Zelf alfalfa kweken
Spread the love!

Over zelf alfalfa kweken

Zelf alfalfa kweken is super simpel. Alfalfa is de Nederlandse naam van de spruitgroente Luzerne. De naam Al-fal-fa komt uit het Arabisch en betekent “vader van alle voedsel” of het “beste voedsel”. De groente lijkt wel een soort minitaugé, maar dat is het niet. Alfalfa zijn de kiemen van de zaadjes van luzerneklaver, terwijl taugé afkomstig is van mungboontjes (oftewel kadjang idjoe). Alfalfa is opvallend rijk aan calcium, vitamines (C, D, E en K) en mineralen. Daarbij is het een heerlijk frisse groente, waarvan een klein rauw plukje aan 1001 gerechten net even iets extra’s toevoegt.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Zelf alfalfa kweken

Dit zijn de stappen om zelf alfalfa te kweken:

  • De 1 a 2 eetlepels zaad in een weckpot (plus minus 1,5 liter) en voeg ruim lauw/warm water toe.
  • Bevestig met behulp van een stevig (postbode)elastiek een kunststof glasfiber horrengaasje op de pot
  • Giet het water na de inweektijd af, spoel het zaad met lauw water, en giet wederom af. Voor alfalfa zaad is de inweektijd 6 uur.
  • Zet de pot bij kamertemperatuur schijn omgekeerd weg in een vergiet of rekje (bij voorkeur in het donker, bijvoorbeeld afgedekt met een doek), zodat het overtollige water goed kan weglopen.
  • Spoel het zaad/de kiemen gedurende de kweekduur ongeveer 3 maal per dag met lauw water. Doe dit zodanig, dat alles goed door elkaar gehusseld wordt om zo te voorkomen dat de kiemen helemaal in elkaar gaan groeien. Zet de pot steeds schuin omgekeerd weg. De kweekduur van alfalfa is ongeveer 4 dagen.
  • Ter vervanging van de laatste spoelbeurt kunnen de kiemen van pelletjes worden ontdaan door ze uit de pot te halen en in ruim water te wassen. Doe ze terug in de pot.
  • Laat de pot ongeveer 6 uur schuin omgekeerd staan (het resterende water wordt opgenomen) alvorens te gebruiken en/of afgesloten (niet luchtdicht) in de koelkast te plaatsen.

Soortgelijke Berichten

Een Commentaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *