"Lord love a duck!"
Spread the love!

Over het “Lord love a duck!” recept

“Lord love a duck!” is een oude Engelse uitspraak. Het is een uitroep van verrassing. Je kunt het gebruiken wanneer je verbluft bent en daarom past deze uitspraak zo goed bij dit recept met eendenborst. Want lieve help, wat is dit gerecht lekker zeg! Met dank aan Niven Kunz voor de inspiratie.

Niven Kunz heeft al sinds zijn 24ste een Michelinster. Hij kookt met 80% groenten en 20% vlees of vis. Zijn restaurant NIVEN in Rijswijk is meerdere malen verkozen tot beste groenterestaurant van Nederland. Ik heb er recent gegeten en het was indrukwekkend. We kregen 18 fantastische hapjes geserveerd en het overgrote deel was groente. Heerlijk!

Hij heeft een versie van dit recept in zijn nieuwe boek “Groente!” staan. Dat boek bevat recepten voor thuis. In tegenstelling tot zijn eerste boek “NIVEN 80/20” wat recepten bevat van ster-kwaliteit. Hier bereid ik graag dingen uit als we uitgebreid en op niveau koken voor familie en vrienden. Kortom, beide boeken zijn aanraders.

Maar, weer even terug naar het “Lord love a duck!” recept. Wil je zien hoe je een eendenborst goed bereidt? Kijk dan even het filmpje van Gordon Ramsey:

Afsluitend, in het boek “In Balance for Life” over het Alkaline eetpatroon (dat ook achter Supersnel Gezond zit) staan nog wat extra aanvullende tips. Zo staat er ook de tip om zetmeelrijke koolhydraten (pasta, rijst, aardappelen, etc.) niet te combineren met dierlijke eiwitten (vlees, gevogelte, vis, etc.). Deze tip is echter niet wetenschappelijk te onderbouwen. Om die reden wijk ik er soms van af, net zo als in dit geval. Het belangrijkste blijft dat de zuur-base balans van het gerecht klopt en die klopt weer perfect. Het Alkaline eetpatroon is namelijk wel een wetenschappelijke basis.

Kortom, ik zeg: geniet van deze eendenborst met pompoen, linzen en aardappel en vergeet niet “Lord love a duck!” te roepen 😜. Ik ben benieuwd of jij net zo’n fan wordt van dit recept als ik! Laat het me even weten…

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het “Lord love a duck!” recept

"Lord love a duck!"
Lord love a duck
Stemmen: 4
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
"Lord love a duck!"
Lord love a duck
Stemmen: 4
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Zet de oven aan op 200°C. In de oven garen we straks de eend na. Kan jouw pan niet in de oven? Zet dan alvast een bak(plaat) in de oven, zodat deze ook alvast kan voorverwarmen.
 2. Kruid de eendenborst met peper en zout.
 3. Zet een pan met anti-aanbaklaag op het vuur en leg direct de eendenborst in de pan met de vetkant naar beneden. Braad de eendenborst zo'n 4 minuten op deze kant.
 4. Zet een hapjespan met deksel op het vuur.
 5. Doe de boter in de pan.
 6. Hak de twee teentjes knoflook fijn en voeg die toe aan de boter.
 7. Doe gelijk de pompoenblokjes, linzen en aardappel erbij en kruid het met rozemarijn, tijm, peper en zout. Doe de deksel op de pan, dan is het na 12-14 minuten gaar.
 8. Zodra de pan goed heet begint te worden kan het vuur wat omlaag om te voorkomen dat het aanbrandt. Roer het af en toe goed door elkaar.
 9. Draai de eendenborst om en schroei het vlees goed dicht. Dat duurt ongeveer 2 minuten.
 10. Gaar de eendenborst nog 4 minuten verder in de oven.
 11. Haal de eendenborst uit de oven en laat deze een paar minuten rusten.
 12. Verdeel de pompoen, linzen en aardappel over de borden.
 13. Snijd de eendenborst vervolgens in plakken, niet te dun. Anders koelt het vlees te snel af.
 14. Leg de eendenborst op de pompoen, linzen en aardappel en be amazed. "Lord love a duck!" Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.