Het harira recept

Harira
Harira
Stemmen: 17
Score: 4.12
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Harira
Harira
Stemmen: 17
Score: 4.12
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Zet een pan op het vuur.
 2. Doe de tomatenblokjes in de pan.
 3. Maak de ui schoon en snipper deze in kleine stukjes. Voeg die vervolgens toe aan de tomaten.
 4. Snijd de bleekselderij in dunne plakjes. Voeg die toe aan de tomaten en de ui.
 5. Voeg de kikkererwten toe.
 6. Voeg de linzen toe.
 7. Voeg de olijfolie toe.
 8. Voeg de kurkuma toe.
 9. Rasp de gember en voeg die toe.
 10. Roer het geheel goed door elkaar en breng het op smaak met peper en zout en breng het aan de kook.
 11. Maak vervolgens een papje door koud water, bloem en de tomatenpuree te mixen. Dit kun je heel snel en gemakkelijk door de ingrediënten in een grote kom te doen en het met een staafmixer te mixen tot een egale substantie.
 12. Voeg vervolgens het papje toe aan de overige ingrediënten en breng het geheel opnieuw aan de kook.
 13. Hak ondertussen de koriander fijn en roer dit er vlak voor het opdienen doorheen. Houd een klein beetje achter om het gerecht te garneren.
 14. Klaar is de harira. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over harira

Harira is de nationale Marokkaanse soep van Berberse afkomst. Harira is een gebonden, rijk gevulde soep. Dit is de snelst te bereiden variant.

In de verschillende streken in Marokko bestaan verschillende varianten op deze soep. Volgens wikipedia wordt de harira dagelijks gegeten tijdens de ramadan bij het verbreken van het vasten (ik zou dat eens moeten navragen bij een vriendin van mij). Als het inderdaad zo is, dan is het wel een goede keuze. Harira bevat veel ingrediënten met verschillende vitamines.

Daarnaast vult hij ook enorm. Dit komt dankzij de combinatie van groenten en peulvruchten. Die bevatten gezamenlijk heel veel vezels. Die zijn niet alleen heel erg gezond voor je, maar ze zorgen ook voor een langdurig verzadigd gevoel.

Harira is dus een gebonden, rijk gevulde soep. De belangrijkste ingrediënten zijn: tomaten, kikkererwten, linzen en selderij. Ik heb de verhouding zo aangepast dat hij, los van de 15 minuten regel, ook weer past binnen de regels van het Alkaline eetpatroon. Het eetpatroon dat de rode draad is van Supersnel Gezond.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Deze variant van harira is een soep die je echt kunt zien als een avondmaaltijd. Het is lekker, warm en vult goed.

In sommige recepten zie je dat er rijst of vermicelli wordt meegekookt. Ik vind dat overbodig, omdat de soep al meer dan voldoende koolhydraten per persoon bevat.

Soms zie je harira recepten waarbij er vlees aan toegevoegd is, zoals lams- of kalfsvlees. Dat is zeker ook een optie. Kies dan zo’n 100 gram per persoon en bak het vlees dan eerst samen met de ui en wat olijfolie in de pan en volg daarna de rest van het recept.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.