De Keuringsdienst duikt in brood

De Keuringsdienst duikt in brood. Niet in witte, maar in bruine boterhammen. Volkoren om precies te zijn. Donker en gezond. Maar wat is volkoren? En wat is bruin dan precies? Wat blijkt, het ene bruine brood is het andere niet. Broodnodig om eindelijk eens helder te krijgen wat er wel en niet in onze boterhammen zit.

Heb je de aflevering gemist? Dan kun je de uitzending van de Keuringsdienst over brood hier terugkijken.

Verschil in voedingswaarde van het brood

In de uitzending over brood wordt continue het verschil in voedingswaarde besproken tussen wit, bruin en volkoren, maar wat is het verschil dan? En hoe groot is dat verschil? Ik kan je vertellen dat het verschil best erg groot is. Tijd om het eens op een rijtje te zetten.

Witbrood

Witbrood heeft de minste voedingswaarde kijkende naar de vitaminen, mineralen en vezels. Kijk vooral eens naar de vezels, magnesium, ijzer, zink, vitamine b6, etc. Witbrood bevat dus soms slechts 30% van de hoeveelheid van een voedingsstof vergeleken bij volkorenbrood. Terwijl er in witbrood meer kcal zitten. Je “betaalt” er dus meer voor.

Voedingsmiddel per 100gWitbrood% t.o.v. volkoren
Energie (kcal)250107%
Eiwit totaal (g)9,283%
Koolhydraten totaal (g)47,8123%
Vet totaal (g)1,983%
Voedingsvezel totaal (g)2,639%
Natrium (mg)431101%
Kalium (mg)12350%
Calcium (mg)57168%
Fosfor (mg)9347%
Magnesium (mg)2030%
IJzer totaal (mg)0,840%
Koper (mg)0,1150%
Selenium (ug)480%
Zink (mg)0,5942%
Jodium (ug)67,4100%
Vitamine A0
Vitamine D totaal (ug)0
Vitamine E totaal (mg)0,150%
Vitamine B1 (mg)0,0764%
Vitamine B2 (mg)0,07100%
Vitamine B6 (mg)0,03938%
Vitamine B12 (ug)0
Vitamine B3 (mg)0,956%
Folaat (ug)26,666%
Foliumzuur (ug)0
Vitamine C (mg)0

Tarwebrood (bruinbrood)

Tarwebrood doet het alweer wat beter. Je ziet dat die ook echt een beetje tussen het witbrood en volkorenbrood in zit.

Voedingsmiddel per 100gTarwebrood% t.o.v. volkoren
Energie (kcal)236101%
Eiwit totaal (g)9,888%
Koolhydraten totaal (g)42,9110%
Vet totaal (g)1,774%
Voedingsvezel totaal (g)575%
Natrium (mg)439103%
Kalium (mg)16667%
Calcium (mg)2985%
Fosfor (mg)14271%
Magnesium (mg)4365%
IJzer totaal (mg)1,470%
Koper (mg)0,1673%
Selenium (ug)480%
Zink (mg)171%
Jodium (ug)69,3103%
Vitamine A0
Vitamine D totaal (ug)0
Vitamine E totaal (mg)0,150%
Vitamine B1 (mg)0,0982%
Vitamine B2 (mg)0,0686%
Vitamine B6 (mg)0,07270%
Vitamine B12 (ug)0
Vitamine B3 (mg)1,275%
Folaat (ug)26,766%
Foliumzuur (ug)0
Vitamine C (mg)0

Meergranenbrood

Meergranenbrood komt echt al heel dicht in de buurt van de voedingswaarde van volkorenbrood. Het scheelt niet zoveel meer, maar het bevat wel meer kcal. Het is vooral veel vetter en dat komt door de zaden die op en in het brood zitten. Je “betaalt” dus nog steeds veel voor de voedingswaarde die je krijgt.

Voedingsmiddel per 100gMeergranenbrood% t.o.v. volkoren
Energie (kcal)261112%
Eiwit totaal (g)12,3111%
Koolhydraten totaal (g)39100%
Vet totaal (g)4,8209%
Voedingsvezel totaal (g)6,394%
Natrium (mg)444104%
Kalium (mg)19278%
Calcium (mg)45132%
Fosfor (mg)16884%
Magnesium (mg)5786%
IJzer totaal (mg)1,890%
Koper (mg)0,24109%
Selenium (ug)6120%
Zink (mg)1,2488%
Jodium (ug)70,6104%
Vitamine A0
Vitamine D totaal (ug)0
Vitamine E totaal (mg)0,150%
Vitamine B1 (mg)0,11100%
Vitamine B2 (mg)0,07100%
Vitamine B6 (mg)0,08986%
Vitamine B12 (ug)0
Vitamine B3 (mg)1,7106%
Folaat (ug)38,395%
Foliumzuur (ug)0
Vitamine C (mg)0

Volkorenbrood

En dit is dan het overzicht van volkorenbrood. Met volkorenbrood krijg je dus de meeste voedingswaarde voor het minste aantal kcal.

Voedingsmiddel per 100gVolkoren brood
Energie (kcal)234
Eiwit totaal (g)11,1
Koolhydraten totaal (g)39
Vet totaal (g)2,3
Voedingsvezel totaal (g)6,7
Natrium (mg)427
Kalium (mg)247
Calcium (mg)34
Fosfor (mg)200
Magnesium (mg)66
IJzer totaal (mg)2
Koper (mg)0,22
Selenium (ug)5
Zink (mg)1,41
Jodium (ug)67,6
Vitamine A0
Vitamine D totaal (ug)0
Vitamine E totaal (mg)0,2
Vitamine B1 (mg)0,11
Vitamine B2 (mg)0,07
Vitamine B6 (mg)0,103
Vitamine B12 (ug)0
Vitamine B3 (mg)1,6
Folaat (ug)40,2
Foliumzuur (ug)0
Vitamine C (mg)0

Vitamine C

Is het je trouwens opgevallen dat brood geen vitamine C bevat? Grappig he? Zou je dus alleen maar boterhammen met kaas eten, dan bouw je dus een tekort aan vitamine C op.

Bij een langdurig ernstig tekort aan vitamine C krijgt men last van verminderde weerstand, slapeloosheid, grote vermoeidheid en reumatische klachten. Uiteindelijk ontstaat vertraagde wondgenezing en scheurbuik. Zo zie je maar dat vitamines en mineralen echt heel erg belangrijk zijn voor de mens.

TIP! Als je vaak moe bent en meer energie wilt, dan is het receptenboek "Een Bron van Energie" het boek voor jou. Lees meer...

Misverstand tussen snelle en langzame koolhydraten

Even nog een klein misverstand de wereld uit helpen.

Over witbrood wordt wel eens gezegd dat het in de categorie “snelle koolhydraten” valt en volkorenbrood in de categorie “langzame koolhydraten”. Dat is echter een misverstand. Ik zal dit uitleggen aan de hand van de glycemische lading.

Glycemische lading van brood

Wil je weten wat het effect is van een voedingsmiddel op je bloedsuikerspiegel, dan moet je de glycemische lading (GL) berekenen. De GL kun je uitrekenen met behulp van de glycemische index (GI) van een product en de hoeveelheid koolhydraten die het product bevat.

De GI van witbrood en volkorenbrood is (nagenoeg) gelijk. Er zit wel een klein verschil in GL, doordat er wat meer koolhydraten in witbrood zitten. De GL is het belangrijkste, dat geeft een indicatie van het effect op je bloedsuikerspiegel.

De GL van een witte boterham is 11,9 en die van een volkoren boterham is 9,7. In het geval van twee boterhammen verdubbelt de GL, omdat je twee keer zoveel koolhydraten binnenkrijgt. De GL van twee witte boterhammen is dus 23,8 en die van twee volkoren boterhammen is dan dus 19,4.

Wat dat betekent vind je terug in de tabel.

Glycemische ladingWaardeInvloed op bloedsuikerspiegel
Hoog> 20Snelle stijging
Middelmatig10 – 20Meer geleidelijke stijging
Laag< 10Langzame stijging

Dus een paar boterhammen laten je bloedsuiker snel stijgen. Dat geldt voor zowel witbrood als volkorenbrood. Het verschil tussen die twee is helemaal niet zo groot als men vaak denkt.

Let wel! Het beleg is natuurlijk van invloed. Vetten, eiwitten, vezels en zuren (augurk bijvoorbeeld) remmen de GL van de totale maaltijd.

Conclusie

Eet je brood? Kies dan voor volkorenbrood. Volkorenbrood levert de meeste voedingswaarde tegen de laagste “prijs” (kcal). Eet het wel met mate, want ook door volkorenbrood stijgt je bloedsuiker snel na een paar sneetjes. Kies het juiste beleg om een snelle bloedsuikerspiegel stijging te voorkomen.

Groene smoothie iPhone app