Gezond eten
Spread the love!

Waarom zou je gezond willen eten?

Gezond eten is essentieel! Hoe fijn zou het zijn om vol energie te zitten, een goede weerstand te hebben, lekker in je vel te zitten, fysiek en mentaal? Vrij te zijn van fysieke klachten? Klachten zoals bijvoorbeeld slapeloosheid, grote vermoeidheid, huidproblemen en reumatische klachten. Wat zou dat voor jou betekenen? Dat is wat gezond eten doet.

Wat is gezond eten?

Mijn overtuiging is dat jij prima weet wat gezond eten is. Ik bedoel, wat is gezonder? Een handje chips of een stuk komkommer? Een glas cola of een glas water? Eten uit een pakje of verse groenten? Elke dag hetzelfde eten of gevarieerd eten?

Zo simpel is het wel. Zelfs al wordt er heel veel verwarring gezaaid en worden er kromme verbanden gelegd.

Gezond eten bevat alle essentiële voedingsstoffen die we nodig hebben en dat zijn de macro- en micronutriënten. De macronutriënten zijn de eiwitten, koolhydraten en vetten. De micronutriënten zijn de vitaminen en mineralen. Al deze stoffen leveren de energie en zorgen ervoor dat je kunt functioneren.

Neem bijvoorbeeld vitamine C. De studie gewichtsconsulent zegt hierover: “Bij een langdurig ernstig tekort aan vitamine C krijgt men last van gewichtsvermindering, verminderde weerstand, slapeloosheid, grote vermoeidheid en reumatische klachten”.

Leef je alleen maar op bruine boterhammen met boter en kaas, dan krijg je geen Vitamine C binnen. Dat leidt dus al minimaal tot de genoemde klachten. Dit is maar 1 voorbeeld. Je kunt dus klachten hebben, waarvan de oorzaak in je eetpatroon ligt. Gezond eten is dus essentieel. Gezond eten is in de eerste plaats een brandstof voor je lichaam. Net als met een auto heeft de brandstof effect op de prestatie en levensduur.

Hoe eet je gezond?

Gezond eten is eigenlijk heel simpel. Kies zo veel mogelijk voor puur en onbewerkt voedsel. Wat bedoel ik daarmee? Eet groente, fruit, aardappelen, noten, zaden, vlees, vis, gevogelte en drink water.

De verhouding is ook belangrijk. De regels van het Alkaline eetpatroon / dieet achter Supersnel Gezond, zorgt automatisch voor de juiste verhouding. Als je alleen maar biefstuk zou eten, dan mis je belangrijke voedingstoffen. Vlees bevat bijvoorbeeld ook geen vitamine C. De basisregel van het Alkaline eetpatroon is: “Eet 4 maal zoveel aardappelen, groenten en fruit als het totaalgewicht van alle andere levensmiddelen bij elkaar, eet daarvan minstens 50% rauw”. Dat zie je ook terug in alle recepten hier op Supersnel Gezond.

Kies dus gewoon lekker waar je trek in hebt. Wissel het wel af. Kies wat vaker voor vis en wat minder vaak voor vlees. Eet als tussendoortje af en toe een handje noten en drink minimaal 2 liter water per dag. Zo simpel is gezond eten.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Gezond eten inzetten als medicijn?

Kun je gezond eten inzetten als medicijn? Die vraag wordt nog niet eenduidig met een “ja” beantwoord door de wetenschap. Er is nog te weinig onderzoek naar gedaan. Logischerwijs is er natuurlijk wel een relatie. Bij een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan klachten, die klachten kun je dus verhelpen door te zorgen dat je die bepaalde voedingsstoffen wel binnenkrijgt.

Dat is al eeuwenoude kennis. Hippocrates, de vader van de Westerse geneeskunde (460-377 v.C) zei het al: “Laat voeding uw medicijn zijn en medicijnen uw voeding”.

Hippocrates heeft een enorme invloed gehad op de Westerse geneeskunde. Hij legde sterk de nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. Soms lijken we te vergeten dat voeding wel degelijk een rol speelt in het welzijn van de mens.

Als je nu met klachten komt bij een arts, wat gebeurt er dan? Vaak wordt er direct gezocht naar een oplossing om de symptomen te bestrijden. Vragen rondom het eetpatroon worden zelden gesteld. Dat is toch raar nu je dit allemaal hebt gelezen?

Wil je meer weten over gezond eten?

Wil je meer weten over gezond eten? Investeer dan in de cursus “Gezond Slank“. In die cursus leer je niet alleen alles over gezond eten, maar ook hoe je overgewicht kwijt kunt raken. Het is een investering waar je de rest van je leven wat aan hebt.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

2 Commentaar

 1. Dag Carlo, Omdat ik steeds meer last krijg van jichtaanvallen, ben ik op zoek gegaan naar ‘iets’ om mijn lichaam te ontzuren. Daarnaast slik ik ook medicijnen tegen hoge bloeddruk. Nu sta ik op het punt om de Gezond Slank Cursus te bestellen. Echter, daar moet ik een afleveradres invullen en ik woon in Canada. Het is toch een e-boek?? Is dan niet mijn e-mailadres voldoende?! Graag je reactie.

  1. Dag Lenie,

   De cursus Gezond Slank is inderdaad een e-boek. Dat je toch een afleveradres moet invullen heeft onder andere met de beveiliging van het digitale document te maken. Mocht het document onverhoopt illegaal verspreid worden, dan is het makkelijker om te achterhalen wie de bron is van die illegale verspreiding. Vandaar dat deze gegevens gevraagd worden.

   Als aanvullende informatie, de cursus Gezond Slank is vooral gericht op gezond eten in algemene zin en gericht op gewichtsverlies. De cursus gaat verder niet in op de zuur-base theorie, gezien je die informatie hier al kunt vinden. Wel zal de uitgebreide hoeveelheid kennis uit de cursus je vast en zeker helpen.

   Ik ben benieuwd hoe snel je de positieve effecten van een gezond eetpatroon merkt en ik wens je in elk geval heel veel beterschap!

   Met gezonde groeten,

   Carlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *