Over de snelle Shrimp Saganaki
De inspiratie voor de snelle Shrimp Saganaki komt uit Griekenland. Gebaseerd op een recept met gebakken garnalen, tomatensaus, feta en ouzo.
In Griekenland kruiden ze de garnalen met zout en peper en bakken ze de garnalen vervolgens kort in olijfolie. Eventueel met wat ui en knoflook. Dan blussen ze de garnalen af met ouzo. Ouzo is de bekendste Griekse alcoholische drank met anijssmaak. Ouzo wordt in Griekenland geproduceerd.
Ze halen de garnalen na het bakken uit de pan en zetten ze even apart, zodat ze niet te gaar worden.
-
Het boek āAfvallen is k*tā
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je Ć©cht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
Dan gaan de tomaten (zonder schil en pitjes) in de pan en voegen ze suiker toe. Ze koken de tomaten, totdat er een saus ontstaat. Dan voegen ze de garnalen en stukjes feta toe. Feta is een Griekse kaas. Het wordt gemaakt van schapenmelk, eventueel aangevuld met geitenmelk. Er bestaan ook op feta gelijkende kazen op basis van koemelk. Kies voor dit recept echt voor de feta van schapenmelk met geitenmelk.
Vervolgens worden de garnalen toegevoegd aan de saus. In Griekenland wordt de Shrimp Saganaki vaak geserveerd met warm krokant brood.
Ik heb ervoor gekozen om het gerecht te maken zonder de ouzo. Niet iedereen heeft ouzo in huis en het is best prijzig om het alleen voor dit gerecht aan te schaffen. Ik heb de suiker en de ouzo vervangen door gestampte muisjes šš. Zo heb je het zoet van de suiker en anijssmaak van de ouzo. Heel subtiel.
In Griekenland wordt Shrimp Saganaki vaak gemaakt met ongepelde garnalen. De kop van de garnaal geeft ook weer extra smaak aan de saus.
Ikzelf koop garnalen in de regel gepeld en diepgevroren. Diepgevroren vis is ook gewoon goed. ‘Verse’ vis (zeker in de supermarkt) is zelfs vaak eerst ingevroren geweest, zie ook 12 verrassende feiten over verse en diepgevroren vis.
Om dit traditionele gerecht om te toveren tot een snelle Shrimp Saganaki, kook ik de garnalen in de saus in plaats van ze eerste te ontdooien en vervolgens te bakken.
Ik doe dus wat kleine concessies. Maar, op deze manier zet je nog steeds een heerlijke maaltijd op tafel! Je bent alleen een stuk sneller klaar met het bereiden.
Ga jij het een keer maken? Laat mij dan even weten wat je ervan vondt! Dankjewel alvast, Carlo
Het snelle Shrimp Saganaki recept
- 5 gram De Ruijter Muisjes gestampte anijs
- 150 gram feta
- 1 beetje gedroogde gemalen rode peper
- 1 stuk groene paprika
- 225 gram grote garnalen diepgevroren
- 1 teentje knoflook
- 7,5 gram munt
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 beetje peper
- 390 gram tomatenblokjes met basilicum en oregano
- 35 gram tomatenpuree
- 1 stuk ui
- 1 beetje zout
- Snipper de ui.
- Snijd de groene paprika in dunne reepjes en snijd de reepjes weer doormidden.
- Hak de knoflook fijn.
- Doe olijfolie in een hapjespan met een deksel.
- Ze de pan op het vuur en fruit de ui, knoflook en paprika 1-2 minuten.
- Voeg de tomatenpuree toe, samen met de tomatenblokjes met basilicum en oregano.
- Voeg de (diepgevroren) garnalen toe.
- Voeg de gestampte muisjes toe en roer dit goed door het gerecht. Doe de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook.
- Hak ondertussen de munt fijn.
- Haal de pan van het vuur, zodra de garnalen gaar zijn. Diepgevroren rauwe garnalen zijn gaar, zodra ze een roze kleur krijgen en krom trekken. Gebruik je voorgekookte garnalen? Dan is het gerecht klaar zodra de saus kookt.
- Haal de pan van het vuur.
- Voeg de munt toe.
- Verbrokkel de feta en roer de stukjes feta door de saus. Houd een klein beetje achter om het gerecht mee te garneren.
- Breng het geheel op smaak met wat peper, zout en gedroogde rode chilipeper.
- Verdeel het gerecht over de borden. Garneer het gerecht met het restje feta.
- Klaar is de Griekse Saganaki met garnalen, oftewel de snelle Shrimp Saganaki. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo KoolĀ (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Lekker en origineel (briljant die muisjes, die combi anijs en zoet werkt perfect). rijk smaken-palet, mooi in balans. Dank weer Carlo.
Dankjewel Peter voor het berichtje en het mooie compliment. Ook met dank aan het restaurant Caravan op Lesbos voor de inspiratie ;-).