Het spruitjes Italian style met spekjes recept

Spruitjes Italian style met spekjes
Spruitjes Italian style met spekjes
Stemmen: 9
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Spruitjes Italian style met spekjes
Spruitjes Italian style met spekjes
Stemmen: 9
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Maak de ui schoon en snijd deze in halve maantjes.
 2. Maak het teentje knoflook schoon en hak deze fijn.
 3. Doe een eetlepel olijfolie in een wok.
 4. Voeg de spekjes toe.
 5. Voeg de ui toe.
 6. Voeg de knoflook toe.
 7. Voeg de spruitjes toe.
 8. Roerbak het geheel goed.
 9. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes.
 10. Voeg de tomatenblokjes toe.
 11. Voeg de Taggiasche olijven toe.
 12. Pluk de blaadjes rozemarijn en oregano van de takjes en hak deze goed fijn.
 13. Rasp de schil van de citroen en voeg dit toe aan de rozemarijn en oregano.
 14. Voeg er wat zout en peper aan toe en meng het tot een soort kruidenmix.
 15. Verdeel het gerecht over de borden en garneer het met de kruidenmix.
 16. Klaar zijn de spruitjes Italian style met spekjes! Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over het spruitjes Italian style met spekjes recept

Dit spruitjes recept, Italian style met spekjes, is een bedenksel van mijn vrouw. Ik was die avond wat later thuis en mijn vrouw zou voor het eten zorgen. Schot in de roos! Ik kwam binnen en het rook al fantastisch en het was ook echt superlekker!

Vond jij spruitjes vroeger ook zo vies? En vind je ze nu ook lekker? Dat kan komen doordat je ze meer bent gaan waarderen, maar ook door iets anders. Door veredeling en doorontwikkeling zijn spruitjes de laatste jaren minder bitter geworden.

De spruit heeft in de afgelopen veertig jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt. Een medewerker van het bedrijf Syngenta, dat de zaden ontwikkelt waarmee wordt gekweekt, vertelt dat de spruit steeds beter bestand is tegen alle weertypes, maar vooral ook milder is qua smaak. Dat is een paar jaar geleden pas gelukt.

Die bittere smaak had te maken met twee van de 120 supergezonde glucosinolates die in de spruit zitten. Die twee zijn er nu uit, tot opluchting van velen… Maar er zijn ook tegenstanders van dit soort ontwikkelingen. Het aanpassen van gewassen aan de behoeften van de mens gebeurt al meer dan 10.000 jaar. Het wordt plantveredeling genoemd.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Mensen ontdekten onbewust een genetische variatie, omdat de ene plant het beter deed dan een andere van hetzelfde ras, zonder exact te weten waarom. Na de oogst werd het beste zaad of plantgoed bewaard voor hergebruik. Vervolgens kwam de primitieve landbouw op basis van het zaad tot het beste materiaal. Begin 1900 startte de kruisveredeling. Als gewenste eigenschappen binnen twee planten aanwezig zijn, kan een plantveredelaar proberen deze in één plant te verenigen, door de twee ouderplanten met elkaar te kruisen. Om vervolgens de nakomeling te selecteren op onder andere kwaliteit, opbrengst en gevoeligheid voor ziekten.

Inmiddels zijn de technieken zover doorontwikkeld dat het niet meer van toeval afhangt. Men kan heel gericht, op basis van het DNA, keuzes maken. Het resultaat daarvan is een Genetisch Gemodificeerd Organisme (GGO). Dat laatste is vaak in opspraak. Ik weet ook niet wat het effect op lange termijn gaat zijn.

Wat ik wel weet is dat het eten van te weinig groenten en fruit nog steeds voor gigantische problemen zorgt. Zo haalt 95% van de Nederlanders de 200 gram groenten per dag niet en het advies is inmiddels al om minimaal 250 gram groenten per dag te eten. Dit is écht een bewezen probleem. En misschien is een minder bittere spruit dan wel onderdeel van de oplossing… Wie zal het zeggen?

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.