• Smoothies zijn ongezond

Lang leve Social Media en het Internet

Social Media en het Internet zijn soms briljant en soms een beetje raar. Zo nu en dan lees je wel eens wat, waarvan ik me direct afvraag: “Hoe weet je dat?” Om vervolgens alleen maar reacties te zien van mensen die het ermee eens zijn en dankbaar zijn voor de interessante en waardevolle informatie. Dat gaat mij dan iets te snel.

Neem nu eens zo’n stelling als de volgende:

Smoothies zijn hartstikke ongezond! Ze bevatten net zoveel suiker als cola en een smoothie werkt minder verzadigend dan wanneer je op de ingrediënten kauwt. Daardoor stimuleer je alleen maar overgewicht. Je moet trouwens kauwen, want anders verteer je het eten niet goed. Je bent echt dom als je denkt gezond bezig te zijn door een smoothie te drinken!

Hoe zit het nu echt?!

Uhm, ja… dus… dan krijg ik vragen zoals: “Er zit toch heel veel suiker in een groene smoothie?” of in de trend van “Ik las laatst dat…”

Oké, laten we bovenstaande tekst nu eens even ontleden. Er worden nogal wat aannames gedaan en de vraag is dus of die wel kloppen. Laten we er even stap voor stap doorheen lopen.

Wat is een groene smoothie?

Smoothies zijn hartstikke ongezond! Ze bevatten net zoveel suiker als cola.

Het lijkt me het meest handige om te beginnen met de vraag: “Wat is een smoothie?” Want als we het niet over hetzelfde hebben, gaan we er nooit uitkomen.

Je hebt smoothies zoals de Innocent smoothies. Leuk detail is trouwens dat die eigendom zijn van The Coca-Cola Company. Dat zijn 100% fruitsmoothies. Ze bevatten wat geplet fruit en veel vruchtensap. Ik heb even naar de eerste smoothie op de site van Innocent gekeken, naar de aardbei & banaan smoothie.

Een flesje van 250 ml bevat 138 kcal, 31 gram koolhydraten (waarvan 26 gram suikers) en slechts 1,5 gram vezels. Ofwel, het is vooral vruchtensap wat je drinkt. Precies dat waar de Gezondheidsraad over waarschuwt in hun recentelijk vernieuwde richtlijnen. De reden om te waarschuwen is omdat dit soort drankjes de kans op overgewicht en diabetes verhogen omdat ze zoveel suiker bevatten en nagenoeg geen vezels.

Dus als we het daar over hebben, dan klopt het. Smoothies zijn niet bepaald gezond, maar op deze site staan groene smoothies. Dat is toch echt wat anders dan een fruitsmoothie.

Wat is dan een groene smoothie?

Een groene smoothie is een smoothie op basis van (blad)groenten met fruit. De ingrediënten stop je een blender, niet in een juicer. Met een juicer houd je namelijk alleen het sap over en wanneer je een blender gebruikt, dan gebruik je het gehele product en behoud je de vezels.

Ik heb even de meest “traditionele” groene smoothie uitgekozen, de spinazie met banaan en blauwe bessen smoothie. Een glas bevat 120 kcal, 21 gram koolhydraten (waarvan 16 gram suikers) en 4,7 gram vezels. Deze groene smoothie bevat dus 40% minder suikers én ruim 3x zoveel vezels. Vooral de vezels zijn ontzettend belangrijk, die zorgen er namelijk ook voor dat de suikers langzaam opgenomen worden. De vezels voorkomen in dit geval een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel.

Verzadigd een groene smoothie eigenlijk wel?

Een smoothie werkt minder verzadigend dan wanneer je op de ingrediënten kauwt. Daardoor stimuleer je alleen maar overgewicht.

Je hebt groentensap en fruitsap, dat is minder verzadigend dan groenten en fruit. De sappen bevatten namelijk bijna geen vezels meer. Een groene smoothie uit de blender is iets heel anders.

Een groene smoothie bestaat in de regel uit zo’n 300 gram groenten en fruit per persoon.  Dat meng je met een glas water. Soms hoor ik wel eens dat mensen er niet genoeg aan hebben. Ikzelf merk dat ik niet per se vol zit van een groene smoothie, maar er wel voldoende energie uit haal om er met gemak de ochtend mee door te komen.

Ik heb inmiddels een hele uitgebreide blogpost geschreven die het tot in detail uitlegt: “Verzadigd een groene smoothie wel?“.

Kleine aanvulling. In een boek dat ik recent heb gelezen, staat dat het er op lijkt dat heel fruit meer verzadigend werkt dan puree en een sapje is het minst verzadigend. Dit is gebaseerd op dit onderzoek. Uit dat onderzoek blijkt dat inderdaad. Het onderzoek vergelijkt het verzadigende effect van een appel met “applesauce” (ofwel appelmoes) en appelsap. De appelmoes werd gemaakt van volledig gaar gekookte appels die ze vervolgens pureerde. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met een geblende rauwe appel met extra water. Dit onderzoek zegt dus niet zoveel over het verzadigende effect van een groene smoothie. 

Ja maar, je moet toch wel kauwen?

Je moet trouwens kauwen, want anders verteer je het eten niet goed.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Kauwen is ontzettend belangrijk! Maar waarom eigenlijk? Je kauwt om je voedsel op te breken in kleinere stukken, zodat deze beter verteerd kunnen worden. Daarbij vermeng je het voedsel met speeksel, dat maakt het vochtig zodat je het makkelijker kunt doorslikken.

Ook zit er een enzym in je speeksel dat heet amylase. Tijdens het kauwen start dat enzym alvast met het verteren van zetmeel in je voedsel. Vandaar dat brood ook steeds zoeter gaat smaken naarmate je er langer op kauwt. Dat komt omdat het zetmeel omgezet wordt in suikers door het enzym amylase in je speeksel.

De ingrediënten in een groene smoothie zijn echter al “voorgekauwd” en “bevochtigd” waardoor je het gemakkelijk kunt doorslikken en goed kunt verteren. Zolang je geen aardappelen, brood of pasta door je smoothie blendt, zit er geen of nauwelijks zetmeel in je groene smoothie.

Er zit wel een heel klein beetje zetmeel in bijvoorbeeld banaan. Vergeleken bij een boterham, die voor 40% uit zetmeel bestaat, is dat te verwaarlozen.

Als je een groene smoothie drinkt, wordt het sowieso vermengd met speeksel. Dat kan niet anders. En mocht er zetmeel niet worden afgebroken doordat je niet kauwt, dan heb je gelukkig altijd de twaalfvingerige darm nog. Daar wordt zetmeel ook nog verteerd. De alvleesklier zorgt in de twaalfvingerige darm nog voor amylase om de rest van het zetmeel te verteren.

Helemaal niet kauwen heeft natuurlijk ook nadelen. Je moet ook weer niet doorslaan. Dus drink niet alleen maar groene smoothies. Variatie blijft belangrijk!

Extra fabels

Er blijven fabels bij komen, vandaar dit extra kopje.

Het effect op je bloedsuikerspiegel

Nu las ik laatst weer ergens: “Ga je het fruit klein maken, prakken, blender, staafmixer etc maak je de structuur kapot en komen de suikers los in het fruit te liggen. Als je dat eet worden die suikers sneller opgenomen en stijgt de bloedsuikerspiegel.”

Zou het advies van die persoon dan nu ook zijn: “Niet kauwen, heel doorslikken”? 🙂 In de wetenschap wordt het effect van kauwen nagebootst met behulp een professionele blender (bron: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf102554h).

Natuurlijk stijgt je bloedsuiker door het eten van fruit. Er zit suiker in fruit. En ja, dingen zoals kauwen, blenden en pureren, veranderen licht het effect op je bloedsuikerspiegel. Voedingsstoffen worden nu eenmaal beter opgenomen als je goed kauwt. Je hier druk over maken is echt onzin.

Een groene smoothie is dus gewoon gezond?

Je bent echt dom als je denkt gezond bezig te zijn door een smoothie te drinken!

Zo zie je maar dat je niet alles moet geloven wat je leest. Ja, natuurlijk is een groene smoothie gewoon gezond. De ingrediënten zijn groenten en fruit, hoe gezond wil je het hebben?

Het enige wat je doet is het blenden en vermengen met water. Dat is vervolgens een groene smoothie. Een groene smoothie heeft ook als voordeel dat je verschillende smaaksensaties kunt creëren, waardoor je sneller meer groenten en fruit eet. Ideaal in een tijd waarin slechts 5% van de volwassenen en 1% van jongeren de ondergrens haalt van 2 ons groenten per dag en dat terwijl groenten en fruit boordenvol essentiële voedingsstoffen zitten. Iets wat een mens keihard nodig heeft.

Ik zeg proost!

Dit artikel is #carloproof

Weg met overgewicht en chronische ziekten. Het is mijn doel om gezond leven makkelijk en toegankelijk te maken. Geen geneuzel in de marge, maar aandacht voor hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Alle informatie is zorgvuldig uitgezocht en goed (wetenschappelijk) onderbouwd, dat maakt het #carloproof.

Vragen?

Vragen? Stel ze gerust! 😀 Dat kan hieronder.

Groetjes, Carlo

Groene smoothie iPhone app
2017-04-19T14:13:21+00:00 Tips|26 Comments

26 Comments

  1. Laura 10 april 2017 at 21:33 - Reply

    Beste Carlo,

    Ik hoop dat je dit nog leest!
    Ik heb in de ochtend geen tijd om een groene smoothie te maken, dus doe het de avond ervoor.
    Heeft dit nog invloed op de kwaliteit/voedingswaarde?
    Alvast bedankt voor je reactie!

    • Carlo 11 april 2017 at 06:01 - Reply

      Dag Laura,

      De vijanden van je groene smoothie zijn warmte, licht en zuurstof. Bewaar je de smoothie afgesloten (met zo min mogelijk zuurstof) in de koelkast, dan kun je hem prima de avond van tevoren maken. Hooguit en goed doorroeren en dan is de invloed op de kwaliteit en/of voedingswaarden verwaarloosbaar.

      Fijne dag,

      Carlo

  2. Hidde 2 januari 2017 at 14:24 - Reply

    Beste carlo,

    Ik drink regelmatig een smoothie die bestaat uit banaan, appel, yoghurt en melk. Maar is dat dan gezond of kan ik beter de yoghurt en melk weglaten en dat dan vervangen voor water?

    • Carlo 2 januari 2017 at 15:07 - Reply

      Beste Hidde,

      Melk en/of zuivel in een smoothie is helemaal prima. Mits je geen lactose intolerantie hebt of gevoelig bent voor zuivelproducten.

      Wel houd ik zelf altijd rekening met de zuur/base-balans. Kort samengevat; ik zorg dat er altijd meer groente en fruit in een smoothie zit dan zuivel.

      Voor meer info over de zuur/base balans, zie o.a.: https://supersnelgezond.nl/zuur-base-tabel-alkaline-dieet-nl/

      Beantwoord dit je vraag?

      Groetjes, Carlo

  3. liesbeth 28 november 2016 at 11:24 - Reply

    Ik heb een vraagje waar ik nergens het antwoord over kan vinden. Sinds kort drink ik groene smoothies en ik ben helemaal enthousiast! Maar nu vroeg ik me af, kan ik als ik een smoothie drink per dag ook nog een los stuk fruit eten? Of krijg ik dan teveel suiker binnen?

    • Carlo 28 november 2016 at 14:32 - Reply

      Goed te horen! In de groene smoothies van Supersnel Gezond zit per persoon ongeveer 1-1,5 “stuk” fruit. De minimaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 2 stuks. Je kunt dus nog prima een stukje fruit tussendoor eten.

      Let op, dan hebben we het over de gestelde ondergrens in Nederland. In recent Brits onderzoek hebben ze het zelfs over 375 gram groenten en 300 gram fruit per dag. Dus nog een extra stukje fruit kan ook prima.

      Wissel wel af. Kies dan niet voor 2 bananen tussendoor terwijl je al banaan in je smoothie had. Kies ook eens voor bessen, aardbeien, sinaasappel, etc. Die bevatten ook al weer wat minder suiker vergeleken bij een banaan.

  4. Frank© 20 oktober 2016 at 17:09 - Reply

    Magnetron vernielt m.i. écht vezels! Niettemin (b)lijkt het gemak van kant-en-klaar maaltijden erg populair … Groente en fruit als básis voor voeding, béste uitgangspunt!

  5. Frank© 20 oktober 2016 at 17:01 - Reply

    Wat vermoedelijk écht vezels vernielt, is de magnetron! Bij opwarmen van ‘kant-en-klaar’ maaltijden in de magnetron, gaat m.i. écht veel verloren … Niettemin maken heel wat mensen gebruik van deze vorm van ‘voeding’. Veel maaltijden worden ook rond ‘vlees’ opgebouwd. Vlees als uitgangspunt, met aardappelen, pasta of rijst (granen), min of meer als ‘garnering’ of ‘bijgerecht’ wordt bepaald welke groente ‘erbij pást’ …
    Wanneer je uitgaat van groente en fruit, zelfs bij ‘twijfel zaaiende’ combi’s van groente en fruit (‘zou gisting bij vertering kúnnen veroorzaken’!), ben je m.i. béter en heilzamer af!
    Planeet Aarde levert aan gewassen álles wat wij nodig hebben qua voeding, en je hebt je verstand niet voor niets … Kies voor variatie! Vind je tong óók fijn! Smakelijk …

    • Carlo 20 oktober 2016 at 18:12 - Reply

      Het klinkt aannemelijk. Straling associëren we met totale vernietiging. Echter is niet elke vorm van straling slecht. Zo zorgt het UV-licht in zonlicht er ook voor dat we vitamine D aanmaken. Dat is ook een vorm van straling. Niet te veel natuurlijk want dan verbranden we.

      Dus blijft het de vraag, vernietigt de straling van een magnetron de vezels. Tijdens het koken gaan vezels kapot inderdaad, maar niet alle. Sterker nog, het aantal vezels dat stuk gaat in tijdens het in water is vergelijkbaar met het koken een magnetron. Er gaan echter meer vezels stuk wanneer je kookt in een hogedrukpan. Dan verlies je grofweg zo’n 30% aan vezels afhankelijk van het type vezel.

      Bron: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814602002595

      En je hebt zeker gelijk, we zouden in Nederland meer groenten en fruit moeten eten. Dat doet een gemiddelde Nederlander veel te weinig.

  6. kirsten 30 juli 2016 at 20:24 - Reply

    Beste carlo …

    ik lees hier vooral dat de smoothies gemaakt worden met water.

    Ik maak mijn smoothies meestal aan met magere yoghurt. Kun je hier iets over vertellen mbt gezond of niet.

    Ook maak ik mijn smoothies vaak zonder groente maar vooral met rode bessen…paarsen bessen …aardbeien en bramen.

    Ik merk dat ik de ochtend gemakkelijk haal met zon smoothie maar is het wel gezond?

    Liefs kirsten

    • Carlo 31 juli 2016 at 12:59 - Reply

      Het klinkt als een vraag waar je simpelweg ja of nee op zou kunnen antwoorden. Dat is alleen niet mogelijk 🙂 . Gezond of ongezond hangt van heel veel factoren af.

      Ik zorg altijd dat de recepten passen binnen het alkaline eetpatroon. Vandaar dat ik altijd zorg dat er meer groente en fruit in een smoothie zit dan al het andere.

      Een smoothie met yoghurt kan prima wanneer je daar goed op reageert. Er zijn mensen die last hebben van zuivel en beter af zijn door het te vermijden. Soms weten mensen niet dat bepaalde klachten komen door zuivel. Zo zijn er mensen die last hebben van huidklachten (droge huid of eczeem bijvoorbeeld) die van die klachten af zijn zodra ze stoppen met het eten van zuivelproducten. Dat is per persoon verschillend.

      Beantwoord dit toch je vraag?

      Groetjes, Carlo

  7. Thomas 8 juni 2016 at 19:58 - Reply

    Klopt het dt vezels kapot gaan in de blender?

    • Carlo 9 juni 2016 at 10:23 - Reply

      Hoi Thomas,

      Dat is een hele korte vraag waarop ik alleen maar een lang antwoord heb 😉 .

      Ik heb recent gelezen in een goed boek dat heel veel wetenschappelijk onderbouwt: “Als je groenten of fruit in de blender doet, maak je de vezels kapot”. Die statement werd echter niet onderbouwd.

      Dat riep bij mij een aantal vragen op, zoals:
      – Is dat zo?
      – Op welke snelheid van de blender gebeurd dit?
      – Hoe is dit anders dan kauwen?
      – Dit gebeurt toch ook tijdens het koken van groenten en fruit?
      – Hoe is dat dan anders?
      – Etc.

      Allereerst, een vezel is echt een heel klein iets. Voedingsvezels zijn onderdelen van de celwand van planten. De vraag is dus, kun je zo iets kleins kapot maken door te blenden?

      Ik ben in de wetenschappelijke onderzoeken gaan zoeken naar het bewijs dat vezels kapot gaan en wat daar dan de impact van zou zijn. Ik zal je een verslag van de hele zoektocht besparen, dat is nogal een bulk aan informatie.

      Een specifiek antwoord op je vraag heb ik echter niet kunnen vinden. Wel heb ik veel gevonden over het breken van de celwand. Hierdoor heb ik toch enigszins een antwoord voor je.

      We kauwen op groenten en fruit omdat het onder andere zorgt dat we de celwanden van fruit en groenten breken (wat ook gebeurt ook tijdens bewerking, bereiding en het verteren). Dit verhoogd de opname van voedingsstoffen (Parada en Aguilera, 2007).

      Wanneer je dit weet en dan in een onderzoek leest dat je het kauwen op wortelen kunt nabootsen door wortelen in een Grindomix messenmolen (apparaat voor professioneel gebruik) te doen en die 5 seconden op 2.500 toeren te laten draaien (Lemmens et al., 2010), dan is de conclusie simpel.

      Mijn blender die zo’n 1.500 toeren haalt doet echt niets anders dan het licht “voorkauwen” van groenten en fruit dat ik blend. Zelfs al blend je het de groene smoothie langer, dan wordt deze in de blender nog steeds veel minder fijngemalen dan in zo’n messenmolen waar je geen water toegevoegd.

      Beantwoord dit toch je vraag?

      Met gezonde groeten,

      Carlo

      • Carlo 23 juni 2016 at 11:39 - Reply

        Aanvullend; ik had gisterenavond een lezing waar een docent van de Universiteit Wageningen sprak die de expertise voedingswetenschappen en voedselmicrobiologie heeft. Op mijn vraag of je vezels stuk kunt kauwen of blenden was zijn antwoord: “Nee, daar zijn ze te klein voor”.

  8. Jan vK 24 maart 2016 at 09:55 - Reply

    Volgens het Voedingscentrum maakt de blender de structuur van groenten en fruit stuk. Dat gaat ten koste van de voedingswaarde. Klopt dat?

    • Carlo 24 maart 2016 at 10:53 - Reply

      Eerst dacht ik: “Ik geloof niet dat het Voedingscentrum dit zegt”, maar ze zeggen het inderdaad… *Carlo zet grote ogen op*

      “In een vers bereide smoothie van vers fruit zitten meer vitamines, mineralen en vezels dan wanneer je ze kant-en-klaar koopt in de winkel. Maar toch is dat nog steeds minder dan bijvoorbeeld een hele sinaasappel of banaan. Dat komt doordat de structuur van het fruit kapot gaat in de blender. Daardoor blijft er van de voedingswaarde minder over.” (Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/dewaarheidoptafel/gezond-eten/smoothie-en-vitaminen.aspx).

      Korte antwoord: “Wat een onzin”.

      Maar ik snap wel wat ze bedoelen. Ik zal het even uitgebreid toelichten, daar heb je denk ik het meeste aan.

      Ongesneden fruit en groenten kunnen zichzelf redelijk goed beschermen tegen licht, zuurstof en warmte. Allemaal aspecten die er voor zorgen dat er voedingswaarde verloren gaan.

      Snijd je de fruit en groenten in stukken, dan gaat het verval sneller. Meer delen komen zo in contact met licht, zuurstof en warmte. Denk maar aan een stukje appel dat je op een schoteltje laat liggen op het aanrecht. Dat begint ineens heel snel te verkleuren en voedingsstoffen te verliezen.

      Hak je de appel bijvoorbeeld in hele kleine stukje, zoals een blender dat doet, dan gaat het logischerwijs nog sneller. Vooral dat gedeelte dat in aanraking komt met zuurstof.

      Maar hoe snel verlies je voedingsstoffen? En hoeveel verlies je dan van wat?

      Fruit dat gesneden en in een koeling bewaard wordt, verliest in ongeveer 5 à 6 dagen van 10 tot 25 procent aan vitamine C en carotenoïden (secundaire plantenstoffen die functioneren als antioxidant).

      Andere nutriënten (voedingsstoffen) en fytochemicaliën gaan niet verloren. Fytochemicaliën zijn een belangrijke groep van bioactieve stoffen. Het zijn de stoffen die van nature in planten voorkomen en soms in geconcentreerde of in kunstmatige vorm aan voedingsmiddelen worden toegevoegd.

      Oh, het gaat dus vooral om wat vitamine C en wat carotenoïden? Yep en er zit meer dan genoeg in groenten en fruit.

      Op zich niet raar dat het Voedingscentrum bijvoorbeeld vitamine C heel erg belangrijk vindt. Ze adviseren namelijk 6-8 boterhammen per dag. In je boterham met kaas zit geen vitamine C dus je moet oppassen dat je geen tekort opbouwt met de Schijf van Vijf. Met het eetpatroon achter Supersnel Gezond krijg je 3x zoveel vitamine C binnen.

      Grappig om te vermelden is dat je na 5 à 6 dagen het gesneden fruit toch niet meer wilt eten omdat het tegen die tijd bedorven is.

      In het volgende artikel kun je nog iets meer lezen over voorgesneden groenten en fruit en daar verwijs ik ook netjes naar wetenschappelijke documenten: https://supersnelgezond.nl/voorgesneden-groenten-en-fruit/

      Conclusie: maak je groene smoothie en drink hem direct op of bewaar hem in de koelkast afgesloten van zuurstof en je zit helemaal goed.

      Drink smakelijk!

  9. R van de rijdt 23 maart 2016 at 13:52 - Reply

    Top artikel . Wat n apekool idd dat n vruchten smoothie ongezond is.wat kunnen mensen toch een ontzettende onzin schrijven. Dank voor je goede uiteenzetting

  10. Bert 30 januari 2016 at 13:36 - Reply

    Ok, je smoothie is voorbevochtigd en dergelijke, maar mis je geen belangrijke stap als je deze niet ‘kauwt’ in je mond? Op die manier vermengt ons speeksel zich met de voedingsstoffen, wat toch een cruciale stap is in het ganse verteringsproces dacht ik zo? Als je die stap overslaat, is dit volgens mij niet goed.

    • Carlo 30 januari 2016 at 14:10 - Reply

      Ook dat is een van de veelgehoorde opmerkingen. Zie het kopje “Ja maar, je moet toch wel kauwen?” in dit artikel.

  11. Annemiek 16 december 2015 at 10:25 - Reply

    Heb een paar weken niet kunnen kauwen en alleen geleefd van smoothies, ik viel af en voelde mij veel beter dan daarvoor.
    Sinds die tijd neem ik ‘s morgens als ontbijt dagelijks een smoothie met amandelmelk, in combinatie met koolhydraadarme voeding, ikval gelijdelijk af en mijn suikerspiegel blijft mooi stabiel.

    • Carlo 16 december 2015 at 11:11 - Reply

      Wat fijn te horen! Hopelijk ben je ook helemaal hersteld, de smoothies zullen daarbij zeker geholpen hebben.

  12. Inge 5 december 2015 at 21:17 - Reply

    300 ons groente en fruit zal een typefoutje zijn neem ik aan? 3 ons vind ik al heel wat.

    • Carlo 5 december 2015 at 22:34 - Reply

      Sommige smoothies op deze site bevatten zelfs meer. Diegene uit het voorbeeld bevat 1 ons groente en 2 ons fruit per persoon.

      • Carlo 23 december 2015 at 10:03 - Reply

        Hahaha, het duurt 17 dagen voordat ik het pas snap.. 300 ons… oeps! Nee, zoveel eet zelfs ik niet :-D. Ik heb het even aangepast, dank voor de tip!

  13. marijse 3 december 2015 at 21:39 - Reply

    Maak de smoothie altijd met amandel -of kokosmelk en dan groente en fruit.
    Elke morgen bevalt prima kan er de hele ochtend op leven

    • Carlo 3 december 2015 at 22:10 - Reply

      Goede manier om wat extra vezels, gezonde vetten en andere essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.

Leave A Comment