Zelf amandelmelk maken
Spread the love!

Over zelf amandelmelk maken

Zelf amandelmelk maken is echt heel simpel. Met dit gezonde recept heb je in een handomdraai verse zelf gemaakte amandelmelk en natuurlijk is het ook lekker.

Klik hier voor alle groene smoothies met amandelmelk

Amandelmelk uit een pak

Waarom zou je zelf amandelmelk maken? Amandelmelk uit een pak bevat bijvoorbeeld de volgende ingrediënten: Water, suiker, amandel (2%), tricalciumfosfaat, zeezout, stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, gellan gom), emulgator (zonnebloemlecithine), vitaminen (riboflavine (B2), B12, E, D2).

Als je dus 200 ml drinkt, dan bestaat dat slechts voor 2% amandelen. De eerste ingrediënten op de lijst zijn water en suiker. Dat betekent dat daarvan het meest aanwezig is. De ingrediënten staan namelijk altijd op volgorde van hoeveelheid. Water is logisch. Daarna toch weer 6 gram suiker in die 200 ml.

E-nummers in amandelmelk

Dan tricalciumfosfaat. Dat is E341(iii). Het wordt ingezet als anti-klontermiddel. Dan wat johannesbroodpitmeel om het geheel wat te verdikken. Dan wat gellan gom, ofwel E418. Dat wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator. Dan een beetje emulgator (zonnebloemlecithine). Dat is E322 uit zonnebloem. De laatste onbekende is Riboflavine. Ofwel vitamine B2 / lactoflavine, dat is één van de voor de mens noodzakelijke vitaminen. Als additief is het toegestaan onder E-nummer E101.

Daarom amandelmelk zelf maken

Als je het zelf maakt bestaat het vooral uit water en amandelen. Om het op smaak te brengen voeg ik de medjoul dadel toe en wat vanille. Nu zit er van nature ineens vitamine in. De dadel voegt de vruchtensuikers toe, een stuk beter dan geraffineerde suikers. De vanille is de smaakmaker. Klaar is je verse amandelmelk. Zonder e-nummers of toevoegingen waarvan ik de naam niet eens kan uitspreken.

De medjoul dadel

Ik kies voor een medjoul dadel. Medjoul dadels zijn 100% puur en onbewerkt. Ze zijn groter en zachter dan de gezoete Deglet Nour dadels en daarom ideaal om amandelmelk mee te maken.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het recept om zelf amandelmelk te maken

Zelf amandelmelk maken
Zelf amandelmelk maken
Stemmen: 12
Score: 3.67
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Zelf amandelmelk maken
Zelf amandelmelk maken
Stemmen: 12
Score: 3.67
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. De amandelmelk is het lekkerste als je de amandelen en de medjoul dadel een tijd van te voren weekt in een glas water. Ikzelf zet het de avond van tevoren klaar. Dan kan ik de volgende ochtend gelijk starten.
  2. Week dus eerst de amandelen en de medjoul dadel. Doe vervolgens de amandelen en de medjoul dadel met het water waarin ze geweekt hebben in de blender. Voeg nog een half glas extra water toe.
  3. Snijd het vanillestokje in de lengte voorzichtig open. Schraap vervolgens de zaadjes eruit en voeg deze toe aan de amandelen, medjoul dadel en het water.
  4. Je kunt ook een theelepel kokosolie (eventueel geurloos) toevoegen. In Nederland is dit vaak niet vloeibaar ivm de temperatuur. Ik gebruik dan ook een brokje kokosolie die op de theelepel past. Dit geeft de amandelmelk een iets vetter en romigere structuur. Dat maakt de amandelmelk minder waterig.
  5. Wil je nog wat extra eiwitten in je amandelmelk? Kies er dan voor om 3 eetlepels hennepzaad toe te voegen. Dat maakt de amandelmelk ook nog net weer iets romiger en het zorgt onder andere voor wat extra eiwitten. Daarnaast bevat hennepzaad ook gezonde onverzadigde vetzuren en is het rijk aan vitamines en mineralen.
  6. Zet nu de blender aan. Blend het geheel tot amandelmelk. Dat is het. De super verse zelf gemaakte amandelmelk. Een lekkere basis voor een van de vele smoothies op deze site: groene smoothies met amandelmelk
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Een lekkere basis voor een van de vele smoothies op deze site: groene smoothies met amandelmelk

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

29 Commentaar

    1. Hoi Linda,

      Ja hoor, dan mag.

      Ik gebruikte tot vorige maand deze: https://supersnelgezond.nl/blender/. Daar heb ik 8 jaar plezier van gehad. Hij doet het nog wel, maar ik was toe aan een upgrade. Iets meer luxe. Daarom heb ik sinds een maandje de Magimix Power Blender.

      Die Magimix is wel 100 euro duurder dan het nieuwste model van Philips, maar de Magimix vind ik ook wel nog net iets fijner in het gebruik. Hij heeft wat meer automatische opties en maakt de smoothie nog net iets gladden. \

      Wil je liever niet zo veel geld uitgeven, dan durf ik je nog steeds de Philips aan te raden. Ik heb er altijd veel plezier van gehad en dagelijks gebruikt.

      Groetjes,

      Carlo

    1. De dadels zijn te koop bij een supermarkt met een groot assortiment. Ze liggen dan vaak in de buurt van de groenten en fruit afdeling. Een Turkse winkel heeft ze in de regel ook.

      De invloeden op de houdbaarheid zijn: warmte, licht en zuurstof. Wanneer je het restje bewaart in de koelkast op 4 graden, dan is dat helemaal top. Dan zal de melk gemakkelijk zo’n 2-3 dagen houdbaar zijn. Misschien wel langer, maar ikzelf ben liever wat voorzichtiger.

  1. Hallo Carlo, ik kwam of Face Book het recept van KURKUMA PASTA en GOUDEN MELK, tegen. Hiervoor had ik amandel melk nodig. Na zoeken ik jouw recept tegen.
    Ik heb vanmorgen mijn eerste Gouden Melk gemaakt en ik moet zeggen het is heerlijk en erg gezond, zeker nu ik
    ook mijn eigen amandel melk kan maken. Als je wilt kan ik het recept hier ook wel plaatsen.
    Groet Liesbeth

  2. Zalig, ga het morgen maken. Heb veel amandelen en amandelmelk is mijn lievelingsdrank!!! Die van de supermarkt zitten teveel suikers in. Dank je voor het recept!!!

  3. Goed recept, alleen zou ik het week-water van de amandelen weg gooien; dit bevat het giftige enzym dat de noot in de natuur beschermd tegen aanvallen van bacteriën en is ook de reden om te weken….dit geldt ook voor peulvruchten en granen (als je de laatste al eet)
    Groet Coby

    1. Je bedoelt waarschijnlijk fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan, en ook één van de bekendere antinutriënten. Fytase is het enzym dat fytinezuur neutraliseert en fosfor bevrijdt. Alle brood, pasta, koekjes en dergelijke bevatten deze stof, en allemaal worden ze binnen zo kort mogelijke tijd bereid. Het fytinezuur krijgt dus geen kans om afgebroken te worden.

      Het weken van bijvoorbeeld gedroogde bonen zorgt ervoor dat het enzym fytase het fytinezuur kan omzetten. Het is nog even de vraag hoe effectief het is als het gaat om amandelen: http://www.nutsforlife.com.au/wp_super_faq/faq-nuts-activated-almonds/.

      Het is dus niet zo dat het fytinezuur door het weken in het water terecht komt.

      Fytinezuur is trouwens ook een antioxidant. Het heeft dus ook goede eigenschappen.

  4. Eerst vond ik de amandelmelk niet heel bijzonder, maar. . .
    Toen maakte ik hem met amandelen van de natuurwinkel, wat een verschil! Heerlijk!

    (Had de 1e x garneeramandelen gebruikt die je bij de bakspulletjes in de supermarkt kunt vinden)

  5. Geweldig deze recepten vooral het zelf maken van de amandelmelk.
    Ga het gelijk maken en de andere smoothies bedankt.

  6. Goed receptje hoor!

    Ik vind de dadels eigenlijk overbodig (zo veel verschil tussen suiker en dadel is er eigenlijk niet..), dus mijn recept is alleen amandelen (met schilletje) en water.

    Ook trek ik de fijngemalen amandelmelk door een dunne doek, om een mooie egale melk over te houden. De overgebleven amandelprut droog ik in de oven (80 graden ongeveer) en gebruik ik als amandelmeel.

    1. Hoi Christa, van zelf gemaakte amandelmelk wordt gezegd dat het wel een wel een week in de koelkast bewaard kan worden. Ikzelf drink het altijd dezelfde dag nog op. Groetjes Carlo

  7. Dank je voor dit recept. ik kocht tot nu toe sojamelk bij de Lidl, maar ik kwam er achter dat dit voor een man niet al te gezond is omdat er veel oestrogeen in zit. En ik vond amandelmelk behoorlijk duur, dus nu ga ik t lekker zelf maken, en goedkoop.
    Nogmaals dank

    Jan van Ewijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *