5 bijzondere verschillen tussen wilde zalm en kweekzalm
Spread the love!

1. Verschil in kleur

Kweekzalm wordt meestal in zee gekweekt in drijvende kooien. De voeding bestaat grotendeels uit plantaardige ingrediënten en wat wilde vis. Hierdoor kleurt de zalm grijs in plaats van roze. Om toch mooi roze vlees te krijgen, doen de kwekers kleurstof in hun voer. Dat heeft uiteindelijk hetzelfde effect op de kleur van de zalm als de wilde zalm.

Wilde zalm heeft wel een rodere kleur vergeleken bij kweekzalm. Dat komt doordat ze in de oceaan schaaldiertjes eten.

2. Het verschil in calorieën

Door het verschil in voeding, is wilde zalm veel minder vet dan kweekzalm en daardoor bevat wilde zalm ook significant minder calorieën. Het verschil is ook echt wel groot te noemen.

Per portie van 120 gram is het verschil zo’n 100 kcal tussen de twee soorten. Zie de tabel hieronder voor de details per 100 gram.

Per 100 GramKweekzalmWilde zalm
Energie179 kcal99 kcal
Vet11 g2.5 g
waarvan verzadigd2 g0.6 g
waarvan onverzadigd9.4 g1.9 g
Koolhydraten0 g0 g
waarvan suikers0 g0 g
Voedingsvezel0 g0 g
Eiwitten20 g19 g
Zout0.1 g0.25 g

3. Het verschil qua smaak en structuur

Wilde zalmen zijn krachtpatsers met meer, fermer en beter doorbloed vlees. Wilde zalm is niet alleen minder vet, maar dus ook vleziger en steviger.

Gekweekte zalm heeft veel minder kans gehad om spierbundels te trainen, wat vaak resulteert in een meer papperige, olieachtige structuur en afgetekende witte lijntjes tussen de lamellen van het vlees.

4. Het verschil qua omega-3

Je voelt het misschien al aankomen… kweekzalm is vetter en bevat daardoor per portie ook vaak hetzelfde of zelfs meer omega-3:

5. Het verschil in prijs

Wilde zalm (9,36 euro per kilo) is de helft goedkoper vergeleken bij kweekzalm (18,76 euro per kilo). Tenminste, dat is de prijs in mijn supermarkt voor wilde zalm en kweekzalm uit de vriezer.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Diepvries is sowieso goedkoper dan ‘verse’ zalm. De meeste verse vis die je in de winkel koopt, is eerst bevroren of diepgekoeld geweest. Op de achterkant van de verpakking staat dan ‘ontdooid’. Soms kun je hem direct na aankoop wel weer invriezen (kijk wat op de verpakking staat).

Gerookte wilde zalm (€ 55,90) is echter weer iets duurder dan gerookte gekweekte zalm (€ 46,90 euro per kilo). Dit zijn de prijzen van het merk Fish Tales bij mij in de supermarkt. Verder verschillen de prijzen en kwaliteit van gerookte zalm enorm tussen de verschillende merken.

Nog een leuk feitje

Biologische zalm is altijd kweekzalm. Yep. Je denkt misschien dat wilde vis biologisch is, maar dat is dus niet zo. Wilde vis kán simpelweg niet biologisch zijn omdat de omstandigheden waarin de vis heeft geleefd niet gecontroleerd kunnen worden. Biologische vis is dus altijd gekweekt.

Biologische zalm verschilt op een aantal punten als je het vergelijkt met “gewone” kweekzalm. De vissen hebben meer ruimte en er worden geen preventieve antibiotica gebruikt.

Tip om milieubewust vis eten

Kies vis met een keurmerk. De 2 topkeurmerken voor vis (MSC en ASC) stellen eisen op het gebied van duurzame visserij of verantwoorde kweek.

Conclusie

Er zijn bijzondere verschillen tussen wilde zalm en kweekzalm. “Elk voordeel heb z’n nadeel”, zou Cruijff gezegd hebben. Er is geen goed of fout, maar nu kun je in elk geval een goede afweging maken.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

2 Commentaar

 1. Bij biologische zal worden geen antibiotica gebruikt zo meldt u.
  Dat is onjuist. Er wordt minder antibiotica gebruikt. Onder een bepaalde grens blijvend, mag men deze gekweekt zalm dan biologisch noemen.

  1. Hi Johan,

   Er mag inderdaad antibiotica gebruikt worden, maar niet preventief (zoals ik schreef). Preventief antibioticagebruik is verboden.

   Met gezonde groeten,

   Carlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *