Het courgetti Bolognese recept

Courgetti Bolognese
Courgetti Bolognese
Stemmen: 62
Score: 3.71
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Courgetti Bolognese
Courgetti Bolognese
Stemmen: 62
Score: 3.71
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Breng als eerste een liter water aan de kook in een waterkoker.
 2. Hak vervolgens de bleekselderij, de wortel en de ui heel fijn.
 3. Zet een grote hapjespan op het vuur en bak de spekreepjes hierin.
 4. Op het moment dat ze vet gaan loslaten, voeg je de bleekselderij, wortel en ui toe.
 5. Voeg vervolgens het rundergehakt toe.
 6. Bak dit totdat het gehakt rul wordt.
 7. Voeg vervolgens de passata di pomodoro, de witte wijn en de volle melk toe.
 8. Breng de Bolognesesaus op smaakt met een beetje peper en zout.
 9. Laat de Bolognesesaus zachtjes een paar minuten sudderen en indikken.
 10. Snijd ondertussen de courgette tot courgetti met een julienneschiller of een spiraalsnijder.
 11. Doe doe courgetti in een grote pan en schenk hier het kokende water overheen. Blancheer de courgetti zo'n 30 seconden en giet het water af.
 12. Laat de courgetti even uitlekken in een vergiet en verdeel het dan direct over de borden.
 13. Schep de saus over de courgetti en klaar is de courgetti Bolognese. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over de courgetti Bolognese

Extreem lekker is deze courgetti Bolognese! Het is een koolhydraatarm recept. De pasta is van courgette (scusare i miei amici Italiani), maar wel met de traditionele Bolognesesaus 🙂 .

De saus is namelijk echt op basis van het authentieke recept dat door de Accademia Italiana della Cucina (de Italiaanse Culinaire Academie) bij de Bolognese Kamer van Koophandel op 17 oktober 1982 werd gedeponeerd.

Ik heb wat kleine doelgerichte aanpassingen doorgevoerd, laat ik die even toelichten.

Bereidingstijd van de courgetti Bolognese

De bereidingstijd heb ik gigantisch verkort, want de Bolognesesaus moet officieel 2 uur pruttelen! Met zo’n bereidingstijd valt de courgetti Bolognese natuurlijk buiten de boot op Supersnel Gezond, dus heb ik er een 15 minuten versie van gemaakt.

Spekreepjes i.p.v. pancetta

Pancetta is Italiaans spek afkomstig van de varkensbuik, dat ongeveer gedurende 3 maanden aan de lucht gedroogd is. Het wordt gekruid met zout, peper en andere kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

De spekreepjes die ik gebruik zijn ook afkomstig van de varkensbuik. Het spek is alleen gerookt plus gezouten en verder niet gekruid. Het smaakt dus wel ietsjes anders. Een blokje pancetta is echter niet zo makkelijk te krijgen in Nederland. Juist de in blokjes gesneden spek geven die mooie textuur aan het gerecht. Daarbij komt ook nog dat pancetta veel vetter is en het ook flink wat meer kcal bevat. Om al die redenen heb ik gekozen voor spekreepjes.

Courgetti i.p.v. spaghetti

Deze site heet niet voor niets Supersnel Gezond. Met elk recept houd ik me aan de regels van het Alkaline eetpatroon. Het traditionele spaghetti Bolognese recept past daar niet binnen. Dat gerecht bevat te veel verzurende voedingsmiddelen (zie ook de zuur-base tabel).

De makkelijkste manier om de zuur-base balans te herstellen, is door de spaghetti vervangen door dungesneden courgette, ofwel courgetti. Ik heb een juliennesnijder gebruikt (soort dunschiller), maar je kunt er ook een spiraalsnijder voor gebruiken. Beide op veel plekken goed verkrijgbaar en ook online gemakkelijk te bestellen.

Met de courgette in plaats van de past is het gerecht weer in balans qua zuur-base, is hij ook ineens koolhydraatarm en bevat het gerecht een flink stuk minder kcal 🙂 . Alleen maar win-win dus, want deze courgetti Bolognese smaakt nog steeds fantastisch!

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.