BMI
Spread the love!

De formule om je BMI te berekenen

Je BMI berekenen kun je heel snel en gemakkelijk met een simpele formule of de BMI calculator op deze pagina. Zo weet je direct of jij wel of geen overgewicht hebt. Deze BMI-formule geldt voor mannen en vrouwen, zowel jongvolwassenen als volwassenen en geldt niet voor intensieve sporters, kinderen en ouderen.

Je BMI is . Lees verder om te bepalen wat dit betekent.

Wat is je BMI eigenlijk?

De BMI is een maat voor lichaamsgewicht en lichaamssamenstelling voor het niet-groeiende individu. dit is de definitie. De afkorting staat voor Body Mass Index. Intensieve sporters, kinderen en ouderen vallen niet binnen deze formule. Voor hun gelden net iets andere waarden.

Zodra je weet hoeveel je weegt en hoe lang je bent, kun je de BMI-waarde al uitrekenen. Zo simpel is het eigenlijk. Let wel, het is een indicatie. Het exacte getal is van een aantal andere zaken afhankelijk.

Wat is de gebruikte BMI-formule?

De formule om je BMI te berekenen is dus heel erg simpel. Hij gaat als volgt:

BMI = gewicht (in kilogram) : lengte in het kwadraat (in meter)

Voorbeeld van het berekenen

Stel je bent een vrouw van 1 meter en 70 centimeter en je weegt 60 kg. Dan is je BMI:

60 : 1.70 : 1.70 = 20.8

De BMI Calculator

Je BMI is . Lees verder om te bepalen wat dit betekent.

Wat heb ik aan de BMI-waarde?

Heb je de BMI-waarde uitgerekend en ben je benieuwd wat dit nu betekent? In de volgende tabel kun je dat terugvinden. Zoek de waarde op in de juiste kolom.

BMI grenzen 19-69 jaar Betekenis
lager dan 18,5 Ondergewicht
Vanaf 18,5 tot 25 Gezond gewicht
Vanaf 25 tot 30 Overgewicht
30 en hoger Ernstig overgewicht (obesitas)

De BMI-waarden in grafiekvorm

Hieronder zie je de BMI waarden in een grafiekvorm. De grafiek is gebaseerd op dezelfde gegevens, maar het toont de data in een ander perspectief.

BMI waarden grafiek

Bron: Wikipedia

De lichaamssamenstelling en de BMI waarde

De BMI-waarde zegt niet alles. Er zijn personen die dezelfde waarden hebben, maar een totaal verschillende hoeveelheid buikvet hebben. Stel je maar eens een bodybuilder voor die super gespierd is. Die zal meer wegen door zijn spieren. Bij de berekening lijkt het alsof hij overgewicht heeft. Toch heeft hij een heel laag vetpercentage. Terwijl iemand anders heel veel buikvet heeft en daardoor hetzelfde weegt als de bodybuilder. Om dit onderscheid te kunnen meten, moet je de vetmassa (vm) en de vetvrije massa (vvm) bepalen.

BMI en de middelomtrek

Een hele goedkope meting is het meten van de middelomtrek. Het enige dat je nodig hebt is een meetlint. Je meet de omtrek van je middel ter hoogte van de navel op het smalste deel van het middel. tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Deze meting geeft je meer inzicht als je een BMI hebt van boven de 25.

In de volgende tabel kun je bekijken wat de waarde betekent in geval van een middelomtrekbepaling.

Middelomtrek (in cm) Beoordeling en advies
Mannen Vrouwen  
<94 <80 Probeer op gewicht te blijven: geen verhoogd risico.
94 – 102 80 -88 Blijf op gewicht (nog geen verhoogd risico, maar de gevarenzone komt in zicht).
102 en hoger 88 en hoger Afvallen gewenst: verhoogd gezondheidsrisico.

Bron: Voedingscentrum

ls de middelomtrek bij mannen kleiner dan 79 cm, dan is sprake van ondergewicht. Bij vrouwen is dat het geval bij een middelomtrek kleiner dan 68 cm.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

De BMI-waarde afleiden uit de grafiek van Deurenberg

De grafiek van Deurenberg is ook een hele gemakkelijke manier om je vetpercentage te bepalen. Dit geeft al weer meer inzicht. Let wel, dit zijn globale berekeningen. Ze geven inzicht als je niet speciaal getraind bent. Ben je een intensieve sporter, dan kun je het percentage beter laten meten.

Download de PDF: Grafiek van Deurenberg

Zo gebruik je de PDF om vetpercentage te berekenen

– Zoek de lengte op de linkerlijn.
– Zoek het lichaamsgewicht op de tweede lijn
– Verbind beide punten met een liniaal en trek een streep tot de derde lijn
– Lees op de derde lijn het cijfer van de QI
– Trek een lijn van de OI naar leeftijd in jaren, de vijfde lijn
– Op de vierde lijn langs je liniaal vind je vervolgens een indicatie van je vetpercentage

Wat is nu een gezond vetpercentage?

Heb je jouw vetpercentage afgeleid uit de grafiek van Deurenberg? Dan kun je in onderstaande tabel gemakkelijk teruglezen wat die waarde betekent. Let hier ook weer goed op. Het verschilt weer tussen mannen en vrouwen. Dat niet alleen, ook je leeftijd is een bepalende factor.

Mannen   Vrouwen  
Leeftijd % lichaamsvet Leeftijd % lichaamsvet
19 – 29 15.0 17 – 29 25.0
30 – 39 17.5 30 – 39 27.5
40 – 49 20.0 40 – 49 30.0
50+ 25.0 50+ 35.0

Bron: Studie gewichtsconsulent

Je vetpercentage meten met een bio-elektrische impedantiemeter

Je kunt je vetpercentage ook meten met een bio-elektrische impedantiemeter. Deze stuurt een zwakstroom door je lichaam. Dit signaal gaat van de ene elektrode naar de andere elektrode. Vocht, elektrolyten en spiermassa geleiden de stroom beter dan vet. Lichaamsvet zorgt voor meer weerstand. Aan de hand van die weerstand kan het apparaat dus jouw vetpercentage berekenen.

Het is echter geen nauwkeurige methode. Het is behoorlijk te beinvloeden door hoeveel water je hebt gedronken, of je net gegeten hebt, of je net gesport hebt, etc. Als je dus een bio-elektrische impedantiemeter gebruikt om je vetpercentage te meten, doe dat dan consequent op hetzelfde tijdstip. Bijvoorbeeld in de ochtend, nadat je net naar het toilet geweest bent en voordat je iets eet of drinkt. Zo kun je wel je progressie meten als je aan het lijnen bent bijvoorbeeld.

Meer manieren om je BMI te meten

Er zijn radiologische methoden. Daarbij wordt er een radioactieve stof in je lichaam gespoten en vervolgens met behulp van een röntgenonderzoek bepaald hoeveel vetvrije massa je hebt. Nogal heftig.

Creatininebepaling is ook een methode. Creatinine is een stof die vrijkomt uit creatine (eiwit) tijdens de spierstofwisseling. Aan de hand van de hoeveelheid creatinine in 24-uursurine kan berekend worden hoeveel spierweefsel iemand heeft. Deze methode wordt nog vaak gebruikt binnen de sportwereld.

Het meten van huidplooien wordt ook nog steeds gedaan. Dat is een hele snelle, goedkope en zeer betrouwbare methode om je vetpercentage te laten meten. Ik zeg laten, omdat je dat niet zelf kunt doen. Een van de plooien die je moet meten zit bij je schouderblad. Daar kom je zelf niet bij. Een gewichtsconsulent of diëtist kan dat voor je doen.

Je weet waar je staat en nu?

Zit je goed? Top! Zijn je waarden te hoog, dan wordt het tijd om af te vallen. Ik klink misschien bot, maar dan zeg ik altijd: “Dat kun je leuk vinden, dat kun je niet leuk vinden; tis zo!”. Je kunt maar beter de waarheid onder ogen zien, de oorzaak bij jezelf zoeken en er vervolgens wat aan doen. Daar heb je wat aan!

Dat hoeft je niet alleen te doen. Sommige mensen hebben overgewicht door gebrek aan kennis. Simpelweg doordat ze het idee hebben dat ze toch echt gezond eten, maar wel aankomen. Het kan in kleine dingen zitten. Zaken die simpel aan te pakken zijn.

Wist je bijvoorbeeld dat je tussen de 2,0 en 2,8 liter vocht per dag verliest? Zonder inspanning. Heel veel mensen vergeten dat voldoende aan te vullen. Aan te vullen met water. Dat is hoog nodig. Voldoende water drinken helpt namelijk bij alle natuurlijke lichaamsprocessen, zo ook je spijsvertering en vetverbranding! Drink wel gewoon water. Drink geen kCal zoals frisdranken. Een litertje limonadesiroop is al snel 600 kCal. Dat is veel meer dan een Big Mac. Dat is dus nogal wat. Zeker als je beseft dat 600 kCal al meer is dan een kwart van wat een gemiddeld mens op een dag vebrandt.

Dit soort informatie helpt je om snel het “lek” boven water te krijgen. Vervolgens kun je er dan snel op een positieve manier mee aan de slag gaan en behaal je het snelst resultaat. En natuurlijk ook dankzij alle recepten op deze website.

Aan de slag met afvallen?

Wil je direct heel doelgericht aan de slag met afvallen? Dan is misschien de digitale cursus Gezond Slank wel iets voor jou. Want om 0,5 – 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer…

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

7 Commentaar

 1. Volgens jullie berekeningen hangt je bmi enkel af van je groote en gewicht.maar wat als je dezelfde groote en gewicht hebt met 15 procent vet massa als iemand met 25 procent vetmassa.En je lichaam dus even zwaar is omdat je veel spiermassa bezit?

  1. Dag Frederic,

   De BMI is enkel afhankelijk van grootte en gewicht. Het is ook een vuistregel die opgaat voor de gemiddelde persoon.

   Er zijn inderdaad uitzonderingen. Volgens de BMI heeft Rico Verhoeven, wereldkampioen kickboksen, met zijn 1,96 m en 119 kg, overgewicht. Want Rico, heeft een BMI van 31 en volgens de BMI dus obesitas. Dan klopt natuurlijk niet 🙈😅.

   Toch werkt de BMI voor de meeste personen. Simpelweg omdat getrainde personen met zoveel spiermassa, zoals bijvoorbeeld Rico, de uitzonderingen zijn op die regel.

   Met gezonde groeten,

   Carlo

 2. Top pagina over de bmi berekening. Ik mis echter nog wat informatie over de groepen die een uitzondering vormen en de bmi tool niet kunnen gebruiken.

  Wellicht kan je wat info van mijn pagina halen en hergebruiken voor hier:)

  1. Dank je wel voor je feedback, maar de uitzonderingen worden al beschreven in de tekst. De BMI-waarde zegt niet alles. Er zijn personen die dezelfde waarden hebben, maar een totaal verschillende hoeveelheid buikvet hebben. Stel je maar eens een bodybuilder voor die super gespierd is. Die zal meer wegen door zijn spieren. Bij de berekening lijkt het alsof hij overgewicht heeft. Toch heeft hij een heel laag vetpercentage. Terwijl iemand anders heel veel buikvet heeft en daardoor hetzelfde weegt als de bodybuilder. Om dit onderscheid te kunnen meten, moet je de vetmassa (vm) en de vetvrije massa (vvm) bepalen.

   1. Natuurlijk kun je nog verder kijken. Volwassenen Nederlanders met een afkomst van Zuid–Azië of uit een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara krijgen een ander advies dan de BMI-meter aangeeft. Dit heeft te maken met het risico op ziekte. Het is dan al verstandig om af te vallen bij een BMI hoger dan 23 in plaats van bij een BMI hoger dan 25. Mogelijk geldt dit ook voor Nederlanders van Noord-Afrikaanse, Hindoestaanse en Creoolse afkomst.

    Voor sommige groepen, zoals mensen met een Aziatische of Hindoestaanse afkomst, gelden bovendien andere grenswaarden voor de grens tussen een gezond gewicht en overgewicht. Dat heeft te maken met een andere lichaamsbouw.

    Kortom, twijfel je of jij een gezond gewicht hebt? Overleg dan met een diëtist of je huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *