Over de zwarte bonen schotel
Dit zwarte bonen schotel recept is een snel en gezond gerecht met wat invloeden uit Mexico. Een lekkere stevige maaltijd voor de lunch of als diner. Topper!
De Mexicaanse keuken is erg veel afgeleid van de Spanjaarden. Mexicanen houden van pittig eten, zoals pepers. Ook eet men veel maĂŻs. IngrediĂ«nten die veel voorkomen in Mexicaans eten zijn maĂŻs, pepers, bonen, pompoenen, avocado’s, zoete aardappelen, tomaten, cacao en suiker. Vlees dat vaak wordt gegeten is vooral rundvlees, varkensvlees en kippenvlees. In Mexico eet men ook graag rijst.
In dit gerecht heb ik me gehouden aan de regels van het Alkaline eetpatroon. Een van die regels is; combineer géén proteïnerijk voedsel (vlees, vis, gevogelte en zuivel) met zetmeelrijke koolhydraten (aardappelen, brood, tarwe producten en graanproducten). Daarnaast heb ik rekening gehouden met de zuur-base balans. Met dit recept als resultaat.
-
Cursus Snel Afvallen Zonder Dieet
€35,00Om 0,5 – 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees verder….
-
VIP Lidmaatschap (per jaar)
€7,00Krijg toegang tot de voedingswaarden van alle recepten, een pagina waar je jouw favoriete recepten kunt bewaren en bespaar veel tijd door simpel een boodschappenlijst te printen op basis van de door jou uitgekozen recepten. Lees verder….
De bonen zijn het verzurende gedeelte, maar in balans met de rest van de ingredienten. Let wel, verzurend betekent niet ongezond. Vis is bijvoorbeeld ook verzurend, maar stikt van de essentiële voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld omega-3. Verzurend betekent alleen dat de reststof een verzurend effect heeft op je lichaam.
Peulvruchten, zoals de zwarte bonen, zijn goede vleesvervangers. Ze zijn namelijk rijk aan eiwitten, Â B-vitamines, voedingsvezels, ijzer en andere mineralen. Een portie vlees van 100 gram kan vervangen worden door 75 gram peulvruchten.
Het zwarte bonen schotel recept
- 1 stuk avocado
- 1 beetje gedroogde gemalen rode peper
- 1 stuk gele paprika
- 1 theelepel komijn
- 7,5 gram koriander
- 1/2 stuk limoen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 beetje peper
- 1 stuk rode peper
- 1 stuk rode ui
- 2 stuks tomaten
- 1 beetje zout
- 400 gram zwarte bonen
- Spoel de zwarte bonen uit blik goed af. Zou je dat niet doen, dan krijgt je gerecht zo’n rare zwart/bruine kleur door het vocht van de zwarte bonen. Doe ze na het afspoelen in een grote kom.
- Doe hier de avocado bij, in kleine blokjes gesneden. Snijd erna de gele paprika in kleine blokjes en voeg die toe. Neem de 2 tomaten en snijd deze ook in kleine blokjes. Voeg die ook toe.
- Hak en snipper de rode ui, de rode peper en de koriander. Voeg dit ook toe.
- Knijp de halve limoen uit boven het gerecht. Strooi 1 theelepel gemalen komijnzaad over het gerecht met (als optie) wat extra gedroogde peper.
- Breng het gerecht op smaak met wat peper en zout. Hussel het geheel goed door elkaar.
- Verdeel het over de borden.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Ik wil dit gerecht ook ter afwisseling in wraps presenteren. Goed idee?
Dat is zeker een leuk en lekker idee. Volkorenwraps zijn de de meest gezonde keuze, maar een keertje gewone wraps kan natuurlijk ook altijd. Als vulling zal het gerecht, gok ik, zeker genoeg zijn voor 3-4 personen.
Ik weet dat ik een rare ben als het op eten aankomt : sorry, maar ik kan dit niet als een gerecht zien.
Zou wel een grote kom van dat goedje, met een vinegrette erover heen op tafel zetten bij een pittige barbecue.
Die wil ik maken, echter kan je het verwarmen? Als diner is dat wel lekker maar door de toevoeging van avocado? Warm?
Ik moet rekening houden met een gezin waar van 1 absoluut een vleeseter is. Kip kan er dan bij? Diegene volgt deze eetwijze niet zoals wij.
Jazeker, je kunt het ook verwarmen. Gek genoeg ook met de avocado, al eet hem 99% van de gevallen onverwarmt. Maar het kan wel. Je kunt er ook kip bij doen voor de vleeseter. Blokjes gebakken of een keertje gekookte kip. Ook lekker 🙂
Heerlijk & vult goed!
Wat een heerlijk gerecht! Echt lekker.