Ben je na het eten ook zo vol als je je voelt?
Spread the love!

Ben je na het eten ook echt zo vol als je je voelt?

Daar is, door een aantal Nederlandse onderzoekers, leuk onderzoek naar gedaan. De onderzoekers stelden vier verschillende shakes samen:

  1. Dun – 100 kcal
  2. Dun – 500 kcal
  3. Dik – 100 kcal
  4. Dik – 500 kcal

Ze gaven deze shakes aan proefpersonen en legde ze in een MRI-scanner om te kijken hoe lang de maag gevuld bleef. Dit is het effect van de verschillende shakes:

Ben je na het eten ook echt zo vol als je je voelt? Effect shakes

De rode lijntjes zitten boven. De shakes met 500 kcal bleven dus langer in de maag. Oftewel, de maag kijkt dus vooral naar calorieën.

Maar ja, ondertussen lagen er natuurlijk echte mensen in die scanner. Die kun je vragen stellen. Vragen zoals:

  • Wil je wat eten?
  • Heb je zin om te eten?
  • Voel je je vol?

Aan de hand van die vragen zagen ze het volgende:

Ben je na het eten ook echt zo vol als je je voelt? Effect shakes

Mensen die de dikke shakes kregen, voelde zich voller en langer verzadigd.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Dit betekent dat verzadiging op zichzelf niet zo veel te maken heeft met de calorieën, wat je misschien zou denken, maar veel meer met hoe het smaakt, proeft, eruitziet, hoe snel je iets nuttigt en al dit soort andere factoren. Zo is bijvoorbeeld algemeen bekend dat hoe sneller je eet, hoe minder het verzadigt.

Sterk bewerkt voedsel is bijvoorbeeld ook gemakkelijk en snel te nuttigen. Mogelijk is dit een van de redenen waarom we er snel te veel van eten.

Dus, wat is de conclusie? Ben je na het eten ook echt zo vol als je je voelt?

 

Het antwoord is: nee.

 

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *