• Goulash

Het Goulash recept

Goulash
Goulash
Stemmen: 3
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Goulash
Goulash
Stemmen: 3
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Pak een hapjespan met deksel en doe hier de olijfolie in (zet hem nog niet op het vuur).
  2. Maak de ui schoon, snijd in partjes en doe deze in de pan.
  3. Snijd de paprika in blokjes en voeg deze toe aan de ui.
  4. Zet de pan op het vuur.
  5. Snijd vervolgens de tomaten in partjes en voeg deze ook toe aan de ui en paprika.
  6. Voeg direct ook de aardappelpartjes met schil toe.
  7. Zet de timer op 8 minuten, daarna zijn de aardappelpartjes gaar.
  8. Snijd de biefstuk in blokjes. Wanneer je hier zo'n 3 minuten over doet, kunnen deze nog even mooi zo'n 5 minuten meegaren.
  9. Voeg de Zwolsche stoof kruidenmix toe.
  10. Roer het geheel goed door elkaar en breng het geheel op smaak met wat zout
  11. Doe de deksel op de pan en laat het geheel nog even garen.
  12. Zodra de aardappelpartjes gaar zijn, is de biefstuk ook perfect. Het luistert niet heel nauw, iets langer garen is ook helemaal prima.
  13. Klaar is de goulash, eet smakelijk!
  14. PS indien gewenst kun je altijd een klein beetje water toevoegen, maar ikzelf vond het gerecht vochtig genoeg.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over het Goulash recept

Oh oh oh, wat is Goulash toch lekker! Voor deze goulash ga ik uit van het basisrecept, met als kleine twist de Zwolsche stoof kruidenmix van Jonnie Boer. Dit is echter nog steeds de typisch Hongaarse “Goulash”.

Goulash is een runderstoof met als typisch handelsmerk de rode paprika. Het is niet echt een soep, maar een Hongaarse rundvleesstoofpot in een soepachtige dikke jus/saus. Het zit dus een beetje tussen een stoofpot en een dikke en rijke soep in.

Jonnie Boer Zwolsche stoof kruidenmixEven over de Zwolsche stoof kruidenmix in Goulash? Yep. Het traditionele recept is met paprikapoeder, zout, zwarte peper en wat knoflook en komijnzaad. Komijnzaad kun je ook wel vinden onder de naam djinten. Officieel gaat er trouwens karwij in het gerecht, maar dat is wat minder makkelijk te vinden. Toen ik voor het kruidenrek in de supermarkt stond bekeek ik de ingrediënten van de Zwolsche stoof kruidenmix van Jonnie Boer. Daar zit in: tomaat, gerookte paprika, ui, kaneel, 7% kruidnagel, zwarte peper, laurier, knoflook, mosterdzaad, piment, korianderzaad, nootmuskaat, 2% anijszaad, komijnzaad, wortelstukjes, cayennepeper, rozenbloemblad. Ik herkende dus de overeenkomsten, kijkende naar het traditionele recept, en de interessante extra’s die het gerecht dat beetje extra geven. Daarbij vind ik de kruidenmixen van Jonnie Boer zo fijn, omdat er geen zout aan toegevoegd is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Ver­ste­gen Krui­den­mix voor Gou­lash die voor 55% (!) uit zout bestaat. Met de Jonnie Boer kruiden kun je een gerecht dus echt op smaak maken en vervolgens naar wens een beetje zout toevoegen.

NIEUW! Het Supersnel Gezond receptenboek Gezonde keuzes, simpel gemaakt is vanaf nu al te bestellen.

AH Excellent biefstuk No 10
Qua vlees heb ik gekozen voor de AH Excellent biefstuk N° 10. Dat is een supermooi en mals stukje vlees, gesneden van de dikke lende van het rund. Echt ideaal voor deze stoof. Het is namelijk binnen 4 tot 8 minuten gaar, afhankelijk van de gewenste gaarheid. Dat past dus perfect bij deze snelle Goulash die, net als elk ander gerecht op Supersnel Gezond, ook weer binnen 15 minuten te bereiden is.

Aardappelpartjes met schilVerder maak ik nog gebruik van aardappelpartjes met schil. Deze aardappeltjes zijn voorgegaard, waardoor ze na 8 minuten stoven al gaar zijn. Dit zou je niet redden met ongekookte losse aardappels. Natuurlijk kun je ze vervangen door gewone, niet voorgekookte aardappels, mocht je dat willen. Dit kan ervoor zorgen dat je net ietjes goedkoper uit bent. Je staat alleen wat langer in de keuken. Het verschil qua gezondheid is verwaarloosbaar klein, als er na bereiding van het gehele gerecht überhaupt een verschil overblijft.

PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. De plaatjes heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om de producten te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld. 

Dit recept is #carloproof

Weg met overgewicht en chronische ziekten! Het is mijn doel om gezond leven makkelijk en toegankelijk te maken. Geen geneuzel in de marge, maar aandacht voor hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is gemaakt op basis van strikte regels, dat maakt het #carloproof en dat is ook dé reden waarom zoveel mensen zoveel baat hebben bij dit eetpatroon.

Vragen?

Vragen? Stel ze gerust! Dat kan hieronder.

Groetjes, Carlo

Groene smoothie iPhone app
2017-11-02T12:37:44+00:00 Avondeten, Glutenvrij, Vlees, Zuivelvrij|8 Comments

8 Comments

  1. Grazer 15 november 2017 at 11:17 - Reply

    Ik las toch dat een combinatie van vlees en koolhydraatrijke voedingsmiddelen niet gewenst is? Aardappelpartjes met biefstuk?

    • Carlo 15 november 2017 at 18:53 - Reply

      Dag Grazer,

      De tip “Combineer géén proteïnerijk voedsel (vlees, vis, gevogelte en zuivel) met zetmeelrijke koolhydraten (aardappelen, brood, tarwe producten en graanproducten)” komt uit het boek “In balance for life”. Het is een van de aanvullende tips, bovenop het Alkaline eetpatroon.

      Er is geen overduidelijk wetenschappelijk bewijs voor deze voedselcombinatie tips, toch zijn er mensen die aangeven zich er beter bij te voelen. In de regel houd ik mij ook aan die tip. Dit is de uitzondering op de regel. Een fijne uitzondering, omdat de aardappel helpt om een dikke saus te creëren.

      Gezien de aardappel, in tegenstelling tot pasta of rijst, wel base-vormend is, is dit gerecht nog wel steeds in balans volgens het Alkaline eetpatroon (de rode draad achter elk recept op deze website). Het Alkaline eetpatroon heeft wel een wetenschappelijk basis. Op dit vlak maak ik geen uitzonderingen.

      Beantwoordt dit je vraag?

      Groetjes, Carlo

  2. Marjanne 11 november 2017 at 19:18 - Reply

    Ik was blij dat je de originele ingredienten ook had genoemd, want bij mij in de buurt kon ik deze JB kruiden niet vinden. En met de originele kruiden was het ook erg lekker. Ik heb ook wat wortel toegevoegd en ipv biefstuk, nasi-bami vlees en gewone aardappelen. Het was weer erg lekker! Thanks weer!

    • Carlo 12 november 2017 at 12:54 - Reply

      Goed te horen en dankjewel voor het leuke berichtje! 👍

  3. Lyda 3 november 2017 at 11:41 - Reply

    Dank je wel voor de uitleg.

    • Carlo 3 november 2017 at 11:54 - Reply

      Graag gedaan! 🙏👍

  4. Lyda 2 november 2017 at 13:41 - Reply

    Hai Carlo kan je mij uitleggen waarom je nu wel aardappelen en vlees samen hebt??? Gr lyda

    • Carlo 2 november 2017 at 16:27 - Reply

      Hi Lyda,

      Jazeker. De tip “Combineer géén proteïnerijk voedsel (vlees, vis, gevogelte en zuivel) met zetmeelrijke koolhydraten (aardappelen, brood, tarwe producten en graanproducten)” komt uit het boek “In balance for life”. Het is een van de aanvullende tips, bovenop het Alkaline eetpatroon.

      Er is geen overduidelijk wetenschappelijk bewijs voor deze voedselcombinatie tips, toch zijn er mensen die aangeven zich er beter bij te voelen. In de regel houd ik mij ook aan die tip. Dit is de uitzondering op de regel. Een fijne uitzondering, omdat de aardappel helpt om een dikke saus te creëren.

      Gezien de aardappel, in tegenstelling tot pasta of rijst, wel base-vormend is, is dit gerecht nog wel steeds in balans volgens het Alkaline eetpatroon. Het Alkaline eetpatroon heeft wel een wetenschappelijk basis. Op dat vlak maak ik geen uitzonderingen.

      Beantwoordt dit je vraag?

      Groetjes, Carlo

Leave A Comment