Over het Ahi Poke met een twist recept
Deze Ahi Poke met een twist is gebaseerd op het traditionele Hawaïaanse recept. Wist je dat je het uitspreekt als poh-kay en niet al poh-ké?
Laten we even stilstaan bij het meest favoriete recept-in-een-kom op Instagram 😍.
Het is geen poke in a bowl. Een chef van Hawaï ging viral met zijn verhaal. Hij snapt de obsessie niet die men heeft met het “serveren in een kom” 🙈. Hij benadrukt dat ze al generaties lang uit kommen eten. Neem een kokosnoot, snij hem in tweeën – dat is een kom, licht hij toe. Het is de meest efficiënte manier om te eten, en als je de bodem van je kom bereikt, dan kun je de kom naar je mond brengen en de rest erin scheppen. Ideaal.
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
In Hawaï zeggen ze dus niet dat ze poke in een kom serveren. De gemiddelde plaatselijke familie heeft sowieso meer kommen dan borden 😄.
Poke werd oorspronkelijk gemaakt met kleine Hawaïaanse rifvissen. Poke vindt zijn oorsprong in de tijd dat inheemse Hawaïaanse vissers kleinere rifvissen in stukken sneden om ze vervolgens rauw te serveren. De vis werd gekruid met wat er voorhanden was – meestal specerijen zoals zeezout, kemirinoten (candlenuts), zeewier en limu, een soort bruine algen.
Poke wordt traditioneel gemaakt met ahi tonijn of octopus. Poke geserveerd met zalm is verre van traditioneel. Tegenwoordig is zalm waarschijnlijk wel de meest populaire vis om poke mee te maken, maar de klassieke poke is nog steeds rauwe ahi-tonijn (geelvintonijn) of gezouten octopus.
Tsja, en dan het volgende punt. De traditionele poke bevat geen ananas en is niet erg Instagrammable 😄. Het traditionele gerecht is niet echt social-waardig zoals de populaire westerse varianten met hun kleurrijke toppings die precies passen bij de clean-eat beweging. Het is meer rauwe eiwit, kruiden en saus, wat vervolgens geserveerd wordt met rijst. Op Hawaï is het een prutje dat een kiloprijs kent. Het wordt verkocht en zonder pardon in plastic delicatessencontainers geschept. Niet mooi, maar wel erg lekker.
Ik heb me ook niet bepaald aan het traditionele recept gehouden, hoor. Ik denk dat de Hawaïaanse mij met een mes achterna jaagt, zodra hij mijn variant met bloemkoolrijst, avocado en komkommer ziet. Ik hoop dat hij wel waardeert dat ik het een poke met een twist heb genoemd en het woordje bowl niet heb gebruikt 🤪.
Het Ahi Poke met een twist recept
- 1 stuk avocado
- 400 gram bloemkoolrijst
- 1 stuk bosuitjes
- 1 beetje gedroogde gemalen rode peper
- 1,5 eetlepel gembersiroop
- 0,25 stuk komkommer
- 1 theelepel sesamolie
- 2 theelepels sesamzaadjes
- 1 eetlepel sojasaus
- 250 gram tonijn
- 1 eetlepel vissaus
- 125 gram zeewiersalade
- Begin met het marineren van de tonijn zodat de marinade even goed kan intrekken.
- Doe een halve eetlepel gembersiroop, de sesamolie en de sojasaus in een kom.
- Voeg hier wat gedroogde gemalen rode peper aan toe.
- Roer het geheel goed door elkaar, totdat je een egale marinade hebt.
- Snijd de tonijn in blokjes van 1 cm.
- Voeg de tonijn toe aan de marinade. Hussel het geheel goed door elkaar en zet de tonijn even apart.
- Doe de bloemkoolrijst in een grote kom.
- Voeg de vissaus en een eetlepel gembersiroop toe en hussel het geheel goed door elkaar.
- Verdeel de bloemkoolrijst over de kommen.
- Snijd de komkommer, met een kaasschaaf, in dunne plakken. Drapeer deze in een hoekje van de kommen.
- Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in de schil in raster en lepel deze uit de schil. Verdeel de avocado over de kommen.
- Verdeel de zeewiersalade over de kommen.
- Verdeel de tonijn over de kommen.
- Snijd de bosui in dunne ringen en de verdeel deze over de kommen.
- Garneer met de sesamzaadjes.
- Klaar is de Ahi Poke met een twist. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Vanavond gekozen voor dit recept. Geen komkommer in de koelkast te vinden en deze daarom vervangen door wortel. Lekker julienne gesneden en zorgt ook weer voor wat extra kleur. Freaking delicious food! Heerlijk gesmuld.
Leuk alternatief en dankjewel voor het delen. Dat zal vast ook weer anderen inspireren!