Moet je peulvruchten uit pot en blik afspoelen en koken?
Spread the love!

Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Klinkt simpel, maar het wordt al snel heel gek.

Pinda’s zijn peulvruchten, maar die gooien we op een hoop bij de noten. De groene varianten, zoals doperwten en sperziebonen, zijn officieel peulvruchten, maar die stoppen we in een hokje ‘groente’.

Maar… er is een logische verklaring voor. Qua gezondheidseffecten lijken pinda’s op noten en doperwten en sperziebonen op groente.

Zo zijn er wel meer gekke dingen hoor. Een cashewnoot is een zaad, een tomaat is fruit, enzovoort. Maar goed, ik dwaal af.

Zijn peulvruchten nu wel of niet gezond? Moet je ze uit pot en blik nu wel of niet afspoelen? Moet je ze wel of niet koken? Laten we er even een voor een doorheen lopen.

Zijn peulvruchten gezond?

Ik kan mij voorstellen dat als je gaat googlen op de vraag “Zijn peulvruchten gezond?”, dat je er niet uitkomt.

Bij de een lees je dat ze je LDL-cholesterol verlagen, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Dan weer dat peulvruchten juist slecht zijn omdat ze antinutriënten en gifstoffen bevatten. Nog weer ergens anders lees je dat ze gezond zijn en lekker veel B-vitamines en mineralen zoals ijzer, calcium en fosfor bevatten. Om vervolgens op een recente bestseller te stuiten waarin gewaarschuwd wordt voor de verborgen gevaren van onder andere peulvruchten: ze zouden je darm aan het lekken brengen.

Dus? Wat is het nou?

De meningen verschillen nogal. Hoe kan dat? Heel simpel. Cruijff zou gezegd hebben: “Elk voordeel heb z’n nadeel”. Zo is het ook met peulvruchten. Maar… dat nadeel moet je wel in perspectief zetten.

In rijst zit bijvoorbeeld arseen. Je weet wel, dat gif waarmee moorden worden gepleegd in detectiveverhalen. Dat betekent echter niet dat het eten van rijst ongezond is. Het gaat altijd om verwaarloosbare kleine hoeveelheden. Je lichaam kan prima omgaan met de nadelige aspecten van gezonde voedingsmiddelen. Onze natuurlijke voeding barst van de antinutriënten en gifstoffen. We zijn echt wel slim in elkaar gezet, we kunnen daar prima mee omgaan.

Lees je er alle wetenschappelijke onderzoeken op na? Dan is de conclusie simpel.

De Gezondheidsraad adviseert dan ook: eet wekelijks peulvruchten. Ze zijn goed voor je gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen. Dat is goed voor de bloedvaten. Peulvruchten horen dus thuis in een gezond eetpatroon.

Moet je peulvruchten uit pot en blik afspoelen?

Je hebt vast wel eens peulvruchten uit een pot en blik afgespoeld. Dan lijkt het wel alsof ze die peulvruchten hebben gewassen met shampoo. Want als je die dingen onder de kraan houdt, begint de hele handel te schuimen. Is dat erg? Nee.

Het schuimen heeft met twee dingen te maken: eiwitten en saponine.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Peulvruchten bevatten dus relatief veel eiwitten. In zo’n pot en blik lekken wat van die eiwitten langzaam in het vocht. Je krijgt dan een soort ‘eiwitwater’. Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt. Daardoor gaat het schuimen.

Daarnaast zit er, net als bij veel andere groenten, saponine in peulvruchten. Saponine wordt ook wel zeepstof genoemd. Dat helpt dus ook een handje bij het opschuimen.

Maar… zoals gezegd: er is niets mis met dat vocht. Je kunt het gewoon eten. Het hangt af van jouw eigen voorkeur. Soms spoel ik peulvruchten uit een pot en blik af. Soms spoel ik ze niet af.

Wil ik mijn salade een beetje extra smeuïgheid geven? Dan spoel ik ze niet af.

Zijn het zwarte bonen? Dan spoel ik ze wel af. Anders kleurt mijn hele salade, zoals deze Zwarte bonen schotel, zwart als ik ze niet zou afspoelen. En een zwart gekleurde salade ziet er toch altijd wat minder smakelijk uit.

Wist je trouwens dat het vocht van bijvoorbeeld kikkererwten ook wel aquafaba genoemd wordt? Vegans gebruiken dat eiwitrijke vocht om op te kloppen en er uiteindelijk een vegan mousse of vegan mayonnaise van te maken. Ik doe dat bijvoorbeeld ook in dit recept: Schwarzwälder kirsch-smoothie (vegan).

Moet je peulvruchten uit een pot en blik koken?

Nee. Peulvruchten uit pot en blik hoef je niet meer te koken. Ze zijn al gekookt. Natuurlijk kun je ze wel opwarmen als dat beter in het gerecht past.

Let op, dit geldt bijvoorbeeld niet voor peulvruchten uit de diepvries. Bereid die volgens de aanwijzingen op het etiket.

Gedroogde peulvruchten moet je lang koken voordat ze gaar zijn.

Kook verse groene bonen altijd voordat je ze eet! In rauwe bonen, zoals bijvoorbeeld sojabonen, komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Lectine wordt door verhitting onschadelijk gemaakt.

Conclusie?

Moet je peulvruchten uit pot en blik afspoelen en koken? Nee en nee. Je kunt ze opwarmen, maar het is niet nodig. Je kunt ze afspoelen, maar het is niet nodig.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *