Over het witlofsalade met perzik en mozzarella recept
Deze witlofsalade met perzik en mozzarella is superlekker. En als de bbq toch aanstaat, dan kun je de perzik ook even roosteren/grillen. Dat maakt de salade nĆ³g lekkerder!
Staat de bbq niet aan, dan kun je ze ook even kort grillen in de oven.
Qua de Italiaanse verse kaas, heb ik heel bewust gekozen voor de mozzarella. In de categorie Italiaanse verse kazen heb je keuze uit:
-
Het boek āAfvallen is k*tā
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je Ć©cht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
- Mozzarella
- Buffelmozzarella
- Burrata
Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten verse kaas. De oorspronkelijk Italiaanse mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen. Beide zijn wel volgens dezelfde principes vervaardigd, maar hebben een geheel eigen smaak en structuur. De mozzarella di bufala is porseleinwit (net als de buffelmelk) terwijl de koemelkmozzarella een licht gelige kleur van het in koemelk aanwezige caroteen heeft. De mozzarella di bufala wordt als een delicatesse beschouwd en is duurder dan de koemelkmozzarella.
Burrata is een Italiaanse verse kaas, die gemaakt is van mozzarella en room. De burrata komt oorspronkelijk uit Apuliƫ. De buitenkant is gemaakt van mozzarella en de binnenkant is een combinatie van mozzarella en room, waardoor de kaas een zeer romige en zachte smaak krijgt.
Qua voedingswaarden zit het verschil voornamelijk in de hoeveelheid vet en eiwit. Mozzarella bevat het minste vet en het meeste eiwit. Burrata bevat het meeste vet en het minste eiwit. Qua calorieƫn scheelt het niet zo veel.
Per 100 gram | Mozzarella | Mozzarella di latte di bufala | Burrata |
Energie | 238 kcal | 262 kcal | 256 kcal |
Vet | 18 g | 23 g | 24 g |
waarvan verzadigd | 13 g | 16 g | 15 g |
Koolhydraten | 2 g | 0.7 g | 2 g |
waarvan suikers | 1 g | 0.7 g | 2 g |
Eiwitten | 17 g | 13 g | 8 g |
Zout | 0.7 g | 0.7 g | 0.54 g |
Let wel, de verpakkingen mozzarella en de buffelmozzarella bevatten in de regel 125 gram inhoud en de burrata vaak 150 gram. Onderaan de streep scheelt het dan best wat verzadigd vet en calorieƫn en dat zijn nu net die twee dingen waarvan veel mensen iets te veel nuttigen. In dat geval is de mozzarella de verstandige keuze.
Ikzelf vind de burrata wel lekkerder, maar ja… vetter vinden veel mensen al snel lekkerder šš . Ik heb dus gekozen voor de mozzarella, omdat het de verstandige keuze is.
Laat even weten wat jij kiest en wat jij van deze salade vindt. Van een leuk berichtje word ik altijd blij! šš¤š
Het witlofsalade met perzik en mozzarella recept

Servings |
2 personen |
Cook Time |
15 minuten |
|
|
![]() |
Deze witlofsalade met perzik en mozzarella is superlekker. En als de bbq toch aanstaat, dan kun je de perzik ook even roosteren/grillen. Dat maakt de salade nĆ³g lekkerder!Ā
|
- 1 theelepel balsamicoazijn
- 1 mespuntje Dijonmosterd
- 30 gram hazelnoten
- 1 theelepel honing
- 125 gram mozzarella
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 stuks perziken
- 85 gram rucola
- 2 stuks witlof
- Knip de zak rucola aan de bovenkant open. Voeg een eetlepel olijfolie toe met wat peper en zout. Hussel de rucola goed door elkaar totdat alle rucola mooi glanst door de olijfolie. Verdeel de rucola over de borden.
- Snijd het kontje van de witlof af. Snijd de witlof in de lengte doormidden en de halve delen nogmaals in de lengte doormidden. Verdeel de blaadjes witlof over de borden.
- Snijd de perziken doormidden en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in partjes en verdeel de partjes over de borden.
- Scheur de mozzarella in stukken en verdeel de brokjes over de borden.
- Maak de dressing door 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamicoazijn, 1 theelepel honing en een mespuntje Dijonmosterd in een bakje te doen waar een deksel op past. Doe vervolgens de deksel op het bakje en schud hard. Zo ontstaat er een overheerlijke vinaigrette. Sprenkel de vinaigrette over de salade.
- Hak de hazelnoten doormidden en garneer het gerecht met de hazelnoten.
- Klaar is de witlofsalade met perzik en mozzarella. Eet smakelijk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het even weten in een reactie onder het recept. Groetjes, Carlo
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo KoolĀ (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Heel lekker, ik nam wel nectarine want ik ben geen fan van het perziken-velletje.
Goed te horen en met perzik is ook een goede keuze š
Super lekker!!! Fijn dat er weer nieuwe, lekkere recepten zijn!
Dankjewel Carloš
Graag gedaan en jij dankjewel voor dit toffe berichtje!
Thanks.
Graag gedaan!