Spruitjes Italian style met spekjes

Over het spruitjes Italian style met spekjes recept

Dit spruitjes recept, Italian style met spekjes, is een bedenksel van mijn vrouw. Ik was die avond wat later thuis en mijn vrouw zou voor het eten zorgen. Schot in de roos! Ik kwam binnen en het rook al fantastisch en het was ook echt superlekker!

Vond jij spruitjes vroeger ook zo vies? En vind je ze nu ook lekker? Dat kan komen doordat je ze meer bent gaan waarderen, maar ook door iets anders. Door veredeling en doorontwikkeling zijn spruitjes de laatste jaren minder bitter geworden.

De spruit heeft in de afgelopen veertig jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt. Een medewerker van het bedrijf Syngenta, dat de zaden ontwikkelt waarmee wordt gekweekt, vertelt dat de spruit steeds beter bestand is tegen alle weertypes, maar vooral ook milder is qua smaak. Dat is een paar jaar geleden pas gelukt.

Die bittere smaak had te maken met twee van de 120 supergezonde glucosinolates die in de spruit zitten. Die twee zijn er nu uit, tot opluchting van velen… Maar er zijn ook tegenstanders van dit soort ontwikkelingen. Het aanpassen van gewassen aan de behoeften van de mens gebeurt al meer dan 10.000 jaar. Het wordt plantveredeling genoemd.

Mensen ontdekten onbewust een genetische variatie, omdat de ene plant het beter deed dan een andere van hetzelfde ras, zonder exact te weten waarom. Na de oogst werd het beste zaad of plantgoed bewaard voor hergebruik. Vervolgens kwam de primitieve landbouw op basis van het zaad tot het beste materiaal. Begin 1900 startte de kruisveredeling. Als gewenste eigenschappen binnen twee planten aanwezig zijn, kan een plantveredelaar proberen deze in één plant te verenigen, door de twee ouderplanten met elkaar te kruisen. Om vervolgens de nakomeling te selecteren op onder andere kwaliteit, opbrengst en gevoeligheid voor ziekten.

Inmiddels zijn de technieken zover doorontwikkeld dat het niet meer van toeval afhangt. Men kan heel gericht, op basis van het DNA, keuzes maken. Het resultaat daarvan is een Genetisch Gemodificeerd Organisme (GGO). Dat laatste is vaak in opspraak. Ik weet ook niet wat het effect op lange termijn gaat zijn.

Wat ik wel weet is dat het eten van te weinig groenten en fruit nog steeds voor gigantische problemen zorgt. Zo haalt 95% van de Nederlanders de 200 gram groenten per dag niet en het advies is inmiddels al om minimaal 250 gram groenten per dag te eten. Dit is écht een bewezen probleem. En misschien is een minder bittere spruit dan wel onderdeel van de oplossing… Wie zal het zeggen?

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het spruitjes Italian style met spekjes recept

Spruitjes Italian style met spekjes
Spruitjes Italian style met spekjes
Stemmen: 11
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Spruitjes Italian style met spekjes
Spruitjes Italian style met spekjes
Stemmen: 11
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Maak de ui schoon en snijd deze in halve maantjes.
  2. Maak het teentje knoflook schoon en hak deze fijn.
  3. Doe een eetlepel olijfolie in een wok.
  4. Voeg de spekjes toe.
  5. Voeg de ui toe.
  6. Voeg de knoflook toe.
  7. Voeg de spruitjes toe.
  8. Roerbak het geheel goed.
  9. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes.
  10. Voeg de tomatenblokjes toe.
  11. Voeg de Taggiasche olijven toe.
  12. Pluk de blaadjes rozemarijn en oregano van de takjes en hak deze goed fijn.
  13. Rasp de schil van de citroen en voeg dit toe aan de rozemarijn en oregano.
  14. Voeg er wat zout en peper aan toe en meng het tot een soort kruidenmix.
  15. Verdeel het gerecht over de borden en garneer het met de kruidenmix.
  16. Klaar zijn de spruitjes Italian style met spekjes! Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

6 Commentaar

  1. Carlo je vrouw had het helemaal voor elkaar ook dit recept is heerlijk had altijd de spruitjes met spekjes en de zongedroogde tomaten dat vond mijn man zo heerlijk dat ik bijna niet overstag ging voor wat anders maar 👍
    Ik maakte altijd als extra een zoete aardappel in blokjes erbij al gaar natuurlijk van een andere dag kleurt ook mooi bij de spruitjes,vandaag had ik knolselderij liggen 250 Gr heb ik geraspt en in het begin al in de wok gedaan bij het spek ook goed uitgevallen smullen weer😋😋

    1. Ik zal het doorgeven aan mijn vrouw 🤗👍. Leuk om te lezen dat je zo lekker aan het koken bent met lekkere en gezonde aanvullingen! 💪👍

  2. Hallo Carlo, door mijn voetwortel artrose wilde de arts dat ik ging denken aan een operatie. Dat zag ik niet zitten, er moest volgens mij een andere manier zijn om minder pijn te hebben. Door zoeken op internet kwam ik bij de Alka site uit, dit alles klonk heel logisch en ben dan ook begonnen met beter in de gaten houden van het zuur-base verhouding in mijn eten. Dit vind ik best wel moeilijk, twijfeltante die ik ben. Per ongeluk kwam ik hier op deze site terecht omdat ik weer iets na wilde kijken.
    Helemaal tof, vanavond heb ik de spruitjes alleen dan met veg. spekkies gemaakt, oh wat heerlijk. Complimenten aan je vrouw hoor!
    Omdat ik zelf mag kiezen wat ik eet de hele dag, is de zuur-base verhouding dan goed, ben nl bang dat ik te veel ‘slechte’ dingen kies. Graag geruststelling, groetjes Terry

    1. Dag Pikate,

      Wat goed dat je ook kijkt naar wat je met het aanpassen van je leefstijl kunt bereiken.

      Niet roken, afvallen in het geval van overgewicht, voldoende bewegen en gezond eten kunnen zeker een positieve bijdragen leveren.

      Alle recepten op deze site houden rekening met en goede zuur-base balans. Wat je ook kiest van deze site, je zit goed.

      Daarbij is er best ruimte voor een tussendoortje. Handje noten, bakje yoghurt met fruit, fruit, etc.

      Je kunt de balans heel gemakkelijk in de gaten houden. Zorg gewoon dat van alles wat je eet qua gewicht, je net wat meer groenten, fruit en aardappelen (alle 3 base vormend) eet dan al het andere (in de regel verzurend).

      Als laatste tip: iets wat verzurend is, hoeft niet ongezond te zijn. Een keer vette vis per week heeft een verzurend effect maar is supergezond. Het gaat dus echt om de balans tussen verzurende en base vormende voedingsmiddelen.

      Ik wens je heel veel beterschap en ik ben benieuwd hoe snel je de positieve resultaten merkt.

      Met gezonde groeten natuurlijk,

      Carlo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *