fbpx
 • Goulash

Het Goulash recept

Goulash
Goulash
Stemmen: 14
Score: 4.07
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Goulash
Goulash
Stemmen: 14
Score: 4.07
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
 • 200 gram aardappelpartjes met schil
 • 2 stuks AH Excellent biefstuk n°10
 • 1 theelepel Jonnie Boer Zwolsche stoof kruidenmix
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 stuk paprika
 • 3 stuks tomaten
 • 1 stuk zoete ui
 • 1 beetje zout
Porties: personen
Instructies
 1. Pak een hapjespan met deksel en doe hier de olijfolie in (zet hem nog niet op het vuur).
 2. Maak de ui schoon, snijd in partjes en doe deze in de pan.
 3. Snijd de paprika in blokjes en voeg deze toe aan de ui.
 4. Zet de pan op het vuur.
 5. Snijd vervolgens de tomaten in partjes en voeg deze ook toe aan de ui en paprika.
 6. Voeg direct ook de aardappelpartjes met schil toe.
 7. Zet de timer op 8 minuten, daarna zijn de aardappelpartjes gaar.
 8. Snijd de biefstuk in blokjes. Wanneer je hier zo'n 3 minuten over doet, kunnen deze nog even mooi zo'n 5 minuten meegaren.
 9. Voeg de Zwolsche stoof kruidenmix toe.
 10. Roer het geheel goed door elkaar en breng het geheel op smaak met wat zout
 11. Doe de deksel op de pan en laat het geheel nog even garen.
 12. Zodra de aardappelpartjes gaar zijn, is de biefstuk ook perfect. Het luistert niet heel nauw, iets langer garen is ook helemaal prima.
 13. Klaar is de goulash, eet smakelijk!
 14. PS indien gewenst kun je altijd een klein beetje water toevoegen, maar ikzelf vond het gerecht vochtig genoeg.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over het Goulash recept

Oh oh oh, wat is Goulash toch lekker! Voor deze goulash ga ik uit van het basisrecept, met als kleine twist de Zwolsche stoof kruidenmix van Jonnie Boer. Dit is echter nog steeds de typisch Hongaarse “Goulash”.

Goulash is een runderstoof met als typisch handelsmerk de rode paprika. Het is niet echt een soep, maar een Hongaarse rundvleesstoofpot in een soepachtige dikke jus/saus. Het zit dus een beetje tussen een stoofpot en een dikke en rijke soep in.

Jonnie Boer Zwolsche stoof kruidenmixEven over de Zwolsche stoof kruidenmix in Goulash? Yep. Het traditionele recept is met paprikapoeder, zout, zwarte peper en wat knoflook en komijnzaad. Komijnzaad kun je ook wel vinden onder de naam djinten. Officieel gaat er trouwens karwij in het gerecht, maar dat is wat minder makkelijk te vinden. Toen ik voor het kruidenrek in de supermarkt stond bekeek ik de ingrediënten van de Zwolsche stoof kruidenmix van Jonnie Boer. Daar zit in: tomaat, gerookte paprika, ui, kaneel, 7% kruidnagel, zwarte peper, laurier, knoflook, mosterdzaad, piment, korianderzaad, nootmuskaat, 2% anijszaad, komijnzaad, wortelstukjes, cayennepeper, rozenbloemblad. Ik herkende dus de overeenkomsten, kijkende naar het traditionele recept, en de interessante extra’s die het gerecht dat beetje extra geven. Daarbij vind ik de kruidenmixen van Jonnie Boer zo fijn, omdat er geen zout aan toegevoegd is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Ver­ste­gen Krui­den­mix voor Gou­lash die voor 55% (!) uit zout bestaat. Met de Jonnie Boer kruiden kun je een gerecht dus echt op smaak maken en vervolgens naar wens een beetje zout toevoegen.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

AH Excellent biefstuk No 10
Qua vlees heb ik gekozen voor de AH Excellent biefstuk N° 10. Dat is een supermooi en mals stukje vlees, gesneden van de dikke lende van het rund. Echt ideaal voor deze stoof. Het is namelijk binnen 4 tot 8 minuten gaar, afhankelijk van de gewenste gaarheid. Dat past dus perfect bij deze snelle Goulash die, net als elk ander gerecht op Supersnel Gezond, ook weer binnen 15 minuten te bereiden is.

Aardappelpartjes met schilVerder maak ik nog gebruik van aardappelpartjes met schil. Deze aardappeltjes zijn voorgegaard, waardoor ze na 8 minuten stoven al gaar zijn. Dit zou je niet redden met ongekookte losse aardappels. Natuurlijk kun je ze vervangen door gewone, niet voorgekookte aardappels, mocht je dat willen. Dit kan ervoor zorgen dat je net ietjes goedkoper uit bent. Je staat alleen wat langer in de keuken. Het verschil qua gezondheid is verwaarloosbaar klein, als er na bereiding van het gehele gerecht überhaupt een verschil overblijft.

PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. De plaatjes heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om de producten te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld. 

Help mee!

Weg met overgewicht en chronische ziekten! Het is mijn doel om gezond leven makkelijk en toegankelijk te maken. Geen geneuzel in de marge, maar aandacht voor hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is gemaakt op basis van strikte regels, dat maakt waarom zo veel mensen zo veel baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je er van vindt. Dankjewel, Carlo.

10 Comments

 1. San57 6 januari 2018 om 15:31 - Antwoorden

  Kan dit ook met zilvervliesrijst erbij ipv aardappels of krijgen we dan teveel calorieën?

  • Carlo 8 januari 2018 om 10:27 - Antwoorden

   Ik kies in dit geval voor de aardappelen omdat die ervoor zorgen dat de saus wat indikt. Los daarvan kun je best voor zilvervliesrijst kiezen. Het bevat inderdaad wat meer calorieën, maar dat is op zich niet zo erg.

   Verder houd ik ook nog altijd rekening met de zuur-base-balans van een gerecht. Rijst werkt verzurend en aardappelen base-vormend. Om die reden zou ikzelf dan weer niet kiezen voor zilvervliesrijst, maar juist gaan voor de aardappel. Maar een keertje wat anders kan natuurlijk altijd.

 2. Grazer 15 november 2017 om 11:17 - Antwoorden

  Ik las toch dat een combinatie van vlees en koolhydraatrijke voedingsmiddelen niet gewenst is? Aardappelpartjes met biefstuk?

  • Carlo 15 november 2017 om 18:53 - Antwoorden

   Dag Grazer,

   De tip “Combineer géén proteïnerijk voedsel (vlees, vis, gevogelte en zuivel) met zetmeelrijke koolhydraten (aardappelen, brood, tarwe producten en graanproducten)” komt uit het boek “In balance for life”. Het is een van de aanvullende tips, bovenop het Alkaline eetpatroon.

   Er is geen overduidelijk wetenschappelijk bewijs voor deze voedselcombinatie tips, toch zijn er mensen die aangeven zich er beter bij te voelen. In de regel houd ik mij ook aan die tip. Dit is de uitzondering op de regel. Een fijne uitzondering, omdat de aardappel helpt om een dikke saus te creëren.

   Gezien de aardappel, in tegenstelling tot pasta of rijst, wel base-vormend is, is dit gerecht nog wel steeds in balans volgens het Alkaline eetpatroon (de rode draad achter elk recept op deze website). Het Alkaline eetpatroon heeft wel een wetenschappelijk basis. Op dit vlak maak ik geen uitzonderingen.

   Beantwoordt dit je vraag?

   Groetjes, Carlo

 3. Marjanne 11 november 2017 om 19:18 - Antwoorden

  Ik was blij dat je de originele ingredienten ook had genoemd, want bij mij in de buurt kon ik deze JB kruiden niet vinden. En met de originele kruiden was het ook erg lekker. Ik heb ook wat wortel toegevoegd en ipv biefstuk, nasi-bami vlees en gewone aardappelen. Het was weer erg lekker! Thanks weer!

  • Carlo 12 november 2017 om 12:54 - Antwoorden

   Goed te horen en dankjewel voor het leuke berichtje! 👍

 4. Lyda 3 november 2017 om 11:41 - Antwoorden

  Dank je wel voor de uitleg.

  • Carlo 3 november 2017 om 11:54 - Antwoorden

   Graag gedaan! 🙏👍

 5. Lyda 2 november 2017 om 13:41 - Antwoorden

  Hai Carlo kan je mij uitleggen waarom je nu wel aardappelen en vlees samen hebt??? Gr lyda

  • Carlo 2 november 2017 om 16:27 - Antwoorden

   Hi Lyda,

   Jazeker. De tip “Combineer géén proteïnerijk voedsel (vlees, vis, gevogelte en zuivel) met zetmeelrijke koolhydraten (aardappelen, brood, tarwe producten en graanproducten)” komt uit het boek “In balance for life”. Het is een van de aanvullende tips, bovenop het Alkaline eetpatroon.

   Er is geen overduidelijk wetenschappelijk bewijs voor deze voedselcombinatie tips, toch zijn er mensen die aangeven zich er beter bij te voelen. In de regel houd ik mij ook aan die tip. Dit is de uitzondering op de regel. Een fijne uitzondering, omdat de aardappel helpt om een dikke saus te creëren.

   Gezien de aardappel, in tegenstelling tot pasta of rijst, wel base-vormend is, is dit gerecht nog wel steeds in balans volgens het Alkaline eetpatroon. Het Alkaline eetpatroon heeft wel een wetenschappelijk basis. Op dat vlak maak ik geen uitzonderingen.

   Beantwoordt dit je vraag?

   Groetjes, Carlo

Geef een reactie