Rosolje (aardappelsalade met rode biet en haring)
Spread the love!

Over het Rosolje (aardappelsalade met rode biet en haring) recept

Rosolje is een populaire Estlandse bieten- en aardappelsalade. Ik wist niet echt wat ik kon verwachten van de smaak, maar het is superlekker!

Ik ben heel eerlijk: ik twijfelde zelfs of ik het wel lekker zou vinden. Hoe heb ik het dan toch bedacht? Mijn inspiratie kwam uit Estland.

Estland is een klein kustland in het noordoosten van Europa, met zo’n 1.350.000 inwoners. Dat is grappig, omdat het tegelijkertijd een van de minst dichtbevolkte landen van Europa is en een van de technologisch meest geavanceerde landen ter wereld. Skype is daar uitgevonden!

Na 1918 werd Estisch de nationale taal. Na 1944 bleef dat pro forma ook het geval, maar het Russisch nam in feite de rol van dominante taal over.

Ik stuitte per toeval op een recept. Nu is Estisch en/of Russisch niet mijn sterkste kant, maar het is mij toch gelukt om een verrassend lekkere versie van Rosolje te creëren.

Rosolje werd vroeger blijkbaar vaak gegeten als onderdeel van een feestmaaltijd. Rosolje bestaat in de regel uit gekookte aardappelen, gekookte bieten, salade-uien, augurken, gekookte eieren en haringfilets. Soms wordt er ook nog vlees en/of wortelen aan toegevoegd. Ook de saus varieert. Soms las ik dat de saus zure room en mayonaise bevat, maar af en toe las ik ook dat de saus gemaakt wordt op basis van mayonaise en mosterd. Kortom, er wordt gevarieerd.

Ikzelf heb een haat-liefdeverhouding met haring. Soms vind ik het lekker en soms vind ik er niets aan. En dan haring in zo’n gerecht als dit… ik had mijn twijfels. Maar phoewé, wat was die twijfel onterecht. Het is echt vet lekker!

Wijzelf (mijn vrouw en ik) hebben het binnen 48 uur nu zelf al twee keer gegeten. Moest ook wel, want de eerste keer durfde ik niet gelijk een foto te maken 😅. Ik wilde het eerst proeven.

Ook mijn vrouw was razend enthousiast en die vond het dus ook een prima idee dat ik de Rosolje snel nog een keertje zou maken, om vervolgens wel een goede foto te kunnen maken voor op deze website. Zo gezegd, zo gedaan!

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!

Het Rosolje (aardappelsalade met rode biet en haring) recept

Rosolje (aardappelsalade met rode biet en haring)
Rosolje (aardappelsalade met rode biet en haring)
Stemmen: 6
Score: 4.17
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Rosolje is een populaire Estlandse bieten- en aardappelsalade. Ik wist niet echt wat ik kon verwachten van de smaak, maar het is superlekker!
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Rosolje (aardappelsalade met rode biet en haring)
Rosolje (aardappelsalade met rode biet en haring)
Stemmen: 6
Score: 4.17
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Rosolje is een populaire Estlandse bieten- en aardappelsalade. Ik wist niet echt wat ik kon verwachten van de smaak, maar het is superlekker!
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Zet een pan met anti-aanbaklaag op het vuur.
 2. Doe olijfolie in de pan.
 3. Bak hierin de aardappelblokjes, zoals aangegeven op de verpakking.
 4. Zet ondertussen een pan met water op om de eieren in te koken.
 5. Kook de eieren 7 minuten in kokend water. Zo krijg je een mooi halfzacht gekookt eitje. Kook de eieren langer als je liever hardgekookte eieren hebt.
 6. Maak de saus door de halvanaise en mosterd te mengen.
 7. Snij de bietjes in blokjes en voeg de dressing toe. Hussel het geheel goed door elkaar.
 8. Snijd de appel in vieren. Verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes.
 9. Snijd de haring in plakjes.
 10. Doe alle ingrediënten (aardappelblokjes, biet, appel, augurk, zilveruitjes en de haring) bij elkaar.
 11. Voor de foto heb ik de onderdelen los in een kom gedaan. Dat is leuk voor de foto, maar het lekkerste is het geheel goed door elkaar roeren.
 12. Garneer met de eieren.
 13. Klaar is de Rosolje. Ik vond het echt verrassend lekker! Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

 

Soortgelijke Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *