Linzen schotel
Spread the love!

Over de linzen schotel

Deze linzen schotel is een heerlijk snel en goed vullend gerecht. Een heerlijke gezonde keuze voor de lunch of het avond eten, zowel warm als koud te eten.

De linze is een bekende peulvrucht, die al voor onze jaartelling op grote schaal verbouwd werd. De eigenlijke linze is het zaad van de plant, dat gedroogd wordt verhandeld, in verscheidene kleuren en groottes. Linzen hebben veel warmte nodig, zodat in Nederland dit gewas meestal in de glastuinbouw of onder een tunnel verbouwd wordt.

De kruiden in dit gerecht is een mengsel genaamd Garam Masala. Het is een mengsel van een aantal verschillende kruiden. Mocht je het niet in huis hebben dan kun je het vervangen door iets anders. Of bijvoorbeeld alleen wat peper, kaneel en komijnzaad. Dat kom je al aardig in de buurt. Een typische Indiase versie van Garam Masala bevat:

 • zwarte en witte peperkorrels
 • kruidnagel
 • kaneel
 • zwart en wit komijnzaad
 • zwart, bruin en groene kardemompeulen

Het linzen schotel recept

Linzen schotel
Linzen schotel
Stemmen: 17
Score: 3.71
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Linzen schotel
Linzen schotel
Stemmen: 17
Score: 3.71
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Maak even de keuze of je het met koude linzen of warme linzen wilt eten. Het kan allebei. De linzen zijn in de fabriek al voorgekookt en je kunt ze dus prima koud eten. Als je trek hebt in iets warms, kun je ze ook in hun eigen vocht voorzicht verwarmen. Niet laten koken.
 2. Snijd de bleekselderij eerst in de lengte door midden. Snijd erna de repen in dunne plakjes. Doe deze in een grote kom.
 3. Halveer vervolgens de cherrytomaatjes. Doe die bij de bleekselderij.
 4. Pel een teentje knoflook en hak deze goed fijn. Doe die bij de bleekselderij en de cherrytomaatjes.
 5. Strooi de theelepel Garam Masala over het gerecht.
 6. Hak de koriander fijn en doe deze bij de rest. Hussel het geheel nu goed door elkaar zodat de Garam Masala ook mooi door het gehele gerecht verspreid wordt.
 7. Doe er als laatste de koude of warme linzen bij en hussel het geheel nog eens goed.
 8. Verdeel over de borden.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

7 Commentaar

  1. Hi Sylvia,

   Als ik naar het verschil in kcal kijk van de gedroogde vs de gekookte linzen dan kun je daar de verhouding uit aflezen. Volgens die waardes heb je slechts 1/3 van de gedroogde linzen nodig tov de gekookte. Dus 265 gedeeld door 3 is 88 gram gedroogde linzen. Die zouden zoveel water moeten opnemen dat je weer op 265 gram uitkomt.

   Groetjes, Carlo

 1. Ow, Carlo, ik houd van linzen! Op wintersport, in Oostenrijk kwam ik ‘mahlzeit suppe’ tegen, waar je de lepel recht overeind, in kon laten staan! Dus ik wilde het verwarmen (big mistake), want ik had zin in iets warms! Alle kruiden samen in de pan, ook al kookt het niet: alle groenten smaken het zelfde. Vegetarische marokkaanse tajine, dus ook niet doen, ook al is het een gezonde maaltijd. Je moet wel genieten als je uit eten gaat!

  Ik maakt dit recept, zeker nog een keer, volgens jou recept….:)

 2. Lijkt me op zich een lekker recept, maar… er zijn twee groenten op deze aarde die ik echt niet lust: spruiten en bleekselderij. Is het mogelijk de bleekselderij te vervangen door iets anders?

  1. Het is niet echt te vervangen… Het heeft een specifieke smaak en textuur. Je kunt kiezen voor komkommer (niet verwarmen) of courgette (kan zowel koud als warm). Als je het test, ben ik zeker benieuwd naar wat je gekozen heb en wat je er van vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *