fbpx
  • Zelf amandelmelk maken

Het recept om zelf amandelmelk te maken

Zelf amandelmelk maken
Zelf amandelmelk maken
Stemmen: 11
Score: 3.73
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Zelf amandelmelk maken
Zelf amandelmelk maken
Stemmen: 11
Score: 3.73
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
  • 25 gram blanke amandelen
  • 1 stuk medjoul dadel
  • 2 cm vanillestokje
  • 330 ml water
  • 3 eetlepels hennepzaad optioneel
  • 1 theelepel kokosolie optioneel
Porties: personen
Instructies
  1. De amandelmelk is het lekkerste als je de amandelen en de medjoul dadel een tijd van te voren weekt in een glas water. Ikzelf zet het de avond van tevoren klaar. Dan kan ik de volgende ochtend gelijk starten.
  2. Week dus eerst de amandelen en de medjoul dadel. Doe vervolgens de amandelen en de medjoul dadel met het water waarin ze geweekt hebben in de blender. Voeg nog een half glas extra water toe.
  3. Snijd het vanillestokje in de lengte voorzichtig open. Schraap vervolgens de zaadjes eruit en voeg deze toe aan de amandelen, medjoul dadel en het water.
  4. Je kunt ook een theelepel kokosolie (eventueel geurloos) toevoegen. In Nederland is dit vaak niet vloeibaar ivm de temperatuur. Ik gebruik dan ook een brokje kokosolie die op de theelepel past. Dit geeft de amandelmelk een iets vetter en romigere structuur. Dat maakt de amandelmelk minder waterig.
  5. Wil je nog wat extra eiwitten in je amandelmelk? Kies er dan voor om 3 eetlepels hennepzaad toe te voegen. Dat maakt de amandelmelk ook nog net weer iets romiger en het zorgt onder andere voor wat extra eiwitten. Daarnaast bevat hennepzaad ook gezonde onverzadigde vetzuren en is het rijk aan vitamines en mineralen.
  6. Zet nu de blender aan. Blend het geheel tot amandelmelk. Dat is het. De super verse zelf gemaakte amandelmelk. Een lekkere basis voor een van de vele smoothies op deze site: groene smoothies met amandelmelk
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Een lekkere basis voor een van de vele smoothies op deze site: groene smoothies met amandelmelk

Over zelf amandelmelk maken

Zelf amandelmelk maken is echt heel simpel. Met dit gezonde recept heb je in een handomdraai verse zelf gemaakte amandelmelk en natuurlijk is het ook lekker.

Klik hier voor alle groene smoothies met amandelmelk

Amandelmelk uit een pak

Waarom zou je zelf amandelmelk maken? Amandelmelk uit een pak bevat bijvoorbeeld de volgende ingrediënten: Water, suiker, amandel (2%), tricalciumfosfaat, zeezout, stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, gellan gom), emulgator (zonnebloemlecithine), vitaminen (riboflavine (B2), B12, E, D2).

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Als je dus 200 ml drinkt, dan bestaat dat slechts voor 2% amandelen. De eerste ingrediënten op de lijst zijn water en suiker. Dat betekent dat daarvan het meest aanwezig is. De ingrediënten staan namelijk altijd op volgorde van hoeveelheid. Water is logisch. Daarna toch weer 6 gram suiker in die 200 ml.

E-nummers in amandelmelk

Dan tricalciumfosfaat. Dat is E341(iii). Het wordt ingezet als anti-klontermiddel. Dan wat johannesbroodpitmeel om het geheel wat te verdikken. Dan wat gellan gom, ofwel E418. Dat wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator. Dan een beetje emulgator (zonnebloemlecithine). Dat is E322 uit zonnebloem. De laatste onbekende is Riboflavine. Ofwel vitamine B2 / lactoflavine, dat is één van de voor de mens noodzakelijke vitaminen. Als additief is het toegestaan onder E-nummer E101.

Daarom amandelmelk zelf maken

Als je het zelf maakt bestaat het vooral uit water en amandelen. Om het op smaak te brengen voeg ik de medjoul dadel toe en wat vanille. Nu zit er van nature ineens vitamine in. De dadel voegt de vruchtensuikers toe, een stuk beter dan geraffineerde suikers. De vanille is de smaakmaker. Klaar is je verse amandelmelk. Zonder e-nummers of toevoegingen waarvan ik de naam niet eens kan uitspreken.

De medjoul dadel

Ik kies voor een medjoul dadel. Medjoul dadels zijn 100% puur en onbewerkt. Ze zijn groter en zachter dan de gezoete Deglet Nour dadels en daarom ideaal om amandelmelk mee te maken.

Help mee!

Weg met overgewicht en chronische ziekten! Het is mijn doel om gezond leven makkelijk en toegankelijk te maken. Geen geneuzel in de marge, maar aandacht voor hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is gemaakt op basis van strikte regels, dat maakt waarom zo veel mensen zo veel baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je er van vindt. Dankjewel, Carlo.

2016-04-20T12:48:59+00:00Groene Smoothies, Zuivelvrij|

27 Comments

  1. wim blom 7 september 2017 om 16:46 - Antwoorden

    Waar koop je die dadels en hoe lang is deze “melk” houdbaar in de koelkast. (bij mij ca. 4 graden)

    • Carlo 8 september 2017 om 14:04 - Antwoorden

      De dadels zijn te koop bij een supermarkt met een groot assortiment. Ze liggen dan vaak in de buurt van de groenten en fruit afdeling. Een Turkse winkel heeft ze in de regel ook.

      De invloeden op de houdbaarheid zijn: warmte, licht en zuurstof. Wanneer je het restje bewaart in de koelkast op 4 graden, dan is dat helemaal top. Dan zal de melk gemakkelijk zo’n 2-3 dagen houdbaar zijn. Misschien wel langer, maar ikzelf ben liever wat voorzichtiger.

  2. Liesbeth van de Beek 31 augustus 2016 om 13:39 - Antwoorden

    Hallo Carlo, ik kwam of Face Book het recept van KURKUMA PASTA en GOUDEN MELK, tegen. Hiervoor had ik amandel melk nodig. Na zoeken ik jouw recept tegen.
    Ik heb vanmorgen mijn eerste Gouden Melk gemaakt en ik moet zeggen het is heerlijk en erg gezond, zeker nu ik
    ook mijn eigen amandel melk kan maken. Als je wilt kan ik het recept hier ook wel plaatsen.
    Groet Liesbeth

    • Carlo 31 augustus 2016 om 13:41 - Antwoorden

      Hi Liesbeth, Ik ben benieuwd. Inspiratie is altijd welkom. Groetjes, Carlo

  3. inneke 13 mei 2016 om 18:30 - Antwoorden

    Zalig, ga het morgen maken. Heb veel amandelen en amandelmelk is mijn lievelingsdrank!!! Die van de supermarkt zitten teveel suikers in. Dank je voor het recept!!!

  4. Maria 5 december 2015 om 13:32 - Antwoorden

    Eindelijk gemaakt wel zonder dadel, simpel, snel, makkelijk en erg lekker.

  5. Coby van de Watering 1 december 2015 om 10:24 - Antwoorden

    Goed recept, alleen zou ik het week-water van de amandelen weg gooien; dit bevat het giftige enzym dat de noot in de natuur beschermd tegen aanvallen van bacteriën en is ook de reden om te weken….dit geldt ook voor peulvruchten en granen (als je de laatste al eet)
    Groet Coby

    • Carlo 2 december 2015 om 14:35 - Antwoorden

      Je bedoelt waarschijnlijk fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan, en ook één van de bekendere antinutriënten. Fytase is het enzym dat fytinezuur neutraliseert en fosfor bevrijdt. Alle brood, pasta, koekjes en dergelijke bevatten deze stof, en allemaal worden ze binnen zo kort mogelijke tijd bereid. Het fytinezuur krijgt dus geen kans om afgebroken te worden.

      Het weken van bijvoorbeeld gedroogde bonen zorgt ervoor dat het enzym fytase het fytinezuur kan omzetten. Het is nog even de vraag hoe effectief het is als het gaat om amandelen: http://www.nutsforlife.com.au/wp_super_faq/faq-nuts-activated-almonds/.

      Het is dus niet zo dat het fytinezuur door het weken in het water terecht komt.

      Fytinezuur is trouwens ook een antioxidant. Het heeft dus ook goede eigenschappen.

  6. Debby 20 april 2015 om 12:40 - Antwoorden

    ik zeef de melk in een notenzak en van de pulp maak ik amandelmeel door het in de oven te doen op een bakblik

    • Carlo 20 april 2015 om 13:02 - Antwoorden

      Dat is ook zeker een leuke tip! Dank je wel voor het delen.

  7. Geessiena 7 februari 2015 om 17:25 - Antwoorden

    Eerst vond ik de amandelmelk niet heel bijzonder, maar. . .
    Toen maakte ik hem met amandelen van de natuurwinkel, wat een verschil! Heerlijk!

    (Had de 1e x garneeramandelen gebruikt die je bij de bakspulletjes in de supermarkt kunt vinden)

  8. piata 11 januari 2015 om 20:13 - Antwoorden

    helaas zijn amandelen zo extreem prijzig!!

  9. sietske 2 september 2014 om 14:14 - Antwoorden

    Dit ga ik zeker proberen, want het past goed in een Paleo life style

    • Carlo 2 september 2014 om 15:00 - Antwoorden

      Klopt Sietske, het eetpatroon achter Supersnel Gezond lijkt ook ontzettend veel op het Paleo eetpatroon.

  10. Myriel 5 juli 2014 om 17:42 - Antwoorden

    Mijn vraag is of je ook zelf amandelmelk kunt maken van amandelmeel en water?

    Groetjes,
    Myriel

    • Carlo 6 juli 2014 om 11:08 - Antwoorden

      Hoi Myriel, jazeker. Je kunt ook amandelmeel gebruiken. Dan hoeft je blender wat minder hard zijn best te doen. Groetjes, Carlo

  11. Ineke 30 juni 2014 om 06:29 - Antwoorden

    Geweldig deze recepten vooral het zelf maken van de amandelmelk.
    Ga het gelijk maken en de andere smoothies bedankt.

    • Carlo 30 juni 2014 om 06:42 - Antwoorden

      Dank je wel voor je leuke bericht en alvast drink smakelijk!

  12. Wendy 11 mei 2014 om 17:00 - Antwoorden

    Hoeveel amandelen en hoeveel water gebruik je juist ?
    groetjes
    Wendy

    • Carlo 12 mei 2014 om 07:47 - Antwoorden

      Ik gebruik 30 gram amandelen, dat zijn er tussen de 20 en 25 in aantal. Een groot glas dat ik gebruik bevat 300 ml water.

  13. Willemijn 6 mei 2014 om 13:12 - Antwoorden

    Goed receptje hoor!

    Ik vind de dadels eigenlijk overbodig (zo veel verschil tussen suiker en dadel is er eigenlijk niet..), dus mijn recept is alleen amandelen (met schilletje) en water.

    Ook trek ik de fijngemalen amandelmelk door een dunne doek, om een mooie egale melk over te houden. De overgebleven amandelprut droog ik in de oven (80 graden ongeveer) en gebruik ik als amandelmeel.

  14. Christa 27 april 2014 om 09:58 - Antwoorden

    Bedankt voor je reactie!
    Bedoel natuurlijk ook amandelmelk en geen amandelgebak …

  15. Christa 24 april 2014 om 20:49 - Antwoorden

    Net mijn eigen amandelgebak gemaakt. Maar ik vraag me af hoelang de melk houdbaar is?

    • Carlo 25 april 2014 om 07:03 - Antwoorden

      Hoi Christa, van zelf gemaakte amandelmelk wordt gezegd dat het wel een wel een week in de koelkast bewaard kan worden. Ikzelf drink het altijd dezelfde dag nog op. Groetjes Carlo

  16. Jan van Ewijk 24 april 2014 om 20:00 - Antwoorden

    Dank je voor dit recept. ik kocht tot nu toe sojamelk bij de Lidl, maar ik kwam er achter dat dit voor een man niet al te gezond is omdat er veel oestrogeen in zit. En ik vond amandelmelk behoorlijk duur, dus nu ga ik t lekker zelf maken, en goedkoop.
    Nogmaals dank

    Jan van Ewijk

Geef een reactie