Hart- en vaatziekten
Spread the love!

Statistieken rondom hart- en vaatziekten

In 2016 waren er naar schatting ruim 1,5 miljoen personen met coronaire hartziekten, beroerte of hartfalen. Er gingen dat jaar bijna 39.000 mensen dood aan hart- en vaatziekten.

Daarmee zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 2 in Nederland.

Kanker staat sinds 2007 op nr 1.

Aandeel in hart- en vaatziekten

Wat heeft hoeveel aandeel in de hart- en vaatziekten? Het volgende lijstje laat zien wat de risicofactoren zijn en wat hun aandeel is:

  • 32% verhoogde bloeddruk (door overgewicht, ongezonde voeding en/of alchoholgebruik);
  • 30% roken;
  • 20% verhoogd totaal serumcholesterolgehalte (door roken, overgewicht, inactiviteit, ongezonde vetzuren);
  • 16% lichamelijke inactiviteit;
  • 9% lage groente- en fruitconsumptie;
  • 5% hoge inname van verzadigd vet;
  • 4% obesitas.

Hoofdoorzaken van hart- en vaatziekten

Dus samengevat is dit de top 5 oorzaken van hart- en vaatziekten:

  • ongezonde voeding;
  • overgewicht;
  • onvoldoende beweging;
  • roken;
  • alcoholgebruik.

Hoofdoorzaken van hart- en vaatziekten uitgelicht

Hoe vertaal je die top 5? Bijna niemand eet volgens de Richtlijnen gezonde voeding. Men beweegt ook te weinig, rookt en/of drinkt te veel alcohol. Dat ziet er als volgt uit:

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

  • 95% haalt de 200 gram groenten niet [1];
  • Meer dan 90% haalt de 2 stuks fruit niet;
  • Statistisch gezien eet iedereen te weinig vezels;
  • 80% eet te weinig vis [2];
  • Statistisch gezien krijgt iedereen te weinig omega-3 binnen (< 250 mg/dag);
  • 97% van de mannen en 93% van de vrouwen eten te veel verzadigd vet (>10En%);
  • Statistisch gezien eet iedereen te veel zout, de bovengrens licht op 6 gram; mannen eten dagelijks 9,9 gram en vrouwen 7,5 gram;
  • 50,4% heeft overgewicht (BMI > 25, bereken hier jouw BMI);
  • 45% beweegt te weinig, de norm is om minimaal 5 dagen per week 30 minuten matig intensief te bewegen;
  • 25% rookt;
  • 6% drinkt te veel alcohol ten opzichte van de richtlijn [3]
  • 10% is een zware drinker (mannen > 1 keer/week > 6 glazen/dag en vrouwen > 1 keer/week > 4 glazen/dag).

Dus hoe voorkomen we dat mensen overlijden aan hart- en vaatziekten?

Dus hoe voorkomen we dat mensen overlijden aan hart- en vaatziekten? Schrijf 4,4 miljoen mensen één of meerdere CVRM-geneesmiddelen voor (CVRM staat voor cardiovasculair risicomanagement). Snap jij het nog?

De echte oplossing

De échte oplossing zonder nare bijwerkingen is dus simpelweg:

  • Begin bij het begin: “Eet meer groenten en fruit”, daar zit de grootste winst voor iedereen;
  • Door het eten van meer groenten en fruit stijgt ook direct je vezelinname. Eet je producten zoals rijst, pasta en brood? Kies dan voor de volkoren variant;
  • Eet (vette) vis. Kies bijvoorbeeld een vaste “visdag”, dat maakt het makkelijk om te onthouden;
  • Eet minder verzadigd vet (dat zit in (bewerkt) vlees, boter, cacao, koek, gebak, etc);
  • Vermijd bewerkte producten in verband met het hoge zoutgehalte;
  • Wanneer je dit allemaal doet, dan voorkom je vanzelf overgewicht;
  • Beweeg voldoende. Je hoeft echt niet gelijk naar de sportschool. Loop bijvoorbeeld 30 minuten per dag op een stevig tempo;
  • Stop met roken mocht je dat doen;
  • Drink maximaal 1 glas alcohol per dag.

Genetische factoren van hart- en vaatziekten

Natuurlijk spelen genetische factoren in enige mate ook een rol, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek onder tweelingen. Levensstijl blijft echter nog steeds van invloed en belangrijk.

Voetnoot:
[1] De richtlijn is recentelijk aangepast naar 250 gram groenten per dag. Nu zullen er dus nog minder mensen zijn die de richtlijn halen.
[2] O.b.v. 2x per week (vette) vis, de richtlijn is recentelijk aangepast naar 1x per week.
[3] O.b.v. maximaal 2 glazen voor de heren en 1 glas voor de dames, de richtlijn is recentelijk aangepast naar geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.