Carlo met Wim Hof de Iceman
Spread the love!

Wim Hof The Iceman

Op vrijdag 5 september 2014 heb ik een workshop van Wim Hof (The Iceman) gevolgd. Wim Hof wordt ook wel The Iceman genoemd, omdat hij een wereldrecord vestigde door zo lang mogelijk in een cabine te zitten waarbij het ijs hem tot aan zijn nek stond. Hij stond 1 uur 52 minuten 42 seconden in het ijs.

Wim Hof heeft ook andere uitzonderlijke prestaties verricht. Zoals de beklimming van de Mt Everest tot 7500 meter in korte broek.

Wim Hof
Wim Hof in zijn korte broek op een bergtop

De uitdaging van Wim Hof

Wim Hof toont hiermee aan waar het menselijk lichaam toe in staat is wanneer je jezelf fysiek en mentaal ergens toe zet. Zijn uitdaging is nu om jou en mij te laten inzien welke mogelijkheden van je lichaam je allemaal nog kunt benutten. Door de juiste training en oefeningen maak je jouw lichaam sterker en weerbaarder tegen ziektes, is zijn motto.

Waarom naar een workshop van Wim Hof gaan?

Wil je meer uit jezelf halen? Wil je meer doen dan alleen gezond eten? Zou je een techniek willen ontdekken die heel simpel toe te passen is en voor direct resultaat zorgt? Dan is het zeker de moeite waard om een workshop van Wim Hof te volgen. Dat was mijn insteek. Hij presteert uitzonderlijk en geeft zelf aan dat hij het iedereen kan leren. Eén van mijn motto’s is: “Test het zelf”.

Dus ik ben naar de workshop van Wim Hof gegaan en heb tijdens de workshop elke vorm van ongeloof uitgesteld. Mijn overtuiging is dat dat de enige manier is om te ervaren of iets werkt en dat kan alleen als je er vol voor gaat. Net als een klein en nieuwsgierig kind dat ook zo goed kan. Overtuigingen die je nu hebt zijn onder andere gebaseerd op ervaringen uit het verleden en als je iets nieuws wilt leren, dan kun je dat het snelste door aan te nemen dat het mogelijk is en vervolgens het vol overgave te doen en te testen.

Wat vertelt Wim Hof?

Veel! Wim Hof vertelt veel. Hij is een gepassioneerde man, die gelooft in wat hij vertelt. Soms laat hij zich meeslepen in zijn enthousiasme en springt hij onbevangen van de hak op de tak. De ene anecdote is nog mooier dan de andere, allemaal met het doel jou te laten beseffen wat jij zelf ook aan innerlijk vermogen hebt om boven verwachting te kunnen presteren. Hij vertelt over mensen met Reuma en MS en de verbluffende resultaten die zij hebben geboekt, tot aan over Wubbo Ockels die op het einde van zijn leven nog unieke dingen heeft mogen ervaren.

Wim Hof in ijs
Wim Hof is bezig met zijn wereldrecord in het ijs zitten.

Wim Hof kan zijn autonome zenuwstelsel en immuunsysteem beïnvloeden

Dit is al een feit: “Wim hof kan zijn autonome zenuwstelsel en immuunsysteem beïnvloeden”. Hij vertelt dat het ook bewezen is tijdens testen die zijn uitgevoerd door het UMC St Radboud (Universitair Medisch Centrum).

Ze hebben Wim Hof endotoxine toegediend, waardoor hij koorts verschijnselen zou moeten krijgen. Vervolgens zijn er metingen gedaan van zijn hersenactiviteit, autonome zenuwstelsel en ontstekingseiwitten in zijn bloed. De resultaten van de metingen op hormonaal niveau waren verbluffend. Gemiddeld was de immuunrespons van Wim Hof 50 procent lager dan van andere proefpersonen. Bovendien vertoonde hij vrijwel geen griepachtige symptomen (hoofdpijn, koorts en spierpijn).

Prof. dr. Peter Pickkers, van het UMC St Radboud, is sinds januari 2011 hoogleraar Experimentele Intensive Care Geneeskunde en onderzoekt de werking van het immuunsysteem bij sepsis. Hij zegt: “Deze resultaten zijn beslist opmerkelijk, maar wetenschappelijk gezien kan een bevinding bij één persoon niet bewijzen dat meditatie het autonome zenuwstelsel en de immuunrespons kan beïnvloeden. Daarvoor moeten we onderzoeken of er verschillen in immuunrespons zijn tussen een groep mensen die de concentratiemethode van Wim Hof heeft aangeleerd en een groep die de methode niet beheerst.”

Wim Hof zet door

Wim Hof legt ook uit dat hij snapt dat wanneer één iemand dit kan, het nog geen bewijs is dat iedereen dit kan. Hij vertelt dat hij daarom nu ook meewerkt aan vervolg experimenten waarbij hij anderen leert wat hij doet, zodat zij ook het effect van endotoxine aan kunnen zonder last te hebben van griepachtige symptomen.

Deze experimenten zijn al gestart. Wim Hof heeft 12 mensen getraind in 4 dagen tijd. Zij zijn vervolgens ingespoten met endotoxine net als een controle groep. Binnen 15 minuten had de groep van Wim Hof geen last meer, terwijl de controle groep 5-8 uur last had van griepverschijnselen.

Zie ook de website van het UMC St Radboud over dit experiment.

Er gebeurt nog veel meer. Het Reumafonds besteedt dit jaar een recordbedrag van in totaal 7,8 miljoen euro aan nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reuma. Opvallend is de bijdrage aan het onderzoek van prof. dr. Peter Pickkers naar de concentratie- en meditatietechnieken van Wim Hof.

Bron: http://www.reumafonds.nl/_sana_/handlers/getfile.ashx/847c99f8-7efa-4cd8-acb3-32dbd0a9c39d/PB+nieuw+onderzoek+080212.pdf

De oefeningen die Wim Hof begeleidt

De oefeningen die Wim Hof ons laat doen zijn gericht op de ademhaling. Hij legt uit dat dit onder andere de verzuring van je lichaam voorkomt, het helpt de pH balans herstellen.

Hé, dat klinkt bekend! Achter Supersnel Gezond zit het Alkaline eetpatroon dat ook vanuit het concept pH balans werkt. In mijn boek “Een bron van energie” schrijf ikzelf ook over het belang van een goede ademhaling.

De oefening wordt uitgelegd en het is tijd om het zelf te gaan ervaren. Tijdens de oefening begeleidt Wim Hof de oefening niet alleen met tekst, maar ook met gitaar en zang en hij is nog echt goed ook! De eerste oefening is gericht op het ervaren van een diepe ademhaling en het effect op je lichaam. Je vult je lichaam met zoveel mogelijk lucht door in één teug diep in te ademen. Hierna ontspan je en adem je uit. Dat doe je 30 keer.  De laatste keer adem je uit en wacht je op de impuls van je lichaam om weer in te ademen. Dat gehele patroon blijf je herhalen.

Na de derde keer besluit ik mijn stopwatch aan te tikken, omdat ik doorkreeg dat ik wel heel lang mijn adem in kon houden. Dat klopte ook, ik klokte op 1 minuut en 42 seconden. Zonder het te forceren. De verklaring van Wim Hof is dat er gewoon voldoende zuurstof in je hele lichaam aanwezig waardoor je ineens zo lang zonder ademhalen kunt.

Wim Hof laat ons push-ups doen

De volgende oefening is het doen van push-ups. Ondank dat ik best een Sport Billy ben, zijn push-ups niet mijn sterkste kant. Mijn record stond op 16 stuks in 1 set. Niet lachen hè? Ik doe ze dan ook wel echt tot aan met mijn kin op de grond en op tempo. Tot zo ver mijn ego ;-).

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Eerst laat Wim Hof ons weer een ademhalingsoefening doen om vervolgens zonder lucht in je longen te starten met push-ups zonder adem te halen. Tot mijn verbazing druk ik mezelf relatief makkelijk 25 keer op, alvorens ik weer adem wil halen. Hoe zit dat? Wat gebeurde daar?

De verklaring van Wim Hof is simpel en logisch. Spieren hebben zuurstof nodig en bij zware inspanning heb je kans op verzuring. Dat is het moment dat je wilt opgeven en er soms zelfs spierpijn aan overhoudt. Door te zorgen dat je voldoende zuurstof in je hele lichaam hebt en houdt, kun je verzuring voorkomen en dus langer doorgaan.

Dat je tijdens de push-ups niet adem haalt is puur om te laten zien hoeveel zuurstof je opgebouwd hebt. Het is natuurlijk niet de bedoeling om te gaan sporten zonder te ademen.

Goed ademen is dus essentieel volgens Wim Hof

We doen nog meer oefeningen, allemaal gericht op ademhaling, focus en het voorkomen van verzuring. Iedereen weet dat goed ademen essentieel is, toch? Maar de vraag is meer: “Besef je het echt?” Door deze oefening besefte ik me het nog meer dan ooit. Mijn fysieke prestatie was door 1 oefening met 50% gestegen. Dit smaakt naar meer.

De Wim Hof Methode houdt nog meer in

De methode omvat dus de specifieke ademhaling, daarnaast moet je ook het cardiovasculaire systeem trainen door bijvoorbeeld 10 tot 20 seconden ijskoud af te douchen. Aanvullend leer je connectie te maken met je lichaam. Wim Hof leert ons je aandacht naar binnen te brengen en je focus te richten op dat wat je voelt. Dan wordt het tijd voor het ijsbad.

Het bad met ijsklontjes

En dan is het zo ver: Wim Hof nadoen. Althans een beetje. Er staat een badkuip voor ons klaar met water en ijsklontjes er in. We krijgen nog wat laatste instructies en dan mogen we één voor één even lekker gaan badderen.

Ik ben ongeveer halverwege aan de beurt. We zijn met zo’n 60 mensen, dus ik had al zo’n 30 mensen voor mij het ijskoude (letterlijk!) bad in zien gaan. Tijdens trainingen die ik geef en de coaching die ik doe, leg ik zelf vooral de nadruk op het mentale aspect: “Hoe stuur je jouw gemoedstoestand”. Ik zag er dus ook totaal niet tegen op en had ook echt zin om de uitdaging aan te gaan.

Omgaan met fysieke kou blijkt toch wat anders te gaan dan omgaan met bijvoorbeeld hoogtevrees. Wim Hof had ook al uitgelegd dat kou onverbiddelijk is. Dat heb ik gemerkt! Wat was dat koud!! Ik stapte het bad in en kon even aan niets meer denken. Mijn hele systeem sloeg op tilt en ik begon direct naar adem te snakken. Dat ging haast niet, omdat ik het gevoel had in een korset te zitten, wat ik ook leek te proberen.

Wim Hof stond vlakbij en gaf simpelweg de instructie: “Haal diep adem, haal diep en rustig adem, zak tot aan je nek in het water dan snapt je systeem beter wat er aan de hand is”. Ik richtte al mijn aandacht naar mijn ademhaling en na zo’n 20 seconden (geen idee of het ook écht 20 seconden waren), begon ik mijn ademhaling onder controle te krijgen. Vanaf dat moment voelde ik ook mijn hart en bloedvaten (cardiovasculaire systeem) reageren. Mijn systeem leek zich af te sluiten voor de kou, mijn hartslag ging naar beneden en ik was in staat om weer om mij heen te kijken. Toen was er rust.

Carlo in een bad met ijsklontjes
Carlo in een bad met ijsklontjes gecoacht door Wim Hof

“Dat was het”, zei Wim Hof. Echter was ik nog niet klaar. Tijdens de training was er ook aangegeven dat je in een verdere fase ook met je hoofd onder water zou kunnen. Nu ik het toch voor elkaar had om rustig te worden en eigenlijk prima zat in dat ijskoude bad, dacht ik: “Ik wil wel een stap verder”. Ik vroeg aan Wim Hof of het akkoord was als ik mezelf helemaal onder zou dompelen. Dat was het, nou top!

Toen merkte ik iets bizars. Op het moment dat ik begon na te denken over de mogelijke impact en hoe ik met mijn lange lijf (192 cm) onder moest zien te komen, verschoof ik blijkbaar mijn aandacht weg van mijn lichaam. Die sloeg ook direct weer in de stress! Hartslag ging weer omhoog, ik voelde de kou weer, etc. Dit keer had ik wel binnen een paar seconden de aandacht terug. Dus ik dacht: “Oké, focus op mijn fysiek”, ik haalde even diep adem en dook even onder. Dat ging niet zo makkelijk als in een warm bad en ik was ook binnen 1 seconde weer boven, maar ik was tevreden. Tijd voor de volgende deelnemer.

Weerstand tegen de Wim Hof Methode

Wim Hof is, zoals ik al aangaf, gepassioneerd en vertelt vol overtuiging. Ik heb enorm veel respect voor hem en hoe hij omgaat met de weerstand uit de gevestigde orde en mensen die zeggen dat het niet werkt of dat het onzin is (vaak zonder het zelf voldoende en vol overgave getest te hebben). Dat is mijn connectie met hem, omdat ik die weerstand ook herken. Ik verkondig wat gezonde voeding allemaal met je kan doen en ik stuit met enige regelmaat ook op ongeloof en daardoor weerstand.

Rondom voeding is ook zoveel nog niet bewezen, net zoals er naar de Wim Hof Methode ook nog veel onderzoek gedaan moet worden. Betekent het dan dat het (nog) niet werkt? Nee, natuurlijk niet. Er moet eerst iets bestaan alvorens je het kunt bewijzen. Test het zelf!

Conclusie

De workshop van Wim Hof geeft je vooral de ervaring. Ik zou de inhoud veel verder kunnen uitschrijven, net als de ademhalingsoefening, toch zegt een ervaring meer dan miljoenen woorden op papier. Ik ben er vol in gegaan. Elke vorm van ongeloof had ik uitgesteld. Hierdoor heb ik een enorm effect van 1 simpele oefening ook maximaal kunnen ervaren. Dit, samen met de ervaring in het ijsbad, heeft er voor gezorgd dat ik dit pad verder ga onderzoeken. Ik ga de oefeningen minimaal 30 dagen lang dagelijks doen en ook dagelijks koud afdouchen om mezelf verder te trainen. Het eetpatroon achter deze website heeft mij al zoveel meer gezondheid, energie en weerbaarheid gebracht, maar ik ben er van overtuigd dat de Wim Hof Methode een hele grote toegevoegde waarde kan bieden. In Engeland zeggen ze: “Het bewijs zit in het eten van de pudding”, dus dat ga ik doen.

Wil je meer informatie over de Wim Hof Methode?

Wil je meer informatie over de Wim Hof Methode? Kijk dan ook op de website van Wim Hof.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

6 Commentaar

  1. Hi, ik douche ook al jaren koud en ga 2 X per week ook in natuurwater zitten, de hele winter door. De ademhalingsoefeningen doe ik maar zo af en toe. Maar nu heb ik, voor het eerst sinds jaren toch een gemene griep te pakken. Ik dacht dat je je immuunsysteem vooral versterkte door koudetraining. Weet jij daar iets over? Ik ben nu uiteraard meteen begonnen met de ademhalingsoefeningen. Hopelijk knap ik snel op.

    1. Hi Jan,

      Het schijnt nog niet zeker te zijn of het de koudetraining is, de ademhalingsoefening of de combinatie die twee. Het klopt wel dat iets hiervan effect lijkt te hebben op de werking van het immuunsysteem.

      Bij EenVandaag hebben ze destijds verslag gedaan van een test waarbij ze een getrainde groep en een ongetrainde groep mensen injecteren met endotoxinen (resten van dode bacteriën). De getrainde groep heeft geen klachten. De ongetrainde groep liggen ziek te rillen in hun bed. Zie hier het fragment: https://youtu.be/uafQk9Ja19M?t=9m30s.

      Het kan natuurlijk altijd nog dat je te grazen genomen wordt door een virus. Je bent niet ineens immuun voor elk virus door de methode.

      Heel veel beterschap gewenst, ik hoop dat je snel opknapt!

      Met gezonde groeten, Carlo

  2. Hallo Carlos,

    Ik heb onlangs het boek ‘koud kunsje’ gelezen en ben al een tijd bezig met koud douchen en doe dagelijks de ademhalingsoefeningen. Het koud douchen was even wennen en het blijft koud, maar achteraf voel ik super goed.

    Mag ik vragen hoe vaak je pet dag op de ademhalingsoefeningen doet?

    Groet,
    Jelle

    1. Hoi Jelle,

      Wat goed. En heel herkenbaar. Soms voel ik ook even behoorlijk wat weerstand als het gaat om koud douchen, maar ik voel me erna altijd veel beter.

      Ikzelf doe de ademhalingsoefening altijd elke ochtend. Dus 1x per dag. Heel af en toe een paar keer extra als ik mezelf wat minder lekker voel.

      Met gezonde groeten, Carlo

  3. Hallo Carlo, ik ben wel nieuwsgierig hoe je nu een kleine jaar later de oefeningen nog doet en hoe je het ervaart?
    Ben je nog actief er mee bezig?

    1. Hi Léon,

      Goede vraag!

      Jazeker, ik doe de ademhalingsoefeningen nog dagelijks en douche tegenwoordig maar gewoon koud ;-).

      Dat is begonnen nadat ik een keer te weinig tijd had om uitgebreid te douchen. Toen dacht ik: “Dan kan ik net zo goed even alleen maar koud douchen”. Dat beviel goed en sinds die tijd doe ik dat.

      De motivatie om het vol te houden komt ook door het beeld dat ik zag tijdens een uitzending van EenVandaag (https://youtu.be/uafQk9Ja19M?t=10m56s).

      Daar zie het resultaat van het wetenschappelijk onderzoek naar de methode. Jongens die ingespoten zijn met een bacterie liggen te rillen met koorts symptomen in bed. Terwijl de door Wim Hof getrainde groep nergens last van heeft.

      Zelf kan ik niet zeggen dat ik weerbaarder ben tegen ziekten. Ik was eigenlijk al nooit meer ziek, dus dat kan ik persoonlijk niet bepalen. Wel merk ik dat ik veel beter tegen kou kan. Ook merk ik nog steeds dat ik bijvoorbeeld meer keer kan opdrukken net na de ademhalingsoefening, dan voor de oefening.

      Ik kan het je echt aanraden.

      Met gezonde groeten, Carlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *