,6 29 290 7 31 -5,3
Hartig broodbeleg Eiwit P K Mg Ca PRAL
Pasta sesam- tahin 21,9 564 480 353 426 6,8
Pindakaas 22,4 300 537 98 50 7,6
Pindakaas light 18 220 537 98 50 2,5
Pindakaas m stukjes noot 20 250 520 98 46 5,0
spread sandwich- naturel 1,6 38 108 18 56 -1,3
spread sandwich- overige smaken 1,6 38 108 18 56 -1,3
Kaas Eiwit P K Mg Ca PRAL
Kaas 10+ 32,2 670 120 35 1050 23,5
Kaas 20+ 32,4 789 71 28 1143 28,0
Kaas 30+ gem 30,4 638 115 41 1045 21,4
Kaas 40+ korstloze 21 775 150 31 575 27,5
Kaas 45+ 25,4 555 81 23 830 19,9
Kaas 48+ minder zout gem 24,1 528 88 32 749 18,9
Kaas 50+ 22,9 523 81 35 713 18,7
Kaas Brie 50+ 23 188 115 10 400 10,4
Kaas Brie 60+ 17 200 150 20 250 8,8
Kaas Camembert 30+ 24 540 120 20 600 20,9
Kaas Camembert 45+ 25 300 110 20 600 12,7
Kaas Cheddar 25,5 490 77 25 720 19,0
Kaas geiten- hard 22,4 605 117 46 806 19,2
Kaas Goudse 48+ gem 22,8 538 100 33 815 17,5
Kaas huttenkase 11,2 141 85 7 75 7,8
Kaas Kernhemmer 60+ 18,6 300 100 27 600 9,6
Kaas Mascarpone 7,6 97 53 10 68 5,1
Kaas Mozzarella 20 239 145 403 10,4
Kaas Parmezaanse 40 900 125 44 1000 36,1
Kaas Rambol 13 783 178 65 374 25,1
Kaas room- zachte 7,5 110 80 5 60 5,2
Kaas Roquefort 19 430 120 27 608 14,1
Kaas schapen- vers 17 360 150 25 450 12,0
Kaas schapen-/geiten- Turkse 50+ blik 15,5 232 45 13 245 11,7
Zuivelspread naturel/kruiden 6 106 119 8 89 3,0
Zuivelspread naturel/kruiden light 8,4 127 128 22 101 4,2
Kruiden en specerijen Eiwit P K Mg Ca PRAL
Basilicum gedroogd 23 274 2630 711 2240 -81,4
Basilicum vers 3,1 37 300 11 250 -6,9
Bieslook vers 4 75 434 32 167 -7,4
Bouillonblokje 14,6 47 112 7 13 6,2
Garnalenpasta trassie 37 250 800 4 100 9,2
Gemberwortel 1,8 34 415 43 16 -7,9
Kaneel 4 60 500 61 1228 -23,9
Knoflook vers 6 134 620 23 38 -6,2
Komijnzaad gedroogd 18 499 1788 370 931 -32,0
Mierikswortel rauw 4,5 70 580 36 120 -9,9
Mosterd 6,7 73 130 88 84 -0,1
Peterselie vers 4 30 700 23 40 -12,7
Sambal oelek 1,8 18 202 12 18 -3,2
Selderij blad- vers 1 40 700 10 80 -14,0
Melk en melkproducten Eiwit P K Mg Ca PRAL
Creamer koffie- 2 624 867 0 2 5,8
Creme fraiche 2,2 58 97 8 70 0,1
Drinkontbijt Activia Start 2,9 77 123 9 97 0,2
Hangop 10 200 150 10 175 6,6
IJs room/vanille- 3 70 150 18 104 -0,9
IJs water- 0,1 2 32 3 8 -0,7
Kwark halfvolle 11,5 150 150 12 125 6,1
Kwark magere 10,5 100 163 13 128 3,4
Kwark volle 7,1 150 125 12 125 4,5
Melk chocolade- automaat 3 103 204 17 95 -0,7
Melk chocolade- halfvolle 3,3 94 205 18 102 -1,0
Melk chocolade- magere 3,4 96 190 18 112 -0,7
Melk chocolade- volle 3,5 100 204 19 110 -0,8
Melk geiten- volle 3,5 90 170 13 120 -0,4
Melk halfvolle 3,4 102 162 12 122 0,1
Melk halfvolle verrijkt m calcium 3,7 98 164 10 195 -0,8
Melk karne- 3 93 140 10 108 0,3
Melk koffie- halfvolle 5,9 206 306 21 212 0,8
Melk koffie- volle 8,1 232 390 30 275 0,0
Melk magere 3,7 106 169 12 127 0,2
Melk rauwe 3,4 103 161 12 123 0,2
Melk volle 3,3 102 165 12 122 0,0
Mousse chocolade- 4,9 89 158 40 88 0,2
Pap rijste- 3,3 90 141 12 108 0,3
Pudding vanille- 3,9 93 128 10 125 0,8
Room koffie- 3,3 79 120 9 97 0,5
Room kook- 3 81 133 10 106 0,0
Room kook- light 3 95 155 12 122 -0,2
Room zure 3,1 79 130 11 104 0,1
Vla chocolade- magere 3,3 100 152 17 120 0,1
Vla chocolade- volle 2,6 81 169 17 88 -0,9
Vla halfvolle alle smaken 2 76 130 11 101 -0,5
Vla vanille- magere 3,5 87 140 11 114 0,2
Vla vanille- volle 2,2 74 130 10 90 -0,3
Vla volle overige smaken 2 57 112 12 86 -0,7
Yoghurt Bulgaarse magere 6 135 220 18 195 0,3
Yoghurt Bulgaarse volle 5,1 125 200 12 175 0,3
Yoghurt Griekse volle 4,7 101 148 11 128 1,0
Yoghurt halfvolle 4,5 115 167 14 143 0,7
Yoghurt magere 4,2 116 155 13 150 0,8
Yoghurt magere naturel 5,3 116 155 13 150 1,3
Yoghurt volle 3,8 113 162 12 142 0,5
Yoghurtdrank 2,7 77 123 9 97 0,1
Noten, zaden en snacks Eiwit P K Mg Ca PRAL
Bamibal bereid 7 85 164 7 39 2,4
Biscuit hartig 9,5 138 226 29 70 3,4
Bitterbal bereid in oven 11 90 155 19 5,0
Broodje saucijzen- 7,2 126 160 16 11 4,3
Broodje worsten- 11,8 125 203 20 20 5,4
Chips gem 6,3 150 1048 60 27 -15,3
Chips tortilla naturel 6,9 200 215 146 174 0,2
Chips/Kroepoek cassave 1,4 99 868 46 52 -15,8
Frikandel bereid 13 174 196 21 86 7,0
Fritessticks gem 6,5 150 1048 60 27 -15,2
Japanse mix m pinda’s 10,7 147 232 48 20 4,3
Kaassouffle bereid 7,4 127 142 14 137 3,2
Kastanjes 4 90 600 45 40 -9,0
Koekje kaas- 13,2 235 184 32 232 7,5
Kroepoek 3,5 65 113 18 25 1,0
Kroket bereid 10,7 90 104 19 21 5,6
Lijnzaad 19 660 725 181 260 10,4
Loempia bereid 7,1 81 166 16 34 2,1
Maanzaad 19,2 932 780 449 1740 -6,8
Noten amandelen z vliesje gezouten 21,7 625 822 305 283 4,9
Noten amandelen z vliesje ongezouten 21,7 625 822 305 283 4,9
Noten borrel- 15,4 462 270 188 56 13,4
Noten cashew- gezouten 21,2 607 682 269 44 11,0
Noten cashew- ongezouten 21,2 607 682 269 44 11,0
Noten gemengd gezouten 21,3 490 683 226 78 7,3
Noten gemengd ongezouten 21,4 493 688 227 79 7,4
Noten hazel- ongezouten 14 300 600 154 200 -1,2
Noten macademia ongezouten 7,8 198 363 118 70 -0,5
Noten para- ongezouten 15 600 600 410 175 4,0
Noten pecan- ongezouten 9,2 310 520 130 61 0,9
Noten pinda’s dry roasted 24 389 746 173 48 5,4
Noten pinda’s gezouten 24,9 462 746 188 48 8,1
Noten pinda’s ongezouten 25,2 456 757 216 56 7,0
Noten pinda’s suiker- 15,1 274 456 130 33 4,2
Noten pistache- gezouten 23,8 598 1100 136 131 5,4
Noten wal- ongezouten 15,9 521 532 196 117 9,3
Pepsels 11,9 110 141 35 36 5,6
Pijnboompitten 24 508 599 233 26 11,6
Pompoenpitten 30,3 1124 720 535 42 26,9
Popcorn gepoft naturel 13 281 240 86 11 9,3
Popcorn gepoft zoet 9,9 214 183 66 8 7,1
Sesamzaad 26 778 407 370 670 14,6
Studentenhaver 11 299 719 166 124 -4,6
Wafel rijst- gekruid 7,9 312 268 114 56 6,1
Zonnebloempitten 18 640 660 363 79 8,2
Zoutje mais- Bugles 6,3 25 57 6 8 2,6
Peulvruchten Eiwit P K Mg Ca PRAL
Bonen bruine blik/glas 6,7 100 296 34 39 -0,6
Bonen kidney- rode blik/glas 7,7 130 280 30 71 1,0
Bonen mung- gekookt 7,6 81 270 43 24 -0,4
Bonen witte blik/glas 7,3 100 296 34 39 -0,3
Bonen witte in tomatensaus blik/glas 5,6 100 300 32 58 -1,4
Bonen witte/bruine gekookt 8 170 382 24 38 1,1
Erwten groene gekookt 8,4 160 400 38 36 0,2
Erwten kikker- blik/glas 7,1 81 110 24 43 3,0
Erwten kikker- gekookt 7,6 83 297 43 46 -1,2
Erwten split- gele gekookt 8,4 140 309 31 20 1,7
Kapucijners blik/glas 5,8 120 223 26 35 1,5
Kapucijners gekookt 8 160 400 43 36 -0,1
Koeliboontje rauw 3 54 1235 283 55 -30,5
Linzen gekookt 8,8 160 657 34 23 -4,7
Sojaproducten en vegetarische
producten
Eiwit P K Mg Ca PRAL
Balletjes vegetarisch onbereid 17 140 464 65 75 1,1
Bonen soja- gekookt 21,5 333 1008 150 138 -4,0
Dessert soja- 3,1 74 76 40 120 0,1
Drink soja- naturel 3,4 11 53 37 12 -0,2
Drink soja- Ongezoet 3,3 110 223 41 120 -1,6
Drink soja- Original 3 97 78 26 120 1,2
Falafel onbereid 7 52 174 20 27 0,8
Gehakt fijn- vegetarisch onbereid 19,1 190 646 93 0 0,4
Hamburger vegetarisch onbereid 17,3 190 646 93 0 -0,5
Ketjap zoet 3,7 23 485 37 47 -9,1
Meel soja- ontvet 50 620 2060 300 260 -7,0
Meel soja- volvet 38 590 2090 240 220 -12,5
Nuggets vegetarisch onbereid 15 156 516 73 67 -0,5
Plantaardige variatie op room 2 19 54 26 11 -0,3
Plantaardige yoghurtvariatie m
vruchten/vanille
3,7 56 72 45 120 -0,4
Plantaardige yoghurtvariatie naturel 4 15 70 50 120 -1,8
Quorn stukjes onbereid 14 191 158 38 32 9,2
Saus ketjap- 1,6 2 41 4 6 -0,2
Schnitzel vegetarisch onbereid 15,6 140 464 65 0 1,4
Sojapasta miso 11,7 160 431 82 69 -0,4
Tahoe 11,6 130 55 70 188 5,1
Tempe 12,2 83 170 62 91 2,7
Valess gevulde filet onbereid 10,4 580 350 19 575 11,2
Valess kaasvariatie onbereid 13 580 350 19 700 10,9
Valess schnitzel onbereid 12,3 580 350 19 800 9,2
Suiker, snoep, zoet beleg en
zoete sauzen
Eiwit P K Mg Ca PRAL
After eight 2,1 56 148 35 23 -1,2
Bonbon 5,6 110 192 32 95 0,7
Candybar Bounty 3,7 102 263 39 57 -1,7
Candybar KitKat 7,1 178 405 53 86 -0,9
Candybar Lion 5,5 96 159 24 109 0,9
Candybar Mars 3,8 110 192 32 95 -0,2
Candybar Milky Way 3,8 84 145 21 90 0,2
Candybar Nuts 4,5 131 237 45 107 -0,5
Candybar Snickers 9,1 186 312 72 98 1,6
Candybar Twix 4,4 96 159 24 109 0,3
Chocolade m pinda’s M&M’s 9,4 126 364 69 130 -1,9
Chocolade M&M’s 4,6 175 316 48 165 -1,3
Chocolade melk- 6,9 205 404 50 162 -0,9
Chocolade puur 6,5 150 400 89 50 -2,6
Chocolade puur m noten 8,4 188 450 105 88 -2,3
Chocolade witte 6,5 280 409 28 260 0,8
Drop gem 9 22 290 36 128 -3,5
Hagelslag chocolade- gem 5,5 177 685 102 62 -8,6
Honing 0,3 4 55 2 7 -1,0
Isostar Energy Bar 5 125 215 30 70 0,9
Jam 0,3 9 69 4 8 -1,2
Kokosbrood 3,2 100 225 48 14 -0,9
Maltesers 8,2 150 270 48 110 1,2
Marsepein 7,5 194 267 96 88 1,6
Marshmellows 4,5 4 2 2 18 2,0
Nougat 6,5 188 249 93 85 1,4
Pasta Duo Penotti chocolade- hazelnoot 3 120 302 42 730 -11,0
Pasta speculoos- 3 193 465 74 116 -4,6
Pepermunt 0,6 0 0,001 3 7 0,1
Siroop ahorn- 0 2 20 14 67 -1,6
spekkie 3,6 29 38 5 41 1,4
Stophoest 0,6 0,001 3 7 0,1
Stroop appel- 1,9 83 702 64 30 -12,8
Suiker kristal- 0 0 4 2 0 -0,1
Toffee 0,4 62 110 8 73 -1,0
Turks fruit 0 3 5 2 4 -0,1
Vlokken chocolade- gem 5,6 162 435 78 87 -3,6
Winegum/fruitgom 5,3 10 2 1 6 2,8
Zuurtjes 0 3 5 2 4 -0,1
Vetten, oliën en hartige
sauzen
Eiwit P K Mg Ca PRAL
Boter gezouten 0,7 22 27 2 21 0,3
Boter ongezouten 0,7 23 27 2 17 0,4
Dressing honing/mosterd- 1,1 17 23 14 18 0,1
Dressing naturel z olie 0 1 7 -0,1
Dressing vinaigrette- 0,6 6 16 5 7 0,0
Halvanaise 1 19 67 9 24 -0,8
Halvarineproduct 0 23 42 2 10 -0,2
Ketchup tomaten- 1 31 350 19 13 -6,4
Margarineproduct 0,1 23 42 2 10 -0,2
Mayonaise 1,1 48 25 2 13 1,6
Olie olijf- 0 0 0 0,001 0 0,0
Pesto 10,2 212 259 50 217 3,3
Piccalilly 1,3 17 40 6 16 0,1
Saus barbecue- 0,9 31 208 19 13 -3,4
Saus sate- op basis potje bereid 8 148 266 49 27 2,2
Saus schaschlik- 0,8 27 520 23 17 -10,3
Saus tomaten- kant-en-klaar glas 1,6 20 214 8 10 -3,3
Tapenade van olijven 1,8 16 117 16 37 -1,9
Vis Eiwit P K Mg Ca PRAL
Ansjovis in olie blik 25 200 136 33 12 15,8
Baars rood- bereid in magnetron z toev 22,3 300 226 27 34 16,1
Bakkeljauw geweekt gekookt 32,5 160 374 35 22 12,8
Bokking bak- bereid 21,6 221 367 25 29 10,0
Bokking gerookt 23,5 200 280 45 100 10,6
Bokking gestoomd 21,2 210 317 26 20 10,6
Bot bereid in magnetron z toev 21,9 179 262 25 16 11,0
Forel bereid in magnetron z toev 24,5 325 497 32 35 12,3
Garnalen gezouten gedroogd 63 780 500 290 680 32,9
Garnalen Hollandse gekookt 19,8 139 142 35 134 9,2
Garnalen in water blik 24,3 139 142 35 134 11,4
Haring gerookt 18,1 318 341 32 9 12,5
Haring gezouten 17,6 297 293 40 51 11,8
Haring in (zoet)zuur 16 149 58 5 38 11,5
Haring pan- rauw 16 200 250 32 100 7,9
Haringfilet in tomatensaus blik 15 250 295 61 150 6,9
Heilbot gerookt 19,4 300 280 23 13 14,0
Inktvis pijl- bereid in magnetron z toev 25,8 372 549 55 25 13,1
Inktvis rauw 16 143 273 28 27 6,3
Inktvisringen gefrituurd 26,2 143 273 36 27 11,1
Jacobsschelpen rauw 16,8 219 322 56 24 7,8
Kabeljauw bereid in magnetron z toev 21 228 374 33 13 9,8
Kabeljauw gekookt 23 330 330 26 29 15,5
Kabeljauw rauw 18,3 179 262 30 16 9,1
Kabeljauwfilet gebakken/gestoofd 21,5 200 285 27 13 11,1
Koolvis bereid in magnetron z toev 24,5 383 690 48 15 10,2
Koolvis gekookt 22 390 380 30 24 16,1
Koolvis rauw 16,6 280 330 43 9 10,3
Krab in water blik 18,1 140 100 32 120 9,6
Kreeft gekookt 16 200 250 34 60 8,3
Lekkerbekje gefrituurd 22,4 125 348 30 101 6,2
Makreel bereid in magnetron z toev 24,4 244 396 28 12 11,8
Makreel gestoomd 19,5 210 288 26 20 10,3
Makreel in olie blik 20 200 266 33 12 10,6
Makreel in water blik 18,6 90 228 13 20 7,1
Makreel rauw 19 244 396 24 12 9,2
Makreelfilet gerookt 19,6 318 346 28 9 13,3
Mosselen gebakken/gefrituurd 17,2 143 273 36 27 6,7
Mosselen gekookt 17,2 231 212 63 67 10,0
Mosselen in zuur glas 17,2 231 100 63 67 12,4
Oesters 6 175 250 32 70 2,4
Paling bereid in magnetron z toev 14 200 250 19 20 8,3
Paling gerookt 17,9 250 234 18 19 12,4
Paling rauw 14 200 250 19 20 8,3
Paling zee- bereid in magnetron z toev 24,3 200 250 19 20 13,3
Pangasius bereid in magnetron z toev 18,6 192 261 22 10 10,0
Rolmops 16 130 58 6 35 10,8
Sardines in olie blik 21,7 520 368 46 500 14,4
Schelvis bereid in magnetron z toev 22,3 179 262 25 16 11,2
Schol bereid in magnetron z toev 29 179 262 22 16 14,6
Schol gebakken 22 125 372 30 101 5,5
Schol gekookt 19 300 250 22 53 13,9
Schol rauw 19 180 280 22 45 8,9
Scholfilet gebakken/gestoofd 18,9 180 274 22 74 8,6
Slakken wijngaard- 16 272 382 250 10 3,3
sprotfilet gerookt 19,9 318 231 37 9 15,6
Tilapia bereid z vet 26,1 204 380 34 14 11,3
Tilapia rauw 17,8 350 450 27 10 11,4
Tong bereid in magnetron z toev 24,5 179 262 25 16 12,3
Tong rauw (vis) 14,7 200 230 17 17 9,1
Tonijn bereid z vet 29,1 333 527 42 4 14,4
Tonijn in olie blik 27 200 291 33 12 13,5
Tonijn in water blik 25,6 170 254 27 8 12,7
Tonijn rauw 23,7 230 400 33 16 10,7
Vis mager 0-2 g vet gem rauw 20,1 173 254 25 19 10,0
Vis matig vet >2-10 g vet gem rauw 17,8 350 450 27 20 11,3
Vis vet >10 g vet gem rauw 17,5 234 328 26 30 9,3
Vissticks gebakken 16,4 120 248 32 16 6,2
Vissticks onbereid 13 161 261 23 18 6,0
Wijting bereid in magnetron z toev 22,1 179 262 25 16 11,1
Zalm blik 20,4 170 316 25 91 7,8
Zalm gerookt 21,8 318 489 32 9 11,2
Zalm kweek- bereid in magnetron z toev 25,2 347 455 34 12 14,6
Zalm rauw 20,2 244 396 27 12 9,8
Zeewolf bereid in magnetron z toev 25,2 240 320 36 18 13,3
Vlees, vleeswaren en gevogelte Eiwit P K Mg Ca PRAL
Bacon 18,5 150 200 17 10 9,8
Balkenbrij 5,8 79 143 25 7 2,0
Casselerrib gerookt/gekookt 18,3 150 478 22 8 3,8
Cornedbeef 24,3 150 100 15 10 14,8
Eend m vel rauw 13,1 120 190 14 8 6,4
Filet americain 14,2 158 359 15 14 4,7
Gehakt gebraden (vleeswaar) 12,7 298 349 13 29 9,2
Gehakt hoh rauw 19,2 169 303 19 9 8,7
Gehakt kalfs- rauw 19 181 338 20 8 8,3
Gehakt lams-/schapen- rauw 19,3 190 310 21 17 9,2
Gehakt mager runder- rauw 20 173 332 20 8 8,6
Gehakt runder- rauw 18,9 167 313 20 8 8,2
Gehakt varkens- rauw 20,1 207 388 25 6 8,6
Haas rauw 22 220 400 26 9 9,7
Ham achter- 18,2 298 478 22 8 9,2
Ham achter- gegrild 18,8 225 478 22 8 6,8
Ham been- 18,3 150 478 22 8 3,8
Ham rauwe 24,6 259 717 29 5 5,8
Ham schouder- 16,4 330 334 19 9 12,6
Hamburger bereid 22,5 182 377 23 20 9,0
Hamburger rauw 16,8 149 295 19 14 6,9
Kalfsvlees <5 g vet gem rauw 22,1 228 425 26 5 9,6
Kalfsvlees >5 g vet gem rauw 20,5 182 397 23 6 7,8
Kalfsvleesreepjes rauw 22 247 452 29 5 9,6
Kalkoenfilet (vleeswaar) 19,7 150 348 26 6 7,1
Kalkoenfilet rauw 24,8 245 385 26 4 12,4
Kip z vel rauw 20,5 156 287 25 10 9,0
Kipfilet (vleeswaar) 17 256 255 24 7 11,7
Kipfilet rauw 23,3 219 351 30 6 11,3
Konijn tam rauw 21 200 300 25 10 10,6
Konijn wild rauw 20 200 300 25 10 10,1
Lamsbout bereid 25,6 200 300 23 10 12,9
Lamsbout rauw 19,2 190 320 22 7 9,1
Lamskarbonade bereid 25,8 230 370 27 20 12,4
Lamskarbonade rauw 19,2 170 280 19 13 9,2
Lamsschouder bereid 27,9 230 390 25 10 13,2
Lamsschouder rauw 20 190 330 20 4 9,3
Lamsvlees <10 g vet rauw gem 20,7 190 330 22 12 9,5
Lamsvlees >10 g vet rauw gem 19,3 180 295 20 15 9,2
Paardenrookvlees 21,7 290 290 20 4 14,7
Paardenvlees rauw 22,4 200 300 23 12 11,3
Pate room- 9,6 194 153 9 12 8,3
Patrijs rauw 35 300 400 45 19,3
Ree wild rauw 22,4 220 342 25 20 11,0
Rundvlees <5 g vet rauw gem 22,6 227 423 27 5 9,8
Rundvlees >5 g vet rauw gem 18,6 166 317 20 10 7,9
Schapenvlees <10 g vet gem rauw 20,5 190 330 22 12 9,4
Schapenvlees >10 g vet rauw gem 17 200 350 24 10 7,6
Shoarmavlees varkens- rauw 19,9 207 392 28 21 8,2
spek ontbijt- 15,7 110 201 13 8 7,1
Struisvogelvlees rauw 22,9 216 314 22 6 12,0
Varkensvlees <5 g vet rauw gem 22 236 421 29 6 9,8
Varkensvlees >15 g vet rauw gem 16,4 165 309 19 9 7,0
Varkensvlees 5-14 g vet rauw gem 20,2 208 385 25 11 8,7
Worst boterham- 11,8 286 258 13 18 10,4
Worst boterham- magere 11,6 150 200 13 18 6,5
Worst cervelaat- 17,4 169 249 16 29 8,8
Worst cervelaat- magere 23 150 249 16 29 10,8
Worst Chorizo 20,7 313 249 16 29 15,7
Worst grill- 13,2 150 258 13 18 6,0
Worst knak- blik/glas 11,9 150 78 10 22 9,2
Worst knak- magere blik/glas 12 150 117 10 22 8,4
Worst knak- runder blik/glas 13 150 84 10 22 9,6
Worst lever- 14,5 226 150 12 13 11,8
Worst ossen- 18,6 187 312 19 9 8,9
Worst salami 18,7 150 302 18 35 7,4
Worst smeerlever- 12,3 161 137 10 8 8,7
Zult zure 12,5 60 85 7 53 5,7

Je kunt hem als PDF downloaden door met de rechter muisknop te klikken op de volgende link en te kiezen voor “opslaan als…”:

Alcohol werkt verzurend

Op basis van de voedingswaarden in combinatie met de PRAL formule lijkt alcohol een base-vormend effect te hebben. Dit komt echter doordat de formule niet geschikt is voor alcoholhoudende dranken. Het element ethanol (alcohol) mist in de formule, maar heeft wel een effect op de zuur-base balans.

Binnen het Alkaline eetpatroon worden alcoholische dranken toch in de categorie verzurend geplaatst. Alcohol heeft namelijk een verstorende werking op je elektrolytenevenwicht. In het menselijk lichaam zijn de belangrijkste elektrolyten zijn onder andere: calcium, magnesium, natrium, kalium en chloride. Zwaar alcoholgebruik kan zelfs leiden tot tekorten aan calcium, magnesium en kalium. Het risico van verzuring in combinatie met de afbraak van vetweefsel is ook groter bij iemand die veel alcohol drinkt.

Over de zuur-base tabel van het Alkaline dieet

Verzuring is een normaal dagelijks proces dat voortkomt uit het verbranden van ons voedsel. De energie die vrijkomt tijdens verbranding gebruiken we, wat overblijft zijn (zure) afvalstoffen. Door deze zuur-base tabel uit het alkaline dieet wordt duidelijk welke voedingsstoffen een base-vormende of verzurende werking hebben.

Ideaal is een combinatie van 60% tot 80% base-vormende voeding en het overige percentage verzurende voeding. Te veel verzurende voeding zorgt er voor dat je lichaam uit balans gaat raken. Dat noem je verzuring binnen de context van het Alkaline eetpatroon. 

Verzuring wordt in verband gebracht met onder andere:

  • overgewicht
  • ongezond gewichtsverlies
  • obstipatie
  • infectiegevoeligheid
  • huidproblemen
  • libidoverlies
  • allergieën
  • hoofdpijn/migraine
  • spier- en gewrichtsklachten
  • lusteloosheid
  • bloedend tandvlees
  • schimmel infecties
  • verkoudheid en griep
  • mentale klachten (bijvoorbeeld depressie, stemmingswisselingen, slechts geheugen, etc)
  • slaapproblemen
  • zicht problemen
  • zelfs kanker

Verzuring aanpakken dmv het alkaline dieet

Verzuring kun je aanpakken door meer alkalische voeding te gaan eten ten opzichte van zuurmakende voeding (het alkaline dieet ofwel eetpatroon). In de volgende tabel staan percentages aangegeven die je helpen om te bepalen hoe in welke verhouding je het beste verzuren en alkaliserende producten kunt eten.

pH niveau Aanbevolen percentage
verzurende voeding
Aanbevolen percentage
alkaliserende voeding
Te alkalisch 40% tot 50% 50% tot 60%
Normaal 20% tot 40% 60% tot 80%
Te zuur 20% 80%
Extreem zuur* 0% 100%

*Het dieet van 100% alkaliserende voeding mag slecht voor 1 of 2 weken gevolgd worden. Daarna moet je overstappen naar de percentages bij “te zuur”.

Vragen

Een citroen is toch zuur? Hoe kant het dan base-vormend werken?

Binnen het Alkaline eetpatroon gaat het niet om de pH waarde van een product. Het gaat om het effect dat het product heeft na het verteren. Vandaar dat er naar de voedingswaarde wordt gekeken van het product, die bepalen het potentiële base-vormende of verzurende effect.

Waarom heeft koken invloed op de PRAL waarde?

De tabel gaat uit van 100 gram van het product. Hoe meer je van iets eet qua gewicht, hoe sterker het base-vormende of verzurende effect. Koken kan zorgen voor vochtverlies of vochtopname en heeft dus invloed op het gewicht. Neem als voorbeeld gedroogde pasta. Kook je 100 gram gedroogde pasta, dan weegt het erna veel zwaarder. Er zijn echter geen extra voedingsstoffen bijgekomen. Dit is dus van invloed op het base-vormende of verzurende effect.

Wat is er gebeurd met de tabel van Alex Guerrero?

Die tabel heb ik losgelaten. Dit was een tabel op basis van voedingswaarde van producten uit Amerika. De voedingswaarde van producten kunnen per land verschillen. Een heel simpel voorbeeld is een blikje Coca Cola.  In Amerika bevat dit product 5 gram meer suiker vergeleken bij hetzelfde blikje in Nederland. Ook kan het verschil in manier van landbouw en veeteelt voor verschillen zorgen in de voedingswaarde.

Inmiddels heb ik, dankzij mijn uitgebreide kennis rondom het Alkaline eetpatroon, een goed en wetenschappelijk onderbouwd alternatief kunnen samenstellen op basis van Nederlandse producten. Dat heeft natuurlijk de voorkeur boven elke andere zuur-base tabel. Daarom ben ik overgestapt naar deze tabel hierboven.

Groene smoothie iPhone app

7 Comments

  1. M.Hartmann 1 april 2017 at 12:54 - Reply

    Helemaal enthousiast over de lange lijst.Toch nog een vraag.Bijna al het vlees is rauw,

    veranderen dan niet de waarden als je het bakt.

    Hartelijke groeten,Marianne

    • Carlo 1 april 2017 at 13:20 - Reply

      Goed te horen! 😃👍 Bereiding kan ietsjes van invloed zijn op de waarden uit de tabel. Het verschil is echter erg klein. Iets verzurend zal sowieso nooit ineens base vormend worden of omgedraaid. Met gezonde groeten, Carlo

  2. Engelina 24 maart 2017 at 20:40 - Reply

    Hartelijk dank voor je toelichting. Ik dacht wel dat het zoiets was, maar even voor de zekerheid 😉

  3. Engelina 24 maart 2017 at 15:46 - Reply

    Goedemiddag Carlo,

    Het is mij niet helemaal duidelijk waarom er producten zijn met dikgedrukte getallen. Waarom is dat?

    Groetjes Engelina

    • Carlo 24 maart 2017 at 16:34 - Reply

      Dag Engelina,

      Dat heb ik gedaan om getallen hoger dan 5 een extra accent te geven. Het heeft verder geen extra betekenis, het getal zelf is leidend.

      Groetjes,

      Carlo

  4. Rob 27 februari 2017 at 16:39 - Reply

    Hallo
    Klopt het dat deze lijst,omdat het pas na vertering gemeten is, niet geschikt is voor mensen met maagzuurproblemen ? Want daarvoor zou je een lijst moeten hebben van de waarden voor de vertering, of heb ik het mis ?
    Groeten: Rob

    • Carlo 27 februari 2017 at 17:20 - Reply

      Dag Rob,

      De zuur-base tabel staat inderdaad los van maagzuurproblemen. De tabel is wel een handvat voor een gezond eetpatroon en natuurlijk helpt gezond eten en niet te veel wel in het geval van maagzuurproblemen.

      Maak een afspraak bij uw huisarts als de klachten langer dan twee weken aanhouden of als ze verergeren.

      Hopelijk heb ik je met dit antwoord toch geholpen en herstel je snel.

      Met gezonde groeten,

      Carlo

Leave A Comment