Restricties eten volle zuivel opgeheven?
Spread the love!

Mijn tijdlijnen ontploffen weer 🙈. De reden? Nieuw advies van de Australische Heart Foundation: “De restricties voor het eten van naturel volvette melk, kaas en yoghurt zijn opgeheven!“ 🧀

Berichten in mijn tijdslijnen

De logische reacties volgen: “ja, volle producten en boter!!! Ook het vette vlees wordt er bij betrokken, gebakken in roomboter natuurlijk.“ 💪

Er lijkt gereageerd te worden als een stier op een rode lap… Maar… wat adviseert de Australische Heart Foundation nu écht? Wat schrijven ze precies?

Wat adviseert de Australische Heart Foundation nu écht?

Dit valt er te lezen op de website van de Australische Heart Foundation.

Mensen met een hoog cholesterol of hartziekte wordt magere zuivel aangeraden

Het opheffen van “de restrictie” geldt sowieso alleen voor gezonde mensen, niet voor mensen met een hoog cholesterol of met een hartziekte: “For people who suffer high cholesterol or heart disease, we recommend unflavoured reduced-fat milk, yogurt and cheese and eating less than seven eggs per week.” [1]

Geen vrijbrief voor onbeperkt vlees

Voor diegenen die aan elke dag een steak in roomboter dachten 😋, ze adviseren vanaf nu om niet meer dan 350 gram vlees per week te nuttigen: “We have introduced a limit of less than 350 grams a week for unprocessed beef, lamb, pork and veal. That’s around one to three lean red-meat meals a week, like a Sunday roast and a beef stir-fry.” [1]

Geen boterhammen met boter en salami

Een boterham met boter en salami hadden ze ook niet in gedachten 🥪. Ze adviseren om het eten van bewerkt vlees te beperken in verband met een verhoogd risico op chronische ziekten: “Processed or deli meats should be limited, as they have been consistently linked to a higher risk of heart disease and other chronic conditions” [1]

Boter is niet terug van weggeweest

Boter is niet terug van weggeweest. Boter valt sowieso niet in de categorie zuivel, maar in de categorie vetten en oliën. Boter wordt door de Australisch Hearth Foundation ook afgeraden, net als zuiveltoetjes: “Butter, cream, ice-cream and dairy-based desserts are not recommended as heart-healthy, as they contain higher fat and sugar levels and less protein.” [1]

Waarom dan het advies dat volle zuivel weer mag?

Waarom dan toch het advies dat volle zuivel voor gezonde mensen weer mag? ❤️ Zuivelvet in melk, kaas en yoghurt laat het slechte cholesterol minder stijgen dan boter en andere zuivelproducten: “Evidence found the dairy fat in milk, cheese and yogurt does not raise bad LDL cholesterol levels as much as butter or other dairy products.” [1]

Het verhoogt het slechte LDL-cholesterol dus in mindere mate. Er staat niet dat het geen effect heeft. Ik kan mij er ook iets bij voorstellen. Zo’n 100 gram boter is natuurlijk iets anders dan 100 gram yoghurt.

Is het een vrijbrief onbeperkt volle zuivel?

Is het een vrijbrief voor zoveel (volle)zuivel te eten als je wilt? Nee. Ze adviseren 2-4 porties melk, kaas en yoghurt per dag: “Aim for 2-4 serves of milk, cheese and yoghurt or alternatives each day.” [2]

Drie porties is ongeveer een glas melk (250ml) 🥛, 2 plakjes kaas (40g) 🧀 en een klein bakje yoghurt (200g) . Dat zijn dus geen bakken yoghurt en liters melk.

Is dit een teken dat verzadigd vet toch okay is?

Wat schrijven ze over vet? Ze schrijven dat je op moet passen met boter en uit moet kijken voor kokosolie-claims.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Beware of butter

Butter has around 50% saturated fat and 4% trans fat. Some people think butter is more ‘natural’ than margarine spread. A better ‘natural’ choice would be using olive oil, avocados, nut butter or tahini, so try those instead. Compared to butter, these foods provide unsaturated fats, minimally saturated fats and no trans-fat, and are all part of a heart healthy eating pattern [3].

Watch out for coconut oil claims

You’ve probably seen claims about coconut oil being a healthy food, and perhaps even a ‘superfood’. Coconut oil is 92% saturated fat, and recent reviews of evidence show that coconut oil consumption raises your total blood cholesterol (both good HDL and bad LDL). High LDL cholesterol increases your risk of heart disease. The research suggests coconut oil may be better than butter in how it affects blood cholesterol, but it’s not as good as other plant oils like olive and canola oil.” [3]

Ze waarschuwen voor transvet in boter

Ze waarschuwen ook voor de hoeveelheid transvet in boter en adviseren margarine of een plantaardige olie. Mocht je dat niet willen, kies dan voor notenboter 🥜, avocado 🥑 of sesampasta als smeersel, schrijven ze: “50% of the fat content in butter is saturated fat and 4% is trans fat. Swap butter for a margarine spread made from canola, sunflower, olive or dairy blends. If you don’t like margarine, use nut butters, avocado or tahini as a spread.”

Conclusie?

Samengevat adviseert de Australische Heart Foundation een plant-gebaseerd eetpatroon: ““Eating more plant-based foods like vegetables 🥗, fruits 🍓 and wholegrains 🍞, and healthy proteins like fish 🐟 and seafood 🦐 with smaller amounts of animal-based foods, while cutting down on highly processed junk foods 🍔 is key to good heart health.” [1]

En, waar ikzelf ook altijd mee begin: “To be heart-healthy, it’s also important to be smoke-free 🚬, limit alcohol intake 🍷, maintain a healthy weight ⚖️ and get at least 30 minutes of moderate physical activity 💃 on five days a week.”

Ofwel, rook niet, zorg voor een gezond gewicht, beweeg voldoende en eet gezond (voldoende groenten en fruit, volkoren granen, vis en zeevruchten, dierlijke producten in mindere maten, vermijd fast-food en sterk bewerkt voedsel en beperk alcohol).

Niet nieuws onder de zon

Kortom, niets nieuws onder de zon ☀️. Onze Gezondheidsraad in Nederland maakt al sinds 2015 al geen onderscheid tussen magere of volle zuivel [4]. De keuze voor magere of volle zuivel hangt af van je complete eetpatroon.

Is het een reden om ineens veel verzadigd vet te gaan nuttigen? Nee. Verzadigd vet is geen essentieel vetzuur (je hebt het niet nodig, je lichaam kan het zelf aanmaken), in tegenstelling tot de onverzadigde vetten zoals omega-3 en -6. Dus waarom zou je verzadigd vet in overvloed gaan eten? Overal waar ‘te’ voor staat is… yep ongezond 😊.

De meeste Nederlanders consumeren al flink veel verzadigd vet. In dat geval adviseer ik niet om óók nog eens volle zuivel te kiezen.

1. https://www.heartfoundation.org.au/news/new-advice-from-the-heart-foundation-on-meat-dairy-and-eggs
2. https://www.heartfoundation.org.au/healthy-eating/food-and-nutrition/dairy-foods
3. https://www.heartfoundation.org.au/healthy-eating/food-and-nutrition/fats-and-cholesterol/saturated-and-trans-fat
4. https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *