Afvallen is niet leuk
Spread the love!

Afvallen lijkt zo makkelijk

Afvallen lijkt zo makkelijk. Google maar eens… je vindt duizenden tips. Hele goeie tips. Mensen vallen zelfs 10 kilo in een week af!

  • Met deze stappen verlies je in 1 week 3 kilo (bron: harpersbazaar.com)
  • Snel 5 kilo afvallen in een week – 11 tips (bron: sochicken.nl)
  • Wil je in één week 5 kilo afvallen? Dat is absoluut mogelijk. (bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl)
  • Hoe Kan Jij Blijvend En Snel 10 Kilo Afvallen In 1 Week? (bron: girlscene.nl)
  • Etc.

En jij? Lukt het afvallen jou niet? Dan ligt het aan jou!

Natuurlijk ligt het niet aan jou!

Allereerst: het zijn écht onzinnige claims 🤦‍♂️. Van de bijbehorende tips klopt vaak ook geen ene fluit 🙄.

Wat is realistisch?

Op een gezonde manier kun je tot 0,5 a 1 kg per week afvallen. Lukt je dat, dan mag je al supertrots zijn op jezelf 💪. Sneller en/of meer afvallen per week is onverstandig en ongezond.

Natuurlijk zijn er wel mensen die meer afvallen in de eerste week. Vaak heeft dit met vocht en maaginhoud te maken. Hoeveel je weegt kan nu eenmaal per dag verschillen. Een van mijn persoonlijke records staat op 2,9 kg gewichtsverlies in 2 dagen 💪😄.

Lukte dat dankzij een speciaal dieet? Nee, natuurlijk niet 🙈. Dat lukte omdat ik de dagen ervoor veel te veel rotzooi had gegeten tijdens een BBQ-feestje en erna besloot weer even rustig aan te doen. Vaak is zo’n soort moment ook voor anderen het startpunt van een dieet. Dan lijkt het afvallen als een speer te gaan 😉.

Afvallen in de praktijk

In de praktijk verloopt het afvallen op lange termijn anders. Tijdens het afvallen schommelt je gewicht soms als een gek en je herkent vast ook dat stomme plateau tijdens het afvallen… 😅 Ja, waar komt dat plateau toch vandaan?!

Het plateau tijdens het afvallen

Het plateau is heel goed te verklaren. Kevin Hall en zijn team deden onderzoek naar de veranderingen in energie-inname tijdens een 52 weken durende placebo-gecontroleerde studie bij 153 patiënten [1].

Ze analyseerden het verband tussen het verloop van het lichaamsgewicht en de berekende veranderingen in de energie-inname met behulp van wiskundige modellen.

Ze concludeerde dat tijdens een leefstijlinterventie het gemiddelde lichaamsgewicht het meest afneemt in het begin en vervolgens een plateau bereikt na 6-8 maanden. Hierna neemt het gewicht weer langzaam toe 😕.

Afvallen is niet leuk - het verloop

Ofwel, in het begin gaat het afvallen goed 🤩. Het gaat eigenlijk best wel heel lekker. En dan… dan gaat het langzaam minder goed 🤨. Sterker nog, men komt weer wat aan 😢.

Herkenbaar? Vast en zeker, maar hoe komt dit?!

Je lichaam gaat in protest

Je lichaam gaat “in protest” 🚨.

Het energieverbruik verandert relatief weinig (gestippelde curve) door het afvallen. Dus dat is niet dé oorzaak van het probleem.

Echter, de energie-inname (solide curve) daalt eerst enorm, maar beweegt al snel terug naar de basislijn (dunne horizontale grijze lijn). De energie-inname is dus wél een grootaandeelhouder.

De weerslag van het lichaamsgewichtsverlies zorgt voor een grote toename van de eetlust (streepjeslijn). Dit ervaar je als de inspanning die je levert om het afvallen vol te houden. Een substantieel gevoel van inspanning blijft gedurende het hele traject bestaan, zelfs ondanks dat je (onbewust) steeds iets meer gaat consumeren.

Afvallen is niet leuk - weerslag op eetlust

Simpel verwoord: bij elke kilo die je afvalt, neemt je eetlust toe en neemt je energieverbruik iets af. Het zwaarste weegt echter de toename in eetlust. Volgens het onderzoek neemt je eetlust, met elke kilo die je verliest, met een kleine 100 kcal toe 😱. Dit zorgt er in de praktijk dus voor dat je (onbewust) steeds een beetje meer gaat eten 🍽.

Mensen compenseren dus (onbewust) hun eetlust

Kijk je naar de toename van eetlust, dan zie je dat dit aardig gelijk loopt met de energie-inname. Het “gat” tussen de energie-inname en de hoeveelheid eetlust (de inspanning) blijft nagenoeg gelijk. Ondanks dat je steeds ietsjes meer eet, voelt het dus allemaal nog wel steeds even zwaar 🏋️‍♀️😕.

Het is dus geen opgeven

Het heeft dus niets met opgeven te maken. Mensen blijven een gelijke hoeveelheid inzet tonen tijdens het afvalproces. Ze vechten een constante strijd tegen die negatieve weerslag van het afvallen 💪.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het voelt alsof…

De mensen beweerden na 12 maanden nog steeds net zo weinig te eten als in het begin. Terwijl uit objectieve data blijkt, dat dit absoluut niet zo is 🤥.

Mensen lijken dus hun gevoel van inspanning te rapporteren tijdens het afvallen. Het voelt nog steeds net zo zwaar als in het begin, ondanks dat de mensen (onbewust) meer zijn gaan eten. Dat gevoel van inspanning komt dus door die weerslag van het gewichtsverlies.

Daarom is afvallen dus niet leuk!

Afvallen is simpel, maar nog niet zo makkelijk. Los van allerlei andere invloeden is er dus ook nog eens een hormonale weerslag 🤬.

Afvallen is niet leuk - hormonale weerslag

Afvallen is een proces

Dus, wat nu?! 😳

Afvallen doe je niet in één dag of in één week. Daarbij gaat afvallen vaak met ups-and-downs. Het afvalproces verloopt nooit in een rechte lijn.

In het volgende plaatje zie je mijn persoonlijke verloop, van mijn inspanning de afgelopen 10 maanden, op jacht naar een sixpack. Zo’n 10 kg in 10 maanden en 12 cm buikomtrek kwijt…

Eerst 6 kg in 3,5 maand eraf.

Toen, door frustratie rondom het plateau en wat andere persoonlijke zaken, weer 4 kilo erbij in 2,5 maand 😤.

Vervolgens weer ruim 7 kilo eraf in 3,5 maand tijd. Prima score 👍.

Afvallen is niet leuk - persoonlijk verloop

 

Het had sneller gekund, maar ook ik vind het nog niet altijd even leuk 🙄. Een sixpack is grappig, maar ik verkies best wel vaak iets lekkers boven mijn doel 😅. Dat vind ik prima, het is een keuze.

Afvallen is misschien niet leuk, maar wel mogelijk!

Ondanks dat het in de praktijk maar weinig mensen lukt om blijvend af te vallen, is blijvend afvallen wél mogelijk 🎉.

Ga je in het wilde weg en zonder de juiste kennis op dieet? Dan is je kans van slagen erg klein.

Ga je aan de slag met de juiste kennis rondom afvallen? Dan is afvallen misschien nog steeds niet leuk, maar dan is je kans van slagen ineens wel een héél stuk groter! ❤️

Wil jij je kennis uitbreiden rondom afvallen? Dan is mijn nieuwste boek ‘Afvallen is k*t’ perfect voor jou. Dat boek geeft je het inzicht hoe je met minimale aanpassingen toch maximaal resultaat kunt behalen. Leer door de bomen het bos weer zien, stop het geneuzel in de marge en focus op de grootaandeelhouders.

Zet hem op! 💪Vragen? Stel ze gerust. Ik help je graag! 🙏👍

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

  1. Polidori, D., Sanghvi, A., Seeley, R. J., & Hall, K. D. (2016). How strongly does appetite counter weight loss? Quantification of the feedback control of human energy intake. Obesity, 24(11), 2289-2295.

Soortgelijke Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *